Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas z kolei dziwiliśmy się, że nie ma bliźniaków bo mniej więcej co 2 pokolenie zarówno u męża ja i u mnie są. Więc nasze babcie/ prababcie miały bliźniaki, moja chrzestna i ogólnie w rodzinie trochę tych ciąż bliźniaczych byłoAngelaa wrote:dzięki dziewczyny , ale to dla mnie jak grom z jasnego nieba , nigdzie w rodznie ani mojej ani meza nie było bliźniaków , dlatego jestem w szoku masakra
-
Anitka201 wrote:U nas z kolei dziwiliśmy się, że nie ma bliźniaków bo mniej więcej co 2 pokolenie zarówno u męża ja i u mnie są. Więc nasze babcie/ prababcie miały bliźniaki, moja chrzestna i ogólnie w rodzinie trochę tych ciąż bliźniaczych było

dziwne to takie , u was rodzinie były czesto a wy nie macie a u mnie nikogo nie było z blixniakami i proszę są ..
wczesnie na usg wcale nie było widać zadnego serduszka , dlatego w szok sie wbiłam jak mi lekarz puszcza z głośnika dwa serduszka heh
szczeże to nie byłam na to przygotowana... -
nick nieaktualny
-
Wiesz ja jako dziecko też tak miałam ale jednak jak zobaczysz na własne oczy dziecko, które nie może zamknąć powiek, ma rozszczep podniebienia, tak strasznie ciężko oddycha i ma większość organów operowanych to jednak łatwo o tym nie zapominasz. Mój gin też ostrzega przed toxo. No ale pocieszające jest to o czym piszesz, że mimo zachorowania może być wszystko okla_lenka wrote:A ja znam babkę, która w ciąży przechorowala toxo i ma zdrową córkę, obecnie już nastolatkę. Różne złe rzeczy sie mogą dziać, ale nawet zachorowanie jeszcze o niczym nie świadczy. Mimo wszystko wcale nie jest tak prosto żeby się zarazić - ja od zawsze jadłam niemyte owoce, grzebalam w ziemi, każdy obcy kot był do wyglaskania i toxo nie mam. Trzeba kontrolować i trzymać rękę na pulsie.

-
No my zawsze chcieliśmy 2 dzieci ale jak druga ciąża okaże się bliźniacza to też będzie okAngelaa wrote:dziwne to takie , u was rodzinie były czesto a wy nie macie a u mnie nikogo nie było z blixniakami i proszę są ..
wczesnie na usg wcale nie było widać zadnego serduszka , dlatego w szok sie wbiłam jak mi lekarz puszcza z głośnika dwa serduszka heh
szczeże to nie byłam na to przygotowana...
-
easymum wrote:Nancy śliczne maleństwo, a najważniejsze, że zdrowe:) gratuluję!
Magnolia - szpital to nie takie złe rozwiązanie. Wiadomo, w domu najlepiej, ale tam przynajmniej pod stałą kontrolą. Więc spory stres Ci odpadnie. Siedząc w domu każda rzecz by Cię niepokoiła, a tam od razu spytasz lekarza i po nerwach.
PannaB - nie stresuj się na zapas, przecież nic tym nie pomożesz, a tylko zaszkodzisz maluszkowi. Bądź dobrej myśli, często kobiety nie wiedząc o ciąży pracują w szkodliwych warunkach a potem rodzą zdrowiutkie dzieci. Tak jak piszesz, pracujesz w biurze, pewnie największe stężenie jest przy samym druku, więc nie zamartwiaj się.
Co do farbowania włosów - mój gin powiedział, że można, byle farbą bez amoniaku i spytałam moją fryzjerkę, czy ma taką farbę i 10 dni temu zafarbowałam włosy. Dobre samopoczucie jeśli chodzi o wygląd też ma znaczenie dla maluszka. Szczęśliwa mama to zdrowe dziecko
U mnie lekkich nudności ciąg dalszy, lekko boli brzuch, dość mocno bolą i swędzą piersi, tak więc chyba wszystko ok.
Ja mam kolejne usg w piątek, już się nie mogę doczekać. ale na genetyczne to dopiero dostanę skierowanie. Ciekawe na kiedy
dzis juz troche przetrawilam wszystko i mi lepiej, glukoze zrobie, na bakterie mam leki a z praca-zobaczymy najwyzej pojde wczesniej na l4, narazie nic nie mowie, przy samym druku jest najwieksze to prawda, ale u nas sie unosza opary
-
Angela gratulacje co do ciąż bliźniaczych lekarz mi powiedział że nie trzeba mieć w rodzinie bliźniaków by je mieć a moja znajoma w 8 tygodniu widziała jedno serduszko a w 12 poszła i okazało się że są dwa i chłopaki maja 4 latka :)druga miała tak samo i chłopcy skończyli roczek:)
-
Dlatego właśnie trzeba regularnie badać i w razie czego podać leki.
Najgorzej jest jeśli sprawa jest niewykryta, zwłaszcza we wczesnej ciąży, bo im dzidziuś starszy tym zagrożenie dla niego mniejsze. Dodatkowo trzeba pamiętać, że upływa kilka tygodni od zarażenia matki do czasu jak zaraża się maluch, więc nawet wykrycie świeżego zakażenia u matki nadal daje czas na leczenie dziecka.
-
nick nieaktualnyNo właśnie tego szukala... Na moim usg w 6tyg jedno serduszko bilo a na zdjeciu w domu widze ze obok jest zarodek jak mialam na suwaku usg to magnolia mnie zaczepila wiec jutro chwila prawdy bedzie, a blizniakiem jest moj tata babcia i tak bardziej u niego najwięcej dwojeczekanulka20 wrote:Angela gratulacje co do ciąż bliźniaczych lekarz mi powiedział że nie trzeba mieć w rodzinie bliźniaków by je mieć a moja znajoma w 8 tygodniu widziała jedno serduszko a w 12 poszła i okazało się że są dwa i chłopaki maja 4 latka :)druga miała tak samo i chłopcy skończyli roczek:)

Uciekam posiedziec u kolezanki i pozniej po wyniki milego dnia -
nick nieaktualny
-
skabarka wrote:ale fajne newsy
Angela gratuluję bliźniaków
mój mąż bardzo by chciał mieć bliźniaki, ja tam niekoniecznie
wolę teraz jedno i może za jakieś 3-4 lata kolejne 
kurde muszę się jutro zebrać na te wyniki tarczycowe ;-/ a ja taaaak nie lubie pobierania krwi
nie mam premium ale u ciebie podglądam taki sam dzien

-
Angela cudownie, ale niespodzianka:-) Wiecie ja chodze do gin. prywatnie, ale za badania nie place nawet zl.On ma umowe z laboratorium i to chyba on pokrywa koszty.A badania mialam wdzelakie.Na tokso nie chorowalam nigdy?, zadnych przeciwcial nie mam.
-
Nancy87 wrote:Lady i jak dzwoniłaś po lekarzach żeby umówić się ba prenatalne? Ja jednak zrezygnowałam z pappa. USG wyszło super, a wynik pappa ewentualnie dałby mi tylko informację, że coś jest nie tak. No i szczerze powiem, że cena mnie zniechęciła- 250 zł.
Dzwoniłam do 3 mi najbliższych, z czego jedna baba w recepcji powiedziała że mają ginekologów, ;/ a ja na to ja się nie pytam czy u Państwo są ginekolodzy tylko czy robią badania prenatalne, na co ona stwierdziła że nie wie, i kazała mi zadzwonić o 14 bo ma wtedy być jej koleżanka która wie ;/ no szczęka mi opadła, 2 przychodnia otwarta od 15 a 3 zaśpiewała mi 230 zł za badanie prenatalne.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH