SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm :( płeć chłopiec.Zaraz będę miała pobieraną krew na test Harmony. Jakimś cudem udało nam się zdobyć 2600 zł na to badanie...

in8vzdb.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    Em ślicznie bije to Twoje maleńkie serduszko, pewnie im większa dzidzia tym łatwiej będzie serducho odnaleźć. Ja w poniedziałek mam badania prenatalne i jeśli wszystko bedzię z dzidzią ok to sobie w poniedziałek też zamówię ten detektor
    Taaaa im większa dzidzia tym łatwiej znaleźć i nie zgubić :D np swoje znajduję od razu i nie gubię wcale :D :D :D dużo dziewczyn pisało mi też że im ten detektor przydawał się też gdy już były ruchy ale dzidzia miała bardziej leniwy dzień :)

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • kasig Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie wrote:
    Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm :( płeć chłopiec.Zaraz będę miała pobieraną krew na test Harmony. Jakimś cudem udało nam się zdobyć 2600 zł na to badanie...
    kochana na pewno bardzo się teraz martwisz, ale ta przezierność to nie jest jeszcze wyrok. Owszem powyżej 2,5 jest juz troszkę większe ryzyko, ale ja mocno wierzę że jednak będzie dobrze i mocno Ci tego życzę. Kurcze 2600 to jednak sporo kasy, nie wiem czy byłabym w stanie ot tak wyłożyć. A kiedy wyniki?

• eM Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie wrote:
    Słońce bez nerwów!!! NT=3 to tyko 3 krotny wzrost ryzyka, żadna diagnoza!!! A ty nie masz nawet 3!!! Dla porównania NT=4 to 18 krotny wzrost!!! Więc nadal jest bardzo prawdopodobne że dzidzia jest zdrowa :) co do kości nosowej to jest powiedzenie że ma być, a nie ile ma być!

Maks - ur 08.09.2015
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie wrote:

Wiem, że niełatwo to zrobić, ale poczekaj w miarę spokojnie na wyniki Harmony... To jeszcze o niczym nie decyduje. Ostatnio czytałam trochę o przezierności i kości nosowej. NT powyżej 2,5 mm to tylko lekki wzrost ryzyka. Zdarza się i tak, że rodzą się zdrowe dzieci bez kości nosowej, a przecież kość nosowa jest!!! Lekarze często też niepotrzebnie jeszcze bardziej nas starszą.
    Wierzę, że wszystko będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 14:13

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Gusiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetChery ... staraj się na zapas nie martwić, na pewno okaże się, że jest wszystko dobrze...
    Musisz mocno w to wierzyć, że będzie...

A my tutaj wszystkie będziemy razem z Tobą trzymać kciuki, żeby dzidzia okazała się zdrowa.

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • kasig Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM wrote:
    Taaaa im większa dzidzia tym łatwiej znaleźć i nie zgubić :D np swoje znajduję od razu i nie gubię wcale :D :D :D dużo dziewczyn pisało mi też że im ten detektor przydawał się też gdy już były ruchy ale dzidzia miała bardziej leniwy dzień :)
    no właśnie ja o detektorze myślałam też pod katem ostatnich tygodni ciąży, bo pewnie im bliżej porodu tym dzieciak mniej się rusza bo ma mało miejsca, a ja bym pewnie już wariowała, więc dla psychicznego komfortu przynajmniej mojego wole mieć takie cacko pod ręką.

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi jedynie badania moczu źle wyszły kazał brać zurawit, zurawine, pić herbatę zurawinowa ale o antybiotyku nie wspomniał no i najlepszego lekarze odchodzą z przychodni na NFZ i trzeba będzie prywatnie iść

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    no właśnie ja o detektorze myślałam też pod katem ostatnich tygodni ciąży, bo pewnie im bliżej porodu tym dzieciak mniej się rusza bo ma mało miejsca, a ja bym pewnie już wariowała, więc dla psychicznego komfortu przynajmniej mojego wole mieć takie cacko pod ręką.
    No ja właśnie dlatego kupiłam dużo droższy z wyświetlaczem bo ja się boję (może nie jest to za racjonalne), że dzidzia owinięta pępowiną zacznie się dusić, wtedy podobno najpierw rusza się dużo bardziej, potem dużo mniej i serducho bije coraz wolniej i wolniej, aż przestaje... za dużo przeszłam i wiem jak kruche jest to życie pod sercem...

Maks - ur 08.09.2015
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie wrote:
    Słońce.. nie chccę Cię na wyrost pocieszać, ale przy crl 5.66, to wielkość kości chyba nie odbiega od normy. A nt 2,7 to też jeszcze nie wyrok. To jedynie podwyższone ryzyko.. z resztą przy tak niskich wartościach, jakimi się tu operuje to może być równie dobrze błąd pomiaru.. A zastanawiam się jeszcze czy pappa robiłaś.. czy już sobie odpuściłaś i od razu na nifty się zdecydowałaś.? Ja w sumie rozumiem Cię, bo nawet przy wynikach bliskich granicy pewnie też bym w panice robiła kolejne badania.. a kasa.. wiadomo duża ale do zdobycia.. Tak czy inaczej powodzenia w dalszych diagnozach i jestem pewna, że się wszystko dobrze skończy.. Trzymam mocno kciuki..!!!

SweetCherryPie lubi tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • 4me Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie trzymam kciuki!!!!

SweetCherryPie lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny ktore dołączyły :)
    tak czytam kurde to moj lekarz chyba nie powazny wizyta byla 9+3 a kolejna 14+3 zadnych wymiarow nie znam baa w karcie wpisane wyniki tsh i glukozy TYLKO!! Az sie zastanawiam czy ten odległy czas nie jest związany z odmowom badan prenatalnych..
    A teraz z innej beczki wyszlam z wanny i tak strasznie pieką mnie sutki az przez bluzkę czuje takie szczypanie jakas rada na to?

anula1990 lubi tę wiadomość

• anula1990 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytajac Wasze posty zastanwiam sie bo mam wizyte u lekarza ginekologa dopiero 16.03 a z tego co widze to przeziernosc karkową wykonujecie szybciej,tak jakn SweetCherryPie ktora jest w 12 tyg. hm...zastnawiam sie bo 16.03 to ja bede juz w 13 tyg.Moze ktoras wie czy nie warto zrobic szybciej to badanie niz czekac?

74disg18xt1q3yyo.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie nie stresuj się, wiem, że łatwo mówić, ale to nie jest dobre dla dzidzi. Wydaje mi się, że to taka niewielka różnica, że wszystko będzie dobrze:* Robiłaś pappa?

Opowiem Wam szybciutko historię męża kuzynki. Poszła na prenatalne i okazało się, że kość nosowa nie jest widoczna, oczywiście płacz, nie spali przez miesiąc. Babeczka skierowała ich na amniopunkcje ale nie mieli jakiegoś dokumentu i zostali cofnięci. Coś ich natchnęło i postanowili pojechać jeszcze do lekarza genetyka w innym mieście. Zrobił im usg i okazało się, że jest piękna kość nosowa. Po prostu pojawiła się ona później niż u innych dzieci. Młody skończył teraz roczek i jest wspaniałym, zdrowym chłopcem:) Oczywiście co się namartwili to ich...

Witam nowe dziewczyny:) Cieszę się, że jeszcze dołączacie:) Im nas więcej tym lepiej. Dopiszcie się na pierwszej stronie:)

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Witam nowe dziewczyny ktore dołączyły :)
    tak czytam kurde to moj lekarz chyba nie powazny wizyta byla 9+3 a kolejna 14+3 zadnych wymiarow nie znam baa w karcie wpisane wyniki tsh i glukozy TYLKO!! Az sie zastanawiam czy ten odległy czas nie jest związany z odmowom badan prenatalnych..
    A teraz z innej beczki wyszlam z wanny i tak strasznie pieką mnie sutki az przez bluzkę czuje takie szczypanie jakas rada na to?

Mnie prenatalnych nie robił mój lekarz. Zapytał w 9 tyg czy chcę robić i wysłał do ośrodka, w którym przede wszystkim tym się zajmują i mają dużo dokładniejsze usg. Lekarz, który robił prenatalne miał jakieś certyfikaty i szkolenia dotyczące właśnie tego konkretnego badania - podobno wtedy wymiary są najbardziej wiarygodne...

Może Twój zapomniał, albo olał temat prenatalnych.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • kataryna Koleżanka

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Za namową kasig postanowiłam do Was dołączyć.
    Coś o nas?
    Jesteśmy w 9tygodniu i 6dniu, termin na 25.09.2015r.
    To moja druga ciąża w 2013r. poroniłam w 9tygodniu. Obecnie czuję się raczej dobrze, chyba normalnie, ciążowo. Od 4tygodnia jestem na Duphaston, więc mam ogromną nadzieję na szczęśliwe donoszenie.
    05.02 miałam ostatnie badanie USG na którym maleństwo miało 8,7mm i biło mu serduszko. Przed nami kolejna wizyta 03.03, trzymajcie kciuki :)

Wonderland, kasig, chabasse, Luna1, monaaa85, eM, adzia, Bruma, Magnolia3 lubią tę wiadomość

0d1ydqk3uuyb0t1i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę zrobić sałatkę makaranowa z tuńczykiem bo i tak niewiem o co z tymi prenatalami chodzi i kosciami nosowymi, nie chce sie zagłębiać w ten temat bo widze ze juz druga osoba jest po nich zestresowana jestem zdania ze co bedzie to bedzie bo do aborcji bym nke dopuściła

Carolline lubi tę wiadomość

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anula1990 wrote:
    Czytajac Wasze posty zastanwiam sie bo mam wizyte u lekarza ginekologa dopiero 16.03 a z tego co widze to przeziernosc karkową wykonujecie szybciej,tak jakn SweetCherryPie ktora jest w 12 tyg. hm...zastnawiam sie bo 16.03 to ja bede juz w 13 tyg.Moze ktoras wie czy nie warto zrobic szybciej to badanie niz czekac?

Badanie możesz spokojnie zrobić do 13t6d - czyli nawet jeszcze w 14 tyg, także 13 tydzień to zdecydowanie właściwy czas :)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataryna wrote:
    Witajcie!

Za namową kasig postanowiłam do Was dołączyć.
    Coś o nas?
    Jesteśmy w 9tygodniu i 6dniu, termin na 25.09.2015r.
    To moja druga ciąża w 2013r. poroniłam w 9tygodniu. Obecnie czuję się raczej dobrze, chyba normalnie, ciążowo. Od 4tygodnia jestem na Duphaston, więc mam ogromną nadzieję na szczęśliwe donoszenie.
    05.02 miałam ostatnie badanie USG na którym maleństwo miało 8,7mm i biło mu serduszko. Przed nami kolejna wizyta 03.03, trzymajcie kciuki :)

Witaj :) trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie super :)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Mnie prenatalnych nie robił mój lekarz. Zapytał w 9 tyg czy chcę robić i wysłał do ośrodka, w którym przede wszystkim tym się zajmują i mają dużo dokładniejsze usg. Lekarz, który robił prenatalne miał jakieś certyfikaty i szkolenia dotyczące właśnie tego konkretnego badania - podobno wtedy wymiary są najbardziej wiarygodne...

Może Twój zapomniał, albo olał temat prenatalnych.

ta położna mnie namawiala w ten sposob ze np jesli dziecko ma downa to lepiej teraz wiedziec niz doznac szoku po porodzie, ten moj prowadzący jest chyba jedyny w miescie ktory to przeprowadza i ma najlepszy sprzęt z tym ze w tygodniu dowiedzialam sie ze 2 kolezanki uciekly od niego w trakcke ciazy bo nie potrafi prowadzic i jak by mial skaze do ciężarnych, ja tez mam takie uczucie bo zanim zaszlam bylo fajnie wszystko mowil a teraz bylo cicho :/

‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ