Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm
płeć chłopiec.Zaraz będę miała pobieraną krew na test Harmony. Jakimś cudem udało nam się zdobyć 2600 zł na to badanie...
-
Taaaa im większa dzidzia tym łatwiej znaleźć i nie zgubićkasig wrote:Em ślicznie bije to Twoje maleńkie serduszko, pewnie im większa dzidzia tym łatwiej będzie serducho odnaleźć. Ja w poniedziałek mam badania prenatalne i jeśli wszystko bedzię z dzidzią ok to sobie w poniedziałek też zamówię ten detektor
np swoje znajduję od razu i nie gubię wcale
dużo dziewczyn pisało mi też że im ten detektor przydawał się też gdy już były ruchy ale dzidzia miała bardziej leniwy dzień
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
kochana na pewno bardzo się teraz martwisz, ale ta przezierność to nie jest jeszcze wyrok. Owszem powyżej 2,5 jest juz troszkę większe ryzyko, ale ja mocno wierzę że jednak będzie dobrze i mocno Ci tego życzę. Kurcze 2600 to jednak sporo kasy, nie wiem czy byłabym w stanie ot tak wyłożyć. A kiedy wyniki?SweetCherryPie wrote:Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm
płeć chłopiec.Zaraz będę miała pobieraną krew na test Harmony. Jakimś cudem udało nam się zdobyć 2600 zł na to badanie... -
Słońce bez nerwów!!! NT=3 to tyko 3 krotny wzrost ryzyka, żadna diagnoza!!! A ty nie masz nawet 3!!! Dla porównania NT=4 to 18 krotny wzrost!!! Więc nadal jest bardzo prawdopodobne że dzidzia jest zdrowaSweetCherryPie wrote:Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm
płeć chłopiec.Zaraz będę miała pobieraną krew na test Harmony. Jakimś cudem udało nam się zdobyć 2600 zł na to badanie...
co do kości nosowej to jest powiedzenie że ma być, a nie ile ma być!
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
SweetCherryPie wrote:Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm
Wiem, że niełatwo to zrobić, ale poczekaj w miarę spokojnie na wyniki Harmony... To jeszcze o niczym nie decyduje. Ostatnio czytałam trochę o przezierności i kości nosowej. NT powyżej 2,5 mm to tylko lekki wzrost ryzyka. Zdarza się i tak, że rodzą się zdrowe dzieci bez kości nosowej, a przecież kość nosowa jest!!! Lekarze często też niepotrzebnie jeszcze bardziej nas starszą.
Wierzę, że wszystko będzie dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 14:13
-
SweetChery ... staraj się na zapas nie martwić, na pewno okaże się, że jest wszystko dobrze...
Musisz mocno w to wierzyć, że będzie...
A my tutaj wszystkie będziemy razem z Tobą trzymać kciuki, żeby dzidzia okazała się zdrowa. -
no właśnie ja o detektorze myślałam też pod katem ostatnich tygodni ciąży, bo pewnie im bliżej porodu tym dzieciak mniej się rusza bo ma mało miejsca, a ja bym pewnie już wariowała, więc dla psychicznego komfortu przynajmniej mojego wole mieć takie cacko pod ręką.eM wrote:Taaaa im większa dzidzia tym łatwiej znaleźć i nie zgubić
np swoje znajduję od razu i nie gubię wcale
dużo dziewczyn pisało mi też że im ten detektor przydawał się też gdy już były ruchy ale dzidzia miała bardziej leniwy dzień 
-
No ja właśnie dlatego kupiłam dużo droższy z wyświetlaczem bo ja się boję (może nie jest to za racjonalne), że dzidzia owinięta pępowiną zacznie się dusić, wtedy podobno najpierw rusza się dużo bardziej, potem dużo mniej i serducho bije coraz wolniej i wolniej, aż przestaje... za dużo przeszłam i wiem jak kruche jest to życie pod sercem...kasig wrote:no właśnie ja o detektorze myślałam też pod katem ostatnich tygodni ciąży, bo pewnie im bliżej porodu tym dzieciak mniej się rusza bo ma mało miejsca, a ja bym pewnie już wariowała, więc dla psychicznego komfortu przynajmniej mojego wole mieć takie cacko pod ręką.Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Słońce.. nie chccę Cię na wyrost pocieszać, ale przy crl 5.66, to wielkość kości chyba nie odbiega od normy. A nt 2,7 to też jeszcze nie wyrok. To jedynie podwyższone ryzyko.. z resztą przy tak niskich wartościach, jakimi się tu operuje to może być równie dobrze błąd pomiaru.. A zastanawiam się jeszcze czy pappa robiłaś.. czy już sobie odpuściłaś i od razu na nifty się zdecydowałaś.? Ja w sumie rozumiem Cię, bo nawet przy wynikach bliskich granicy pewnie też bym w panice robiła kolejne badania.. a kasa.. wiadomo duża ale do zdobycia.. Tak czy inaczej powodzenia w dalszych diagnozach i jestem pewna, że się wszystko dobrze skończy.. Trzymam mocno kciuki..!!!SweetCherryPie wrote:Jestem już po USG. Niestety nie jest dobrze. Przezierność 2,7 mm, crl 5,66 cm, kość nosowa niby jest ale malutka, bo ma 1,3 mm
SweetCherryPie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam nowe dziewczyny ktore dołączyły

tak czytam kurde to moj lekarz chyba nie powazny wizyta byla 9+3 a kolejna 14+3 zadnych wymiarow nie znam baa w karcie wpisane wyniki tsh i glukozy TYLKO!! Az sie zastanawiam czy ten odległy czas nie jest związany z odmowom badan prenatalnych..
A teraz z innej beczki wyszlam z wanny i tak strasznie pieką mnie sutki az przez bluzkę czuje takie szczypanie jakas rada na to?
anula1990 lubi tę wiadomość
-
Czytajac Wasze posty zastanwiam sie bo mam wizyte u lekarza ginekologa dopiero 16.03 a z tego co widze to przeziernosc karkową wykonujecie szybciej,tak jakn SweetCherryPie ktora jest w 12 tyg. hm...zastnawiam sie bo 16.03 to ja bede juz w 13 tyg.Moze ktoras wie czy nie warto zrobic szybciej to badanie niz czekac?

-
SweetCherryPie nie stresuj się, wiem, że łatwo mówić, ale to nie jest dobre dla dzidzi. Wydaje mi się, że to taka niewielka różnica, że wszystko będzie dobrze:* Robiłaś pappa?
Opowiem Wam szybciutko historię męża kuzynki. Poszła na prenatalne i okazało się, że kość nosowa nie jest widoczna, oczywiście płacz, nie spali przez miesiąc. Babeczka skierowała ich na amniopunkcje ale nie mieli jakiegoś dokumentu i zostali cofnięci. Coś ich natchnęło i postanowili pojechać jeszcze do lekarza genetyka w innym mieście. Zrobił im usg i okazało się, że jest piękna kość nosowa. Po prostu pojawiła się ona później niż u innych dzieci. Młody skończył teraz roczek i jest wspaniałym, zdrowym chłopcem:) Oczywiście co się namartwili to ich...
Witam nowe dziewczyny:) Cieszę się, że jeszcze dołączacie:) Im nas więcej tym lepiej. Dopiszcie się na pierwszej stronie:) -
Staraczka23 wrote:Witam nowe dziewczyny ktore dołączyły

tak czytam kurde to moj lekarz chyba nie powazny wizyta byla 9+3 a kolejna 14+3 zadnych wymiarow nie znam baa w karcie wpisane wyniki tsh i glukozy TYLKO!! Az sie zastanawiam czy ten odległy czas nie jest związany z odmowom badan prenatalnych..
A teraz z innej beczki wyszlam z wanny i tak strasznie pieką mnie sutki az przez bluzkę czuje takie szczypanie jakas rada na to?
Mnie prenatalnych nie robił mój lekarz. Zapytał w 9 tyg czy chcę robić i wysłał do ośrodka, w którym przede wszystkim tym się zajmują i mają dużo dokładniejsze usg. Lekarz, który robił prenatalne miał jakieś certyfikaty i szkolenia dotyczące właśnie tego konkretnego badania - podobno wtedy wymiary są najbardziej wiarygodne...
Może Twój zapomniał, albo olał temat prenatalnych. -
Witajcie!
Za namową kasig postanowiłam do Was dołączyć.
Coś o nas?
Jesteśmy w 9tygodniu i 6dniu, termin na 25.09.2015r.
To moja druga ciąża w 2013r. poroniłam w 9tygodniu. Obecnie czuję się raczej dobrze, chyba normalnie, ciążowo. Od 4tygodnia jestem na Duphaston, więc mam ogromną nadzieję na szczęśliwe donoszenie.
05.02 miałam ostatnie badanie USG na którym maleństwo miało 8,7mm i biło mu serduszko. Przed nami kolejna wizyta 03.03, trzymajcie kciuki
Wonderland, kasig, chabasse, Luna1, monaaa85, eM, adzia, Bruma, Magnolia3 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyIdę zrobić sałatkę makaranowa z tuńczykiem bo i tak niewiem o co z tymi prenatalami chodzi i kosciami nosowymi, nie chce sie zagłębiać w ten temat bo widze ze juz druga osoba jest po nich zestresowana jestem zdania ze co bedzie to bedzie bo do aborcji bym nke dopuściła
Carolline lubi tę wiadomość
-
anula1990 wrote:Czytajac Wasze posty zastanwiam sie bo mam wizyte u lekarza ginekologa dopiero 16.03 a z tego co widze to przeziernosc karkową wykonujecie szybciej,tak jakn SweetCherryPie ktora jest w 12 tyg. hm...zastnawiam sie bo 16.03 to ja bede juz w 13 tyg.Moze ktoras wie czy nie warto zrobic szybciej to badanie niz czekac?
Badanie możesz spokojnie zrobić do 13t6d - czyli nawet jeszcze w 14 tyg, także 13 tydzień to zdecydowanie właściwy czas
-
kataryna wrote:Witajcie!
Za namową kasig postanowiłam do Was dołączyć.
Coś o nas?
Jesteśmy w 9tygodniu i 6dniu, termin na 25.09.2015r.
To moja druga ciąża w 2013r. poroniłam w 9tygodniu. Obecnie czuję się raczej dobrze, chyba normalnie, ciążowo. Od 4tygodnia jestem na Duphaston, więc mam ogromną nadzieję na szczęśliwe donoszenie.
05.02 miałam ostatnie badanie USG na którym maleństwo miało 8,7mm i biło mu serduszko. Przed nami kolejna wizyta 03.03, trzymajcie kciuki
Witaj
trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie super
-
nick nieaktualnyWonderland wrote:Mnie prenatalnych nie robił mój lekarz. Zapytał w 9 tyg czy chcę robić i wysłał do ośrodka, w którym przede wszystkim tym się zajmują i mają dużo dokładniejsze usg. Lekarz, który robił prenatalne miał jakieś certyfikaty i szkolenia dotyczące właśnie tego konkretnego badania - podobno wtedy wymiary są najbardziej wiarygodne...
Może Twój zapomniał, albo olał temat prenatalnych.
ta położna mnie namawiala w ten sposob ze np jesli dziecko ma downa to lepiej teraz wiedziec niz doznac szoku po porodzie, ten moj prowadzący jest chyba jedyny w miescie ktory to przeprowadza i ma najlepszy sprzęt z tym ze w tygodniu dowiedzialam sie ze 2 kolezanki uciekly od niego w trakcke ciazy bo nie potrafi prowadzic i jak by mial skaze do ciężarnych, ja tez mam takie uczucie bo zanim zaszlam bylo fajnie wszystko mowil a teraz bylo cicho
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH