Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry

trzymam kciuki i powodzenia na dzisiejszych wizytach
Staraczka myślę, ze nie ma problemu, zębach chodziła do dwóch lekarzy... nikt przecież Tobie tego nie zabroni..
A co do tego monitora, faktycznie dziwne... wiaodmo, ze każda kobieta by chciala zobaczyć swoje maleństwo za każdy razem kiedy robimy USG
a te wizyty ze stałym monitorem masz na NFZ?
Zastanawiam się jak będzie u mnie... w poniedziałek idę do gina i On przyjmuje w przychodni, ciekawe czy tez nie usłyszę, ze monitor się nie kręci... -
Dziejszy dzień zaczął sie strasznym zaparciem...nigdy nie miałam takich problemów...widać hormony buzują bo w sumie staram sie jeść zdrowo...czemu kobiety w ciąży mają pod górke?
Hehehe tak pół serio było o tej górce...
Oczekuje kuriera z poduszką...ufff dziejsza noc bedzie przespana
)

-
eM, ja zawsze układam pas płasko na udach. Wiadomo, że z adapterem jest zabezpieczony i wystarczy ten jeden raz, ale skoro jeżdżę średnio raz w miesiącu (i to też nie zawsze) i długość tej jazdy to ok. 5-10 min to nie będę już chyba przesadzać... Wydaje mi się, że jeśli miałabyś się stresować każdą jazdą, to na pewno nawet dla swojego komfortu psychicznego warto go mieć.
-
A ja, zeby acerowka miala funkcje rozlozenia do pozycjli lezacej. Dziecko w gondoli najczesciej jezdzi do okolo 6 miesiaca, pozniej spacerowka a przecie taki malec tez jeszcze sypia w dzienDżuls wrote:Ja bym jeszcze do tej listy dodała wygodną i szeroką spacerówkę i żeby sprawdzić jak się składa i jakie ma wtedy gabaryty

Dżuls lubi tę wiadomość

-
staraczka23 ja też chodzę do 2 lekarzy, jeden z nfz-u świetny ale terminy do niego są odległe a 2 prywatnie i zawsze się gdzieś wcisnę na wizytę do niej jak czuję potrzebę. Zresztą co dwie głowy to nie jedna
-
eM wrote:no i myślę poważnie nad tym adapterem do pasów dla kobiet w ciąży...
eM dla mnie taki pas to podstaw. W razie wypadku dzialaja na nas ogromne sily i normalny pas miazdzy brzuch... Ja mam obiecany od kolezanki ale slyszalam o dwoch rodzajach modeli i zaraz sie zabieram do szukania tego wygodniejszego. Jeden to taki co przekladasz miedzy nogami- podobno srednio wygodny w sukienkach, tunikach, kurtkach bo wszystko musisz podwijac do gory i pokazywac swoje nogi
drugi to taki co montuje sie po bokach foleta i nie trzeba go miec miedzy nogami.
Dziewczyny, ktore juz kupily poduchy do spania. Polecacie jakies konkretne? Jakie macie wypelnienia? Nie dofeormuja sie Wam? Bede wdzieczna za info

-
Pracodawca musi do zusu złożyć właśnie oryginał. U nas też jestem pierwszą ciężarną bo pracuję w firmie typowo męskiejagniesja wrote:Dzięki Anitka! Po chwili namysłu doszedł do wniosku, że mam jemu wysłać skan zwolnienia a do zus-u zanieść oryginał. Muszę wyprowadzić go z błędu
On po prostu taki jest, średnio zorientowany w sprawach kadrowych a że ja jestem pierwszą ciężarną w naszej firmie, dopiero się uczy nowych rzeczy 
a sama zajmuję się kadrami. Z takimi zwolnieniami postępuje się tak jak z normalnymi zwolnieniami, które trafiają do zus-u. Często jest tak, że pracodawca próbuje tak zakombinować aby to sam chory udawał się do zusu ale to jego obowiązek aby to zwolnienie trafiło do zusu bo w innym wypadku sam pracodawca pokryje koszty tego zwolnienia
No trochę namotałam
zanieś zwolnienie do firmy, poproś aby Tobie zrobili ksero i potwierdzili przyjęcie i ciesz się L4
-
nick nieaktualnySpokojnie ja mam to samo. Moj maz zajmuje sie kupnem wozka, fotelika i innych gadzetow, bo ja nie lubie zakupow a on uwielbiaagniesja wrote:Ja jeszcze nawet nie myślę o wózkach, czy ciuszkach a Wy już tyle rzeczy macie, masakra
Jestem mocno w tyle, ale póki co nie czuję potrzeby robienia zakupów dla maleństwa. Czy coś ze mną nie tak?
oczywiscie kolor konsultuje ze mna choc wie, ze ja tam wszystko kupilabym wszystko w kolorze czarnym
-
27,50zl za Duphaston. Koniecznie musisz poszukać dobrej apteki, bo ceny są różne. Ja kupuję w czymś co się nazywa "Apteka Główna", ale nie wiem czy to sieciówka. Ja biorę 3x Dupka i 2 razy Luteinę dowcipną, setkę - mdłości brak.
Adaptera do pasów nie kupuje, nie mamy samochodu. Może czasem będę jeździć z tatą, ale to najwyżej kilka razy w ciągu całej ciąży. -
Dżuls, lekarz mówił mi, że duphaston może nasilać mdłości. Wydaje mi się, że u mnie też delikatnie nasilił, ale biorę tylko 2 tabletki dziennie. U mnie w jednej z tańszych aptek kosztuje 27-28 zł. Jak kupiłam raz w DOZie, to tez zapłaciłam coś ok 40 - w sumie duża różnica między aptekami
-
Mam Motherhood i ją kocham. Świetnie się śpi, wypełnienie jest miękkie, ale bardzo sprężyste. Z czasem się pewnie i tak ugniecie, ale na razie jest super. Lubię obie pozycje, zarówno poducha za plecami jak i z przodu. Kładę po środku łóżka i dodatkowo nie obawiam się, że mąż przekręcając się podczas snu przypadkiem mnie uderzy w brzuch. Bardzo trafiony zakup. Początkowo miałam lekki problem z przekręcaniem się i przekładaniem nóg, ale teraz już się przyzwyczaiłam i jest dobrze.4me wrote:
Dziewczyny, ktore juz kupily poduchy do spania. Polecacie jakies konkretne? Jakie macie wypelnienia? Nie dofeormuja sie Wam? Bede wdzieczna za info
Jedyne co planuje, to uszyć sobie samodzielnie drugi pokrowiec. Bo jednak ceny nowego są duże, a fajnie byłoby mieć coś do przebrania, w końcu to jak pościel.
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGusiak oni sa na NFZ obydwoje a dzisiaj bylam w przychodni i gam wlasnie z tym monitorem tak wyszło ze jest umocowany ale dal zdj usg co mi po zdjeciu jak chcialam chwile zerknac jak fika, chociaz wiem ze bulgotanie w brzuchu to maluch
płeć poznalas? Mi gadal ze za wcześnie jeszcz,, czekam do drugiego lekarza na 25marca moze powie 
Karolcia mi tez lepiej do dwoch bedzie chodzic jeden rzeczowu a drugi jak niemowa
za poltora tygodnia koncze prenatal i mam brac dha -
nick nieaktualnyHej a mialas jiz toxo glukoze itd? Mi ten nowy zapisal na toxo hiv i ft4 ft3 co dziwne bo przeciez te ft sa refundowane.. Z lekarzamiAlicja83 wrote:Czesc 12 tydzien i 5 stieg , dzieciatko ma sie dobrze ma 6,5 cm .czy to normalne ze moj lekarz nie robi zadnych dodatkowych badan ja czuje sie tez dobrze nic mi nie jest pozdrowionka
-
Ja znalazłam na allegro taki który ma 3 miejsca mocowania, po bokach i w środku. Więc w teorii jak to nie jest problem to zabezpieczasz 3 miejsca, a jak masz sukienkę to 2. Jest też dość tani bo 60zł ale zastanawiam się czy da radę...4me wrote:eM dla mnie taki pas to podstaw. W razie wypadku dzialaja na nas ogromne sily i normalny pas miazdzy brzuch... Ja mam obiecany od kolezanki ale slyszalam o dwoch rodzajach modeli i zaraz sie zabieram do szukania tego wygodniejszego. Jeden to taki co przekladasz miedzy nogami- podobno srednio wygodny w sukienkach, tunikach, kurtkach bo wszystko musisz podwijac do gory i pokazywac swoje nogi
drugi to taki co montuje sie po bokach foleta i nie trzeba go miec miedzy nogami.Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Ciekawy link o zapinaniu pasow w ciazy raz z crash testami. Dla zainteresowanych podczas wypadku dziala na nas sila 5 ton!
Tutaj tez jest pokazany ten najlatwiej dostepny adpater zapinany przez krocze- wydaje sie, ze moze byc uciazliwy latem, gdy bedziemy chodzic w sukienkach, tunikach itp.
http://www.fotelik24.pl/blog/zapinanie-pasow-ciezarnej-mamy
Tutaj znalazlam inny model. Po opowiesciach kolezanek wiem, ze jest bardziej wygodny ale zastanawiam sie czy dziala tak samo dobrze jak ten be safe....
http://www.babystyle.pl/pl/adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info
Jest jeszcze taki model- tez wygodny tylko przy spodniach ale wyglada przekonywujaco. Cena tylko nie przekońuje
http://www.sexymamy.pl/Adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-Tummy-Shield_a1660
SweetCherryPie lubi tę wiadomość

-
Powiem Ci kupiłabym ten tummy shield gdyby miał 3 mocowania. Wtedy byłby idealny a tak to tylko kupę kasy kosztuje.4me wrote:Ciekawy link o zapinaniu pasow w ciazy raz z crash testami. Dla zainteresowanych podczas wypadku dziala na nas sila 5 ton!
Tutaj tez jest pokazany ten najlatwiej dostepny adpater zapinany przez krocze- wydaje sie, ze moze byc uciazliwy latem, gdy bedziemy chodzic w sukienkach, tunikach itp.
http://www.fotelik24.pl/blog/zapinanie-pasow-ciezarnej-mamy
Tutaj znalazlam inny model. Po opowiesciach kolezanek wiem, ze jest bardziej wygodny ale zastanawiam sie czy dziala tak samo dobrze jak ten be safe....
http://www.babystyle.pl/pl/adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info
Jest jeszcze taki model- tez wygodny tylko przy spodniach ale wyglada przekonywujaco. Cena tylko nie przekońuje
http://www.sexymamy.pl/Adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-Tummy-Shield_a1660
Myśle poważnie nad tym:
http://allegro.pl/adapter-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-belt-of-life-i5119305070.html chyba go kupie mam nadzieje że to nie będzie daremna podróba.Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]