X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry =)
    trzymam kciuki i powodzenia na dzisiejszych wizytach =)

Staraczka myślę, ze nie ma problemu, zębach chodziła do dwóch lekarzy... nikt przecież Tobie tego nie zabroni..
    A co do tego monitora, faktycznie dziwne... wiaodmo, ze każda kobieta by chciala zobaczyć swoje maleństwo za każdy razem kiedy robimy USG =)
    a te wizyty ze stałym monitorem masz na NFZ?

Zastanawiam się jak będzie u mnie... w poniedziałek idę do gina i On przyjmuje w przychodni, ciekawe czy tez nie usłyszę, ze monitor się nie kręci...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziejszy dzień zaczął sie strasznym zaparciem...nigdy nie miałam takich problemów...widać hormony buzują bo w sumie staram sie jeść zdrowo...czemu kobiety w ciąży mają pod górke?

Hehehe tak pół serio było o tej górce...

Oczekuje kuriera z poduszką...ufff dziejsza noc bedzie przespana :))

74disg18xt1q3yyo.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM, ja zawsze układam pas płasko na udach. Wiadomo, że z adapterem jest zabezpieczony i wystarczy ten jeden raz, ale skoro jeżdżę średnio raz w miesiącu (i to też nie zawsze) i długość tej jazdy to ok. 5-10 min to nie będę już chyba przesadzać... Wydaje mi się, że jeśli miałabyś się stresować każdą jazdą, to na pewno nawet dla swojego komfortu psychicznego warto go mieć.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Ja bym jeszcze do tej listy dodała wygodną i szeroką spacerówkę i żeby sprawdzić jak się składa i jakie ma wtedy gabaryty :)
    A ja, zeby acerowka miala funkcje rozlozenia do pozycjli lezacej. Dziecko w gondoli najczesciej jezdzi do okolo 6 miesiaca, pozniej spacerowka a przecie taki malec tez jeszcze sypia w dzien :)

Dżuls lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 15:33

8pdp47e.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka23 ja też chodzę do 2 lekarzy, jeden z nfz-u świetny ale terminy do niego są odległe a 2 prywatnie i zawsze się gdzieś wcisnę na wizytę do niej jak czuję potrzebę. Zresztą co dwie głowy to nie jedna ;)

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM wrote:
    no i myślę poważnie nad tym adapterem do pasów dla kobiet w ciąży...

eM dla mnie taki pas to podstaw. W razie wypadku dzialaja na nas ogromne sily i normalny pas miazdzy brzuch... Ja mam obiecany od kolezanki ale slyszalam o dwoch rodzajach modeli i zaraz sie zabieram do szukania tego wygodniejszego. Jeden to taki co przekladasz miedzy nogami- podobno srednio wygodny w sukienkach, tunikach, kurtkach bo wszystko musisz podwijac do gory i pokazywac swoje nogi :) drugi to taki co montuje sie po bokach foleta i nie trzeba go miec miedzy nogami.

Dziewczyny, ktore juz kupily poduchy do spania. Polecacie jakies konkretne? Jakie macie wypelnienia? Nie dofeormuja sie Wam? Bede wdzieczna za info :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Dzięki Anitka! Po chwili namysłu doszedł do wniosku, że mam jemu wysłać skan zwolnienia a do zus-u zanieść oryginał. Muszę wyprowadzić go z błędu :) On po prostu taki jest, średnio zorientowany w sprawach kadrowych a że ja jestem pierwszą ciężarną w naszej firmie, dopiero się uczy nowych rzeczy :P
    Pracodawca musi do zusu złożyć właśnie oryginał. U nas też jestem pierwszą ciężarną bo pracuję w firmie typowo męskiej :-) a sama zajmuję się kadrami. Z takimi zwolnieniami postępuje się tak jak z normalnymi zwolnieniami, które trafiają do zus-u. Często jest tak, że pracodawca próbuje tak zakombinować aby to sam chory udawał się do zusu ale to jego obowiązek aby to zwolnienie trafiło do zusu bo w innym wypadku sam pracodawca pokryje koszty tego zwolnienia :-) No trochę namotałam :-) zanieś zwolnienie do firmy, poproś aby Tobie zrobili ksero i potwierdzili przyjęcie i ciesz się L4 :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Ja jeszcze nawet nie myślę o wózkach, czy ciuszkach a Wy już tyle rzeczy macie, masakra :P Jestem mocno w tyle, ale póki co nie czuję potrzeby robienia zakupów dla maleństwa. Czy coś ze mną nie tak?
    Spokojnie ja mam to samo. Moj maz zajmuje sie kupnem wozka, fotelika i innych gadzetow, bo ja nie lubie zakupow a on uwielbia :) oczywiscie kolor konsultuje ze mna choc wie, ze ja tam wszystko kupilabym wszystko w kolorze czarnym ;)

• la_lenka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    27,50zl za Duphaston. Koniecznie musisz poszukać dobrej apteki, bo ceny są różne. Ja kupuję w czymś co się nazywa "Apteka Główna", ale nie wiem czy to sieciówka. Ja biorę 3x Dupka i 2 razy Luteinę dowcipną, setkę - mdłości brak.

Adaptera do pasów nie kupuje, nie mamy samochodu. Może czasem będę jeździć z tatą, ale to najwyżej kilka razy w ciągu całej ciąży.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja też muszę kupić ten adapter pasów bo jednak dużo jeżdżę.

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls, lekarz mówił mi, że duphaston może nasilać mdłości. Wydaje mi się, że u mnie też delikatnie nasilił, ale biorę tylko 2 tabletki dziennie. U mnie w jednej z tańszych aptek kosztuje 27-28 zł. Jak kupiłam raz w DOZie, to tez zapłaciłam coś ok 40 - w sumie duża różnica między aptekami :/

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

Dziewczyny, ktore juz kupily poduchy do spania. Polecacie jakies konkretne? Jakie macie wypelnienia? Nie dofeormuja sie Wam? Bede wdzieczna za info :)
    Mam Motherhood i ją kocham. Świetnie się śpi, wypełnienie jest miękkie, ale bardzo sprężyste. Z czasem się pewnie i tak ugniecie, ale na razie jest super. Lubię obie pozycje, zarówno poducha za plecami jak i z przodu. Kładę po środku łóżka i dodatkowo nie obawiam się, że mąż przekręcając się podczas snu przypadkiem mnie uderzy w brzuch. Bardzo trafiony zakup. Początkowo miałam lekki problem z przekręcaniem się i przekładaniem nóg, ale teraz już się przyzwyczaiłam i jest dobrze.

Jedyne co planuje, to uszyć sobie samodzielnie drugi pokrowiec. Bo jednak ceny nowego są duże, a fajnie byłoby mieć coś do przebrania, w końcu to jak pościel.

4me lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc 12 tydzien i 5 stieg , dzieciatko ma sie dobrze ma 6,5 cm .czy to normalne ze moj lekarz nie robi zadnych dodatkowych badan ja czuje sie tez dobrze nic mi nie jest pozdrowionka

Staraczka23, agniesja lubią tę wiadomość

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak oni sa na NFZ obydwoje a dzisiaj bylam w przychodni i gam wlasnie z tym monitorem tak wyszło ze jest umocowany ale dal zdj usg co mi po zdjeciu jak chcialam chwile zerknac jak fika, chociaz wiem ze bulgotanie w brzuchu to maluch :D płeć poznalas? Mi gadal ze za wcześnie jeszcz,, czekam do drugiego lekarza na 25marca moze powie :D

Karolcia mi tez lepiej do dwoch bedzie chodzic jeden rzeczowu a drugi jak niemowa :/
    za poltora tygodnia koncze prenatal i mam brac dha

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja83 wrote:
    Czesc 12 tydzien i 5 stieg , dzieciatko ma sie dobrze ma 6,5 cm .czy to normalne ze moj lekarz nie robi zadnych dodatkowych badan ja czuje sie tez dobrze nic mi nie jest pozdrowionka
    Hej a mialas jiz toxo glukoze itd? Mi ten nowy zapisal na toxo hiv i ft4 ft3 co dziwne bo przeciez te ft sa refundowane.. Z lekarzami :/

• eM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    eM dla mnie taki pas to podstaw. W razie wypadku dzialaja na nas ogromne sily i normalny pas miazdzy brzuch... Ja mam obiecany od kolezanki ale slyszalam o dwoch rodzajach modeli i zaraz sie zabieram do szukania tego wygodniejszego. Jeden to taki co przekladasz miedzy nogami- podobno srednio wygodny w sukienkach, tunikach, kurtkach bo wszystko musisz podwijac do gory i pokazywac swoje nogi :) drugi to taki co montuje sie po bokach foleta i nie trzeba go miec miedzy nogami.
    Ja znalazłam na allegro taki który ma 3 miejsca mocowania, po bokach i w środku. Więc w teorii jak to nie jest problem to zabezpieczasz 3 miejsca, a jak masz sukienkę to 2. Jest też dość tani bo 60zł ale zastanawiam się czy da radę...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj lekarz sprawdza czy z dzieckiem wszystko dobrze i dzisiaj sprawdzil poziom zelaza 15,2 powiedzial je bardzo dobry wynik

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawy link o zapinaniu pasow w ciazy raz z crash testami. Dla zainteresowanych podczas wypadku dziala na nas sila 5 ton!

Tutaj tez jest pokazany ten najlatwiej dostepny adpater zapinany przez krocze- wydaje sie, ze moze byc uciazliwy latem, gdy bedziemy chodzic w sukienkach, tunikach itp.

http://www.fotelik24.pl/blog/zapinanie-pasow-ciezarnej-mamy

Tutaj znalazlam inny model. Po opowiesciach kolezanek wiem, ze jest bardziej wygodny ale zastanawiam sie czy dziala tak samo dobrze jak ten be safe....

http://www.babystyle.pl/pl/adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info

Jest jeszcze taki model- tez wygodny tylko przy spodniach ale wyglada przekonywujaco. Cena tylko nie przekońuje ;)
    http://www.sexymamy.pl/Adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-Tummy-Shield_a1660

SweetCherryPie lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ciekawy link o zapinaniu pasow w ciazy raz z crash testami. Dla zainteresowanych podczas wypadku dziala na nas sila 5 ton!

Tutaj tez jest pokazany ten najlatwiej dostepny adpater zapinany przez krocze- wydaje sie, ze moze byc uciazliwy latem, gdy bedziemy chodzic w sukienkach, tunikach itp.

http://www.fotelik24.pl/blog/zapinanie-pasow-ciezarnej-mamy

Tutaj znalazlam inny model. Po opowiesciach kolezanek wiem, ze jest bardziej wygodny ale zastanawiam sie czy dziala tak samo dobrze jak ten be safe....

http://www.babystyle.pl/pl/adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info

Jest jeszcze taki model- tez wygodny tylko przy spodniach ale wyglada przekonywujaco. Cena tylko nie przekońuje ;)
    http://www.sexymamy.pl/Adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-Tummy-Shield_a1660
    Powiem Ci kupiłabym ten tummy shield gdyby miał 3 mocowania. Wtedy byłby idealny a tak to tylko kupę kasy kosztuje.
    Myśle poważnie nad tym:
    http://allegro.pl/adapter-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-belt-of-life-i5119305070.html chyba go kupie mam nadzieje że to nie będzie daremna podróba.

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
‹‹ 481 482 483 484 485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ