X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    w suplementach dla ciężarnych nie powinno być w ogóle witaminy A, może byla w małych ilościach? oczywiście wszystko tez zależy od tego, co kto je. ja np kocham soki marchewkowe ale jeden to 500% normy, wiec niestety raz na jakiś czas tylko pije. oczywiście, ze każdy ma swój rozum i ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tylko pisze swoja opinie/ jestem również przeciwniczka ulegania wszystkim zachciankom, no ale się nie odzywam bo już czuje jaki by mnie tu lincz za to spotkał, każda zna swoje ciało i decyduje za siebie jak chce wyglądać co jeść itp. Ja mam wykształcenie medyczne i pewne rzeczy wiem, ale nawet jak je napisze to i tak znajdują się takie, które podważają fizjologie ! no ale to ich sprawa, ja tylko staram się pomóc jeśli coś wiem. oby nigdy nie żałowały decyzji podjętych w ciąży

Jak dla mnie piszcie wszystko jak macie wątpliwości :) każda zweryfikuje na swój sposób i albo się zastosuje do rady albo nie, ale po to tu jesteśmy żeby właśnie sobie doradzić jedna wie więcej o czymś, druga o czymś innym :)

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Anitka mnie denerwuje zawsze teściu, jak mówię, że na coś nie mam ochoty/nie jestem głodna, a on do mnie, że bobo chce. No szlak mnie trafia!!
    No właśnie! U mnie to samo z teściem :-) i tylko słyszę no jedz, czemu nie jesz, szturcha męża i mówi nałóż jej i tekst typu "patrz jak ona źle/marnie wygląda" (to już przegięcie) i dlatego ostatnio wybuchnęłam i tak mu nagadałam, że aż P zaczął mi bić brawo :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 13:22

• karolcia87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do świąt my w niedziele jedziemy do moich rodziców na śniadanko, popołudniu do teściowej na obiad a w poniedziałek do taty męża na obiad i wieczorem do jego prababci :) także całe święta w rozjazdach a plus taki że kompletnie nic nie muszę przygotowywać nawet ciasto upiecze teściowa bo się zaoferowała :D

Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • bento Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 19:52

sRUqp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Madzia pisz, pisz, bo ja się na tym kompletnie nie znam i fajnie poczytać o tym czego lepiej unikać. A osoby, które nie chcą to nie będą czytać:)
    Nnacy ja czasami mam wrażenie, że na tym forum osoby, które nie chcą się stosować do pewnych rad mają na ten temat najwięcej do powiedzenia i linczują innych. Nie wiem, może się mylę ale to trochę irytuje.
    Madzia ja też chętnie o tym poczytam ale musisz się uzbroić w cierpliwość :-)

Paulinek lubi tę wiadomość

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    W doppelhertz aktiv mama jest 42% dziennej dawki beta karotenu (ekwiwalentu wit A) Tak może być? Bo w sumie na tym się nie znam.
    dzienne zapotrzebowanie w ciąży wynosi 1250 µg, a w doppelhertz jest 334µg, więc może być o ile nie spożywasz jej jakoś dużo na co dzień (główne źródła to tran, wątróbka i podroby, jaja, bataty i oczywiście marchew) chociaż ja raczej bym się pilnowała

Anitka201 lubi tę wiadomość

relgio4pxlxziakh.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam fajny artykuł co do witaminy A, chyba się przyda :)

https://parenting.pl/portal/witamina-a-w-ciazy

Misi@ lubi tę wiadomość

Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciągu tygodnia zjem jakieś 3-4 jajka. Co dziwne do marchwi mnie nie ciągnie(czasami dodam 1 do surówki i tyle)a przed ciążą praktycznie codziennie jadłam i jajko i marchewkę. Dobrze to wiedzieć bo ostatnio chciałam sobie wycisnąć sok z marchwi.

• kataryna Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Kataryna ja dzisiaj robię polędwiczki w sosie musztardowo miodowym (do tego czosnek, wyciśnięta cytryna, majeranek, ulubione zioła, sól, pieprz i trochę oleju do marynaty). Dobrze zamarynować mięsko wcześniej. Do tego opiekane ziemniaki lub ryż dla męża i rodziców (będę ich miała na obiedzie) i surówka z białej kapusty. Już się nie mogę doczekać :-)

ja ostatnio robiłam w sosie serowo pieczarkowym :D ale ten też brzmi nieźle, zwłaszcza musztarda :D kroisz je na plasterki? czy zostawiasz w całości?

0d1ydqk3uuyb0t1i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brwi są moją zmorą bo wypadać zaczęły jak pojawił problem z tarczycą ;/

• bento Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 a bierzesz jeszcze te witaminy? Ja zmieniłam(od 2 tyg.) na Omegamed Optima DHA

sRUqp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kataryna wrote:
    ja ostatnio robiłam w sosie serowo pieczarkowym :D ale ten też brzmi nieźle, zwłaszcza musztarda :D kroisz je na plasterki? czy zostawiasz w całości?
    Kroję w plastry :-) uwielbiam to danie bo w zależności jakie przyprawy dodasz tak się zmienia i faktycznie najlepiej smakuje z miodem bo syrop klonowy czy z agawy jakoś dziwnie zmienia smak.

kataryna lubi tę wiadomość

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedyś już pisałam o cukrzycy, ale jak ktoś mi mówi, że na niego IG nie działa, to ręce opadają.... to tak jakby napisać, że moja krew płynie do serca tętnicami w wypływa żyłami....
    sama mam nadwagę niestety i wiecznie z tym walczę a w ciąży tym bardziej, bo właśnie nie chce dostać cukrzycy cięzarnych no i nadciśnienie też bardzo niebezpieczne, nie mówiąc o tym, że cukrzyca może już zostać na zawsze, a jeśli znacie jakiegoś cukrzyka to wiecie jakie to przejebane. w ciąży dziewczyny, które mają nadwage powinny schudnąć bo jest to zdrowe dla dziecka, zmniejsza ryzyko powikłań itp. poza tym dzieci kobiet z nadwagą są bardzie narażone na choroby metaboliczne w przyszłości i to jest udowodnione. ja jestem w 15tc byłam na usg tydzień temu dziecko rozwija się prawidłowo mimo iż schudłam 3 kg od początku, ogólnie wiadomo, że nie mamy wpływu na kilogramy z płynów ustroowych , macicy czy masy dziecka, ale mamy wpływ na to co jemy. warto się zastanowić i zafundować swojemu dziecku lepszy start w przyszłość

"Brytyjscy naukowcy z National Institute of Health Research (NIHR) donoszą na łamach "British Medical Journal", że niskokaloryczna dieta odchudzająca w okresie ciąży nie szkodzi ani kobiecie, ani dziecku. Oczywiście, pod warunkiem że dieta bazuje na zdrowych produktach spożywczych.

Tak wynika z obserwacji 44 różnych badań, w których wzięło udział ponad siedem tysięcy pań w ciaży. Jak podaje BBC, zdrowe odchudzanie może nawet przynieść wiele korzyści, zmniejszając komplikacje w ciąży i podczas porodu. Walka z nadwagą w ciąży pomoże uchronić przyszłą mamę przed cukrzycą, nadciśnieniem, stanem przedrzucawkowym oraz przedwczesnym porodem."

karolcia87, Anitka201, easymum lubią tę wiadomość

relgio4pxlxziakh.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    Anitka201 a bierzesz jeszcze te witaminy? Ja zmieniłam(od 2 tyg.) na Omegamed Optima DHA
    Tak biorę je nadal. Konsultowałam to wczoraj z lekarzem i powiedział, że są w porządku. W tym tyg skończę jedno opakowanie i później zaczynam kolejne. Coraz częściej zastanawiam się nad Pharmaton Matruelle

• bento Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, tyle tego na rynku, że aż nie wiadomo co najlepiej wybrać.

sRUqp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Brwi są moją zmorą bo wypadać zaczęły jak pojawił problem z tarczycą ;/
    Poczytaj czy w ciąży można używać olejek rycynowy miejscowo na brwi. Ja mam po nim właśnie bardzo gęste brwi. Bo różnego rodzaju odżywki to raczej po ciąży.
    Podobno na brwi jest świetna pomadka z rossmanna aletra stosowana jako odżywka do brwi :-)tu masz link poczytaj sobie :-) http://www.srokao.pl/2014/02/2w1-czyli-pomadka-alterra-jako-odzywka.html

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój lekarz zaleca tylko kwas foliowy, witaminę D, jod i DHA
    lepiej jeść urozmaicone produkty niż łykać suplementy, ale przyznaje, ze ciezko byloby zaspokoic zapotrzebowanie na wit D codziennie

relgio4pxlxziakh.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia mi się już nawet nie chce słuchać od innych jaka to ja jestem niepoważna odmawiając sobie "wszystkiego co dziecko zapragnie". Prawda jest taka, że chętnie rzuciłabym się na coś słodkiego, ba nawet na kubełek z lodami ale ciągle mam na uwadze dobro dziecka. Przed ciążą uwielbiałam słodycze i teraz mi to powróciło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 13:45

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam się przyznam, że zapominam o braniu moich witamin:( Muszę się zdyscyplinować.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • bento Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny, ale mi smaka narobiłyście tą polędwiczką... mmmm.....

Anitka201, kataryna lubią tę wiadomość

sRUqp2.png
‹‹ 660 661 662 663 664 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ