X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    wątróbka ma dużo witaminy A, a jej nadmiar w ciąży może szkodzić
    o widzisz podpowiedziałas bo zapomniałam :D

Gusiak ja miałam wulkany z dnia na dzień ale coś teraz mi się wydaje że to były dni owulacyjne albo okresowe bo w ciąży można odczuć :D

pochwalę wam się moimi rzęsami :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c60ab316425.jpg

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczko u mnie długie rzęsy to codzienność :-) masz bardzo ładny kolor oczu :-) ale gdzie się podziały Twoje brwi?

MadziaRatMed, Paulinek, Koalka, Sigma, kapturnica lubią tę wiadomość

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 21:44

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    wątróbka ma dużo witaminy A, a jej nadmiar w ciąży może szkodzić

Już kiedyś poruszana była ta sprawa :P przy okazji mojego wątróbkowego obiadu na który pozwoliła mi dietetyczka :P
    Nadmiar wszystkiego w ciąży może szkodzić, dlatego jemy z głową :P

Gusiak lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze i faktycznie to zależy od dnia cyklu, ze teraz tak mnie wysypalo... no zobaczymy jak będzie później, wcześniej na cerę i włosy pilam krzemionke i na prawdę efekty były baaardzo dobre, ale póki co jak pytałam gina to kazał wszystko odstawić i jakoś przetrwać =)

Jednak mężczyzna ginekolog to chyba nie do końca jest w stanie zrozum kobietę - chociażby kwestia samopoczucia kobiety... jak mam ładne wlosy i cerę to czuje sie o niebo lepiej i nie jest tak łatwo od tak po prostu przetrwać =)

Ja niestety nie mogę się pochwalić zbyt dlugimi rzesami, ale jak potrzebuje je zmienić idę i zakładam norki... a na codzień dobry tusz i nawet te krótsze wyglądają ładnie =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Już kiedyś poruszana była ta sprawa :P przy okazji mojego wątróbkowego obiadu na który pozwoliła mi dietetyczka :P
    Nadmiar wszystkiego w ciąży może szkodzić, dlatego jemy z głową :P

nie mogę się zgodzić, są witaminy jak np. C , które w nadmiarze są wydalane z moczem, więc nie szkodzi ich nadmiar, natomiast witamina A się kumuluje w organizmie i może prowadzić do poważnych wad rozwojowych dziecka dlatego nie wolno spożywać suplementów zawierających wit A w ciąży

relgio4pxlxziakh.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    nie mogę się zgodzić, są witaminy jak np. C , które w nadmiarze są wydalane z moczem, więc nie szkodzi ich nadmiar, natomiast witamina A się kumuluje w organizmie i może prowadzić do poważnych wad rozwojowych dziecka dlatego nie wolno spożywać suplementów zawierających wit A w ciąży
    Madzia odpuść sobie bo to temat rzeka. Ja też uważam, że się nie powinno dlaetego zapytałam o to lekarza, odpowiedział, że w I trymestrze nie wolno, a teraz raz na jakiś czas (max raz na miesiąc/dwa miesiace w małych ilościach) można.
    To się też tyczy kosmetyków, które zawierają wit A (retinol i pochodne), których nie wolno używać w czasie ciąży. Ale każdy zrobi co uzna za słuszne :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 12:59

• bento Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:

A co z witaminami dla ciężarnych? Np. w doppelherz mama, które zresztą brałam w pierwszym trymestrze w składzie była wit. A. W dodatku nie są to jedyne witaminy dla ciężarnych w których A się pojawia.

sRUqp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tam jest wit A w formie beta karotenu i to jest jak najbardziej bezpieczne. Sama biorę te witaminy.

bento lubi tę wiadomość

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak odbiegnę od tematu. Ktoś wie, co u eM i Angelii z bliźniakami? Nie odzywają się do nas dziewczyny:) No, no, no...meldować się, bo się martwię.

Sigma lubi tę wiadomość

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • kataryna Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff udało mi się Was nadgonić :D

My w pierwszy dzień świąt idziemy na cały dzień do teściów :-/ a reszta stoi pod znakiem zapytania bo mąż pewnie w pracy będzie.

Co do oznak ciążowych to ja mam ogromny (w moim mniemaniu) brzuch zwłaszcza na wysokości pępka. Jestem osobą chudą więc tłumaczę sobie że chyba dlatego tam mam - przytyłam niecały kilogram od początku ciąży. Poza tym OKROPNIE mam wrażliwe sutki i ogólnie bolące piersi. Podbrzusze mnie stale pobolewa a wczoraj miałam nawet jakieś dziwne skurcze brzucha. Do tego zauważyłam że na brzuchu mam jakby więcej włosów, takie to dziwne i średnio mi się podoba.

Jeżeli chodzi o smaki cóż.. obecnie nie mogę powstrzymać się przed surową polędwicą, mój mąż wędził niedawno i nie mogę przestać się tym zajadać. Mam przebytą toksoplazmozę i wyczytałam gdzieś że zmniejsza to ryzyko zarażenia, ale mimo tego wszyscy wieszają na mnie psy o tą polędwicę.

A dzisiaj na obiad chcę zrobić polędwiczki, ma ktoś fajny przepis?

0d1ydqk3uuyb0t1i.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w suplementach dla ciężarnych nie powinno być w ogóle witaminy A, może byla w małych ilościach? oczywiście wszystko tez zależy od tego, co kto je. ja np kocham soki marchewkowe ale jeden to 500% normy, wiec niestety raz na jakiś czas tylko pije. oczywiście, ze każdy ma swój rozum i ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tylko pisze swoja opinie/ jestem również przeciwniczka ulegania wszystkim zachciankom, no ale się nie odzywam bo już czuje jaki by mnie tu lincz za to spotkał, każda zna swoje ciało i decyduje za siebie jak chce wyglądać co jeść itp. Ja mam wykształcenie medyczne i pewne rzeczy wiem, ale nawet jak je napisze to i tak znajdują się takie, które podważają fizjologie ! no ale to ich sprawa, ja tylko staram się pomóc jeśli coś wiem. oby nigdy nie żałowały decyzji podjętych w ciąży

Paulinek, easymum lubią tę wiadomość

relgio4pxlxziakh.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bento wrote:
    PannaB U mnie też pojawiła się siara
    Bento a Ty jestes w tym tygodniu co ja tak?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kataryna ja dzisiaj robię polędwiczki w sosie musztardowo miodowym (do tego czosnek, wyciśnięta cytryna, majeranek, ulubione zioła, sól, pieprz i trochę oleju do marynaty). Dobrze zamarynować mięsko wcześniej. Do tego opiekane ziemniaki lub ryż dla męża i rodziców (będę ich miała na obiedzie) i surówka z białej kapusty. Już się nie mogę doczekać :-)

kataryna lubi tę wiadomość

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    w suplementach dla ciężarnych nie powinno być w ogóle witaminy A, może byla w małych ilościach? oczywiście wszystko tez zależy od tego, co kto je. ja np kocham soki marchewkowe ale jeden to 500% normy, wiec niestety raz na jakiś czas tylko pije. oczywiście, ze każdy ma swój rozum i ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tylko pisze swoja opinie/ jestem również przeciwniczka ulegania wszystkim zachciankom, no ale się nie odzywam bo już czuje jaki by mnie tu lincz za to spotkał, każda zna swoje ciało i decyduje za siebie jak chce wyglądać co jeść itp. Ja mam wykształcenie medyczne i pewne rzeczy wiem, ale nawet jak je napisze to i tak znajdują się takie, które podważają fizjologie ! no ale to ich sprawa, ja tylko staram się pomóc jeśli coś wiem. oby nigdy nie żałowały decyzji podjętych w ciąży

Madzia pisz, pisz, bo ja się na tym kompletnie nie znam i fajnie poczytać o tym czego lepiej unikać. A osoby, które nie chcą to nie będą czytać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 13:12

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 17:52

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Anitka201 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    A ja się z Tobą zgadzam w 100%. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak ciążowe zachcianki. Ma się na coś ochotę ale przed ciążą każda z nas też miała na coś ochotę. Zachcianki to takie tłumaczenie się przed innymi. I niesamowicie mnie irytuje jak ktoś mi wpiera, że mam jeść za dwóch..nosz kurde ale już kilka akcji z rodzinką przy stole miałam i mało nie poszło na noże :-)

• bento Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB w 16 tyg+2dni

sRUqp2.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka mnie denerwuje zawsze teściu, jak mówię, że na coś nie mam ochoty/nie jestem głodna, a on do mnie, że bobo chce. No szlak mnie trafia!!

Anitka201, easymum lubią tę wiadomość

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W doppelhertz aktiv mama jest 42% dziennej dawki beta karotenu (ekwiwalentu wit A) Tak może być? Bo w sumie na tym się nie znam.

‹‹ 659 660 661 662 663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ