WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja to się już zaczęłam stresować porodem 🙈 jak wcześniej nie miałam obaw tak teraz im bliżej tym więcej stresu.
Dziś z rana wgl miałam skurcze chyba te przepowiadające, nie mam pojęcia to moja pierwszą ciąża, ale taki bol okresowy trwał, znikał i znów się pojawiał, rano się obudziłam z bólem ale wzięłam nospe i przeszło potem koło 11 znów się pojawiły to wzięłam ciepłą kąpiel i przeszło nie musiałam brać nospy, mam nadzieję że już się to dziś nie powtórzy. Miewacie też takie ? Troszkę się wystraszyłam rano bo ten brzuch jednak bolałnika647 lubi tę wiadomość
-
ann2224 wrote:To mają 3 ciąża pierwsza była 10 lat temu i te badania były
No to moja Ciotka ma trójkę dzieci w wieku 12,8,4 i dopiero przy najmłodszym miała takie badanie 💁♀️
U mnie w szpitalu wywołują poród z cukrzycą w skończonym 39tc. A jak dzidziuś nie jest duży to kobieta zostaje na obserwacji i czekają do terminu. Koleżanka z sali obok w taki sposób urodziła wczoraj synka 😊
A przytycie w ciąży to często nie chodzi w parze z cukrzycą. Ja mam stwierdzoną od 10tc i przytyłam 2kg. Kuzynka krzywą miała idealną i przytyła 21kg 🙆♀️ Ale za to jej córeczka była malutka, bo urodzona w terminie a miała 2500g.
Jestem ciekawa jaką wagę będzie miał mój dzidziulek. Tydzień temu ważył już 1800g.
A ja wczoraj zgrzeszyłam i zjadłam bułkę orkiszowo-pszenną i dzisiaj już cukry cały dzień podwyższone. A była taka pyszna! Czasem już mam dość ciągle tego samego chleba, ale co zrobić jak tylko przy tym jednym średnio dobrym cukry są w normie 😭 -
LILA_33 wrote:Ja to się już zaczęłam stresować porodem 🙈 jak wcześniej nie miałam obaw tak teraz im bliżej tym więcej stresu.
Dziś z rana wgl miałam skurcze chyba te przepowiadające, nie mam pojęcia to moja pierwszą ciąża, ale taki bol okresowy trwał, znikał i znów się pojawiał, rano się obudziłam z bólem ale wzięłam nospe i przeszło potem koło 11 znów się pojawiły to wzięłam ciepłą kąpiel i przeszło nie musiałam brać nospy, mam nadzieję że już się to dziś nie powtórzy. Miewacie też takie ? Troszkę się wystraszyłam rano bo ten brzuch jednak bolał
Czytam teraz książkę gaskin porod naturalny, jest na chomikuj, można pobrać. Fajna, polecamLILA_33 lubi tę wiadomość
-
Napisała do mnie dziewczyna która była że mną jako pierwsza na sali i tak się zakumplowalysmy troszkę i pisze ze mam uważać i kazać zrobić gbs sobie przed cc bo u niej wyszedł pozytywny i pomimo antybiotyku jej synek się zaraził
leżą dalej na antybiotyku.
Kurcze myślałam że ten GBS to ważny przy naturalnym porodzie a nie przy cc gdzie dziecko nie ma styczności z dołem. -
Dziewczyny oszaleje zaraz 🙈 Rano czulam się dobrze i na zapisie tylko delikatne skurcze więc przeszłam na tabletki magnezu. Po obiedzie czulam się gorzej i na popołudniowym ktg skurcze pisały mi się nieregularne ale mocne nawet takie do 70. Położna jak mnie odłączała aż się pytała czy ja je czuje czy coś nie tak z aparatem jest. No to mówiłam, że jakbym nie czuła takich mocniejszych to bym tu nie leżała. Myślałam, że po obchodzie jak doktor to zobaczy to włączy mi znów kroplówkę, może nawet zbada czy z szyjką w porządku, bo ostatnie badanie miałam w poniedziałek. Przyszedł obchód a dr mnie pyta jak się czuje, to mówię, że różnie, czuję mocniejsze skurcze, ale to przechodzi i potem znów delikatniejsze. A on do mnie 'ok to czekamy na regularne skurcze co 5-8 minut. Jak brzuch będzie się napinał i pójdzie pani pod prysznic i przejdzie to znaczy że to jeszcze nie to' 😳 Szczerze to zdębiałam i tak mnie zamurowało, że zanim coś powiedziałam to on już wyszedł z sali. Gdyby mnie tak nie zaskoczył to bym zapytała czy w ogóle spojrzał, w którym tygodniu jestem...
-
nika647 wrote:Jeśli minęły to zdecydowanie przepowiadające. Ale to dobrze. Macica sobie ćwiczy a ty masz okazję poćwiczyć na tych skurczach oddychanie i rozluźnianie 🙂
Czytam teraz książkę gaskin porod naturalny, jest na chomikuj, można pobrać. Fajna, polecam
Czyli przepowiadające, ale nieźle się wystraszyłam rano. Mam nadzieje ze nie będzie się to az tak często zdarzać bo jeszcze trochę zostało..
Dzięki za polecenie książki, poczytam sobie 🙂nika647 lubi tę wiadomość
-
Kiarka wrote:Dziewczyny oszaleje zaraz 🙈 Rano czulam się dobrze i na zapisie tylko delikatne skurcze więc przeszłam na tabletki magnezu. Po obiedzie czulam się gorzej i na popołudniowym ktg skurcze pisały mi się nieregularne ale mocne nawet takie do 70. Położna jak mnie odłączała aż się pytała czy ja je czuje czy coś nie tak z aparatem jest. No to mówiłam, że jakbym nie czuła takich mocniejszych to bym tu nie leżała. Myślałam, że po obchodzie jak doktor to zobaczy to włączy mi znów kroplówkę, może nawet zbada czy z szyjką w porządku, bo ostatnie badanie miałam w poniedziałek. Przyszedł obchód a dr mnie pyta jak się czuje, to mówię, że różnie, czuję mocniejsze skurcze, ale to przechodzi i potem znów delikatniejsze. A on do mnie 'ok to czekamy na regularne skurcze co 5-8 minut. Jak brzuch będzie się napinał i pójdzie pani pod prysznic i przejdzie to znaczy że to jeszcze nie to' 😳 Szczerze to zdębiałam i tak mnie zamurowało, że zanim coś powiedziałam to on już wyszedł z sali. Gdyby mnie tak nie zaskoczył to bym zapytała czy w ogóle spojrzał, w którym tygodniu jestem...
-
Kiarka wrote:Dziewczyny oszaleje zaraz 🙈 Rano czulam się dobrze i na zapisie tylko delikatne skurcze więc przeszłam na tabletki magnezu. Po obiedzie czulam się gorzej i na popołudniowym ktg skurcze pisały mi się nieregularne ale mocne nawet takie do 70. Położna jak mnie odłączała aż się pytała czy ja je czuje czy coś nie tak z aparatem jest. No to mówiłam, że jakbym nie czuła takich mocniejszych to bym tu nie leżała. Myślałam, że po obchodzie jak doktor to zobaczy to włączy mi znów kroplówkę, może nawet zbada czy z szyjką w porządku, bo ostatnie badanie miałam w poniedziałek. Przyszedł obchód a dr mnie pyta jak się czuje, to mówię, że różnie, czuję mocniejsze skurcze, ale to przechodzi i potem znów delikatniejsze. A on do mnie 'ok to czekamy na regularne skurcze co 5-8 minut. Jak brzuch będzie się napinał i pójdzie pani pod prysznic i przejdzie to znaczy że to jeszcze nie to' 😳 Szczerze to zdębiałam i tak mnie zamurowało, że zanim coś powiedziałam to on już wyszedł z sali. Gdyby mnie tak nie zaskoczył to bym zapytała czy w ogóle spojrzał, w którym tygodniu jestem...
O kurde, ale jak to :o przecież to za wcześnie.. a nie możesz jeszcze pogadać z tym lekarzem albo z innym? -
nika647 wrote:No chyba nie spojrzał. Takie postępowanie to w terminie porodu🙈. Ale metoda z prysznicem jest ok, tzn może trochę pomóc się rozluźnić... Chyba że od innego lekarza masz zakaz.
Po prysznicu zawsze mi lepiej, takie delikatne skurcze mam od 15 tygodni to już umiem sobie z nimi radzić 🤦♀️ Ale teraz te najmocniejsze i częste bóle, nie przechodzą po takich zagrywkach. Ehh wkurzył mnie ten doktorek. Ale położna zaraz przyszła i mówiła, że może nie róbmy tak jak doktor mówił 😅 No to jej mówiłam właśnie, że doktor chyba nie popatrzył dobrze w kartę, że kazał czekać na poród. To kazała się nie przejmować, bo on taki właśnie jest. Dała mi nospe forte i mówiła, że jakby nie przechodziło to żeby zgłosić.nika647, LILA_33 lubią tę wiadomość
-
Kiarka bo w weekendy takie są obchody. Lecą bo lecą a dokumentacji nie znają. U nas dzisiaj też lekarz który nic nie wie i widzę go pierwszy raz a jestem tu 11 dni
Mówię mu ze mam rzadkie ale już mocne skurcze a on ok to czekamy na co ja ale ja mam naczynia błądzące a on oczy wielkie. To dorzucić tabletkę jeszcze jedna proszę.
Wzięłam sobie nospe bo mam zabrana z domu.
Czuję że on nie wie co to są naczynia błądzące -
Tkpom wrote:Kiarka bo w weekendy takie są obchody. Lecą bo lecą a dokumentacji nie znają. U nas dzisiaj też lekarz który nic nie wie i widzę go pierwszy raz a jestem tu 11 dni
Mówię mu ze mam rzadkie ale już mocne skurcze a on ok to czekamy na co ja ale ja mam naczynia błądzące a on oczy wielkie. To dorzucić tabletkę jeszcze jedna proszę.
Czuję że on nie wie co to są naczynia błądzące
Ehh wiem jak to działa w weekendy, bo już tu się wyleżałam, ale o tym lekarzu akurat miałam dobre zdanie. Koleżanki z sali też miały niezłe miny po tym tekście 😅 Reszta dziewczyn już tu jest do porodu. Przyszła do jednej siostra i mówi że o skład dalej ten sam nic u żadnej się nie ruszyło? To mówimy, że ruszyło, ale tylko u mnie i doktor kazał zgłosić regularne skurcze xd I ona nie wiedziała w którym tc jestem ale patrzy na mój brzuszek i mówi z taką przerażona miną 'matko to chyba za wcześnie!'. No tylko lekarz nie zauważył, że za wcześnie. Ale dziad 😅
Tkpom a te naczynia błądzące to już w ogóle. Pewnie musisz każdemu lekarzowi z osobna tłumaczyć co to i jaki jest plan działania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2023, 21:22
-
Tkpom wrote:Kiarka bo w weekendy takie są obchody. Lecą bo lecą a dokumentacji nie znają. U nas dzisiaj też lekarz który nic nie wie i widzę go pierwszy raz a jestem tu 11 dni
Czuję że on nie wie co to są naczynia błądzące
Zgadza się, weekendowe obchody to jakiś kosmos. Nade mną stał lekarz (ja z odsłoniętym brzuchem do badania) I referuje ze stan po 3 cięciach cesarskich, szykowane czwarte. Gdzie ja pierworódka 🤣 nieśmiało wtrąciłam ze to chyba nie bardzo o mnie tylko o koleżance spod drzwi.. Trochę śmieszne, bardziej straszne -
Tkpom gbs robi się zawsze. Młoda urodziła się przez cc i standardowo wszedł antybiotyk bo wyszedł pozytywny.
U nas rożek sprawdzał się baaaaardzo długo. Ale Młoda do tej pory uwielbia się odkręcać i okrywać, także to mocno zależy od dziecka.
Wróciliśmy z wakacji i nie mogę się pozbierać z ilością rzeczy do zrobienia. Właśnie mam cały salon zasłany ubraniami po Młodej. Okazało się, że mam sporą torbę różności dla maluszka, także akurat się wszystko przyda.
A lokatorka brzucha wczoraj (30+3) ciut ponad 1600g. Od ostatniej wizyty waga poszła w górę ponad dwa razy, przepływy ok, pozycja jeszcze głową w górę ale to luz. Ale już wakacji na początku sierpnia, dalej niż nad Bałtykiem, nie poleca… Na co Niemąż: w Szwecji też mają Bałtyk 😂 -
Hej dziewczyny, jak minął weekend? Mam nadzieję że spokojnie i wszystkie dzieci nadal w brzuszkach🤪
Czy kupowalyscie już elektroniczne nianie? Przyznam że nie używałam przy moich dzieciach,a pewnie jest dużo nowości. Szukam takiej żeby miała odbiornik i oprocz tego jeszcze na telefony jakąś aplikacje. No i zasięg dobry, żebym mogła zejść np na dół z 3 piętra po zakupy (na klatce schodowej oczywiście 🤪)Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2023, 07:09
-
nika647 wrote:Hej dziewczyny, jak minął weekend? Mam nadzieję że spokojnie i wszystkie dzieci nadal w brzuszkach🤪
Czy kupowalyscie już elektroniczne nianie? Przyznam że nie używałam przy moich dzieciach,a pewnie jest dużo nowości. Szukam takiej żeby miała odbiornik i oprocz tego jeszcze na telefony jakąś aplikacje. No i zasięg dobry, żebym mogła zejść np na dół z 3 piętra po zakupy (na klatce schodowej oczywiście 🤪)
My jesteśmy ze wszystkim na jednym poziomie wiec na razie nie planuje niani, co najwyżej jakby kiedyś pilnie było trzeba to taką aplikacje w telefonie z mężem zainstalujemy, tak doraźnie żeby było. Ale zastanawia mnie monitor oddechu, używacie, jest potrzebne ?
My rozstawiliśmy lozeczko, będę zamawiać materacykwygrało jednak klasyczne szczebelkowe, rozłożyliśmy dostawkę chicco i już widzę że to totalnie nie dla mnie
-
Tkpom wrote:Mam termin cc wyznaczony ehh... teraz to mam gacie pełne ze strachu.
Myślałam że bede się cieszyć a jednak strach jest większy -
Cc zaplanowane na tą środę także za 2 dni poznam synka. Lekarz stwierdził że nie będzie ryzykować dalej za duże ryzyko i z naczyniami i z łożyskiem. Tym bardziej że musiałam przejść na zastrzyki papaweryne czy jakoś tak bo same tabletki już nic nie dają.
Muszka1, Umka lubią tę wiadomość