WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny ja tez dziś po wizycie mały wazy 2252g narazie poluźnienie miednicowego ciekawe czy się jeszcze odwróci 😁 przez ta moja cukrzyce poród ma być wywoływany wcześniej ale o okuliście nikt mi nic nie mówił 🤔
bebag, Umka, Nadziejka30, Kiarka lubią tę wiadomość
-
Były były tylko lekarze aż tak na to nie patrzyli. Ostatnio widziałam kartę ciąży koleżanki która rodziła 7 lat temu i cukier na czczo wpisany 101 a nikt jej o żadnej cukrzycy nie mówił i do tego przytyła 23 kg. Ja teraz cukier na czczo 93 i mam cukrzyce 😂 a przytyłam jak narazie 7 kg
-
Najgorsze jest to że taka cukrzyca która w zasadzie nie ma potwierdzenia później w pomiarach ma się kończyc wywoływaniem porodu przed terminem. Ja rozumiem jeśli u dziecka prognozuje się dużą wagę, a jeśli nie to po co? Przecież to same szkody i dla mamy i dla malucha...
-
Hej u mnie znowu jazdy z zasięgiem.
No cóż skurcze się pojawiają rzadko ale zdecydowanie mocniejsze już.
Zmienili mi lek z progesteronu na luteinę doustnie dla mnie to zle posunięcie bo progesteron jest mocniejszy. A tak nudy nudy i jeszcze raz nudy -
nika647 wrote:Najgorsze jest to że taka cukrzyca która w zasadzie nie ma potwierdzenia później w pomiarach ma się kończyc wywoływaniem porodu przed terminem. Ja rozumiem jeśli u dziecka prognozuje się dużą wagę, a jeśli nie to po co? Przecież to same szkody i dla mamy i dla malucha...
-
Tak, skurcze po wywoływaniu oksytocyna sa bardziej bolesne, a mogą się sypać, tzn nie przynosić rezultatu w postaci rozwierania szyjki, czy pęknięcia pęcherza plodowego. I potrzebne są kolejne interwencje. Maluchy częściej mają żółtaczkę. Ja miałam oba porody wywoływane oksy, w dodatku pod ktg i na leżąco więc najgorsza opcja jeśli chodzi o sn. No ale żeby tak nie straszyć ta indukcją to ten drugi mój poród był całkiem w porządku. Da się to przetrwać. A i są szpitale gdzie mozna pomimo oksy i ktg się ruszac. Bujać na piłce, chodzić. To zmienia zupełnie sprawę
-
Zgadzam się, że przez otyłość społeczeństwa zmieniono normy. Jak nie jest się w ciąży to norma jest do 100 na czczo, a jak zobaczysz dwie kreski na teście, to norma spada do 92. Jak masz dziecko w brzuchu, to musisz mieć cukier na czczo do 90, a jak już zdążą ci wyciągnąć dziecko lub samo wyjdzie, to za 15 minut masz normę do 100. Dla mnie to było śmieszne, bo z dnia na dzień nie należały mi się posiłki dla cukrzyków 😂
W poprzedniej ciąży, tez na tym forum jednej dziewczynie wywoływali poród w okolicach 39 tc, ze względu na cukrzyce, chociaż dziecko ważyło 3,2kg 🙈
Niestety przez to dużo porodów kończy się CC, bo poród wywoływany oksytocyną, polega głównie na leżeniu na plecach, bo ciagle jest założony ktg. A najgorsze jest to, że jak w jeden dzień nie uda się wywołać porodu, to następnego dnia znów podejmują próbę wywołania oksytocyną, zakładają jakieś baloniki, a i tak w większości kończy się CC.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2023, 22:29
-
Każdy lekarz jest inny widać jeden zaleca wizytę u okulisty , drugi milczy ..
Co do wywoływania porodu muszę sie dowiedzieć co stosuje dany szpital . Przy pierwszym dały mi olej do wypicia fakt urodziłam w tym dniu ale co sie nabiegalam po wc to szkoda gadać .
A lewatywa przed porodem sn jest obowiązkowa ? Orientuje sie jak wyglada to teraz ?👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
Papatkiiii wrote:Każdy lekarz jest inny widać jeden zaleca wizytę u okulisty , drugi milczy ..
Co do wywoływania porodu muszę sie dowiedzieć co stosuje dany szpital . Przy pierwszym dały mi olej do wypicia fakt urodziłam w tym dniu ale co sie nabiegalam po wc to szkoda gadać .
A lewatywa przed porodem sn jest obowiązkowa ? Orientuje sie jak wyglada to teraz ? -
Tkpom wrote:Hej u mnie znowu jazdy z zasięgiem.
No cóż skurcze się pojawiają rzadko ale zdecydowanie mocniejsze już.
Zmienili mi lek z progesteronu na luteinę doustnie dla mnie to zle posunięcie bo progesteron jest mocniejszy. A tak nudy nudy i jeszcze raz nudy
Luteina to też progesteron , w dodatku naturalny. Nie wiem który będzie działał lepiej na hamowanie skurczy ale u ciebie to już naprawdę końcówka. Dotrwacie ❤️
Moja córcia obudziła się o 4 i jemy śniadanie. A za chwilę zabieram się za robienie torta na moje urodzinki. I robię ten czekoladowy który za mną chodzi od kilku miesięcy🤪😋 -
Mam już nowa koleżankę na sali tamta gdzieś zabrali bo nie mogli jej ogarnąć a usypiac pewnie ciągle nie mogli.
Niby końcówka ale już mam dość. Boli mnie każda kość od tego leżenia.
Tu dziewczyny w UCK przychodzą w 38 tygodniu jak dziecko jest duże przy cukrzycy a jak małe to w 39. I teraz pierwszy dzień mają balonik drugi idą na oxy potem dzień przerwy i znowu balonik bądź tasiemka i znowu oxy jak nie ruszy to cc. Teraz mam dziewczynę z cukrzycą znowu na sali to jest w 39 tygodniu i dzisiaj się dowie co dalej.nika647 lubi tę wiadomość
-
Mi lekarz przy cukrzycy dał teraz na 2.5 tygodnia luteinę żeby było 36 tygodni i potem wszystko odstawiamy żeby nie musieć wywoływać porodu. A leki podtrzymujące dał dlatego że mam skurcze a wcześniejsze ciążę kończyły się w 35 i 37 tygodniu a ta z 37 4 tygodnie wcześniej na podtrzymywaniu. Mój lekarz jest za naturalnym rozwiązaniem bez oksytocyny bo maluszek nie jest jakiś duży na ten moment i nie przewiduje giganta 😁 ja teraz na diecie w 34 tygodniu ważę tyle ile w 23 bez diety także jakieś plusy
-
nika647 wrote:Lewatywa nie jest obowiązkowa. Nie musisz się godzić, ale możesz o nią poprosić. Ja jestem z tych co wolą mieć🤪
Wiadomo , ze lepiej sie oczyścić . nigdy nie miałam czegoś takiego i mam opórsłyszałam o czopkach glicerynowych tylko jak z skutecznością moze ktoś stosował ?
👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
ann2224 wrote:Mi lekarz przy cukrzycy dał teraz na 2.5 tygodnia luteinę żeby było 36 tygodni i potem wszystko odstawiamy żeby nie musieć wywoływać porodu. A leki podtrzymujące dał dlatego że mam skurcze a wcześniejsze ciążę kończyły się w 35 i 37 tygodniu a ta z 37 4 tygodnie wcześniej na podtrzymywaniu. Mój lekarz jest za naturalnym rozwiązaniem bez oksytocyny bo maluszek nie jest jakiś duży na ten moment i nie przewiduje giganta 😁 ja teraz na diecie w 34 tygodniu ważę tyle ile w 23 bez diety także jakieś plusy
-
nika647 wrote:To może się udać ale nie musi. W pierwszej ciąży też miałam luteinę tak krótko, od 34 tyg do 37 i zaraz po odstawieniu odszedł czop a 3 dni później wody. Ale jak dojechałam do szpitala to skurczy żadnych więc po dwóch godzinach obserwacji i tak weszła oksy. W drugiej brałam luteinę od 25 do 37 tyg i po odstawieniu nic , zero skurczy, czop odszedł mi już wcześniej, poród wywoływany po terminie i znowu oksytocyna 🙈 no ale może to moja taka uroda, może to stres tak działa że te skurcze się u mnie sypią.
nika647 lubi tę wiadomość