Zaciążone z grupy Ruby z OF
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej ależ dzisiaj pospaliśmy z małym:-)
Ejrene na przednim siedzeniu przy wyłączonej poduszce to i tak inaczej nie możesz, jak przodem, tyłem to dopiero byś krzywdę zrobiła. Jak nie masz wyjścia to musisz jakoś dziecko przewieźć, ja woziłam na przednim siedzeniu. No ale teraz mamy nowy samochód to już będzie mała jeździć z tyłu.
MT gratki 5 miechów:-)))
Kjopa to niezły kolos Ci się szykuje:-)) sn rodzisz??
Tak czy siak fotelik też musimy kupić, bo coś pamiętam że ten stary nie do końca nam pasował. Poczytam co tam wrzuciłyście:-))Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 10:48
MamaTuśka lubi tę wiadomość
10.01.2017 r. połówkowe księżniczki;-) - 472g cudu:*
-
nick nieaktualny
-
Ruby wrote:IR no coś ty, tylko tyłem na przednim siedzeniu w przedziale 0-13 foteliku, w tych od 9 to juz inna bajka...
te foteliki 0-13 kg tylko do jazdy tyłem sa przystosowane...
Dokładnie. Niemowlaki mają za dużą głowę w stosunku do swojego Ciała i muszą jeździć tyłem w pozycji pół leżącej.Bratek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
IR tak sn rodzę,dlatego mam nadzieję,że nie będzie za duży. 3700g dałam radę to te 4kg też powinno pójść,gorzej jak będzie 4500g. No ale wszystko się okaże w szpitalu,cesarki bym nie chciała.
Ja czasem młodego woziłam z przodu ale nie mieliśmy wtedy poduszki z przodu w aucie. Kiedyś oglądałam chyba drogówkę i policjant kobiecie tłumaczył (przewoziła dziecko z przodu i wyłączyła poduszkę),że nie można wierzyć że ta poduszka niby wyłączona w czasie wypadku nie wystrzeli bo to tylko auto.Zawsze jest ryzyko,że i tak zareaguje.
Ejrene to podobnie ważył. Mój ma wszystko do przodu o tyle samo.Chociaż głowa wychodziła na 36+1 a reszta 33+6,32t -
Dziewczyny to ja już głupieję bo czytam w necie zakaz przewożenia dzieci z przodu tyłem do kierunku jazdy ustawa z 18 maja 2015 komentarz. To jak to jest? .... Na szczęście teraz nie będzie tego dylematu dzieci z tyłu.
Kjopa no to nieźle, mój synek miał 4200 i 62 i miałam cc nie wiem jakbym go wycisnęła:-) trzymam kciukasy żeby Twój mały był akurat na sn.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 11:33
-
nick nieaktualnyIR
"Aktualny pozostaje zakaz przewożenia dziecka tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu, z tą jednak różnicą, że przepis ten dostosowano do postępu technicznego. Nie jest już istotny sam fakt wyposażenia pojazdu w poduszkę powietrzną dla pasażera, co dotychczas wykluczało możliwość przewożenia dziecka w taki sposób, lecz to, czy jest ona aktywna. Ponadto - w odróżnieniu od dotychczasowego brzmienia - przepis ten umożliwia przewożenie dziecka na przednim siedzeniu pojazdu z wykorzystaniem zarówno fotelika bezpieczeństwa, jak również innego urządzenia przytrzymującego."
Kiedyś niemożna było jak była poduszka, teraz można ale poduszka musi być wyłączona tj. nie aktywna.
"Zakazuje się przewożenia dziecka tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu wyposażonym w aktywna poduszkę powietrzną. Zmiana dotyczy dezaktywacji poduszki w celu przewożenia dzieci. " -
Imię_Róży wrote:Dziewczyny to ja już głupieję bo czytam w necie zakaz przewożenia dzieci z przodu tyłem do kierunku jazdy ustawa z 18 maja 2015 komentarz. To jak to jest? .... Na szczęście teraz nie będzie tego dylematu dzieci z tyłu.
Kjopa no to nieźle, mój synek miał 4200 i 62 i miałam cc nie wiem jakbym go wycisnęła:-) trzymam kciukasy żeby Twój mały był akurat na sn.
Sprawdziłam w ustawie.
Artykułuł 45
Zabrania się przewożenia dziecka w wieku poniżej 3 lat w pojeździe kategorii M1, N1, N2 i N3, o których mowa w załączniku nr 2 do
ustawy, niewyposażonym w pasy bezpieczeństwa i fotelik bezpieczeństwa dla dziecka lub w pasy bezpieczeństwa
i inne urządzenie przytrzymujące dla dzieci; -
nick nieaktualny
-
Ruby wrote:A ja dzisiaj z moją lejdi jadę na zakupy damskie już się nie mogę doczekać
Super. Ja dziś zostawiam chłopów samych i jadę do koleżanki z pracy poznać 9 dniową Pole
Jak będziesz gdzieś na dziecięcych sklepach to rzuć okiem na czapki wiosenne ale nie całkiem cieńkie tylko taką przejściówkę potrzebuje -
Ejrene czytałam, ale to nie o to chodzi, tam jest napisane jeśli pojazd nie posiada wymienionych rzeczy czyli pasów i fotelika i urządzeń podtrzymujących dziecko to nie wolno przewozić. No nic zapytam kumpla prawnika niech mi to zinterpretuje, bo jakby się zdarzyło że trzeba dziecia przewieźć przodem to chcę to w swoim samochodzie zrobić prawidłowo.
Ja jutro idę z przyjaciółką na zakupy do h&m dla mnie bo mam w poniedziałek pierwszą "wywiadówkę" w przedszkolu i mamuśka musi się jakoś ładnie odziać oczywiście dział z ciuszkami niemowlęcymi też odwiedzę. Ruby a u Ciebie jaka okazja?Milka1991 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Imię_Róży wrote:Ejrene czytałam, ale to nie o to chodzi, tam jest napisane jeśli pojazd nie posiada wymienionych rzeczy czyli pasów i fotelika i urządzeń podtrzymujących dziecko to nie wolno przewozić. No nic zapytam kumpla prawnika niech mi to zinterpretuje, bo jakby się zdarzyło że trzeba dziecia przewieźć przodem to chcę to w swoim samochodzie zrobić prawidłowo.
W tym fragmencie chodzi o samochody które z tyłu nie mają pasów bezpieczeństwa (kiedyś maluch 126p-teraz nie wiem ale niektórzy jeżdżą takimi autami),że nie można dziecka przewozić nie zapiętego pasami i bez fotelika lub też tego poddupnika. -
Cicho weekend był
A ja witam w III trymestrze:-))) juupiii
W sobotę zakupowo z przyjaciółką i powiem że h&m mnie zawiódł te same ciuchy wiszą co pół roku temu.... ale kupiłam na dzisiejszą wywiadówkę fajną tunikę w unisono. Będzie też po ciąży bo jest fajnie uszyta do tego spodnie i mam na oku jeszcze dwie kiecki, też uszyte tak że po ciąży np z paskiem będą świetnie wyglądać. Chyba się przerzucę na ten sklep póki nie dojdę z kilogramami do porządku.
Ruby jak po imprezie?
Milka1991, cinnamon cookie lubią tę wiadomość
-
Witam
IR ja wczoraj też byłam na zakupach i niestety jak dla mnie nic kompletnie nie ma w tych sklepach niestety wróciłam z niczym oprócz ciuchów dla synka
Ruby jak tam impreza się udała?