Forum W oczekiwaniu na owulację Monitoring cyklu
Odpowiedz

Monitoring cyklu

Oceń ten wątek:
  • Bardotka# Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    julka_kulka wrote:
    Bardotka i jak? Byłaś dzisiaj u lekarza?
    Dobry wieczor ;) tak bylam - owulacja potwierdzona - mozliwe ze byla w sobote badz niedziele. Takze dobrze ze poszlam bo bylo widac jeszcze jakas blizne po peknieciu jajeczka takze ufff...dzieki dziewczyny za wsparcie :)

  • Bardotka# Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 10 grudnia 2018, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjm wrote:
    Bardotka#, jesli zdecydujesz sie pojechac do lekarza to bedziesz miala pewnosc czy pęcherzyk pękł czy nie.
    Dziekuje za mobilizacje :) balam sie ze to bedzie juz za pozno ale jednak udalo sie potwoerdzic ze jajeczko peklo :)

  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 131

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy może któraś z Was mogłaby mi wytłumaczyć, czy miałąm poprawnie wykonany monitoring cyklu? 10 dc pierwsza wizyta, lekarz widzi coś tam na lewym jajniku, jednak nie chce potwierdzać co to. 12 dc na lewym jajniku widoczna pęcherzy 14 mm, endometrium 10 mm trójfazowe. 15 dc lekarz widzi, że właśnie pęcherzyk pękł. Koniec monitoringu.
    Nie wiem jakiej wielkości był pęcherzyk. Czy po pęknięciu nie powinien być jeszcze jeden raz kontrolny, żeby sprawdzić płyn w zatoce oraz ciałko żółte? Poprosiłam o wypis mojego monitoringu, ale w mojej klinice czeka się na niego 2 tygodnie?! To był mój pierwszy monitoring.

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Bardotka# Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Dziewczyny czy może któraś z Was mogłaby mi wytłumaczyć, czy miałąm poprawnie wykonany monitoring cyklu? 10 dc pierwsza wizyta, lekarz widzi coś tam na lewym jajniku, jednak nie chce potwierdzać co to. 12 dc na lewym jajniku widoczna pęcherzy 14 mm, endometrium 10 mm trójfazowe. 15 dc lekarz widzi, że właśnie pęcherzyk pękł. Koniec monitoringu.
    Nie wiem jakiej wielkości był pęcherzyk. Czy po pęknięciu nie powinien być jeszcze jeden raz kontrolny, żeby sprawdzić płyn w zatoce oraz ciałko żółte? Poprosiłam o wypis mojego monitoringu, ale w mojej klinice czeka się na niego 2 tygodnie?! To był mój pierwszy monitoring.

    U mnie było dokładnie to samo - tj. monitoring skończył się na tym że potwierdzono że jajko peklo i ciałko żółte widoczne.Rozmiaru nie podano - tylko mi powiedziano że jest widoczna blizna po pęknięciu. Ponoć pęcherzyk pęka jak ma 20-22 mm i rośnie 2 mm dziennie. Czyli jezeli dobrze liczę to pęknięcie było u Ciebie jak pecherzyk miał 20 mm. Wg mnie ok , ale lekarzem nie jestem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 11 grudnia 2018, 20:55

    Ewelina85 lubi tę wiadomość

  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 131

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardotka# wrote:
    U mnie było dokładnie to samo - tj. monitoring skończył się na tym że potwierdzono że jajko peklo i ciałko żółte widoczne.Rozmiaru nie podano - tylko mi powiedziano że jest widoczna blizna po pęknięciu. Ponoć pęcherzyk pęka jak ma 20-22 mm i rośnie 2 mm dziennie. Czyli jezeli dobrze liczę to pęknięcie było u Ciebie jak pecherzyk miał 20 mm. Wg mnie ok , ale lekarzem nie jestem.
    Dziękuję za wytłumaczenie :) Niestety nie wiem czy u mnie stwierdzono ciałko żółte, bo lekarz nic nie powiedział. Cała reszta się zgadza, więc troszkę się uspokoiłam.

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Bardotka# Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 11 grudnia 2018, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się że chociaż trochę pomogłam - mamy tutaj na forum dużo specjalistek więc może jeszcze ktoś coś mądrego powie hahaha. :) Czyżbyś rowniez była rocznik '85? Wiek 33 góra :)

  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 131

    Wysłany: 12 grudnia 2018, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardotka# wrote:
    Cieszę się że chociaż trochę pomogłam - mamy tutaj na forum dużo specjalistek więc może jeszcze ktoś coś mądrego powie hahaha. :) Czyżbyś rowniez była rocznik '85? Wiek 33 góra :)
    Tak też 85. Jeśli chodzi o kliniki niepłodności to dopiero zaczynamy. W sumie to zaczęliśmy już wcześniej, ale nikt sie na mnie nigdy nie skupiał, bo męża nasienie wyszło źle i mi żaden lekarz już nie zlecał badań...
    Zmieniliśmy klinikę i dopiero zaczynamy moje badania.

    Bardotka# lubi tę wiadomość

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Niutka43 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 20 grudnia 2018, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Byłam dzisiaj na monitoringu 9 dc, pęcherzyk jeden dominujący 10 mm, (cykle mam 28 dniowe). Czy to nie za mało?

  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 822 929

    Wysłany: 18 stycznia 2019, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny. Jestem tu nowa. Chciałam się Was podpytać w pewnej sprawie. Byłam dzisiaj na monitoringu 16 dc, mam 3 pęcherzyki, w tym 1 dominujący 2,19 cm x1,66 cm. Czy jest szansa, że pekna również te 2 pozostałe? Napomkne, że to mój pierwszy cykl z CLO :) Jestem już po ciąży pozamacocznej i po pustym jaju płodowym, więc łudze się, że może teraz w końcu się uda... :)

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • Ela14 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    mam do Was pytanie. Byłam dzisiaj tj. 18dc na usg (zapisana po prostu wcześniej jako kontrola po torbieli sprzed 3miesiecy). Lekarka mnie zbadała i mówi, ze wszystko ok, endometrium 12,2cm owulacja była z lewego jajnika, z prawego w poprzednim cyklu. Mi test clearblue pozytywnie wyszedł w niedziele tj . 12dc czyli zakładam, ze owulacja była w 13dc bo cały dzień bolał mnie brzuch i kłuł lewy jajnik. Starania były w 11, 12 i 13dc. Zdzwila mnie wypowiedz lekarki po badaniu: wszystko dobrze, ale tu ciąży nie będzie, ze już by coś widziała a tu nic nie wskazuje. Jak to możliwe, żeby po 5 dniach od owulacji już na usg widzieć ze ciąży nie będzie skoro była owulacja? Czy to przez endometeium 12,2cm? Z tego co się orientuje to nawet do zagnieżdżenia mogło nie dojść jeszcze. Proszę o odpowiedz jak któraś z Was coś z tego rozumie. Liczyłam ze w tym cyklu się uda

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 5905 7178

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela14 wrote:
    Hej,
    mam do Was pytanie. Byłam dzisiaj tj. 18dc na usg (zapisana po prostu wcześniej jako kontrola po torbieli sprzed 3miesiecy). Lekarka mnie zbadała i mówi, ze wszystko ok, endometrium 12,2cm owulacja była z lewego jajnika, z prawego w poprzednim cyklu. Mi test clearblue pozytywnie wyszedł w niedziele tj . 12dc czyli zakładam, ze owulacja była w 13dc bo cały dzień bolał mnie brzuch i kłuł lewy jajnik. Starania były w 11, 12 i 13dc. Zdzwila mnie wypowiedz lekarki po badaniu: wszystko dobrze, ale tu ciąży nie będzie, ze już by coś widziała a tu nic nie wskazuje. Jak to możliwe, żeby po 5 dniach od owulacji już na usg widzieć ze ciąży nie będzie skoro była owulacja? Czy to przez endometeium 12,2cm? Z tego co się orientuje to nawet do zagnieżdżenia mogło nie dojść jeszcze. Proszę o odpowiedz jak któraś z Was coś z tego rozumie. Liczyłam ze w tym cyklu się uda
    Moja gin powiedziała, że jak wyjdzie pozytywny test ciążowy to dopiero po 2 tyg mam do niej przyjść. Wcześniej niby nic nie widać. Endometrium masz super, tym bym się nie martwiła. A było już widoczne ciałko żółte? Moim zdaniem dopóki nie ma @ to jest szansa na ciążę :)

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb :(
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany :(
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] :(
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1,5, gru18-0,99, sie19-1,8, lis19- 2,2 , kir AA
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 5905 7178

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Hey dziewczyny. Jestem tu nowa. Chciałam się Was podpytać w pewnej sprawie. Byłam dzisiaj na monitoringu 16 dc, mam 3 pęcherzyki, w tym 1 dominujący 2,19 cm x1,66 cm. Czy jest szansa, że pekna również te 2 pozostałe? Napomkne, że to mój pierwszy cykl z CLO :) Jestem już po ciąży pozamacocznej i po pustym jaju płodowym, więc łudze się, że może teraz w końcu się uda... :)
    Hej, pęcherzyki pękają przy ok 22-25mm, choć nie jest to regułą. Zdarza się że rosną większe i później pękają. Jak u Ciebie jest jeden dominujący, to tacRj pęknie tylko on. A jakiej wielkości są pozostałe? Dostałaś profilaktycznie zastrzyk na pęknięcie?

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb :(
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany :(
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] :(
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1,5, gru18-0,99, sie19-1,8, lis19- 2,2 , kir AA
  • Ela14 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 19 stycznia 2019, 20:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Moja gin powiedziała, że jak wyjdzie pozytywny test ciążowy to dopiero po 2 tyg mam do niej przyjść. Wcześniej niby nic nie widać. Endometrium masz super, tym bym się nie martwiła. A było już widoczne ciałko żółte? Moim zdaniem dopóki nie ma @ to jest szansa na ciążę :)

    Właśnie lekarka nic o ciałku żółtym nic nie wspomniała, martwi mnie strasznie jej wypowiedz, ze już w tym cyklu nie będzie ciąży...
    Kurczę na jakiej podstawie tak mogła stwierdzić, ze nie widziała cialka żółtego??? Ono powinno być widoczne? A może za wcześnie jeszcze na nie? Strasznie mnie zdołowala ta wizyta, bo ten cykl wydałam mi się idealny, czułam owulacje, potwierdziłam ja testem. Biorę drugi cykl duohaston od 16-25dc 2tabletki dziennie. W zeszłym cyklu w 23dc wyszedł mi 12,8 i lekarz mowil ze dobrze...wszystko zapowiadało się ze w końcu się uda a tu takie zle wieści...

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 5905 7178

    Wysłany: 20 stycznia 2019, 08:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciało żółte się tworzy od razu po pęknięciu pęcherzyka, najpierw jest ciałkiem krwotocznym, a potem już żółtym. Może jajnik się lekko schował i dlatego go nie dojrzała. U mnie cały lewy jajnik ciężko złapać a ciałko żółte to już w ogóle :P
    Jak pozytywny test Ci wyszedł 12dc, to do owu mogło dojść nawet 15dc. Testy pokazują pik LH, a od tego piku do owulacji może minąć jakiś czas. Uważam jednak, że lekarka nie mogła mieć pewności, że tej cykl będzie spisany na straty, bo jest jeszcze za wcześnie. Miałam kiedyś wizytę
    z usg 2-3 przed @ i moja dr mówiła, że mam grube endometrium, ładne ciałko żółte i że jak @ nie przyjdzie w terminie to mam zrobić test. Więc nawet wizyta pod koniec cyklu nie jest jednoznaczna i nie da się stwierdzić na 100% czy ciąża jest, czy jej nie ma. Poczekaj do dnia @ i zrób test ;)

    5,5 roku starań o kropka
    _____________________
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb :(
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany :(
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] :(
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1,5, gru18-0,99, sie19-1,8, lis19- 2,2 , kir AA
  • Ela14 Debiutantka
    Postów: 14 1

    Wysłany: 20 stycznia 2019, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Ciało żółte się tworzy od razu po pęknięciu pęcherzyka, najpierw jest ciałkiem krwotocznym, a potem już żółtym. Może jajnik się lekko schował i dlatego go nie dojrzała. U mnie cały lewy jajnik ciężko złapać a ciałko żółte to już w ogóle :P
    Jak pozytywny test Ci wyszedł 12dc, to do owu mogło dojść nawet 15dc. Testy pokazują pik LH, a od tego piku do owulacji może minąć jakiś czas. Uważam jednak, że lekarka nie mogła mieć pewności, że tej cykl będzie spisany na straty, bo jest jeszcze za wcześnie. Miałam kiedyś wizytę
    z usg 2-3 przed @ i moja dr mówiła, że mam grube endometrium, ładne ciałko żółte i że jak @ nie przyjdzie w terminie to mam zrobić test. Więc nawet wizyta pod koniec cyklu nie jest jednoznaczna i nie da się stwierdzić na 100% czy ciąża jest, czy jej nie ma. Poczekaj do dnia @ i zrób test ;)

    Bardzo dziękuję za odpowiedź

  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 822 929

    Wysłany: 20 stycznia 2019, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dostałam zastrzyku na pęknięcie. Własnie robiłam test owulacyjny i wyszedł pozytywny, więc trzeba działać :) Trzymajcie za mnie kciuki :)

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2019, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Nie dostałam zastrzyku na pęknięcie. Własnie robiłam test owulacyjny i wyszedł pozytywny, więc trzeba działać :) Trzymajcie za mnie kciuki :)


    powodzenia! trzymamy kciuki!

  • brunetka91 Autorytet
    Postów: 822 929

    Wysłany: 21 stycznia 2019, 11:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć :)
    Jesteście Kochane :-*

    19.10.2019 r., godz. 20:17 Kornelia ❤️
    01.2019 — udało się! Czekamy na Ciebie Skarbie 😍
    10.2017 — puste jajo płodowe
    11.2016 — ciąża pozamaciczna (usunięcie prawego jajowodu)

  • julka_kulka Przyjaciółka
    Postów: 442 167

    Wysłany: 22 stycznia 2019, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Nie dostałam zastrzyku na pęknięcie. Własnie robiłam test owulacyjny i wyszedł pozytywny, więc trzeba działać :) Trzymajcie za mnie kciuki :)

    trzymamy, trzymamy :) koniecznie dawaj znac!

    km5sgu9r4z5eztia.png
  • Ani0nka Autorytet
    Postów: 2664 3183

    Wysłany: 25 stycznia 2019, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/15aa37234b6c.jpg
    Cześć dziewczynki, wczoraj byłam pierwszy taz na monitoringu, mam dwa pecherzyki dominujące 10mm, w poniedziałek mam znów monitoring. Myslicie ze jest szansa na zajście? Dziś skok temperatury

    Syn Aleksander ur.17.10.2019 ❤️❤️❤️
    zrz6i09kpele0f6r.png
‹‹ 1139 1140 1141 1142 1143 ››

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)