Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
i jeszcze to. Do badania rezerwy jajnikowej służy też test z cytrynianem klomifenu. Bada się w nim podstawowe stężenie FSH i estradiolu w 3dc, potem podaje 100mg cytrynianu klomifenu w 5-9 dc i powtarza badanie FSH w 10dc. Oba wyniki FSH powinny mieścić się w normie.
-
Dzięki więc chyba nie jest ze mną tak żle a on ni plastry dawał z estradiolu twierdzac że zaczynam w menopauze wchodzić
A lh mam 7,18 też z 10 dc -
nie powiem ci z 10dnia bo te badania tak jak ci napisalam robi sie w 3dniu by spr czy sa prawidlowe a w 10tym bada sie jedynie po podaniu clo....
Takze jak chcesz spr zrob badania w 3cim dniu cyklu...
Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2014, 21:15
-
Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego. W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami) powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia pęcherzyka (pęcherzyków).
-
Kurcze dziewczyny szkoda że nasi lekarze tak mało wiedzą, a mnie temperatura łapie mam 37,2 niecierpię być chora tylko mam nadzieję że ta tempka rośnie od gardla a nie od narządów rodnych, martwi mnie to młody nie gorączkował wcale.
-
Pregnyl u mnie w aptece 25zl ale trzeba dwa wiec 50zl, ovitka 67zl, mi jedna dawka wystarczyla. Niby jest roznica ale nie az taka duza. I tak taniej niz zastrzyki na wywolanie owu (zapomnialam nazwy, ale zamiast clo) za 4 (taka dawka na miesiac) zaplacilam 300zl i nawet nie zadzialaly
-
kapturnica wrote:Asiulek a kiedy idziesz na kontrole?
Mam przyjść z badaniami histo może niedługo będą tyrzień już minął -
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:Pregnyl u mnie w aptece 25zl ale trzeba dwa wiec 50zl, ovitka 67zl, mi jedna dawka wystarczyla. Niby jest roznica ale nie az taka duza. I tak taniej niz zastrzyki na wywolanie owu (zapomnialam nazwy, ale zamiast clo) za 4 (taka dawka na miesiac) zaplacilam 300zl i nawet nie zadzialaly
Takze tez spr jak zareaguje na ovitrelle..No i ona jest od razu w penie i nie trzeba sie pierdykac z mieszaniem... -
kapturnica wrote:u mnie ovitka byla 80zl ale moze teraz cos taniej..pewnie bylas stymulowana gonadotropinami???Clo jest tanie i na szczescie reaguje na niego....Gorzej ze na wieksze pecherzyki pregnyl nawet 10tys nie pomogl a jajnik kauteryzowany...
Takze tez spr jak zareaguje na ovitrelle..No i ona jest od razu w penie i nie trzeba sie pierdykac z mieszaniem... -
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:Ooo... a mi lekarz kazal domiesniowo. Hmm czyzby tego nie wiedzial, a niby specjalista od nieplodnosci.
-
nick nieaktualny
-
A ja dzis umieram normalnie..strasznie mnie bola jajniki zwl prawy bol promieniuje na noge i na pupe...Wzielam 2nospy i dalej boli..Obawiam sie ze to niestety nie syndrom zblizajacej sie owulacji ale te cholerne przetrwale pechole rosnac zaczely i przez to boli....