Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Monitoring cyklu
Odpowiedz

Monitoring cyklu

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze to. Do badania rezerwy jajnikowej służy też test z cytrynianem klomifenu. Bada się w nim podstawowe stężenie FSH i estradiolu w 3dc, potem podaje 100mg cytrynianu klomifenu w 5-9 dc i powtarza badanie FSH w 10dc. Oba wyniki FSH powinny mieścić się w normie.

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki więc chyba nie jest ze mną tak żle a on ni plastry dawał z estradiolu twierdzac że zaczynam w menopauze wchodzić
    A lh mam 7,18 też z 10 dc

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Liber feat. Natalia Szroeder - Nie Patrze W Dol.
    Najlepszy przekaz W Mieście- Zawsze do celu.
    Bednarek "Cisza"
    Enej - Symetryczno-Liryczna
    Polecam te utworki :-) .
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie powiem ci z 10dnia bo te badania tak jak ci napisalam robi sie w 3dniu by spr czy sa prawidlowe a w 10tym bada sie jedynie po podaniu clo....
    Takze jak chcesz spr zrob badania w 3cim dniu cyklu...
    Oznaczenie LH wykonuje się jednocześnie z FSH lub później w celu wykrycia przedowulacyjnego piku LH.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2014, 21:15

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna0071 wrote:
    Ja mam wrażenie że pregnyl na mnie nie działa bo pęcherzyki dalej albo rosły a,bo się wchłaniały
    U mnie tez sie wchlanialy po pregnylu, za to po ovitrelle pekly :-)

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś

Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego. W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami) powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia pęcherzyka (pęcherzyków).

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    U mnie tez sie wchlanialy po pregnylu, za to po ovitrelle pekly :-)
    dlatego pojde twoim torem i wezme spr jak zareaguje na ovitke...moze i drozsza ale ciul z tym ...

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny szkoda że nasi lekarze tak mało wiedzą, a mnie temperatura łapie mam 37,2 niecierpię być chora tylko mam nadzieję że ta tempka rośnie od gardla a nie od narządów rodnych, martwi mnie to młody nie gorączkował wcale.

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Bednarek "Cisza"
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulek a kiedy idziesz na kontrole?

V8GJp2.pngZtiMp1.png

Wysłany: 17 maja 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pregnyl u mnie w aptece 25zl ale trzeba dwa wiec 50zl, ovitka 67zl, mi jedna dawka wystarczyla. Niby jest roznica ale nie az taka duza. I tak taniej niz zastrzyki na wywolanie owu (zapomnialam nazwy, ale zamiast clo) za 4 (taka dawka na miesiac) zaplacilam 300zl i nawet nie zadzialaly :-(

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Asiulek a kiedy idziesz na kontrole?

Mam przyjść z badaniami histo może niedługo będą tyrzień już minął

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Bednarek "Cisza"
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pregnyl u mnie w aptece 25zl ale trzeba dwa wiec 50zl, ovitka 67zl, mi jedna dawka wystarczyla. Niby jest roznica ale nie az taka duza. I tak taniej niz zastrzyki na wywolanie owu (zapomnialam nazwy, ale zamiast clo) za 4 (taka dawka na miesiac) zaplacilam 300zl i nawet nie zadzialaly :-(
    u mnie ovitka byla 80zl ale moze teraz cos taniej..pewnie bylas stymulowana gonadotropinami???Clo jest tanie i na szczescie reaguje na niego....Gorzej ze na wieksze pecherzyki pregnyl nawet 10tys nie pomogl a jajnik kauteryzowany...
    Takze tez spr jak zareaguje na ovitrelle..No i ona jest od razu w penie i nie trzeba sie pierdykac z mieszaniem...

V8GJp2.pngZtiMp1.png

Wysłany: 17 maja 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    u mnie ovitka byla 80zl ale moze teraz cos taniej..pewnie bylas stymulowana gonadotropinami???Clo jest tanie i na szczescie reaguje na niego....Gorzej ze na wieksze pecherzyki pregnyl nawet 10tys nie pomogl a jajnik kauteryzowany...
    Takze tez spr jak zareaguje na ovitrelle..No i ona jest od razu w penie i nie trzeba sie pierdykac z mieszaniem...
    No nie pamietam, ale pewnie tymi gonadotropinami... ovitke mozna samemu w brzuch, a pregnyl domiesniowo i musialam do znajomej pielegniarki, w posladek.

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 maja 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie bo pregnyl juz mozna i domiesniowo i podskornie...Ja akurat sobie sama podawalam ztym zero problemu...

V8GJp2.pngZtiMp1.png

Wysłany: 17 maja 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo... a mi lekarz kazal domiesniowo. Hmm czyzby tego nie wiedzial, a niby specjalista od nieplodnosci.

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też domięśniowo kazała sobie podać.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo... a mi lekarz kazal domiesniowo. Hmm czyzby tego nie wiedzial, a niby specjalista od nieplodnosci.
    Moze nie wie ze juz mozna..Kiedys jedynie domiesniowo podawano , teraz juz podskornie w brzunio tez mozna podawac....

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogole i w szczegole dzien doberek laseczki :D
    Szykuje sniadanko dla moich spiochow..Sis jeszcze wstaje jako tako ale on ło matko kiedys w poludnie zwlokl zwloki z lozka...Twierdzi , ze sie mu dobrze w Pl spi ;D

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2014, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ...jakos wczoraj mi ta wodka nie szla ...niby wszyscy pili i bylo ok ale mi zaczela przypominac wode z czarna ziemia...nigdy nie bylo zeby mi wodka nie smakowala,..

• Milcia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj burza od rana i leje jak z cebra.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 18 maja 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis umieram normalnie..strasznie mnie bola jajniki zwl prawy bol promieniuje na noge i na pupe...Wzielam 2nospy i dalej boli..Obawiam sie ze to niestety nie syndrom zblizajacej sie owulacji ale te cholerne przetrwale pechole rosnac zaczely i przez to boli....

V8GJp2.pngZtiMp1.png
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ