X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację oczekując na owulację
Odpowiedz

oczekując na owulację

Oceń ten wątek:
  • paola1205 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To byl moj pierwszy cykl z testami, wcale nie wiedzialam kiedy ona moze wypasc poniewaz bralam tabletki anty:-) Dlatego zaczełam odrazu po miesiączce, tak samo zaczęlam dopiero od 6 dni mierzyć tempkę jak i obserwować sluz, ale nie pokrywa mi się to z tymi testami:-)

km5stv73b57ghe1m.png
  • amelia04072006 Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Dziewczyny tak sie zastanawiam dlaczego mówi się w npr, że owulacja może wystąpić od 3 dni przed do 3 dni po skoku temperatury na wykresie. Rozmawiałam z moim lekarzem i on twierdzi ze w wiekszosci znanych mu przypadków skok temperatury oznacza ze owu już się odbyła (do 2 dni wczesniej, może byc też w dniu skoku, ale zawsze jest to sygnal że jest po owu).
    Jak to się ma do waszych doświadczeń?
    wiem, że zalezy to pewnie od tego, jak szybko dany organizm reaguje na hormony, ale czy wystąpienie owulacji 3 dni przed skokiem to nie jest jakiś mega ododobniony przypadek, z ktorego nie powinno się robić reguły?
    kwestia organizmu. na niektóre organizmy wystarczy już mala dawka progesteronu, aby temperatura podskoczyła . inny organizm - jak mój - potrzebuje większej jego dawki, wiec skok temperatury następuje po owu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 17:45

zus1znh.png

iv09krhm2hgmouw3.png

• Elfik Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie tak

przeklejam z innego forum

W organizmie kobiety schemat zachodzących zmian jest następujący:
    (a) dojrzały pęcherzyk jajnikowy przed pęknięciem rozpoczyna wydzielanie progesteronu (a więc jeszcze przed owulacją)
    (b) sygnał o wytwarzaniu progesteronu odbierany jest przez ośrodek termoregulacji w mózgu.
    (c) odpowiedzią tego ośrodka jest wzrost podstawowej temperatury ciała. W zależności od „czułości” ośrodka na poziom progesteronu (reaguje na niższy lub wyższy poziom hormonu), ten sygnał (i wynikający z niego wzrost temperatury, zwany w metodach NPR „skokiem temperatury”) działa przed, podczas lub po owulacji. Stąd obserwuje się owulację w okresie od trzech dni przed skokiem (dla dużej „czułości” na hormony) do trzech dni po skoku temperatury (gdy wyczuwane jest dopiero wysokie stężenie hormonu).

Nieuzasadnione jest więc utożsamienie dnia skoku temperatury (lub dnia poprzedzającego skok) z dniem owulacji. Wprawdzie niektórzy nauczyciele NPR, dla uproszczenia, zakładają, że owulacja następuje w dniu skoku temperatury, ale jest to tylko umowa!

kapturnica, Lea15, Linka05 lubią tę wiadomość

• 3livka Ekspertka

Wysłany: 11 października 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dziewczyny mam pierwszy wyraźny skok od lat, jaram się, musiałam się tym z Wami podzielić :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 11:52

Johnam lubi tę wiadomość

c2b941820e548b3aa7ad88ba7fa9cdb0.png
  • amelia04072006 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3livka wrote:
    Aaaa dziewczyny mam pierwszy wyraźny skok od lat, jaram się, musiałam się tym z Wami podzielić :D :D
    3livka no az nie moglam uwierzyc jak zobaczylam :)- spodziewalam sie problemow a tam cholera tak ....... az brak mi słow :D piknie no :)
    w końcu cykle normalnieją :D

3livka lubi tę wiadomość

zus1znh.png

iv09krhm2hgmouw3.png

• 3livka Ekspertka

Wysłany: 12 października 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na to wygląda :D mam nadzieję że tak już zostanie :)

c2b941820e548b3aa7ad88ba7fa9cdb0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolaczam :) aktualnie czekam na @, ale test - wiec czekam na przyszly cykl :) powinnam byc pod koniec miesiaca. Przyjmuje jednak ze wystapi miedzy 16 a 21 dniem cyklu. Testy owu sie u mnie nie sprawdzaja wcale. Nawet przed @ pokazywaly ze niby owu.

• juwelka Autorytet

Wysłany: 12 października 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 22:36

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • kusiczka Autorytet

Wysłany: 13 października 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, mam pytanie.
    w sobotę miałam 15 dc (cykle mam 29-31 dni), temperatura 36.54 C, idąc rano na uczelnię złapał mnie takie koszmarny ból podbrzusza, że ledwie dotarłam do celu, bo aż mi się niedobrze zrobiło z bólu i słabo. Szczególnie dokuczał mi lewy jajnik, czułam taką ciężkość, jakby mnie "ciągnęło". ogólnie po około godzinie ból lekko zelżał, a dopiero po jakies 2-3h zupełnie odpuściło. śluz wodnisty/rozciągliwy, ale bardziej wodnisty. na drugi dzień skok tempki do 36.90 C.
    natomiast testy owulacyjne pozytywne w 13 i 14 dc.

Myślicie, że to była owulka?

f2w3gov3j7kctpp8.png
  • Johnam Autorytet

Wysłany: 13 października 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3livka ciesze się z toba 3mam za udany cykl

3livka lubi tę wiadomość

*************Gang18+**************
    w poszukiwaniu mojego maleńkiego szczęścia
  • JusWik Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy też was tak dziwnie brzuch boli w okresie okołoowulacyjnym??? A jak siadam to czuję jak bym coś miała w środku i się na to nabijała. Masakra od rana dziś mnie nagina- może to pęcherzyk duży już i naciska na coś w środku. Dziś męża przycisnę i jutro i po jutrze :D

wg2gskx.png
    bfaregz2g4civ44w.png
    [*]17.03.2014 Wikusia (9tc)

• Lea15 Koleżanka

Wysłany: 27 października 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

jestem nowa na forum - chciałam dołączyć do oczekujących na owulację :) i się poradzić bardziej doświadczonych w obserwacjach ;)
    Dziś byłam na badaniu u gina (normalna, kontrolna wizyta, nie monitoring), pęcherzyk jest = 17 mm, więc teoretycznie za 2-3 dni mogłaby być owulacja, jeśli dobrze wszystko pójdzie i pęcherzyk pęknie.
    I ma wątpliwość: bo okazało się, że przyplątała mi się infekcja - lekarz przepisał Clotrimazolum 500 (globulka), a jednocześnie życzył "miłych starań" :)
    i nie wiem, czy czekać z globulkami aż po potencjalnej owulacji, czy nie?
    Bo chcemy się z mężem postarać - pewnie dziś i pojutrze ;)

JusWik wrote:
    Czy też was tak dziwnie brzuch boli w okresie okołoowulacyjnym??? A jak siadam to czuję jak bym coś miała w środku i się na to nabijała. Masakra od rana dziś mnie nagina- może to pęcherzyk duży już i naciska na coś w środku.

czasami tak - jest to znacznie bardziej odczuwalne, niż zazwyczaj, a cykle mam regularne

"Nie miłuje się tego, czego wcale się nie zna. Jeśli się zaś miłuje to, co się zna, to ta miłość sprawia, iż można to poznać coraz lepiej i coraz pełniej"
    /św. Augustyn/
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ