Testy owulacyjne
-
WIADOMOŚĆ
-
onalola wrote:Żeby działać 🤣 może pik się dłużej trzyma? 🤔🤔🤔 Powtórz wieczorem💃1994
🕺1991
👶2020
Drugie luźne starania o 👶 od 2023
06.23 - biochem💔
08.23 -biochem 💔
Starania na poważnie od 09.24
Cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, monitoringi, podejrzenie PCO,
•Progesteron 8dpo - 14,300ng/ml
• 03.2025 - AMH 1,63ng/ml -
onalola wrote:Nie wiem. Generalnie mówią że od 1 oku 12-36 h będzie owu
onalola lubi tę wiadomość
💃1994
🕺1991
👶2020
Drugie luźne starania o 👶 od 2023
06.23 - biochem💔
08.23 -biochem 💔
Starania na poważnie od 09.24
Cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, monitoringi, podejrzenie PCO,
•Progesteron 8dpo - 14,300ng/ml
• 03.2025 - AMH 1,63ng/ml -
Hej dziewczyny, mam cykle 27-28dniowe, owulacje powinnam mieć 17.02, ale żaden test nie wyszedł pozytywny, 19.02 byłam u ginekologa i potwierdził brak owulacji. Skierował mnie na progesteron tydzień później, tj. 26.02. „Pogodziłam” się, że ten cykl był bezowulacyjny, ale cos mnie tknęło 24.02 i zrobiłam test i pierwszy raz miałam pozytywny, gruba, ciemniejsza kreska. Zrobiłam badanie progesteronu i wynik wyszedł 3,56 ng/ml.
(Prawidłowo miesiączkujące kobiety:
Faza folikularna: < 0,30
Faza lutealna: 1,20-15,90)
Wychodzi na to, że zrobiłam badania dzień po owulacji, kiedy teraz powinnam powtórzyć badania? Jutro powinnam też dostać miesiączki, jeśli się pojawi to jest sens robić progesteron? 5 marca mam teleporade z ginekologiem, nie wiem czy przed tą rozmową powinnam powtórzyć badania. -
Badanie progesteronu wykonuje się 7 dni po owulacji, ewentualnie 8.
A powtarzałas test potem? Po piku owulacja jest 12-36 h później, żeby było lepiej ci wyliczyć. Mogła ci się owulacja przesunąć z różnych nieznanych nam względów.. zakładając że owulacja mogła by być 25.02 to licz 7 dni od tej daty i zrób proga.
Ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie w tej kwestii
2 cs 11/24 cb 💔
04. 2025 6cs 🙌
31.03 torbiel wchłonięta 🥳 pęcherzyk 16mm
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1 -
onalola wrote:Badanie progesteronu wykonuje się 7 dni po owulacji, ewentualnie 8.
A powtarzałas test potem? Po piku owulacja jest 12-36 h później, żeby było lepiej ci wyliczyć. Mogła ci się owulacja przesunąć z różnych nieznanych nam względów.. zakładając że owulacja mogła by być 25.02 to licz 7 dni od tej daty i zrób proga.
Ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie w tej kwestii
Tak robiłam 2 następnego dnia i wyszły negatywne (kreska testowa bladsza). Wtedy co wyszedł pozytywny również robiłam dwa testy z innej firmy, oba pozytywne. Czyli we wtorek powinnam zrobić. -
Idź we wtorek, zobacz. Potem i tak masz z ginem konsultacje
Bo nawet jakby była w dzień testu ( może był już od dnia wcześniej, ale testu nie robiłaś ) , to będzie jakiś 8 dpo2 cs 11/24 cb 💔
04. 2025 6cs 🙌
Luteina 1x1 -
Hej pewnie pytanie co padlo jakis milion miliardow razy, ale nie mam dzis sily przekopywac forum, wiec moze ktoras z was znajdzie w sobie cierpliwość 😉. Magiczne 24-36 godz mierzymy od 1 ciemnego paska czy od najciemniejszego paska 🫣. Pozytyw wychodzi mi 2 dni, przy czym jest jeden moment kiedy wchodzi mocne bordo i utrzymuje sie niecala dobe.👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Starania od 2022, 2023 cb, 2024 👼🏻👼🏻
✅ kariotypy, kiry, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Od pierwszego piku. Czyli pierwszego ciemniejszego paska testowego od kontrolnego
Miracle25 lubi tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
04. 2025 6cs 🙌
Luteina 1x1 -
onalola wrote:Od pierwszego piku. Czyli pierwszego ciemniejszego paska testowego od kontrolnego
Dzieki. Zglupialam przez info na opakowaniu ze juz w tym samym kolorze oznacza pozytyw👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Generalnie może tak być. Testy mają czułości. Więc pierw musisz je wyczuć. Ale z reguły wszystkie co mają pik paski są ciemniejsze
Miracle25 lubi tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
04. 2025 6cs 🙌
Luteina 1x1 -
m4dziulk4 wrote:Hej dziewczyny, mam cykle 27-28dniowe, owulacje powinnam mieć 17.02, ale żaden test nie wyszedł pozytywny, 19.02 byłam u ginekologa i potwierdził brak owulacji. Skierował mnie na progesteron tydzień później, tj. 26.02. „Pogodziłam” się, że ten cykl był bezowulacyjny, ale cos mnie tknęło 24.02 i zrobiłam test i pierwszy raz miałam pozytywny, gruba, ciemniejsza kreska. Zrobiłam badanie progesteronu i wynik wyszedł 3,56 ng/ml.
(Prawidłowo miesiączkujące kobiety:
Faza folikularna: < 0,30
Faza lutealna: 1,20-15,90)
Wychodzi na to, że zrobiłam badania dzień po owulacji, kiedy teraz powinnam powtórzyć badania? Jutro powinnam też dostać miesiączki, jeśli się pojawi to jest sens robić progesteron? 5 marca mam teleporade z ginekologiem, nie wiem czy przed tą rozmową powinnam powtórzyć badania.
Robiłam dziś progesteron i wynik to 14,28 ng/ml. Wczoraj powinnam dostać miesiączkę, dalej nic (mam co 27 dni raczej, nigdy później). Czy przy takim wyniku mogłam mieć owulację? Czytałam że wynik nie jest do końca jednoznaczny, bo np. robiąc godzinę wcześniej czy później wynik mógłby być inny..
-
Miracle25 wrote:Dzieki. Zglupialam przez info na opakowaniu ze juz w tym samym kolorze oznacza pozytyw
Tak, kreska tego samego koloru a nawet ciemniejsza od testowej oznacza pozytywny test. Od pozytywnego testu do owulacji może dojść nawet w przeciągu 12 godzin do 36 godzin, a nawet 48 godzin. Jeśli mierzysz temperaturę to dodatkowy plus, skok temperatury potwierdzi już odbytą owulacjęMiracle25 lubi tę wiadomość
🔸Starania od 03.2023r.
🔸Cykle bezowulacyjne 03.2023-10.2024 (20cs)
🔸Diagnoza: Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸Powrót owulacji 11.2024
✨5cs
🔸Cykle długie 34-40dni
🔸Późne owulacje 20-24dc
02.25 cb? 💔
02.25 Prolaktyna 1,12 (poniżej normy) dostinex - odstawienie
03.25 Niepękniety pęcherzyk Graafa (4cs)
Suplementy: Fertistim, omega 3, witamina D, witamina C, cynk -
m4dziulk4 wrote:Robiłam dziś progesteron i wynik to 14,28 ng/ml. Wczoraj powinnam dostać miesiączkę, dalej nic (mam co 27 dni raczej, nigdy później). Czy przy takim wyniku mogłam mieć owulację? Czytałam że wynik nie jest do końca jednoznaczny, bo np. robiąc godzinę wcześniej czy później wynik mógłby być inny..
Czyli możliwe, że owulacja się przesunęła. Bo taki wynik wskazuje na odbytą owulację tak jak pisze Onalola 😊 dla potwierdzenia można zrobić monitoring u gina🔸Starania od 03.2023r.
🔸Cykle bezowulacyjne 03.2023-10.2024 (20cs)
🔸Diagnoza: Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸Powrót owulacji 11.2024
✨5cs
🔸Cykle długie 34-40dni
🔸Późne owulacje 20-24dc
02.25 cb? 💔
02.25 Prolaktyna 1,12 (poniżej normy) dostinex - odstawienie
03.25 Niepękniety pęcherzyk Graafa (4cs)
Suplementy: Fertistim, omega 3, witamina D, witamina C, cynk -
Pelasia30 wrote:Tak, kreska tego samego koloru a nawet ciemniejsza od testowej oznacza pozytywny test. Od pozytywnego testu do owulacji może dojść nawet w przeciągu 12 godzin do 36 godzin, a nawet 48 godzin. Jeśli mierzysz temperaturę to dodatkowy plus, skok temperatury potwierdzi już odbytą owulację
Hej, no i wlasnie tu jest moja rozkmina 🫣😅. Kreski tego samego koloru mam juz 11 dc. Najciemniejsza- taki konkret bordo- 12 dc wieczorem. Wiec 36 godzin roznicy od kiedy liczyc. Temperatury nie mierze, mam zbyt nieregularny rytm snu i wstawania.👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Dziewczyny, mam pytanie o przesunięcie owulacji bo się zamotałam.
Przykładowo pik testu owulacyjnego wypadł w 14 dc, cykl ma 28 dni, książkowo owulacja występuje 12-36h po piku. I teraz jeśli jest tzw przesunięcie owulacji to znaczy chodzi także o przesunięcie dnia piku czy od dnia piku owulacja się przesuwa 'bo coś tam'? Bo zgubiłam się, czy mówiąc o przesunięciu owulacji mamy na myśli wypadnięcie dnia piku w innym terminie niż z załozenia powinien być? Czy o przesunięciu mówimy, kiedy owulacja następuje później niż książkowe 36h po piku? A tym samym kończąc moje wypociny, czy jak np mamy test z pikiem 14dnia cyklu to już nie musimy się bać, że owulacja się przesunie, bo pik na teście na nią wskazuje? (założenie jest, że owulacja jest w danym cyklu)
uff nawet tu zakręcone są moje zdania 🤨