X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł :) u mnie zabiegany dzień i niestety biegnę dalej, więc nie odniosę się, ale mam jedno ważne pytanko, np. do Luny bo ostatnio zwracała w Smyku rzeczy zamówione z neta - dostałam tylko paragon niefiskalny, jako potwierdzenie odbioru (choć płaciłam na miejscu). Da radę zwrócić? Bo kurteczka ma wadę :/ PS. mam jakąś fakturę na mailu tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 12:52

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia pierwsza córkę szczepilam tymi ma NFZ. Dodatkowo Prevenar na pneumokoki.
    Mała teraz szczepień 5w1 bo nam za darmo przysługiwało jako wcześniakowi i na NFZ na pneumokoki. Z tym że dałam ciała bo mogłam ja odpłatnie prevenarem zaszczepić (13 walentna) a ten Synflorix na NFZ jest 10 walentny.
    Generalnie twierdzę że im więcej wiem tym bardziej się boję ale szczepie.
    Wolała bym monowalentne szczepionki niż skojarzone i bardziej rozłożone w czasie. Jest wtedy mniejsze ryzyko powikłań, ale niestety koncerny wycofały się z produkcji monowalentnej szczepionki np na Odrę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 12:58

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziemy szczepić na pewno, ale co i jak dokładnie, to jeszcze nic nie wiem.

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa wrote:
    Heloł :) u mnie zabiegany dzień i niestety biegnę dalej, więc nie odniosę się, ale mam jedno ważne pytanko, np. do Luny bo ostatnio zwracała w Smyku rzeczy zamówione z neta - dostałam tylko paragon niefiskalny, jako potwierdzenie odbioru (choć płaciłam na miejscu). Da radę zwrócić? Bo kurteczka ma wadę :/ PS. mam jakąś fakturę na mailu tylko.
    Emek zwracał i wymieniał, pokazywał fakturę na mailu i pieniądze dostał od ręki, także nie martw się :)

Jeżowa lubi tę wiadomość

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmykam do miasta! do wieczora. Mam nadzieję że nieobecne się ODEZWĄ!

Rucola lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita ja też bardziej ufam tym monowalentnym.
    Szczepić będziemy na pewno, pojedynczo, będę kupować plasterki Emla ze środkiem miejscowo znieczulającym, możliwe że będziemy odraczać w miarę możliwości i będe kładła duży nacisk na upewnienie się, czy mały jest oby na pewno zdrowy. Co do szczepień dodatkowych na pewno to z emkiem przedyskutujemy i nic nie wykluczam :). Ale szczepimy bez dwóch zdań.

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Malwas Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa ja też zwracałam rzeczy zamówione w necie z odbiorem w sklepie smyk - później przyniosłam fakturę wysłaną na maila według zaleceń pani przy kasie i na podstawie tej faktury przyjęli zwrot.

Jeśli chodzi o liczenie ruchów po położeniu się (najlepiej po posiłku) dotyczy to 3 trymestru.

My również będziemy szczepić malucha zgodnie z zaleceniami ;) + szczepienia poza NFZ.

3i49px9iphyqib5j.png
    7u22ugpjteqyoky0.png
    Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo;
  • reset Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa- musi się dać (to wynika z przepisów prawa). Jakby co, niech Ci napiszą odmowę przyjęcia na piśmie!

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola nam sie udalo bo pierwsze szczepienie bylo we wtorek a za 5 dni mała skończy 4 m-ce.
    Następne tez sobie przesune bo musi być i tak minimum 8 tygodni odstępu.
    No i odra/swinka/rozyczke przesunie ile się Da, chyba że wróci monowalentna szczepionka na Odrę :-)

Co do zwrotu rzeczy że Smyka. Jeśli macie kartę lojalnościowa, to w sklepie smyka możecie zwrócić nie mając paragonu ani faktury. Po numerze karty znajdą. I nieważne czy odbiór był w domu czy w sklepie.
    A bez karty nie wiem :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 13:35

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dziś do niczego brak siły nawet zmusic się na prysznic nie mogę.
    Jakieś mam wrażenie że brzuch zaczyna opadać.

Olik waga Wow tylko bierz pod uwagę-+

Niech mnie ktoraś kopnie z łóżka.

Co do szczepień niejednokrotnie wypowiadalam się, w pierwszej dobie szczepienie nie zgadzam się bo co wiadomo o dziecku ?? Że ma ręce, nogi i głowę.
    Na wzw szczepienie ma w tedy uzasadnienie gdy kobieta jest nosicielką a co do gruźlicy to kompletne niepotozumienie i nfz chce wycofac. Nasze pokolenie miało zakładane próby w wieku szkolnym o przy braku odpowiedzi szczepienie a nie jak teraz hurtowo żywa szczepionką ;)
    Resztę bede pojedynczo ale po 1rż.

Trzeba samemu przeanalizowac czy w rodzinie były NOPy

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flo ja w ogóle tę wagę 3400 biorę pół żartem pół serio.
    Prywatny lekarz ma lepszy sprzęt i nie wierzę że mały w tydzień dowalił 800gram :)

My tez będziemy szczepić. Właśnie chcę poczytać czy lepsze zintegrowane czy osobno

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam jeszcze dopisać, że najpóźniej dobę przed szczepieniem ( jak się da to w dniu szczeienia) można dziecku zrobić morfologie z rozmazem i crp w celu wykluczenia infekcji.

Flowwer, Anna Stesia, Rucola, pilik lubią tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś totalnie nie mam sił. Ledwo wstawiłam naczynia do zmywarki i wyszłam z psem. Chciałam zrobić sałatkę grecką ale nie mogę się za to zabrać. Raz że gorąco.a dwa może coś z ciśnieniem?
    Za tydzień na weekend przyjeżdża moja mama... pierwszy raz odkąd mieszkam w Gdańsku. Jak będzie taki upał to nie wiem co z nią zrobię,bo najchętniej leżałabym w łóżku
    Chyba kupię sobie jakis wiatrak...

• Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach temat szczepień - to może i ja się wypowiem. Jak pewnie niektóre z was wiedzą jestem lekarzem, fakt dopiero na stażu podyplomowym ale trochę już widziałam w czasie studiów i pracy. Swoją córkę szczepię na wszystko - rotawirusy, pneumokoki, ospa, meningokoki, MMR a te podstawowe szczepiłam 6w1. Chcę jeszcze bo niezdążyłam zaszczepić ją na odkleszczowe zapalenie mózgu bo spędzamy sporo czasu w lasach na Mazurach. Do tego szczepię się sama i mojego Emka, powtarzamy krztusiec i szczepimy się na grypę. Teraz też na pewno zaszczepię się w ciąży na krztusiec, muszę się jeszcze upewnić czy jest sens powtarzać grypę bo szczepiłam się w lutym. Nie znam lekarza który nie szczepiłby swojego dziecka. Chciałabym dodać że zdaniem wielu pediatrów najważniejszym szczepieniem jest właśnie to na meningokoki - jest to koszmarna choroba, a wcale jie taka rzadka, szczególnie groźna dla niemowląt i małych dzieci. Ma przebieg piorunujący, najpierw może pojawić się gorączka a po kilku godzinach dziecko może walczyć o życie na intensywnej terapii. Tak, widziałam taką 4msc dziewczynkę której zamiast płynu mózgowo-rdzeniowego po nakłuciu lędźwiowym leciała gęsta ropa. Ja nie chcę widzieć w takim stanie swoich dzieci. Dlatego szczepię dwoma szczepionkami - Bexero na serotyp B i Nimenrix na serotyp A, C W-135 i Y.

A co do szczepień w pierwszej dobie to w Polsce dlatego się je wykonuje ponieważ jest inna sytuacja epidemiologiczna niż na zachodzie. Na wzw B są szczególnie narażone te dzieci które muszą dłużej spędzić w szpitalu i które mają wykonywane różne zabiegi. Natomiast gruźlicy jest po prostu w naszym społeczeństwie dużo, jest u nas wielu Ukraińców a tam sytuacja jest jeszcze gorsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 14:29

Anna Stesia, lamka, Sarna84, Bocianiątko, Jeżowa, Emiilka lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, fajnie że piszecie o szczepieniach, dobrze znać Wasze doświadczenia i punkt widzenia, bo też stoimy przed decyzją, które szczepienia wybrać.

Achia zamiast zwykłego wiatraka polecam cyrkulator powietrza, różnica w cenie nie jest duża a lepiej schładza pomieszczenie plus poza sezonem letnim fajnie przyspiesza suszenie prania.

Rucola lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka, pediatra-neonatolog, która miała z nami zajęcia na SR mówiła właśnie, że jeśli kogoś nie stać na komplet szczepień dodatkowych, to niech weźmie podstawowe na NFZ, odpuści rotawirusy, bo na to się nie umiera, ale ona po latach w szpitalu namawia wszystkich na meningokoki.

A które szczepienie na pneumokoki brałaś? To prawda, że to 10-walentne jest znacznie mniej skuteczne?

Sanka lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer- dzięki za wskazówke :))

My właśnie też się zastanawiamy które wybrać. Dlatego przed porodem chciałabym porozmawiać z zaufanym pediatrą i go wypytać. Mam nadzieję Nika na ten kontakt od Ciebie, bo żadnego pediatry tu po prostu nie znam.
    O meningokokach słyszałam- a tu jest ważne kiedy na to właśnie zaszczepić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 14:10

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka, kocham Cię za wypowiedź o szczepieniach! Mam takie samo zdanie!

Sanka, summer86, Bajkaaa, reset, Sarna84, Bocianiątko, Emiilka lubią tę wiadomość

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja22 wrote:
    Ale mi się pospało :)

Nika, ja też trafiłam dzisiaj na tępą iglę :/ Ale chyba siniaka nie będzie.

Aa i w sumie to obudził mnie kurier, który ujrzał mnie w piżamie :D

Mnie dziś kurier ujrzał z synem przy bufecie :-D

Sarna84, Nadzieja22, Lusesita, KateHawke, Emiilka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka a jak to jest z szczepienie na rotawiurs? Bo wg mnie nie działa. Moja siostra była szczepiona i zachorowała i ledwo przeżyła, w szpitalu wtedy leżało dużo dzieci w ciężkim stanie właśnie z rotawiursem, które były szczepione. Mój syn także się zaraził, dodam, że ja go nie szczepilam, a przeszedł to dużo lepiej od tych dzieci które były szczepione

‹‹ 1248 1249 1250 1251 1252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ