X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Rucola, a może impreza z tymi maluchami? :)
    A tak poza tym - tatuś też z pewnością potrafi zająć się dzieckiem, trzeba dać mu szansę się wykazać.
    Malka zostawiła dzieciątko z tatą i pojechała do firmy załatwić formalności. :) Można? Można.

Powtórzę to co mówiłam wcześniej. Same nie lubimy gdy mamy/babcie/teściowe poprawiają nas gdy opiekujemy się dziećmi (jeszcze na własnej skórze tego nie odczułam)a my same mamy problem zostawienia dziecka samego z mężem. Na każdym kroku ich poprawiamy. To jak oni mają się nauczyć? Dajmy im szansę :)

Masz rację! Ostatnio pediatra pochwaliła mojego męża, że ma świetny kontakt z dzieckiem, bo gdy na wizycie plakalo mąż wziął się za uspokajanie i zrobił to natychmiastowo. Do tej pory udało mi się już 2 razy wyjść do dentysty, raz do lekarza, 3 razy do apteki i raz do pracy. Za każdym razem z małym zostawał tylko mąż i się świetnie razem bawili. Maz przewija go, kapie i czasem usypia. Trochę różnimy się w podejściu do dziecka, bo ja dużo noszę i biorę na ręce przy każdym kweknieciu, ale ogólnie tworzymy zgraną drużynę.

Achia, StaraczkaNika, JustynaG, Rucola, Emiilka lubią tę wiadomość

• Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Sanka, kocham Cię za wypowiedź o szczepieniach! Mam takie samo zdanie!
    Dziękuję :)

Summer szczepiłam Prevenar 13, niestety nie rozumiem tej decyzji Ministerstwa Zdrowia że wybrano szczepionkę 10-walentną. Obie szczepionki są skuteczne, te trzy serotypy których nie ma w Synflorixie nie są najczęstszymi które wywołują sepsę u dzieci do 5rż. Więc może to dlatego taka decyzja. I tak jak napisałaś - meningokoki zabijają!

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenusia żadne szczepienie nie jest idealne i nie chroni w 100%. Szczepionka na rota również nie zawiera wszystkich serotypów czyli odmian danego wirusa. Być może skoro mówisz że w tym czasie dużo dzieci wylądowało na to w szpitalu w waszym regionie była lokalna epidemia jakiegoś niezawartego w szczepionce podtypu. Poza tym biegunki u małych dzieci wywołują jeszcze adenowirusy i norowirusy na które aktualnie nie ma szczepionek. Oczywiście że nie jest to tak niezbędna szczepionka jak w mojej opinii meningokoki, bo co najwyżej spędzi się kilka dni w szpitalu na kroplówkach ale jeśli kogoś stać to moim zdaniem warto zmniejszyć prawdopodobieństwo.

A i swoją drogą jest to fajny pomysł dla odwiedzających nasze dziecko - zamiast kolejnej grzechotki czy śpioszków to może składka na szczepionki? :)

Achia, Bocianiątko, Anna Stesia lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez będziemy szczepić, ale w związku z sytuacją Franio nie został zaszczepiony na gruźlicę w szpitalu (musimy uzupełnić) a wszystkie inne szczepienia pediatra kazała uzgodnić najpierw z neurologiem. Już jutro mamy wizytę i nieśmiało proszę o kciuki, bo mimo że wierzę z całego serca że musi być wszystko ok, to gdzieś w gości serca czuje niepokój o mój mały skarb

Nie pisałam Wam wcześniej bo nie chce wprowadzać tu na forum swoich smutków, ale już mnie to wszystko przerasta, oststnio w mojej rodzinie same kiepskie wieści :/ najpierw nasz Franio w klinice, później się okazało, że szwagierka mojej siostry ma nawrot raka (dziewczyna 36 lat, małe dziecko - wiele guzów w płucach i przerzuty, okropna tragedia) a teraz się jeszcze okazało, że mój chrzestny miał wypadek w pracy we Francji i jest w śpiączce :( czasem się człowiek przejmuje głupotami a później kiedy widzi prawdziwe problemy to dopiero docenia to co ma, wiec cieszmy się dziewczyny każdą dobrą chwilą <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena- kciuki za Frania <3
    Przykro mi że spadły na Ciebie takie wiadomości. Mam nadzieję że nic więcej złego się nie wydarzy, a za chrzestnego i szwagierkę siostry też będę trzymać kciuki

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się odniosę do opieki mężów - mój m w nocy tez mi pomaga, choć chodzi do prących ststam się gontroche oszczędzać, ake jak poproszę to wstaje, przewija, nosi do odbicia itd. Tez już kilka razy wychodziłam z domu, na razie najdłużej na 2 h, ale radzili sibie dobrze. Najbardziej muszę walczyć ze sobą, żeby go ciagle nie poprawiać i komentować, bo wiem jak to irytuje i nie chce go zniechęcać a z drugiej strony czasem mam ochotę podejść i go wyręczyć - wiem, że to by była najgorsza opcja. Jak pojechałam na zakupy do Kauflandu to miałam wrażenie że wszyscy się ruszają jak muchy w smole i chciałam dzwonic stednio co dwie minut pytać jak sobie radzą a jednak nie zrobiłam tego ani razu i byłam z siebie bardzo dumna

StaraczkaNika, JustynaG, Lunaris, Anna Stesia lubią tę wiadomość

• Sarna84 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Sanka, kocham Cię za wypowiedź o szczepieniach! Mam takie samo zdanie!

Ja też!
    Anna Stesia wrote:
    Mnie dziś kurier ujrzał z synem przy bufecie :-D

Mnie też :)

:) :) :)

Sanka, Nadzieja22, Anna Stesia lubią tę wiadomość

Yru0p1.png
    yusqp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka kocham Cię za to, co mówisz ;-)

Odnośnie tego, co się dzieje w necie w temacie szczepionek:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f21c302d5ea9.png

A tak serio, ja bym nie chciała żeby moje dziecko chodziło z niezaszczepionymi dziećmi do przedszkola czy do tej samej przychodni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 14:41

Luna1993, Sanka, Nadzieja22, Bocianiątko, Jeżowa, Lunaris, Anna Stesia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena kochana u tej szwagierki to operacyjne? Musi być silna dla dziecka i walczyć :( a chrzestny jest w śpiączce utrzymywany farmakologocznie? Mam nadzieję, że dojdzie do siebie i to nic bardzo groźnego. Trzymaj się i z całego serca życzę Wam dużo zdrowia i siły :*

Ja godzinę ucierałam marchew na ciasto, w tej temperaturze to katorga :/

Sanka popieram w 100% :) fajnie że piszesz o tym na forum

Lamka mam takie samo zdanie, obawiałabym się o zdrowie dzieci, które by chodziły do przedszkola z nieszczepionymi. Wiem, że nawet szczepienie nie chroni w pełni, ale to większe ryzyko kiedy moje dziecko będzie się stykalo z chorymi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 14:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena strasznie mi przykro z powodu takich trudnych sytuacji w Twojej rodzinie. :-(

Luna nawet chodzi o to, że często w grupach są dzieci w mieszanym wieku i moje może być jeszcze przed szczepieniem, a jakieś inne niezaszczepione będzie roznosic te choroby...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 14:46

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka a kiedy najlepiej na te meningokoki zaszczepić? W sensie w jakim wieku po urodzeniu tak żeby nie zaszkodzic.

A jakie masz zdanie na temat szczepionki Gardasil? Bo nie ma dobrych opinii w środowisku medycznym w usa.

• Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka ja tak samo! Jak posyłałam swoją córkę do żłobka to pytałam się czy wymagają szczepień i czy chodzą tu jakieś dzieci zupełnie nie szczepione. Oczywiście takiego wymogu nie mają (choć to prywatny żłobek i mogliby) ale powiedzieli że raczej wszyscy rodzice biorą zaświadczenia od żłobka żeby dostać darmowe szczepienie na ospę :)

Lena bardzo mi przykro że tyle nieszczęść spotyka ostatnio Twoją rodzinę, mam nadzieję że wkrótce będzie lepiej.

A do mnie dziś wieczorem w końcu mój duży Franio przyjedzie i to nowym samochodem :D już ponad tydzień się nie widzieliśmy :)

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepimy na NFZ wg kalendarza szczepień. Mieliśmy małą obsuwę czasową ze względu na zapalenie oskrzeli.

I też chciałam dopytać o te meningokoki. Bo przeczytałam, że są różne rodzaje. Na typ B i C. I nie wiem które lepsze.
    Chyba się do pediatry będę musiała wybrać, bo nie planowaliśmy dodatkowych szczepień, ale może faktycznie warto.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka bardziej mi się wydaje że ministerstwo wybralo Synflorix ze względu na cenę... Nie chce mi sie wierzyc że zagłębiali się w to, które szczepy częściej wywołują zakażenie.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i tez wszyscy moi znajomkmlemarze zzcsepia swoje dzieci. Nie wiem skad ten mit się wziął ze absolutie lekarze nie szczepia swoich dzieci.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym jeszcze zostaje taka kwestia że np jak się moje małe urodzi i będziemy chodzić odbierać ze żłobka czy przedszkola starszą siostrę to te nieszczepione dzieciaki mogą zarazić moje maleństwo na choroby na które jeszcze nie mogłoby być zaszczepione bo w tej chwili będzie na to za małe! Dlatego ważne jest żeby była jak największa wyszczepialbość w społeczeństwie.

Swoją córkę zaszczepiłam dość późno bo pneumokoki dopiero zaczęłam jak miała 6msc a meningokoki jak miała 10msc. Na szczęście nic się nie stało ale teraz żałuję że tak późno, choćby po tej opisanej wyżej dziewczynce którą widziałam teraz w styczniu. Drugie maleństwo zaszczepię szybciej, choćby z powodu odbierania siostry ze żłobka. Bexero jest zarejestrowane od 2mc życia i pewnie tak też zrobię - w 6tyg 6w1 i rota a dwa tyg później Bexero. Prevenar jeszcze się zastanawiam czy w schemacie 3+1 czy 2+1

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Justyna może to jest myśl, podzwonie i popytam czy jest opcja żeby najbliższe koleżanki zostawiały kilkumiesięczne bobasy z emkami, ale nie wiem czy sama bym się odważyła :p

bez urazy, ale uważam, że tego typu podejście jest bardzo szkodliwe. A szkodzi przede wszystkim nam kobietom - zostawiając nam opiekę/wychowanie dzieci a mężczyznom zarabianie i pedzenie kariery. Co to oni niby takie pierdoly ze się kilkumiesiecznyn dzieckiem nie moga zająć przez 3 godziny?? Nic dziwnego ze nadal jesteśmy średniowiecznym krajem na tle Europy jak panuje takie przekonanie.

My rodzicielskim mamy zamiar sie podzielić , pewnie co prawda w tym samym czasie. Ale na pewno min 2 miesiące mój będzie z nami (oprócz tacierzynskiego) - uważam że ma takie samo prawo jak i obowiązek opiekować się dziećmi jak ja.

Karma88 lubi tę wiadomość

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ludesita pewnie tak.
    Kaczorka typ B wywołuje ok 70% zakażeń meningokokowych w Polsce i chroni przed nim szzepionka Bexero. Natomiast szczepionka Nimenrix zawiera serotypy A, C W-135 i Y. Typy A i C odpowiadają za ok 25% zakażeń. Dlatego ja wybrałam obie szczepionki.

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepilam dziecko wg kalendarza szczepien tymi na NFZ, fakt, ze wiecej wkluc, ale dziecko jest tak male, ze wiekszosci nie bedzie kojarzyc (o dziwo synek zniosl szczepienia lepiej niz ja ;)) Dodatkowo rotawirusy, pneumokoki i ostatnio ospa. Dołączymy tez meningo. Byłam ostatnio w zlobku na zebraniu i ktos podniosl temat ubezpieczeń i zeszlo na szczepienia. Jeden rodzic powiedzial, ze szczepienia to indywidualna sprawa teraz i jak ktos chce to nie szczepi. Na sali byl rodzic-lekarz. Jak to uslyszal tak sie zbylwersowal... Powiedzial, ze takich glupot, ze dzieci nie trzeba szczepic nie mozna wypowiadac publicznie i ze Pani powinna ie teraz wstydzic. Stwierdzil, ze nie ma lekarza, ktory bedzie odradzal szczepienia, bo to jakis absurd. Woli dziecka w przedszkolu nie ubezpieczyc niz nie szczepic. I zaczal podawac przyklady nierozsadnych rodzicow i przypadkow, z ktorymi spotyka sie pracujac tyle lat w szpitalu.
    Ja tez jestem za szczepieniami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 15:11

Anna Stesia lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przedszkolu był 1 przypadek polio (!) -nieszczepieniec przywiózł z zagranicznych wakacji. A potem była było tak, że duużo dzieci nagle dzień wolnego albo przywożone spóźnione po szczepieniach bo rodzice się ocknęli, że to że u nas w kraju choroba jest wyeliminowana, to nie znaczy że tak jest wszędzie i ktoś jej nie przyniesie i do nas. No i mieliśmy taką falę nawrócenia na szczepienia. Mieliśmy też kolusz i krztuśca. Na szczęście dzieciaki dały radę, ale przeżycia miały straszne i rodzice pewnie też

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
‹‹ 1249 1250 1251 1252 1253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ