Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Jezowa - po prostu piękna !
Nikuś nie będę Ci pisać, że masz się nie martwić, bo sama cały tydzień się stresowałam wizytą Frania, ale wierzę, że lekarze wiedzą co robią, spróbuj może swojego doktorka przycisnąć żebyś miała to ktg jeśli będziesz spokojniejsza dzięki temu
Jeżowa lubi tę wiadomość
-
Siwulec dużo zdrówka dla Was, ja piłam w ciąży przy przeziębieniu jeszcze prenalen i robiłam inhalacje nebulizatorem. Trzymam kciuki żeby szybko przeszło
Melevis jak to ? Gdzie takie cuda ? Nie mam pojęcia jak bym zareagowała
Achia dobrze, że obiad udanyz Rubensem to zdecydowane przegięcie pały, widziałyśmy wszystkie Twoje zdjęcia i żadnych rubensowskich kształtów to ja tam nie widziałam
Lamka u Ciebie też nic takiego nie zauważyłamz resztą co to za pomysł, żeby jakiejkolwiek kobiecie w ciąży tak mówić ?
Blue niezła jesteś aparakaw takim razie czekamy na wyniki
Siwulec lubi tę wiadomość
-
Drogie dziewczyny, ja jak zwykle z doskoku, mieliśmy ostatnio kilka małych kryzysów i w ogóle nie miałam kiedy zerknąć nawet do telefonu. Próbowałam nadrobić, ale mi się nie udało.
W każdym razie na tyle, na ile pamiętam, chciałam co nieco napisać.
Luna, trzymam kciuki, żeby wszystkie trudy wynagrodził Ci bezbolesny poród i spokojne dziecię! A z egzaminem zobaczysz – musisz bardziej w siebie wierzyć!
Jeżowa – masz przepiękne włosy! Brzuszek to oczywiste, że cudny, ale włosy – marzenie! I ogólnie jesteś piękna!
Melevis, ogromnie współczuję. Nóż się w kieszeni otwiera, gdy widać, jak bardzo niewydolne jest nasze państwo jeśli chodzi o opiekę zdrowotną. I po co ten cały pakiet onkologiczny, jak w praktyce trzeba czekać? Życzę Twojemu tacie zdrowia, a Wam wszystkim dużo sił!
Pytałyście o śpiworki natulino – my mamy jeden i mam zamiar dokupić kolejny. Moim zdaniem są świetne. Czekam tylko na początek października i przypływ gotówki, bo w tym miesiącu przetraciłam mnóstwo pieniędzy na ubranka jesienne i zimowe dla małego. Wydałam przy tym nawet kasę, którą miałam zachowaną na książkę z branży. Są potwornie drogie, więc chciałam zaoszczędzić, ale co poradzę na to, że jest tyle ślicznych ciuszków! A książek i tak nie mam kiedy czytać!
Chciałam się jeszcze odnieść do sprawy przyrostów – nie dajcie sobie wmówić, jeśli Wam lekarz będzie wciskał, że dziecko słabo przyrasta, bo ma np. 22 g na dzień, a nie 26. U nas były dni, że mały przybierał po 10 g dziennie, a potem był skok i jednego dnia potrafił dorzucić 70 g. Przyrosty liczy się wg takiego schematu:
M - Z = P
Gdzie M to masa dziecka z dnia badania, a Z - znana najmniejsza masa ciała (czyli spadkowa ze szpitala). P to przyrost. Następnie ten przyrost dzielimy na dni (te które upłynęły od najniższej masy do dnia kolejnego pomiaru). Więcej szczegółów macie tutaj:
https://pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/91045,tempo-wzrastania-dzieci-karmionych-piersia
Dla mnie te wiadomości były w pewnym momencie wyrocznią, zwłaszcza gdy dziecko spadło mi na wadze. Bardzo mnie uspokajało. Obliczyłam nawet, że mimo różnych wahnięć średni przyrost wagi mojego syna przez pierwsze 3 miesiące to był 25,7 g na dzień (czyli teoretycznie nieco poniżej średniej, ale nie najgorzej). Średnio na miesiąc przybierał po 700 g, a co ciekawe, w czwartym miesiącu wrzucił 800 g – to dlatego, że zaczął jeść w nocy co godzinę. A niby powinno się to zmiejszać.
Na przyrost wagi ma też wpływ ulewanie, o którym też wspominałyście. Nasz synek ulewał (i ulewa do tej pory) w ogromnych ilościach, a do tego męczy się z odbijaniem itp. Tutaj konsultowaliśmy się z różnymi specjalistami, niektórzy kazali nam zagęszczać mój odciągnięty pokarm nutramigenem (wtf?), inni karmić w pionie (double wtf?), jeszcze inni podawać gasstrotuss baby (który mój syn zwraca). W końcu przekopałam się przez różne źródła i jeśli wyniki badań dziecka są ok. (morfologia, phmetria, przyrosty itp.) to po prostu trzeba zacisnąć zęby i przeczekać. To akurat dla nas słaba wiadomość, bo już cztery i pół miesiąca się męczymy z ulewaniem, płaczem, noszeniem, odbijaniem itp. A, i co ważne, takie ulewające dziecko należy karmić częściej, ale mniej – na to wpadł sam mój synek, który zgłasza się do piersi bardzo często. Niestety, je łapczywie i to też powoduje ulewanie i problemy z brzuszkiem.
Luna1993, veritaserum lubią tę wiadomość
-
A, właśnie, jeszcze sobie przypomniałam:
Nika, wyglądasz świetnie! Brzuszek naprawdę masz mały! I prześliczny bufecik będzie miała Renatka! A wodami się nie martw, wartosci potrafią skakać. Jeśli czujesz, że masz za mało, możesz nieco więcej pić. Ale za mało to jest ok. 5 AFI (na temat AFI przeczytałam chyba wszystko, gdyż u mnie było wielowodzie).
Lamka, załapałam się też któregoś dnia na Twoje zdjęcie, brzunio marzenie! Ogólnie skojarzyłaś mi się z grecką boginią!
Achia, zgadzam się z dziewczynami, masz anielską cierpliwość do swojej siostry. Tez mam siostrę, ale gdyby mi zrobiła tyle świństewek toby usłyszała kilka spokojnych, ale ostrych słów prawdy.
Ogólnie to mocno podniecam się faktem, że niedługo znów rozpocznie się cudowna seria rozpakowań. Obym wtedy mogła zerkać na forum i trzymać kciuki!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2018, 21:36
Luna1993, Emiilka, summer86 lubią tę wiadomość
-
Luna, mam nadzieję, że rozwalisz ten egzamin tak nasi rozwalili USA w pierwszym secie!
Luna1993, Lena21, Emiilka, Kotowa lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Jemy kolację, oglądamy "Mam Talent". Ostatni występ w programie i prawie obsikałam się na kanapie! Już dawno tak nie rżałam, aż Staszek zaczął kopać na wszystkie strony
uwielbiam ten program!
-
nick nieaktualnyDziękuję
mam łzy w oczach jak czytam co mi piszecie, jesteście przekochane
Reseciku też oglądamy z emkiem (ja oglądam między odświeżaniem)
Z Emilką zgodnie ustalilysmy, że jak zdam to kupuje sobie nową torebkę
Lunaris kochana pokaż koniecznie efekty końcoweWiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2018, 21:53
reset, Emiilka lubią tę wiadomość
-
Luna1993 wrote:Z Emilką zgodnie ustalilysmy, że jak zdam to kupuje sobie nową torebkę
Tak czy inaczej kup, bo Ci się należyLuna1993, Emiilka, Achia, Fozzie Bear, pilik lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyZDAŁAM!!!!! 110 PUNKTÓW
muszę się uspokoić bo urodzę
Achia, Fozzie Bear, olik321, reset, Lunaris, Kotowa, StaraczkaNika, Emiilka, Siwulec, Aga9090, JustynaG, Anna Stesia, blue00, Patrycja20, Jeżowa, Morusek, Amal, Nadzieja22, Kaczorka, ibishka, KateHawke, Lusesita, pilik, Bajkaaa, summer86, veritaserum, malka, Karma88, Rucola, Lena21, moniśka..., -Mamunia-, lamka, Madzik34, Yoselyn82, Meśka, Sarna84, Nat90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLuna1993 wrote:ZDAŁAM!!!!! 110 PUNKTÓW
super, super, super!jesteś wielka!!!!!! Kupuj torebkę, z Emkiem dziś dobrze się bawcie i od jutra możesz rodzić
kochana, naprawdę baaardzo się cieszę!! :*
Luna1993 lubi tę wiadomość
-
Luna1993 wrote:ZDAŁAM!!!!! 110 PUNKTÓW
Jak napisałaś na Facebooku to się rozpłakałam, ale po tym tekście o porodzie to płacze ze śmiechu.
Raz jeszcze gratuluję
Luna1993, pilik, summer86 lubią tę wiadomość
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Luna GRATULACJE !!!
Do efektu końcowego jeszcze daleko ale na pewno wrzuce jak ogarne ostatecznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2018, 22:07
Luna1993 lubi tę wiadomość
-
Jeżowa , wyglądasz zjawiskowo! Brzuch masz oczywiście piękny ale ta BUZIA - śliczniutka!
Lamka Cieszę się, że wizyta poszła pomyślnie.
Nika , wiem, że ciężko w to uwierzyć ale za 3 miesiące będziemy miały 2019 rok a Ty miesięczną Renatkę
Luna , cieszę się, że się jeszcze nie rozpakowałaś. trzymam kciuki za wyniki.
annastesia , dzięki za polecenie natulino. Dzielę się kodem rabatowym: NATULINO10. Da Ci 10zł rabatu na zakupGdybym wiedziała, że planujesz zakup to byś mogła mi wysłać link polecający i za mój zakup byś dostała rabat... ale już za późno.
Ja pisałam o ulewaniu bo nasza Aneczka dość mocno ulewa. Ale do tej pory przybierała bardzo ładnie.
26.08 - 2900g; 27.09 - 4015g. A tak naprawdę po szpitalu waga jej spadła więc mając tydzień ważyła tyle samo co na wyjściu ze szpitala.
Postaram się przetrwać czas ulewania. Choć robi mi się żal dzieciaka...Anna Stesia, Luna1993 lubią tę wiadomość
-
Luna!!! Wspaniale
wielkie gratulacje
podziwiam :*
Coś czuje ze na macierzyńskim znów sobie jakiś egzamin znajdzieszLuna1993 lubi tę wiadomość
-
Luna, gratuluję!!
Jesteś naprawdę dzielną babką!!Luna1993 lubi tę wiadomość