Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Achia my mamy keter+poduszka Klammig z Ikei i jest super. Ja od początku sadzam Lewka w tym krzesełku a jako usprawiedliwienie podrzucam ten link
http://mamafizjoterapeuta.pl/2018/10/16/wybieramy-krzeselko-do-karmienia/
Jeśli chodzi o aspekt stomatologiczny w temacie nocnego kp to moje zdanie jest takie : to normalne, że jedyne słuszne karmienie to karmienie na żądanie, również nocne. To jest priorytet i dla mnie nie ma w ogóle dyskusji. Jasne, że można próbować zmniejszyć ilość tych karmień ale nie kosztem dziecka. Każda mama najlepiej zna swoje dziecko i wie na co, na ile może sobie pozwolić. Niezależnie od nocnych karmień na noc należy wymyć dziecku zęby a po każdym posiłku dać do popicia wody, również po mleczku w ciągu dnia, jeśli jest to realne po karmieniu nocnym to super, jeśli nie to trudno. Jeśli chodzi o pastę do zębów to uważam że najbezpieczniejsze dla niemowląt są pasty bez fluoru a osobiście tak jak kiedyś pisałam ja pasty zamierzam wprowadzać dopiero jak Lewkowi wyrzną się 4ki a pastę z fluorem podam jak mały będzie umiał wypluwać. Może to będzie mieć dziwny wydźwięk ale zęby to nie koniec świata, bo po pierwsze jeśli higiena będzie dobra, odżywianie prawidłowe to mała szansa żeby kp wywołało próchnicę a po drugie zęby można leczyć. Fluoroza spowodowana połykaniem fluoru może doprowadzić do trwałych zmian w strukturze szkliwa zębów stałych co powoduje defekt kosmetyczny i najważniejsze, nie wyobrażam sobie powiedzieć dziecku- nie dam Ci jeść bo będziesz mieć popsute zęby. Naszą rolą jako rodziców jest dbanie że tak napiszę o całokształt a dla mnie dużo większą szkodą jest odmówienie dziecku piersi niż nie umycie zębów....JustynaG, Achia, Aga9090, frezyjciada, pilik, Sarna84, Anna Stesia lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualny
-
blue00 wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1694a5d73cfd.jpg
Achia,ja dostałam takie siedzisko,tyle,że bez pasów.
Szczerze mówiąc - ani razu nie zapięłam Aluśce pasów w krzesełku :p myślę, że to zbędny element jeśli dziecko siedzi w miarę stabilnie i ma separator między nogami.Aga9090, pilik lubią tę wiadomość
-
U nas pasy bardzo się przydają, są powodem do wkurzania, bo czasem Ania chętniej je właśnie pasy niż jedzenie (każdy śliniaczek zresztą też), ale ona strasznie szaleje w krzesełku i bez pasów ciężko mi sobie wyobrazić karmienie.
Ogólnie u nas temat karmienia to porażka, żadna metoda się nie sprawdza, muszę chyba poczytać Moje dziecko nie chce jeść.
Cały dzisiejszy dzień dał mi w kość i ogólnie najchętniej zamknęłabym się na trochę w jamie -
nick nieaktualny
-
Kaczorka wrote:Achia - Aluśka miała możliwość siedzieć w takim krzesełku (ze zdjęcia) i całkiem spoko było nawet myślałam czy go nie kupić, ale jednak Keter był tańszy i trochę praktyczniejszy :p
KETER! A nie Kinderkraft niby wiem ale nie wiem ja już nawet zapominam co mam kupić- Kaczorka przypomnij mi jak będę kupowała krzesło Pamiętam że spodobało mi się w nim wielofunkcyjność- odkręcane nogi i możliwość przerobienia potem na fotelik.
A kołyska z Kinderkrafta -świetna swoją drogą.
PRÓCHNICA- zdecydowanie zgadzam się co do karmienia z Rucolą. W ogóle nie wiem jak można dziecku ograniczyć jedzenie (po próchnica, bo za dużo waży itp) , powiedzieć mu : "a teraz Kochanie nie dostaniesz jedzenia więc zajmij się czymś innym" ? dziwne to dla mnie i podejrzewam że z czasem te porady pójdą do lamusa (albo będziemy dręczyć nimi nasze synowe i córki hahaha!). Dla przykładu -jak u Fozzie, Franek wcinał mleko w nocy do 3 roku życia, nie myłam mu potem zębów choć starałam się podać wodę do popicia. Dziś czekam aż mu wypadną mleczaki w których nie ma ANI JEDNEGO ubytku!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:23
JustynaG, Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Lunaris,
w razie jak będziesz chciała już kupić to krzesełko... to KETER ma Kaczorka, Pilik, Rucola i ja... a pewnie osób jest jeszcze więcej To któraś Ci przypomni jakie chcesz kupić.
Rucola, czy już podajesz Lewkowi wodę po każdym karmieniu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:27
Rucola lubi tę wiadomość
-
Liczę na Was bo z moją głową coraz gorzej! Ale tak to jest przed emeryturą
Swoją drogą kota czasem dostaję jak zaczynam zagłębiać jakiś temat i wszystko mi się plącze - zapamiętałam wózek ale nie zapamiętałam już modelu (thx Kaczorka za przypomnienie), zaczęłam szukać szczepionek to przegapiłam temat ortopedy i byliśmy na pierwszej kontroli dość późno, teraz te krzesła mi się pomyliły! Nie wspominając już że ciągle do Staszka mówię Franek budnio-mózg ciążowy jest zdecydowanie przereklamowany bo w moim przypadku koniec ciąży tylko zaostrzył sprawę. -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny, jesteście nieocenione
z tego co widziałam to ten babydesign to raczej kombajn więc albo zostane IKEA,albo ten KETER wygląda sympatycznie
Blue- śmieszne troszke to siedzisko ja jednak wole coś co ma nogi, żeby dziecko było przy stole też,a mi by się nie chciało siedzieć na podłodze i karmić. no i mam psa... :p
moje dziecko śpi. już dosyć długo jak na niego. juz sie boje nocki...
Lunaris- u nas mąż do psa mówi per ON,a na Oskara ONA ;p więc jak dziś zapytał stojąc nad psią miską, czy on dostał jeść,to mówię,że i owszem i wyrecytowałam godziny karmień OskaraWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:39
Lunaris lubi tę wiadomość
-
Jeszcze pochwalę się co mi się udało upolować dzisiaj :
Górnego nie udało mi się sfocić bo model się zeźliłWiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 09:23
Achia, Yoselyn82, summer86, Aga9090, KateHawke, Bajkaaa, sliweczka92, moniśka..., JustynaG, Patrycja20, blue00 lubią tę wiadomość
-
JustynaG wrote:
Rucola, czy już podajesz Lewkowi wodę po każdym karmieniu?#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
To ja tylko dodam, że krzesełko z Ikei jest w wielu miejscach polecane - my mamy, ale póki co Zosia w nim wygląda okropnie, będziemy używać pewnie dopiero, jak zacznie siadać sama. Siedzi stabilnie podparta jednym palcem, więc nie wiem, czemu - może jakoś jest źle dla niej wyprofilowane. Możliwe, że Keter jest jakiś lepszy pod tym kątem.
Zosia pod wieczór zaczęła gorączkować i mocno płakać - na pewno boli ją nóżka i mamy wrażenie, że głowa (mąż ją trzymał na rękach i zrobił z nią jakiś szybki krok, i się rozpłakała). Pedicetamol zwymiotowała po paru kropelkach, więc wyciągnęliśmy kupione dziś na tę okazję czopki. Nawet łatwo się to aplikuje, o niebo lepiej niż syrop! Nie trzeba walczyć z dzieckiem
Usnęła, potem sporo zjadła, przekręciła się na boczek na złą nóżkę i znów panicznie rozpłakała. Mąż ją uśpił na piłce, a teraz leży przy niej.
A ja ich podglądam na kamerce, bo akurat została włączona z poprzedniego razu
/usunięte
Niestety, na domiar złego mnie zaczyna łapać przeziębienie. Miałam sprzątać, ale chyba tylko lekko ogarnę i zrobię sobie grzane piwo Jak się cieszę, że taki wysyp piw 0! Te trzy lata temu, jak zaczynaliśmy starania, upolowanie Bawarii 0 to był wyczyn! A teraz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepieWiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2019, 23:14
pilik lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Biedna Zosieńka- oby do rana jej ulżyło Mi daj spokój z ogarnianiem lepiej zrób więcej grzańca!
mi88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNam na pierwszym szczepieniu polecili smarować nóżkę altacetem. za nami co prawda 2 szczepienia,ale to pierwsze to były 3 ukłucia, smarowaliśmy i z nóżką nic na szczęście się nie działo.
Mi- mam nadzieję,że malutkiej przejdzie jak najszybciej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 21:13
mi88 lubi tę wiadomość
-
Hej wybaczcie, podczytuje ale ciężko mi się odnieść, bo moj mąż na wyjeździe a ja z Franiem sama, trudniej mi wszystko ogarnąć
Zapamiętałam temat szczepień, u nas 5w1 intrafix (czy jakoś tak) - wzw mieliśmy w szpiatalu a resztę mieliśmy odroczona o 3 miesiące, Preveran dostaliśmy darmowy ze względu na transfuzje i anemię u Frania, o Bextero myslimy, ale jeszcze nie teraz, na rotawirusy niestety nie zdążyliśmy
Krzesełko ja mam kinderkraft, ale nie ten model (ten ze zdjęcia nie ma regulacji oparcia a mi bardzo na tym zależało, nasza fizjo była bardzo przeciwna sadzaniu go z podparciem wczesniej niż sam zacznie to robić). Z mojego jestem bardzo zadowolona, łatwo się czyści, Franio w nim ładnie siedzi, jest 3-stopniowa regulacja oparcia, można go obniżyć jako krzesełko dla starszego dziecka, dostosować wysokość do stołu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b85635e2a942.jpg
Zapłaciłam jakoś 220 zł w promocji w smykuWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 21:18
Achia, -Mamunia- lubią tę wiadomość
-
Achia, nam też polecano ten żel ale niestety Bexsero to inny kaliber i żel nie pomógł.
Mi88, jak ja Cię rozumiem. Sama kilka dni temu to przeżywałam. Przy czym Aneczka nie miała gorączki ale ewidentnie coś ją bolało, miała dreszcze i tylko w ramionach czuła się bezpiecznie. Ten jej wzrok "mamusiu/tatusiu nie potrafię tego wyjaśnić ale mnie boli" . Po podaniu paracetamolu dałam jej popić mleczkiem, żeby złagodzić jej ten smak.
Mam nadzieję, że ta jedna dawka Zosience wystarczy i spokojnie prześpi noc i już nic jej boleć nie będzie.mi88 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję :*
Zosia śpi, jak nigdy. Budzi się co godzinę, a o tej porze to zwykle pobudki są maksymalnie co pół. Za jakieś dwie godziny będzie schodzić przeciwgorączkowy, więc musimy wtedy sprawdzić, jak z goraczką. I pewnie będziemy ustawiać budziki na co jakiś czas, żeby ją kontrolować.
Od paru tygodni nie mam pojęcia, ile razy i o której ona się budzi w nocy Wiem tylko, że od północy do siódmej co najmniej dwa, ale to tyle, co wiem Dziś trzeba będzie jednak to bardziej przypilnować.
Lekarka poleciła nam ibuprofen w czopkach. Ja do ibuprofenu mam ambiwalentne uczucia i jednak wolałabym jej dawać paracetamol. Wiem, że słabiej działa, no ale przecież działa. Czego Wy używacie? Tak na przyszłość, żebym wiedziała, w co wyposażyć apteczkę.
Justyna, co do zgłaszania nop - ja bym te dreszcze jednak zgłosiła. Na ulotce szczepionki powinno być napisane, gdzie zgłaszać, ale spokojnie w internecie też znajdziesz.
Posprzątałam mieszkanie tak mniej-więcej, nagrodziłam się grzańcem. I chyba pójdę spać, bo przeziębienie mnie ewidentnie dopadło na całego Fozzie chyba polecała coś na katar (nasivin??) - ale na taki cieknący też to jest ok? Macie jakieś sposoby? Bo przy przeziębieniach ten etap cieknącego nosa to dla mnie najgorsze, co może być. A jakoś jeszcze nie znalazłam na to sposobu.
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Dzien dobry
Jestesmy po drugim nocnym karmieniu, dziecie przysypia, a matce sie juz nie chce.
O mamo szczepienia... U nas za miesiac kolejna dawka i juz mnie podrzuca na sama mysl.
Lusesita jak Wasza sytuacja z Domi? Mialam spytac wczesniej, ale mi ucieklo. Skad wpadliscie na trop bakterii? Co sie dzialo? Pisalas o bolu brzucha, ale dlugo on trwal?Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc 07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
nick nieaktualnyMi88 mam nadzieję że Zosia względnie spala i wszystko jest okej po szczepieniu !
Dziewczyny a jak to jest z tą woda do picia ? Czy ja na tym etapie mogę już Ani ja proponować cały dzień ? Bo jak ona widzi że ja nalewam sobie wodę i pije to aż się trzęsie i też chce a z doidy pije nam pięknie. Jestem w szoku bo naprawdę ładnie jej to idzie. Tylko ten język czasami jeszcze przeszkadza : D