Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeżowa wrote:Wiesz, tak jak po 8 sezonach House'a każdy czuje się trochę lekarzem (i wie, że to na pewno NIE JEST toczeń 😂), tak po 8 książkach Mroza czuję się odrobinę prawnikiem (żartuje oczywiście, wciąż nie wiem jakim cudem Wy to ogarnięcie).
W przerwach jak nie śpię, też pochłaniam Mroza (właśnie kończę 5 Chyłkę). Po 8 to można wiedzieć więcej ciekawostek praktycznych niż student prawa... I mówię to, niestety, na serio. Przynajmniej na UJ system kształcenia studentów jest totalnie oderwany od praktyki. Tyle tylko, że Chyłka ma wyrobników, a u nas sama sobie jestem i Kormakiem, i Zordonem
I niestety nie jeżdżę x 5Jeżowa, Bunia86 lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
reset wrote:W przerwach jak nie śpię, też pochłaniam Mroza (właśnie kończę 5 Chyłkę). Po 8 to można wiedzieć więcej ciekawostek praktycznych niż student prawa... I mówię to, niestety, na serio. Przynajmniej na UJ system kształcenia studentów jest totalnie oderwany od praktyki. Tyle tylko, że Chyłka ma wyrobników, a u nas sama sobie jestem i Kormakiem, i Zordonem
I niestety nie jeżdżę x 5
Podoba mi się wyrażenie "w przerwach jak nie śpię" 😀 bardzo, bardzo mi się podoba. Powiem Ci szczerze, że np. Grisham mnie nigdy nie wciągnął tak, jak Mróz. Fajnie się czyta takie kryminały prawnicze na ojczystym gruncie, można się dowiedzieć trochę ciekawostek tak, jak sama piszesz. Ja na przykład w ogóle nie wiedziałam, co to jest ta "kasacja". No ale z drugiej strony skąd miałabym wiedzieć aż żałuję, że na Legimi nie ma 9 części z Chyłką, na pewno bym słuchała dalej. Może kupię po prostu normalną książkę -
nick nieaktualnyDziewczyny jeżeli któraś byłaby chętna, to odsprzedam nowe czapki z hm.
Rozmiary i ilość na zdjęciach.
Oskar na wszystko ma za małą głowę A niestety mniejszych jak 68/62 nie ma. Więc albo ktoś chce przygarnąć albo odsyłam w poniedziałek.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e094c51bf6a7.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe73e9832283.jpg -
nick nieaktualnyJeżowa koniecznie muszę się wybrać a będzie mi miło mieć towarzystwo tylko chyba w maju bo za tydzień wyjeżdżamy na święta , później wesele i majówkę w rodzinne strony męża ( okolice Rzeszowa )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 20:42
Jeżowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nika Dziękuję! Dobrze, że piszesz o kocich łbach na starówce, nie pamietalam o tym. Myśmy byli dwa razy nad morzem na rowerach (nasze najlepsze wakacje to była trasa przez Polskę; za drugim razem byliśmy bezpośrednio po biochemie i jednak humor miałam słaby) - więc trochę Trójmiasta zwiedziliśmy, ale w innym trybie:). Pomysł z zoo może nie być wcale taki zły! A probasenowa to jestem niestety tylko ja i Zosia
Baaardzo dziękuję za pomysły na trasy!
Frez, mi chyba coś umknęło - czemu diagnozujecie Florcia? Współczuję nerwów! Sama się boję tej nieszczęsnej biopsji, bo to też pod narkozą, i tez nie wiadomo, co dalej po wynikach.
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
nick nieaktualnyMi88- Nika myślę dość obszernie wyczerpała temat knajp w kontekście dziecka nie bardzo kojarzę, bo jeszcze nigdzie nie byliśmy :p ale też myślę że zoo teraz może być fajne- zwłaszcza że to przed sezonem i nie będzie tłumów
mi88 lubi tę wiadomość
-
Frez, umknął mi Twój post, przepraszam z jakiego dokładnie powodu diagnozujecie Florka? Mam nadzieję, że to badanie wyjdzie w porządku i operacja nie będzie konieczna.
-
nick nieaktualnymi88 wrote:Luna, a kiedy Wy macie kardiologa? Ja idę z Zosią we wtorek, mam nadzieję, że będzie ok. Jak z sinieniem Zuzi?
Przepraszam że więcej się nie odniose, ale mam sajgon u mnóstwo pracy.
Summer cieszę się że macie szczepienie i te nerwy za sobą, oby nie pojawiły się żadne niepokojące objawy, koniecznie daj znać rano.
Reset cudownie że u Pączusia wszystko w jak najlepszym porządku, brawo maluchu -
Dobry wieczór,
Dziś to ja jestem w niedoczasie. Ale Aneczce włączyła się jęczybuła. Liczyłam na to, że jak zacznie czworakować to będzie mieć więcej radości z eksplorowania mieszkania. A ona chwilę się pobawi i już szuka wzrokiem mamy i jęcząc drepcze do mnie i chce na ręce. Skończyło się na tym, że wzięłam ją w chustę i upiekłam ciasto marchewkowe. A Ania obserwowała jak wszystko robię, musiałam nawet ją karmić tą tartą marchewką bo tylko buzię otwierała. Tak ją to pieczenie zmęczyło, że jak przyszedł czas na sprzątanie tego syfu w kuchni to zasnęła...
eMek stwierdził, że mogę częściej piec marchewkowe bo mu bardzo smakuje.
Reset Piękny Pączuś!
Ty nawet nie wiesz ale mam u siebie taki plik o nazwie "Reset - jedzenie" gdzie są Twoje dobre rady i przepisy!
Jak myślisz, czy jeśli wykorzystam sokowirówkę i wrzucę tam jabłka a potem to co z nich zostało wykorzystam do szarlotki to będzie ok? Czy jednak będą za suche? Bo tak sobie myślę jak ułatwić sobie pracę bo wiadomo starcie tych 2kg jabłek to trochę roboty jest... ewentualnie jesli za suche to może skropić delikatnie sokiem z jabłek i byłoby ok?
P.S Ale nie masz też chyba do czynienia z ludźmi pokroju Piotra Langera Czasami dobrze nie być Chyłką
Mi88 Nika już chyba wszystko napisała. Jeśli chodzi o lokale i dzieci to naprawdę ciężko cokolwiek mi powiedzieć bo z Aneczką nie ruszaliśmy się zbyt wiele. A rozumiem, że zależy Ci na lokalach w centrum.
Znam jednak takie jedno miejsce, w którym wszystkie dzieci sa mile widziane - w razie czego zapraszam na kawę. Co prawda jest to kawałek od centrum ale wszystko do dogadania! Moje drzwi stoją otworem!
Achia Super, że Oskar dzielnie zniósł badanie.
Nika Brawa również dla Twojej Łusi za dobre wyniki!
Summer ale te Anki są wysokie dziewczyny! Oby z oczkiem wszystko się naprawiło samo.
Jeżowa , słucham tego Mroza. Właśnie skończyłam Inwigilację. [Uwaga Spojler dla tych co nie czytały 5 części, sugeruję ominąć wpis do Jeżowej] ! Czy tylko ja to zauważyłam, że on zagina czasoprzestrzeń? Wydawało mi się, że sprawy sądowe to trochę trwają, szczególnie te skomplikowane... a tu Chyłka jest w ciąży już zaawansowanej i bierze się za sprawy, które się zaczynają i jeszcze je kończy!
No i oczywiście nie mogłam pojąć - jak taka prawniczka nie może ogarnąć kto jest ojcem jej dziecka wiedząc który to tydzień ciąży.
Frez Przykro mi, że tak układają się sprawy z Florkiem.
mi88, reset lubią tę wiadomość
-
Justyna, marchewkowe jest super! A próbowałyście kiedyś piec je bez jajek? Zastanawiałam się ostatnio, czy by nie wyszło. Może jakby banana dodać?
W ogóle zorientowałam się, że czeka mnie Wielkanoc bez jajek :o Muszę mamie dać znać, bo zrobiłam w myślach szybki przegląd potraw wielkanocnych i chyba zostanę o chlebie i chrzanie
Ale jajka to taki nasz pewniak alergizujący. Od stycznia Zosia miała suche plamy na nóżkach, a teraz prawie zniknęły. Hmm, jest też opcja, że to było związane z zimą, ale póki co nie będę testować.
A co do kawy - godzinkę czy dwie zawsze się da wykroić! Napisz mi na priv, w jakiej dzielnicy mieszkacie, zobaczę, jak tam z dojazdem.
Podzielisz się plikiem Reset-jedzenie? Ja sobie pluję w brodę, że tego nie zapisywałam - a teraz już nie odkopię.
A i Reset! Czy do tej tarty mleko skondensowane może być niesłodzone? Nie mieli innego. Jeśli niesłodzone ma jakąś złą konsystencję i nie wyjdzie, to zrobimy jutro ekspedycję do większego sklepu, ale może akurat nie ma różnicy?
Zrobiłam już spód to tarty, siedzi w lodówce. Zaraz się biorę za to curry Na jutro zostanie tylko ugotowanie ryżu i zrobienie masy do tarty - powinnam ogarnąć do 19nastej
Zaintrygowałyście mnie Mrozem. Jakoś miałam w głowie, że to ten gość od "Ślepnąc od świateł" (oglądałam serial i był tak depresyjny.. rzadko kiedy mam taki podły humor po obejrzeniu czegoś), więc stwierdziłam, że odpuszczę. Ale skoro to nie on, to zaraz sprawdzę, bo akurat skończyłam Chirurga!
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
UWAGA ODPOWIADAM JUSTYNIE
Spojler
Spojler
Spojler
Wiesz co, zgadzam się z Tobą odnośnie linii czasowej. Natomiast ona wbrew pozorom w tej Inwigilacji w takiej zaawansowanej ciąży to nie była, ba, nawet w kolejnej części wciąż nawet chyba nie jest na półmetku - to dopiero dziwne. Kwestia ojcostwa mnie trochę zdenerwowała, jak już się dowiesz kto, jak i dlaczego, to sobie możemy znowu pokomentować a długość spraw... Noo, szybko to idzie bardzo, Reset na pewno by miała coś na ten temat do powiedzenia -
Justyna- nie wiem, czy w szarlotce będą smaczne, ale zrobiłabym z tych wytłoczyn coś a la ciasto marchewkowe. Albo faktycznie te wytłoczki wymieszać z sokiem i je delikatnie poddusić jeszcze przed przełożeniem na ciasto? Gdyby wyszły za mało soczyste to najwyżej bym do nich wkroiła/ starła nieco brzoskwini z puszki.
JustynaG lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyNo i tak tu dziś wypiekowo było, ze skusiłam się na „resetowa” zebrę
Będzie jak znalazł na jutro:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc4bd108c333.jpgreset, Jeżowa, Luna1993, Anna Stesia, sliweczka92, Nadzieja22, Lunaris, Bunia86, Yoselyn82, pilik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySummer, Mi wysłał nas na diagnozę nasz pediatra PRYWATNY, bo pediatra z przychodni, nawet na usg przezciemiaczkowe nie chciała dać skierowania, a ja nie miałam ani sił ani ochoty się z nią kłócić. Florek ma taką pociągłą główkę, obwód standardowy, idzie równo według siatki, ale właśnie jest to taka czaszka smukła, pociągła. Pediatra kazał zrobić USG przezciemiaczkowe dla świętego spokoju, babka od usg kazała iść do neurochirurga, więc ja znów wróciłam do tego pediatry, on mi dał namiary na człowieka. Strasznie ciężko się do niego dostać, ale ponoć jest najlepszy (i drogi niestety). On dziś stwierdził, że trzeba zrobić jakieś UT? Nie wiem gdzieś zapisane mam, ale kiepsko przyjmował mój łeb dalsze informacje. Bądź co bądź trzeba zrobić to badanie, położyć się na szpital, badanie będzie pod narkozą na 90%, a potem się okaże. Jeśli wyjdzie, że te kości nie powodują jakiegoś ciśnienia w mózgu, to widocznie taki jego urok. Jeśli wyjdzie coś nie tak to -i tu cytuje " będziemy państwa namawiać na operację, ale o tym porozmawiamy po badaniu".
Syf w mieszkaniu, ale nie sprzątam, zabiłam już 3szklanki, wszystko mi leci z rąk. Dziś to ja się do niczego już nie nadaje
Luna dziękuję za wsparcie! I powiem Ci, że mój Tymek tak sinieje do tej pory jak płacze, denerwuje się itd. Gość od SI mówił, że bardzo możliwe, że jest to spowodowane zaburzeniami Si, które podczas silnych emocji przekładają się na układ krwionośny. Serce ma w porządku. Może i u Was będzie ok :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 21:58
-
nick nieaktualnyFrez czyli jest szansa, że skończy się na strachu, oby. Długi musicie czekać na badanie? Długo będzie trwała narkoza? Ważne że jesteście w dobrych rękach. Dziś już nic nie rób, spróbuj odpocząć po tych emocjach.
U nas to sinienie wokół ust wygląda typowo z tego co czytałam. Nie łudzę się, że to od czegoś innego, już nie wypieram że nie mamy problemu. Jedyne na co liczę, to żeby wada się nie posuwała, ale zeświruje czekając do badania w 1 rż. Z resztą lekarka mówiła, że jeśli pojawią się jakies nowe objawy to mamy się zgłosić szybciej, tak zrobimy. Wolę to sprawdzić. -
Mi, wysyłam zaproszenie do przyjaciółek to zgadamy się priv. Marchewkowe robiłam po raz pierwszy w życiu więc nie wiem czy wyszłoby bez jajek.
Polecam szarlotkę bez jajek na sypko z kaszą manną plikiem z przepisami podzielę się.
No toTy w te święta bez jajek a ja bez nabiału. Przybijam piątkę!
Jeżowa, ciąg dalszy spojleru. No właśnie ta ciąża mnie bardzo nurtowała. Trudno było ją w czasie umieścić a te sądy tak szybko działały.... No ja już wiem kto był ojcem tego dziecka więc możemy dalej gadać.mi88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFrez- trzymam mocno kciuki za dobre wyniki! Oby skończyło się na strachu. I jak pisze Luna- najwa że jesteście w dobrych rękach!
Luna- za Smoczątko też cały czas trzymam kciuki! I wierzę że wadą nie postępować nie będzie i będziesz mogła choć trochę odetchnąć.Luna1993 lubi tę wiadomość
-
Frez, odpuść dziś sobie porządki. Takie informacje są stresujące, odpocznij.