Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jak mnie moja prywatna gin (tzn na pakiet pzu ale nie na NFZ) potraktowała źle to tak się zrazilam do niej że nie mogłam już tam chodzić bo czułam się poprostu źle u niej a mój obecny dr jest super bo chodzę i prywatnie do niego i na NFZ ale na NFZ tylko jak muszę np skierowanie na badanie jakieś konkretne albo coś co musi róże NFZ iść a tak to mogę dzwonić do niego i ma cierpliwość do pacjentów.
No ale w sumie co miesiąc place mu ale i tak cieszę się że mi prowadzi ciaze:)
A tak btw znowu czekam w kolejce teraz już się nie wciskam by poprawił rodzinny mi to skierowanie na te tejpy także dziś załatwię wszystko i będę miała z głowy -
A to dobiero początek badań.. fibrynogen i d-dimery olewam ale te OB !! Dobrze ze jeszcze zrobiłam CRP to zobaczę czy faktycznie stan zapalny jest.
Daniela grunt że fasolka rozwija się prawudlowi2 a gina zmień.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Daniela, współczuję przejść! Pewnie prywatnie ten lekarz byłby ok, ale na nfz trafienie na normalnego lekarza to jak trafienie szóstki w totka.
Flowwer, to Twoje wyniki? Kurczę, ciekawe, co sie dzieje. Może CRP powie więcej. A jaką masz morfologię?
Jadranka, dzięki na namiary, wlasnie szukałam jakiegoś doradcy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 14:22
Jadranka lubi tę wiadomość
-
Flowwer, mnie za D-Dimery lekarz ochrzanił że kasę tracę, bo w ciąży rosną i są inne normy, ale nie wiem jak jest z fibrynogenem chyba podobnie. Jak chcesz to podrzucę Ci linka do wątku z BBf gdzie były normy dla ciężarnych.
OB rzeczywiście wysokie, dobrze że zrobiłaś CRP. Daj znać jak będzie wynik. Nie odczuwasz jakiś problemów z pęcherzem? Zęby masz poleczone? Często od tego wychodzą podwyższone wyniki.
Kiedy masz wizytę u lekarza? -
Flower, ale podwyższone OB w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem. Mi lekarz mowil, że badanie OB w ciązy jest niemiarodajne.
Wkleję Ci tu kawałek tekstu:
Przeprowadzone badanie miało na celu określenie zakresu wartości OB u zdrowych ciężarnych kobiet oraz zbadanie wpływu wieku ciąży i koncentracji hemoglobiny na OB. W badaniu uczestniczyło tysiąc zdrowych kobiet spodziewających się dziecka. Okazało się, że zarówno wiek ciąży, jak i koncentracja hemoglobiny ma znaczący wpływ na wskaźnik sedymentacji erytrocytów. U kobiet niezmagających się z anemią zakres referencyjny OB wzrósł od 18-48 mm/h w pierwszej połowie ciąży do 30-70 mm/h w drugiej połowie ciąży. W przypadku ciężarnych chorych na anemię zmiana wartości OB nastąpiła z 21-62 mm/h do 40-95 mm/h. Autorzy badania podkreślają, że właściwa interpretacja wskaźnika sedymentacji erytrocytów może nastąpić tylko wtedy, gdy weźmie się pod uwagę wiek ciąży oraz koncentrację hemoglobiny.summer86, Rucola, olik321 lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Flo OB w ciąży się nie robi. Jest podwyższone z powodu zmian w proporcji osocza do ilości krwinek i stężenia hemoglobiny, zmienia się też skład białkowy osocza w związku z tym OB rośnie.
Edit: widzę, że już agulineczka mnie wyprzedziła z informacjąWiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 14:36
agulineczka, summer86, Rucola, olik321 lubią tę wiadomość
-
Sammer wiedziałam że wyjdą wyżej ale byłam ciekawa na ile
Anna właśnie czuje się dobrze jedynie zatoki mnie meczą od poczatku ciąży ale w tedy miałam ob 3 a teraz tak mocno poglopowało. Jutro mam wizytę u gina
Edit: czekam na CRP to zobaczę czy faktycznie to tylko z powodu ciąży PB podwyższoneWiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 14:45
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
Daniela bardzo mi przykro, że musiałaś się tak nastresować na tej wizycie. Od razu powinno się faktycznie skargi walić na takich imbecyli.
Cieszę się, że z Maluszkiem ok!
Flo ja z badaniami nie podpowiem, bo nie mam pojęcia, jak z tymi normami w ciązy, co skacze, a co nie. :*Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Hej
ja bym chciała nosic w chuscie ale nie wiem jak to z blizniakami
pisałam, ze mój tata szuka wózka... No i wczoraj chciałam przekazac co jest najważniejsze dla mnie itp... Dziewczyny on juz go kupił... !! Teraz chyba musi już być ok z ciążą
Daniela - olej dziada, ja NFZ unikam jak ognia... Jak masz możliwość to poszukaj kogoś innego na nfz... Nie każdy lekarz to taki ch** na szczęścienajważniejsze ze fasola ma się dobrze
summer86, pilik, Rucola, Minie Black, lamka, Flowwer lubią tę wiadomość
staramy się już ponad 2 lata- udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane -
Malka, kiedy u Ciebie kolejna wizyta?
My jutro wizytujemy, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
A co do chusty, bardzo bym chciała, ale obawiam się właśnie że latem będzie za ciepło. Może we wrześniu spróbujemy. Na pewno jak już dziecko będzie stabilniejsze i będzie zbierało się do siadania kupimy porządne nosidło, na krótkie wyjście i na wyjazdy do świetna sprawa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 14:53
Flowwer, Phnappy lubią tę wiadomość
-
Sammer czyli jutro dzień wizyt
Co do chust mam zamiar tak od 3 mies
summer86 lubi tę wiadomość
Provita-Paliga
⛄⛄⛄
-
agulineczka wrote:Krzywej cukrowej nie zrobiłam, bo znowu mnie mdli i wiem, że nie dam rady tego wypić. Czekam na lepszy dzień. mam czas do kolejnej wizyty u mojego lekarza czyli jakies 2 tygodnie.
W piątek mam prenatalane. Na samą myśl mi słabo. Powiedzcie mi miałyście te badanie już przez brzuch czy nadal dowcipnie#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Phnappy wrote:Hej
ja bym chciała nosic w chuscie ale nie wiem jak to z blizniakami
pisałam, ze mój tata szuka wózka... No i wczoraj chciałam przekazac co jest najważniejsze dla mnie itp... Dziewczyny on juz go kupił... !! Teraz chyba musi już być ok z ciążą
Daniela - olej dziada, ja NFZ unikam jak ognia... Jak masz możliwość to poszukaj kogoś innego na nfz... Nie każdy lekarz to taki ch** na szczęścienajważniejsze ze fasola ma się dobrze
Dbaj o siebie, nie dźwigaj, często badaj szyjkę i myśl pozytywnie!!! Ciąża bliźniacza to podwójna radość ale i podwójne zmartwienia i ryzyko, więc chuchaj i dmuchaj na siebie :*:*
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Mam wyniki tarczycowe i rożyczki i nie wiem co myśleć.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a27fabdb1492.png
TSH sporo za niskie, FT3 i FT4 niby jeszcze w normie, ale blizutko górnej granicy. wizytę u endo mam na 23 maja. Nie wiem czy szukac czegoś szybciej.
A co do różyczki teraz wyszedl wynik niejednoznaczny. IgG mam mniejsze niż ostatnio (było 109, a IgM było 1,16 czyli dodatnie). Gdzies przeczytałam, że od wyniku pozytywnego po 3 tygodniach nalezy powtorzyć badanie - tak tez zrobilam.
takie coś znalazłam na necie:
"Aby potwierdzić wyniki oznaczenia przeciwciał IgM, lekarz może zlecić badanie przeciwciał IgG w celu określenia wartości podstawowej i powtórzenie testu IgG po trzech tygodniach, aby zaobserwować wzrost miana przeciwciał, świadczący o trwającym zakażeniu"
Mogę rozumiec, że skoro IgG nie wzrosło to nie było faktycznie zakażenia??
Przypomnę, ze byłam szczepiona jako dziecko i 3 lata temu mialam IgG 125, a IgM ujemne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 15:15
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚