SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, co do panikowania to zgadzam się z dziewczynami. Poza tym ja sama co chwilę panikuję, jak się w jednym temacie uspokoi to co innego zaczyna martwić ;) także zupełnie Cię rozumiem.

Luna1993 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Lekarz obstawia 3,5 kg w terminie, bo idzie troszkę powyżej 50 centyla, ale pytanie czy do terminu dotrwamy ;) mi wystarczą jeszcze 3 tygodnie aby była donoszona.

Mniejsza łatwiej wyjdzie :P

Kurcze, muszę ogarnąć lokal na chrzciny a tak totalnie mi się nie chce..

summer86 lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna - jeżeli mam być szczera to ja bym pędziła na IP... mi lekarz ostatnio powiedział, żebym traktowała IP jak przedłużenie jego gabinetu. I jechać od razu jak coś mnie niepokoi - chociażby tylko dlatego żeby się uspokoić. Niestety podobnie jak lamka nie wypowiem sie nt stawiania brzucha...

Co do oryginalnych imion - ja mam rzadkie, ale to dlatego, bo moje pełne imię to zdrobnienie :) i każdy zawsze dopytuje jakie jest pełne.

Dla dziewczynki kiedyś wpadło mi w oko imię - Bibianna :) (ovu mi nawet podkreśla to imię, że jest z błędem).
    Zdrobnienie - Bibi :)
    Ale mojemu się niezbyt podoba.

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej,

zawiozłam dzieciaki do przedszkola i zajechałam do Lidla. Oczywiście spodnie ciążowe już przebrane - godz. 8.30. Ale w drugim dopadłam ;)

Olik, świetna sukienka i do wykorzystania później. Ja idę na komunię w najbliższą sobotę i zakładam stare ciuchy, bo nie lubię kupować rzeczy na jeden raz. Na szczęście brzuszka jeszcze w ogóle nie mam,więc się spokojnie wbiję i nikt się nie pozna, bo jeszcze nie powiadamialiśmy nikogo. Najgorzej to tylko udawać, że jedzenie smakuje, gdy wszystko mdli i odrzuca ;)

Moje dzieci mają bardzo rzadkie i niespotykane imiona, a żeby uniknąć komentarzy i "doradzania" powiedzieliśmy wszystkim kilka dni po narodzinach, gdy już sami byliśmy ostatecznie pewni swojej decyzji. Nie chciałabym, by ktoś komentował moje wybory i mnie zniechęcał. Teraz zrobimy tak samo, z tą różnicą, że nie chcemy znać płci dziecka, więc będziemy mieć typy męskie i żeńskie :)

Luna, mnie brzuch się stawiał bardzo w pierwszej ciąży, zaczął mniej więcej w 19 tygodniu, najpierw bardzo bolały mnie więzadła, bo macica zaczęła się powiększać. U mnie szyjka nigdy nie jest długa, ale trzymała przyzwoicie, skróciła się nieznacznie. Do końca ciąży brzuch miałam twardy - urodziłam w 37tc.

W drugiej ciąży od 17 tygodnia miałam wewnętrzny lejek, rozwarcie od środka, jak to nazwał mój gin. Pozwolił mi wyprawić roczek syna, a później kazał się mocno oszczędzać. Szyjka trzymała do 22 tygodnia. Później zaczęła się skracać - 22mm, a to powiązałam z tym, że mi córka się obróciła główką w dół i zaczęła naciskać, wcześniej była w poprzek. Tak dociągnęłam chyba do 28tygodnia, później znowu się skróciła - ale tego nie czułam, nie czułam tego stawiania jak w pierwszej ciąży. Miałam rozwarcie chyba 1 cm( ale tu mnie gin pocieszał, że kobiety które już rodziły, często mają niewielkie rozwarcie i nic się nie dzieje) i szyjkę poniżej 2cm. Na końcu jechałam na centymetrowej szyjce - leżałam w domu. Urodziłam w 37tc.

W każdym razie uważam, że gdy coś Cię niepokoi, powinnaś jechać na IP. To nie czas na zgrywanie chojraka - lepiej być nadgorliwym niż później całe życie wyrzucać sobie, że się czegoś nie zrobiło.

Bajkaaa, nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale ta moja przyjaciółka, która miała rwę w ciąży dwa razy, dwa razy rodziła sn. I jak się dziecko przesunęło, to w czasie porodu chociaż ten ból odpuścił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 09:59

Anna Stesia lubi tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w nowym tyg wg OM, wg USG jesteśmy trochę starsi ;) takie zdjęcia robię na pamiątkę, ciekawe czy starczy mi cierpliwości na wszystkie tyg :p zaraz Was nadrobie :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0081bafd7f0c.png

blue00, Flowwer, lamka, Karma88, KateHawke, Bajkaaa, Kaczorka, Phnappy, summer86, olik321, Lunaris, pilik, Anna Stesia, JustynaG, Lusesita, Yoselyn82, Emiilka, Angelika83 lubią tę wiadomość

• Jadranka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik Pewnie ucieszy Cię wiadomość ze da się w chuście siedzieć przy maszynie :) Właśnie machnęłyśmy razem torbę do wózka ;D
    Miłego dnia Dziewczynki :)

summer86, Flowwer, lamka, KateHawke, malka, Barbarka1984, pilik, Anna Stesia lubią tę wiadomość

3jvzcwa1t1jbpiaq.png
    8.04.2018 3160 g Emilka
    13.08 || <3 8 cs
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane na jaki rozmiar kupić kombinezon zimowy jak mi się dziecię na początku grudnia rodzi? Bo widziałam taki fajny w promo w Tesco i nie wiem czy brać :-P

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Kochane na jaki rozmiar kupić kombinezon zimowy jak mi się dziecię na początku grudnia rodzi? Bo widziałam taki fajny w promo w Tesco i nie wiem czy brać :-P
    62

lamka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zapewne kupiła rozm.62,coby starczyło na całą zimę,to wszystko zależy jak duże dziecię się urodzi ;)

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodzilam syna w lutym i kupilam 62. Synek urodził sie majac 56cm i 4kg. Kombinezon byl sporo za duzy i zalowalam, ze nie wzielam 56. A w sklepie 56 jakis malutenki.mi sie wydawal.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym brała 62 kombinezon :)

Daniela dziękuję :) ale coś czuję że na następnej wizycie u ginekologa muszę pogadać na jaki poród mam się szykować wg niego :)
    Wiecie ja w życiu tyle razy miałam korzonki i ogólnie różne bóle że nawet mnie nie dziwi ten mój ból ale dziś w nocy super mi się spało znalazłam pozycje o dziwo prawie na lewym bolacym boku gdzie nic nie bolało :) więc może ta taśma trochę udciaza :)

A ja w Lidlu znalazłam jedyne spodnie w rozmiarze 44 ciążowe ale gdybym była 15min później to nie miałabym czego szukać ale spodnie są takie że są mega obcisłe ale zostawię je bo te co mam i chodzę cała ciąże już mi się pruja i wstyd iść np do lekarza a nie wiem co będzie jak będzie zimno
    Ale jestem mega zadowolona bo mamy komunie w weekend i udało mi się znalesc w Lidlu takie spodnie materiałowe dla męża w granacie więc super bo u bierze koszule i te spodnie i będzie idealnie i nie trzeba spodni od garnituru :)
    A mąż zadowolony bo mega wygodne te spodnie :)
    Aha i kupiłam sobie jeszcze taki ala top ale mega długi który może robić za tunike z leginsami, dałam za to 6,5zl:)

Takze zakupy udane :)

lamka, Lunaris lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka - weź 62, ale takie większe, żeby chociaż do marca posłużył.
    My jesteśmy z połowy października i już w grudniu przeszliśmy na 68. Trochę był za duży na początku, ale Luśka szybko urosła i w marcu już się zaczął robić na styk.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady, on akurat był 62 :-)

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Dzięki za rady, on akurat był 62 :-)

to oczywiście czekamy na fotkę ;)

olik321 lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka nie kupiłam body, wzięłam 2 szt spodenek, skarpetki i rampersy 2szt z krótkim rękawem.
    Body kupię właśnie w tesco bo te co mam, bardzo mi się podobają.

Aaa i dla mamy się trafiła koszulka na ramkach ciążowa. Polecam dla wysokich dziewczyn bo mi S prawie dupkę zakrywa, więc do końca ciąży starczy

Lamka też myślę czy nie kupić małemu już kombinezonu na zimę bo teraz kosztują połowę ceny ;p
    Ale u mnie chyba za duże ryzyko z rozmiarem..
    Myślę też czy nie kupić jednego dresowego czy polarowego kombinezonu w rozmiarze 56/62. Bo mamy same body + spodenki albo zwykłe pajace do spania. Jakby było zimno może się przydać hm sama nie wiem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 11:14

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia - to Twoja pierwsza ciąża? :) chyba już przebija kuleczka :)
    U mnie już coraz wyraźniej widać brzuch :) chociaż nadal mam problem czy to gazy czy już ciąża... :P sorry za bezpośredniość, ale mój brzuch to jakiś koszmarek teraz :D

ckai43r8zmly7il4.png

• summer86 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olik ja też miałam podobne przemyslenia i w ostatnim zamówieniu ubranek kupiłam jeden kombinezon dresowy na 62. Nie jest bardzo gruby, ale cieplejszy niż pajace i stwierdziłam, że może się przydać na chłodniejsze dni, gdyby się takie latem zdarzyły.

olik321 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jaki płyn/proszek do prania dla malucha polecacie?
    Faktycznie ten Lovela?

I co na sutki ( moje) oraz pupę malucha?
    Przemywać będziemy dupcie wodą lub chusteczkami waterWipes

Aha witami D lepiej w kapsułkach czy areozol?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 11:39

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Phnappy wrote:
    Achia - to Twoja pierwsza ciąża? :) chyba już przebija kuleczka :)
    U mnie już coraz wyraźniej widać brzuch :) chociaż nadal mam problem czy to gazy czy już ciąża... :P sorry za bezpośredniość, ale mój brzuch to jakiś koszmarek teraz :D
    tak. pierwsza :) ale też mam wrażenia że to bardziej wzdęcia choć zdjęcie niby z rana :) pokaż swój :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 11:31

Phnappy lubi tę wiadomość

• Phnappy Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a9b449ad9f4.jpg

brzuch trochę wciagnelam :)

olik321, lamka, Kaczorka, Lunaris, blue00, Achia, Karma88, KateHawke, Anna Stesia, Flowwer, Lusesita, Yoselyn82, Emiilka, moniśka... lubią tę wiadomość

ckai43r8zmly7il4.png

‹‹ 606 607 608 609 610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ