X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem wszystko zależy od dziecka i jego osobowości. Sa takie, które nie będa się chciały wyróżniać, a są takie, które z dumą będą nosiły oryginalne imiona. A ponieważ nie znamy charakteru naszych dzieci przed narodzinami to możemy jedynie realizowac nasze zamysły i naszą filozofię wychowania.

Nawiasem mówiąc uważam za nieprawdopodobne chamstwo powiedzieć młodym rodzicom, że wyborem imienia krzywdzą dziecko (nie mówię oczywiście o przypadkach skrajnych, gdy dziecko dostaje imię ośmieszające - ale tutaj czuwa USC i w Polsce tych przypadków jest naprawde mało). Zaden kochający rodzic nie chce skrzywdzić swojego dziecka i taki zarzut jest po prostu ordynarny. Nie wierze, że innym ludziom bardziej zależy na dzieciach niż właśnie rodzicom, więc kiedy ktoś mi mówi o krzywdzeniu dziecka tak naprawdę nie troszczy się o malca, tylko używa argumentu poniżej pasa, żeby uszlachetnić swoje intencje. A intencje sa jedne - wyrażenie swojej opinii (przy jednoczesnym bardzo niestosownym zarzucie dla rodziców).

Rucola lubi tę wiadomość

• olik321 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez chcieliśmy w miare niepopularne imię właśnie żeby mały był zapamiętywany.. zobaczymy jak wyjdzie.

Bajka ja nie mam nic oprocz paru ciuszkow i materiału na pościel więc spolojniee

Bajkaaa, Kaczorka lubią tę wiadomość

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia dużo zależy od charakteru na pewno, ale jak imię można łatwo przekształcić w coś mało przyjemnego (na swoim przykładzie na chwile - najczęściej „obrywałam” pijakiem i pijawką) to i samoocenę niszczy i jak dziecko nieśmiałe (jak ja) to potem się wstydzi i wycofuje bo woli siedzieć cicho niż się przedstawić...
    ja tez uważam, że to decyzja każdego rodzica i nikt nie ma im prawa niczego narzucać, ale przemyślcie czy można łatwo imię przekształcić w coś co dziecko może dotkliwie odczuć.
    A co do męża bo pytałaś - dużo lepiej, ale jeszcze na zwolnieniu siedzi, zwichnięty bark mu najbardziej doskwiera. W poniedziałek idzie do ortopedy z nadzieją że już pozwoli zacząć rehabilitacje. Dzisiaj minął miesiąc od wypadku więc czas najwyższy...

Anna Stesia lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, moje doświadczenia mi podpowiadają, że każde imię można przekształcić i ośmieszyć. Serio. Oczywiście im bardziej oryginalne imiona i im gorzej wychowana dzieciarnia tym może być trudniej. Ale czasem zależy to od okoliczności. Z moim imieniem niewiele kombinowano do czasu lekcji biologii, na której padło słowo "mastka". No ubaw po pachy. Koleżanka Agata została Hogatą, bo akurat wtedy była popularna bajka z tą wiedźmą, kumpel Zbyszek na każdej przerwie wołany był "kieliszek" na cześć jakiejś piosenki, w której tak to zrymowano. Przykłady mogłabym mnożyć chyba w nieskończoność, bo wszystko zależy od czyichś skojarzeń, na co nie mamy wpływu.

Na co mamy wpływ - uwaga, teraz zabrzmię patetycznie - to na wychowanie nowych pokoleń i pokazywaniu im, że śmianie się z czyjegoś imienia to najniższy i najpodlejszy rodzaj humoru. A także miecz obosieczny.

Rucola lubi tę wiadomość

• malka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, od razu o Tobie pomyślałam:

http://m2.hm.com/m/pl_pl/productpage.0550280001.html

lamka lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z końcówką masz sto procent racji. Niestety dzieciaki potrafią być perfidne i nie myśleć, jeden palnie i leci ;). Po prostu warto mieć to na uwadze. Każde imię można przekręcić, ale po co dodawać? Można mieć pecha, jak moja siostra. Do gimnazjum miała spokoj mimo bardzo rzadkiego imienia. A w gimnazjum bach, program o transwestycie w tv o imieniu mojej siostry i do liceum życia nie miała przez to, wszyscy się nabijali. Mnie trochę przeraza jak to będzie wyglądało za kilka lat, jakie będą dzieci i z czym (i z kin) będą musiały się mierzyć nasze dzieciaki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 22:49

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam do każdego imienia można dodać jakiś rym, mój m. na każdą moja propozycje dodał od siebie rym lub znany wierszyk.
    A ja mam najpopularniejsze imię w Polsce i w ogóle mi to nie przeszkadza, ale koleżanka (która nie znosi swojego imienia, a wg mnie jest normalne), kiedyś mi powiedziala że nie zna żadnej Anki, która by nie lubiła swojego imienia i że takie jesteśmy dziwne :)

lamka lubi tę wiadomość

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, Twoi rodzice nie mogli przewidzieć, że za 15 lat powstanie taki a taki program z bohaterem o imieniu, które będzie takie samo, jakie wymyślili dla córki. Wydaje mi się też, że jeśli się chce psa uderzyć to się kij zawsze znajdzie. Mozliwe, że gdybyś nie miała niepotykanego imienia to i tak równieśnicy znaleźliby sobie powód, żeby się śmiać? Niestety, nieśmiałe dzieci często stają się ofiarami takich zachowań, a imię jedynie daje łatwy pretekst do szykan. A jeśli nie ma imienia, które można szybko skojarzyć, to zawsze znajdzie się nazwisko, wzrost, waga - dzieciaki potrafią szydzić ze wszystkiego. Szczerze mówiąc to mnie najbardziej przeraża w wychowywaniu - że wprawdzie grupa równieśnicza to świetne miejsce do rozwoju dziecka, ale bywa też lożą szyderców, która się znęca nad koleżanką lub kolegą. Rodzic jest wówczas dośc bezbronny. Mojemu dziecku mogę tłumaczyć, ale nie wychowam wszystkich dzieci w jego szkole. I co wtedy?

A już zupełnie na marginesie - pomijając trudne czasy szkolne to czy teraz Ty albo Twoja siostra nie jesteście zadowolone z wyboru swoich rodziców?

Rucola lubi tę wiadomość

• olik321 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna jak sytuacja?

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 9 maja 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia - w dorosłym życiu mi lżej żyć ze swoim imieniem, nabrałam sporego dystansu i przywykłam, chociaż nadal mam przez nie problemy (zła pisownia najczęściej, nieraz ludzie mi nie wierzą, pytają co to za imię, skąd i dlaczego, bo takie imię przecież nie istnieje itp.) i gdyby ktoś mnie zapytał co myślę, bo chce tak nazwać swoje dziecko to mieszkając w pl raczej bym odradzała. Wiem że w Niemczech i skandynawskich krajach to dość popularne imię i np. jak znajoma mieszkająca w Szwecji chciała tak nazwać córkę to nie było niczym dziwnym ;).
    A mi właśnie o coś takiego chodzi - swoje dziecko wychowasz a co z całą resztą? Widzę teraz dzieci 8-10 lat i ich odzywki i zachowania mnie przerażają... wyśmiewanie za nie takie ubranie, buty nie firmowe czy plecak nie modny... nie mówiąc o pladze odchudzających się 8-9 latek bo się koleżanki śmieją że gruba... strasznie to trudne. I nikt mi nie wmówi że kiedyś było tak samo, bo aktualnie media i dostępność wszystkiego na wyciągnięcie ręki nie pomaga...
    mam dzisiaj depresyjno filozoficzny nastrój więc wybaczcie jak z czymś przesadzam (cały dzień ryczę, a nie wiem z czego)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 23:53

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, ze Luna sie nie odezwala. Daj znacnw wolnej chwili jak sytuacja, mam nadzieje, ze wszystko w porzadku.

Dzien dobry wszystkim. Co do imion. My kiedys dawno temu w luznych rozmowach rzucalismy jakies oryginalne imona, ktore nam sie podobaja, ale mysle, se jednak skonczy sie na czyms dosc popularnym. Mi sie zawsze podobala Ania.

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, również czekam na wieści! Mam nadzieję, że się uspokoiło.

FLowwer i jak wyszło CRP? Daj znać po wizycie.

Zaczyna mnie wkurzać moja waga :P jem naprawdę rozsądnie, ostatnio nawet więcej chodzę na spacery, skoro z szyjką lepiej i lekarz pozwolił, a ta paskuda co chwile więcej pokazuje. W 5 tygodni od ostatniej "normalnej" wizyty 3,5 kg wpadło. Zastanawiam się czy się na nią nie obrazić do terminu porodu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 06:34

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer za wiele do gadania nie masz do wagi. ;-)

summer86, pilik lubią tę wiadomość

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka daj znać jak u Ciebie.

Pilik mi akurat Twoje imię się bardzo podoba, ale mąż był zdziwiony jak większość społeczeństwa, jak mu zaproponowałam. :-/

Co do rymów to ja chłopca bardzo chciałam Tadzia, ale że "wajchę przełóż" to mąż się absolutnie nie zgodził. :-/

I o ile dla Bianki wyraził aprobatę, to Blanka absolutnie nie wchodzi w grę bo to wg niego potwór z gry Street Fighter :-D a Aleksa, które też mi się podoba to asystent Amazona... Faceci mają takie durne skojarzenia.

Malka cudny jest ten sweterek! Szkoda, że taki drogi i mały rozmiar :-D

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer - przestań się ważyć :p ja wchodziłam na wagę tylko na wyraźne polecenie lekarza ;) dlatego też w dniu porodu nie wiem ile ważyłam, bo ostatnią pomiarową wizytę miałam w 34+0tc :p wtedy miałam +14.7kg.

Luna - liczę, że wszystko u Ciebie dobrze. Zuzia niech tam ładnie w brzuszku siedzi i nie rozrabia.

Olik - piękna sukienka!! Jak już kiedyś doprowadzę swoje uda do takiego stanu, że przestaną się ocierać o siebie to też sobie kupię ;)

Bajka - ja kupiłam ręczniki w Smyku. Firma BabyMatex. Super są :) nie były drogie a jakość bardzo spoko. do nich do kompletu była myjka, którą używam do kąpieli :)

Co do oryginalnych imion - moje jest pospolite. Natomiast nazwisko panieńskie miałam bardzo "wyjątkowe". I nie ukrywam, że się go wstydziłam. Zwłaszcza w szkole podstawowej i gimnazjum..
    A jeszcze w połączeniu z nazwą ulicy na której mieszkam to już w ogóle budziło poruszenie! Ale raz mi pomogło trochę i dostałam dzięki temu pracę :p bo pracodawca był ciekawy kto kryje się pod takim ciekawym zestawieniem ;)
    No i z pewnością byłam zapamiętywana. Jeden z moich wykładowców po 4 latach pamiętał mnie z czasów rekrutacji!

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za troskę, zdecydowaliśmy poczekać, żeby tak nie wariować, wzięłam nospe i leżałam, po jakimś czasie na leżąco już nie bolało. Jak wstaje to dalej czuję ten ucisk, brzuch trochę twardy ale już nie aż tak. Mam nadzieję, że to z wysiłku (znikomego w sumie) bo jechałam wczoraj na seminarium. Sama nie wiem co myśleć :( nie chce robić z siebie wariatki. Ale już sama nie wiem, co jest normalne i na co zwracać uwagę :( zadzwonię dzisiaj do mojego giną i spytam co robić, skoro powoli przechodzi

I przepraszam, że tak panikuje, ale wczoraj naprawdę konkretnie mnie ten brzuch bolał i byłam przerażona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 07:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luncia cieszę się, że już jest trochę lepiej. Zjedz magnez i no-spę i monitoruj sytuację.

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna - masz złe doświadczenia z poprzedniej ciąży, więc to normalne, że teraz jesteś wyczulona na wszelkie odmienne stany. Czasami lepiej popanikować o raz za dużo niż za mało.

Karma88 lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna fsktycznie jak Cię to niepokoi to lepuej jak gin sprawdzi. Mi cały czas stawia sie macica brzuch robi się twardy i sztywny w tym momencie chodzić nie potrafię oraz leżeć na wznak.

Sammer ja jestem na +3 -3,5 kg do przodu ale jak widać tona tylko sterydów mnie potrafi ruszyć tylko. Zawsze wygladałam jak anorektyczka a teraz chłop ma za co "klepnąć" :P

A ja mam takie imię że w pierwszej 100 popularnych nie ma i serio za całe życie słyszałam o nadaniu jednej dziewczynce. Wyszło z obiegu na długo.

CRP trochę podwyższone ale jest ok uffff

olik321, pilik, Anna Stesia lubią tę wiadomość

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna wskaż chociaż jedną która tu nie panikuje bądź nie panikowala? Po to jest ten wątek :)
    Trzymam dalej kciuki za Was by było tylko lepiej

P.s. Ja się muszę ogarnąć i jechać do Lidla bo dziś te ciążowe rzeczy :)

Flowwer, Karma88 lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
‹‹ 604 605 606 607 608 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ