💉 In vitro bez tajemnic 🔬
-
WIADOMOŚĆ
-
Makino super że nabrałaś już sił i podejmujesz znów walkę 🤗💪🏻 kciuki ✊🏻🍀🤞🏻
Milka trzymam kciuki za transfer bliźniaków 😍 u nas na odwrót dopiero co jestem w ciąży a moj już mówi ze następnym razem transferujemy dwa pozostałe mrozaki a ja mam wątpliwości 🙈Milka85 lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
A ja miałam dziś zacząć stymulację, ale oczywiście coś stoi na drodze. Tym razem za wysoki estradiol (111 a powinno być do 50) i jeden pęcherzyk, który postanowił sobie rosnąć mimo zastrzyków hamujących.
Teraz 6 dni zastrzyki codziennie z gonapeptylu i we wtorek podjadę zobaczyć co się dzieje i czy możemy startować
2018 - początek starań
2020- start klinika; histerolaparoskopia
2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
7+1 - bijące serduszko
9+1 - 2,44cm Bobo
13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
20+2 - połówkowe - 364g 💙
29+2 - prenatalne - 1420 💙
31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙 -
nick nieaktualnyKaśik wrote:A ja miałam dziś zacząć stymulację, ale oczywiście coś stoi na drodze. Tym razem za wysoki estradiol (111 a powinno być do 50) i jeden pęcherzyk, który postanowił sobie rosnąć mimo zastrzyków hamujących.
Teraz 6 dni zastrzyki codziennie z gonapeptylu i we wtorek podjadę zobaczyć co się dzieje i czy możemy startować -
Zielone.Slońce wrote:A co jeśli ten pęcherzycy się uprze i będzie chciał byc owulacyjnym? Jak duży jest?
Ma 11mm i powinien się "uspokoić" - tak powiedział lekarz a ja dziś stwierdziłam, że całkowicie się mu poddaje i ufam bo inaczej chyba zwariuje. Bardzo chciałabym się nie nakręcać, ale wiadomo okaże się w praniu co będzie z moimi emocjami
2018 - początek starań
2020- start klinika; histerolaparoskopia
2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
7+1 - bijące serduszko
9+1 - 2,44cm Bobo
13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
20+2 - połówkowe - 364g 💙
29+2 - prenatalne - 1420 💙
31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙 -
Jakby ktoś był chętny, mam 30 kapsułek Inofolic combi do oddania 💊starania od 2016
*IVF 01.20 ☹️
*IVF 07.20
✓07.20 Transfer 🥳
Nic nie boli bardziej, niż śmierć
spełnionego marzenia 💔
💔 Oleńka 34tc [*] 💔👼🏼02.21
Walczymy dalej 🍀
*IVF 09.2021
°7 komórek 🤩 wszystkie
zapłodnione
° 6 blastek 🤩
✓09.21 transfer - CB 💔
✓11.21 transfer - 😞
✓04.22 transfer - 😞
✓05.22 transfer 🙏🏻✊🏻❤️
5dpt- beta: 15,91
7dpt- 66,08
9dpt- 199,48
11dpt- 544,04
13dpt- 1701,08
19dpt- pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
25dpt- jest ❤️🙏🏻🌈🥰
Nasz cudzie trwaj! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤️🌈
23.01.2023 Nasz cud jest z nami 🥰❤️🌈🤗
Mamy ❄️❄️ -
nick nieaktualny
-
Teraz w listopadzie 🥳 pewnie jakoś w połowie, bo wczoraj w końcu przyszła @ 🤩
W czwartek mam USG
Zielone.Slonce, Milka85 lubią tę wiadomość
starania od 2016
*IVF 01.20 ☹️
*IVF 07.20
✓07.20 Transfer 🥳
spełnionego marzenia 💔
Walczymy dalej 🍀
*IVF 09.2021
°7 komórek 🤩 wszystkie
zapłodnione
° 6 blastek 🤩
✓09.21 transfer - CB 💔
✓11.21 transfer - 😞
✓04.22 transfer - 😞
✓05.22 transfer 🙏🏻✊🏻❤️
7dpt- 66,08
9dpt- 199,48
11dpt- 544,04
13dpt- 1701,08
25dpt- jest ❤️🙏🏻🌈🥰
Mamy ❄️❄️ -
nick nieaktualny
-
Zielone.Slońce wrote:Ooo super! Czyli w święta będziesz w ciąży 😊starania od 2016
*IVF 01.20 ☹️
*IVF 07.20
✓07.20 Transfer 🥳
spełnionego marzenia 💔
Walczymy dalej 🍀
*IVF 09.2021
°7 komórek 🤩 wszystkie
zapłodnione
° 6 blastek 🤩
✓09.21 transfer - CB 💔
✓11.21 transfer - 😞
✓04.22 transfer - 😞
✓05.22 transfer 🙏🏻✊🏻❤️
7dpt- 66,08
9dpt- 199,48
11dpt- 544,04
13dpt- 1701,08
25dpt- jest ❤️🙏🏻🌈🥰
Mamy ❄️❄️ -
Cześć, jestem świeżakiem jeśli chodzi o ivf, prześledziłam wasz wątek z zapartym tchem. Mam nadzieję, że wszystkim się w końcu uda. Coś o mnie, mam 36l, jesteśmy z M po 3 IUI nieudanych. Na ten moment chcemy ruszyć z ivf, bo nie ma już na co czekać. Wg lekarza u mnie podstawowe badania w normie chociaż patrząc na to ile badań wy robicie to ja połowy chyba nie miałam, ze względu na to, że juz na starcie u nas wyszły bardzo kiepskie wyniki nasienia i lekarz skupił się na tym. Mąż jest chorobliwie otyły i stąd te kiepskie wyniki, niestety mimo diety waga nie spada i lekarz chce go odesłac na operacje bariatryczną. Mnie to przeraża, bo nie mamy już zbyt wiele czasu na starania. Na razie stoje przed dylematem czy zostac u swojego lekarza, ktorego mam na miejscu, ktory ma może mniej doświadczenia jeśli chodzi o ivf, bo od niedawna się tym zajmuje i nawet nie znam statystyk, ale zna naszą historię i prowadzi nas od początku, czu udać się do kliniki do ktorej będę miała 100 km dojazdu, ale w ktorej zajmują się tym od lat. Jak radzicie?? Czy lepiej mieć lekarza na miejscu w razie czego czy lepiej stawiać na doświadczenie i wierzyć że nic po drodze się nie będzie działo??Starania od 2016r.
0d października 2020 roku pod opieką lekarza👩⚕️
Ja👩 37l, niedoczynność tarczycy. AMH 2,46
On👨💼: 39l, IO, otyłość olbrzymia (zgubione 50kg), bardzo mała liczba plemników w nasieniu
2021 rok: 3xIUI😭 przy poprawionych parametrach nasienia, niestety 2022 ponowne pogorszenie😭
2022 IVF
07.03. - punkcja, pobranych i zapłodnionych 11 🥚, mamy ❄❄ 4.3.3
02.05. - FET 1 ❄🙏 - beta hcg 18 - cb💔
02.07. - FET 1❄️ - beta 0 -
nick nieaktualnyPati, tak poważną sprawę jak in vitro skonsultowalabym z doświadczonym lekarzem. Ja na pewno wybrałabym się do polecanej kliniki leczenia niepłodności. To nie są małe koszta więc lepiej postawić na jakość. Nie tylko lekarz prowadzący jest ważny ale też laboratorium embriologiczne. Jeżeli macie problem z nasieniem to ta kwestia jest naprawdę bardzo ważna. Przy kiepskim nasieniu samo IVF może być mało skuteczne warto rozważyć ICSI bądź IMSI bądź jeszcze jakaś inną metodę. Ale dobry lekarz na pewno o tym wspomni.
Przebadana pacjentka to też kwestia bardzo ważna. Często problem okazuje się być po dwóch stronach a przy IVF im więcej informacji tym lepiej. Łatwiej dobrać stymulację a co z tym idzie można uzyskać ładny efekt.
Jakie badania miałaś wykonane?
Sama dojeżdżam do kliniki około 100km, ja akurat za bardzo nie miałam wyjścia, bo i tak bliżej kliniki nie mam ale jestem w klinice, która może nie należy do najtańszych ale wiele osób które w innych klinikach uzyskały po 1-2 zarodki tu nagle mają 5-6 zarodków.
Może nie jestem w ciąży, niestety tu niestety też potrzeba dużo szczęścia ale jeśli miałabym podchodzić jeszcze raz do procedury, to kliniki bym nie zmieniła ze względu właśnie na laboratorium.
Druga sprawa, rozumiem, że masz lekarza który zna Wasza historię leczenia ALE czasem warto zasięgnąć opinii kogoś nowego. Ktoś może mieć na Was nieco inny pomysł. 😊
Życzę samych trafnych decyzji.
-
Dziękuję za radę A do tej pory mialam tak na prawde tylko AMH w zeszlym roku wynik 4, sono hsg- jajowody drożne, po drugiej inseminacji mialam tez zlecone subpopulacje limfocytów we krwi- tu wszystko w normie poza % limfocytow CD5+CD19+(norma do 6 u mnie 7,1). Poza tym nic więcej. Ponieważ miałam wlasnie takie myśli, ze ivf to ważna decyzja i trzeba iść tam gdzie się w tym specjalizują, to zaciągnęłam męża na wizytę do Bociana w Warszawie (jako kliniki bardziej doświadczonej), do tej pory leczyliśmy się w naszej miejscowości. Nastawialam się na to, że lekarz już coś mi powie. Przynajmniej wstępnie jakie ma propozycje na nas. Myślałam, że porozmawia z nami, ostatecznie do gabinetu weszłam sama, zostałam zbadana, lekarz chciał tylko zerknąć w badania nasienia męża, które robiliśmy jakiś czas temu, po czym stwierdził ze kwalifikujemy się do ivf. Zlecił rozszerzone badanie nasienia fragmemtacje DNA, stres oksydacyjny i test HBA, kariotyp i mutacje jak chcemy (oczywiscie zrobiliśmy) i wszystkie badania wymagane ustawowo do ivf, wirusy, cytologie itp. Po czym powiedzial, że dziękuje za wizyte i że na dziś to wszystko i jak się zdecydujemy w kolejnym cyklu to mam zadzwonić pierwszego dnia miesiączki i umawiać się na wizytę. Z mężem nawet nie zamienił słowa. Ja jako laik nawet nie wiedziałam za bardzo o co pytać, bo dopiero teraz trafiłam na to forum i jestem już trochę mądrzejsza, ale myślałam, że zleci jakieś hormony itp. Tym bardziej, że miałam nadczynność tarczycy w przeszłości. Czy tak wygląda pierwsza wizyta w takiej klinice, bo ja się poczulam trochę rozczarowana stąd moje dylematy?? Zastanawia mnie na jakiej podstawie lekarz dobierze mi stymulacje skoro nie zlecił zadnych hormonów itp?? Czy dopiero na tej wizycie która mialaby sie odbyć już w celu rozpoczęcia procedury będę miala jakieś badania?? Może to głupie pytania, ale tak jak pisałam, kompletny ze mnie laik w tej kwestii.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2021, 16:09
Starania od 2016r.
On👨💼: 39l, IO, otyłość olbrzymia (zgubione 50kg), bardzo mała liczba plemników w nasieniu
2021 rok: 3xIUI😭 przy poprawionych parametrach nasienia, niestety 2022 ponowne pogorszenie😭
2022 IVF
Zazwyczaj na pierwszej wizycie badają hormony obojga,nasienie-jeśli nie masz aktualnych wyników, sprawdzają dotychczasowe wyniki badań i proponują możliwe metody leczenia, dalsze kroki postępowania. Tak było u mnie, też Bocian, ale Katowice.
Czy zdradzisz nam jakie są wyniki badań Twojego M.?86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI
7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery
ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%
Naturalny cud:
27.11 beta 36
18.06 33+0🐣Adaś
-
nick nieaktualnyTo co opisałaś to wszystko działo się w bocianie? U jakiego lekarza?
Z tego co wiem, to nie jest jakaś zła klinika... Ale jak wszędzie, każda klinika ma złe i dobre opinie.
Moim zdaniem przed IVF powinnaś ponowić AMH, bo ja też miałam wynik sprzed roku i w mojej klinice kazali powtórzyć. I dobrze, bo wynik był dużo wyższy, o dziwo.
Powinnaś mieć zrobione hormony w 3dc takie jak lh, FSH, prolaktyna - to taka podstawa podstaw. U mnie wynik TSH nie starszy niż pół roku również był wymagany do procedury.
Ja polecam Ci zasięgnąć opinii w Novum. Tylko moim zdaniem nie mów wprost, że chcecie IVF tylko może, że bierzecie to pod uwagę, że byliście w i innej klinice ale macie poczucie, że nie do końca jesteście przebadani.
U mnie pierwsza wizyta trwała tam 1,5h, co prawda było dużo papierologii ale lekarz przejrzał wszystkie badania a co brakowało to zlecił do zrobienia - nie było maszynowo a przynajmniej tak się nie czułam. Niestety taka wizyta też nie była tania.....
Sama stałam przed wyborem między Bocianem a Novum i ostatecznie wybrałam Novum.
W Novum też jest świetny androlog dr Wolski 😊
Sami musicie podjąć decyzję i czuć się w tym pewnie 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2021, 17:01
-
Pierwsze wyniki M: koncentracja 4,6 norma >15, calkowita liczba w ejakulacie 17,7 norma >39, żywotność 21% norma >58%, ruch typ a+b 8%, ruch typ c 4% wrtosci referencyjne >32%, morfologia 3%. Po tym nasza Pani dr włączyla mężowi suplementacje i tamoxifen i po 3 miesiąca wyniki byly trochę lepsze, ale nadal dalekie od normy. Koncentracja 10,7, calkowita liczba w ejakulacie 28,9, żywotność 29%, ruch a+b 21%, c 8%, morfologia 7%. Mimo to zakwalifikowala nas do inseminacji, nie naciskając od razu na ivf. W Bocianie lekarz od razu powiedział, ze oni takich metod leczenia mężczyzn nie stosują, ale jak chcemy to kontynuować to nasza decyzja. Hormony mąż mial w normie, lekko podwyższony estradiol, stąd ten tamoxifen. Mial też badanie inhibiny b wynik 74 norma 120-400. Generalnie mąż był bardziej przebadany niż ja. Usg jąder prawidłowe. Fragmentacja DNA: 72% prawidłowych, 28% nieprawidlowych. Stres oksydacyjny 4,14 a norma <1,38, takze jest zle. Genrealnie tak jak pisałam mąż ma bardzo dużą nadwagę, zrzucił sporo, ale waga nadal jest za wysoka, bo aż 160 kg. Pani dr powiedziała że przy tej wadze cięzko będzie bardziej poprawić parametry. Mąż jest kierowcą, więc ma też mało ruchu niestety. Co do mnie to sama nie wiem co robic, bo zarowno w jednym i drugim przypadku lekarz skupia się na męskim pierwiastku, ale większe zainteresowanie i zaangażowanie widziałam po stronie naszej dotychczasowej lekarki. Jestem z Radomia a moja ginekolog pracuje też w szpitalu na Madalińskiego w Warszawie. Z tego co wiem to wpsółpracuje z dr Sylwią Marianowską z Warszawy i wspolnie kwalifikują do ivf. Jestem umowiona do niej na 22.11 i po tej wizycie będę myślec czy zdecydować się na Bociana czy zostać w Radomiu, a moze szukać dalej np. Novum o ktorej też myślałam. Tylko przyznam szczerze, że trochę martwie się tym, że na to szukanie tracę cenny czas.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2021, 19:55
Starania od 2016r.
2022 IVF
nick nieaktualnyPati, jak przeczytałam o wynikach to trochę się nie dziwię, że uwaga została skupiona głównie na mężu....
Życzę wam znalezienia najlepszego specjalisty i najbardziej trafnej drogi, żebyście czuli się pewnie z tym co robicie. 😊
Myślę, że IVF to dobry kierunek ale ja bym porozmawiała o innych metodach niż samo standardowe IVF.
W IVF komórki zalewa się plemnikami i się dzieje wola Nieba. U. Nas było ICSI, gdzie plemnik był wybierany ( co prawda na oko) przez emriologa i wręcz wkładany do komórki a są jeszcze inne motody zapłodnienia.
Przy tak wysokiej fragmentacji warto dodatkowo pomyślec o metodzie MACS, która polega na sortowaniu magnetycznym plemników u otrzymuje się wyselekcjonowane plemniki ze zmniejszoną o ok. 25% fragmentacją DNA. Dzięki temu jest większe prawdopodobieństwo wykorzystania nasienia zawierającego zwiększony odsetek plemników z prawidłowym DNA o wyższym prawdopodobnie potencjale a plemniki z cechami apoptozy z fragmentacją DNA są w dużym stopniu eliminowane.
Ale to wszystko powinien przedstawić lekarz ..... -
Dzięki za wszystkie rady, dzięki Wam jak pójdę na wizytę tego 22.11 to już będę wiedzieć o co konkretnie pytać i nie dam się zbyć po 15 min wizyty. Na pewno zapytam o te wszystkie dodatkowe opcje jesli chodzi o ivf. Czy zostając pod opieką swojej gin będę miała możliwość skorzystania z nich, bo jeśli nie no to decyzja jest prosta. W Bocianie podejrzewam, że większość z tych opcji o ktorych piszesz Zielone Słońce jest dostępna, tylko szkoda, że nikt nic mi na tem temat nie powiedział, ale z drugiej strony ja nie pytałam więc.... Dzięki za pomoc. Trzymam za wszystkie z Was kciuki i na pewno jeszcze będę tu zaglądać. Powodzenia:) w walce o👶
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2021, 07:28
Starania od 2016r.
2022 IVF
Zielone Słońce, a czy robiłaś jakieś rozeznanie jeśli chodzi o lekarzy w NOVUM kiedy tam przechodziłaś?? Ja w Bocianie byłam u dr Niemoczyńskiego, ponieważ z opinii wywnioskowałam, że on najbardziej jest polecany w Bocianie w przypadku meskiej niepłodności, ale też i najbardziej się ceni, bo za tą pierwszą wizytę z ktorej dowiedziałam się tyle co nic zapłaciliśmy u niego 400zl. Jak się zapisywałam to Pani mówiła mi, żeby zarezerwować sobie cały dzień bo najpierw wejdziemy razem na rozmowę, potem zostanę sama i dr mnie zbada, zleci badania ktorych wyniki będą w ciągu kilku godzin i ustali z nami plan działania, a ostatecznie skończyło się tak jak wyżej pisałam.Starania od 2016r.
2022 IVF
nick nieaktualnyPati85, pod kątem czynnika męskiego nie jestem w stanie doradzić, bo u nas problem raczej jest po mojej stronie. Ja poprostu umówiłam się do lekarza z pierwszym wolnym terminem.
O dr Niemoczyńskim słyszałam dobre opinię i na wiosnę też się nad nim zastanawiałam. 😊