Forum W oczekiwaniu na testowanie Interpretacja wyników pomóżcie!
Odpowiedz

Interpretacja wyników pomóżcie!

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Dziś 16dc,pokusiłam się o kilka wyników hormonów.Bardzo Was proszę o pomoc w interpretacji,na moje oko wyniki są tragiczne.
    LH 17,41 IU/I - norma w fazie owulac. 14-95,6
    norma w fazie luteal. 1-58
    FSH 5,91 IU/I - norma 4,7-21,5
    Estradiol 42,66 ng/l - norma w fazie owu 48,1-314
    Norma w fazie luteal. 33-298
    Progesteron 9,75 nmol/l norma w f.owu 0,385-38
    Norma w fazie lut. 5,82-75,9
    TSH 1,9
    Pomóżcie w interpretacji proszę, do gin/endokrynologa dostanę się dopiero za kilka dni.

  • lamka Autorytet
    Postów: 4535 9769

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę dziwny termin sobie wybrałaś na te badania. Kiedy miałaś owulację?
    Bada się albo w 3-5 dniu cyklu, albo tuż przed owu albo 7 dni po owu. A tu tak wynika ni przypiąć ni przyłatać.

    8.12.2018 narodziny naszego synka Dominisia <3
    6M2Bp2.png
  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musiałam dziś zrobić inne badania,zrobiłam dodatkowo i hormony.
    Owu wg obserwacji 2 dni temu.
    Nie da się nic powiedzieć w tym dniu cyklu?Progesteron i estradiol nie z niskie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab086c314b98.jpg

    Anatella lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lh bardzo wysokie jak na stan po owulce.
    Prog taki duży na 2 dni po? Bardzo dziwne...
    A najdziwniejszy E2. Jakby wcale nie doszło do pęknięcia a nawet do urośnięcia pęcherzyka. Estradiol nie powinien spaść tak nisko zaraz po owu.

    Coś tutaj definitywnie nie pasuje.
    Do zbadania prolaktyna koniecznie 2dc.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przepraszam. Proga masz w innej jednostce podanego. W tym wypadku nie ma mowy o owulce że już była. I przykro mówić, ale nawet się na nią nie zanosi- za niski estradiol. Prawdopodobnie cykl bez owu lub LUF.

  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję
    13 lat temu walczyłam z PCOS,jakiś rok temu prof.ginekolog,który leczył mnie na inne schorzenie stwierdził po badaniu usg,że nie mam policystycznych jajników.Od tego cyklu chcieliśmy rozpocząć starania,ale jak widać chyba to nie tak łatwo.Od czego więc zacząć?Poczekać do 2-3c i ponownie badania,czy już do lekarza?

  • elforia Przyjaciółka
    Postów: 118 45

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj,

    Jestem świeżo bo podaniach, bo tez było podejrzenie PCOS

    3dc badania hormonalne
    Dodatkowo zrób sobie krzywą cukrową z insuliną, TSH

    U mnie organizm się zablokował, peeling pęcherzyków na jajnikach, stosunek lh do fsh 2,6
    Okazało się, że mam insulinoopornosc. Trzymam doetę + sport, pije Miosytogyn GT i od 3 tyg biorę Glucophage
    Okazało się ze tsh było na poziomie 4,8 wiec dostałam Euthyrox i efekt taki, że organizm się odblokował i w sobotę na usg były dwa dominujące pecherzyki :)

    Jak coś chcesz zrobić od razu to pij Miosytogyn GT on ma glutation w składzie, który pomaga przy nie odkrytej IO, zrób badanie tsh i obciążenie glukoza po 1h i po 2h razem z insuliną, a 3dc leć na hormony :) powodzenia!

    Anatella lubi tę wiadomość

    synuś 2011 i córeczka 2013 ❤️❤️❤️
    Euthyrox, Glucophage, Miosytogyn GT
    https://www.fertilityfriend.com/home/ce373
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekaj do 2dc i zrób:
    - AMH!!!
    - LH,
    - FSH,
    - Prolaktynę,
    - Estradiol,
    - Testosteron,
    - 17-OH-P,
    - Androstedion,
    - DHEA-S04,
    - SGHB,
    - TSH,
    - FT3 i FT4,

    dodatkowo warto zrobić krzywą cukrową z insuliną 3pkt. 75g aby wykluczyć znowu IO- częsta przyczyna PCOS.

    Od tego powinno się zacząć starania jeżeli chodzi o wyniki.

    Warto również zbadać się pod kątem kwasu foliowego, homocysteiny, B12, B6, D3.
    Jeśli coś z tych wyników wyjdzie nie tak, to przy złym kwasie suplementacja folianem, a przy wysokiej homo- suplementacja metylowymi witaminami B.

    I na podstawie takich wyników, można stawiać już dokładniejsze diagnozy co może być nie tak- patrząc na poprzednie problemy.

    elforia lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mała ściąga:

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/613bc796dc98.jpg

    Anatella lubi tę wiadomość

  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH mam 1,9 z dziś.Mam ponownie zrobic na początku cyklu?
    Glukoza wyszla mi dziś 94 (norma do 99),czy ma to coś wspólnego z IO?
    Czy krzywą insulinową mogę zrobić już?
    Czy AMH też tylko na początku cyklu?
    Bardzo Wam dziękuję za tak fachową pomoc

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz TSH, to nie koniecznie trzeba powtarzać. Realny wynik będzie dopiero po 4-6tyg. od poprzedniego, dlatego nie zaleca się robienia co kilka dni TSH.
    Szkoda że nie masz zrobionego TSH z FT3 i FT4, bo to dopiero daje pełny obraz.
    I te dwa wyniki warto dorobić.

    AMH powinno się robić na początku cyklu 2-3dc.

    Glukoza w górnej normie, więc warto poprosić o krzywą, ale pamiętaj też o insulinie i koniecznie 3 punktowa z obciążeniem 75g.
    Glukoza + insulina da obraz na IO i stosunek HOMA-IR jest też ważny przy tym, a do tego potrzebne są one obie.

    Jeśli nie piłaś roztworu glukozy, to można zrobić w każdym momencie- ale nie zaleca się robienia jej za często (mam na myśli picia roztworu glukozy)- działa bardzo źle na trzustkę. Powtórki przynajmniej po 3 miesiącach od ostatniego badania.

  • elforia Przyjaciółka
    Postów: 118 45

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli tsh masz z dziś to jutro zrób ft3 i ft4

    Co do IO u mnie glukoza tez była 94 na czczo, a wg stosunku HOMA-IR było ok, ale lekarz uznał, że jest lekki stopień IO i dał leki, które szybko podziałały :)

    Ja miałam jeszcze w 4dc robioną prolaktynę z obciążeniem metoclopramidem

    synuś 2011 i córeczka 2013 ❤️❤️❤️
    Euthyrox, Glucophage, Miosytogyn GT
    https://www.fertilityfriend.com/home/ce373
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyny z obciążeniem nie powinno się robić, jeżeli normalna wychodzi w zakresie. Wtedy się ją powinno badać kilka razy przez np. 3 cykle, żeby sprawdzić, czy nie jest czynnościowa.

  • elforia Przyjaciółka
    Postów: 118 45

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh w normie chociaż do ciąży powinno wynosić 1,5

    synuś 2011 i córeczka 2013 ❤️❤️❤️
    Euthyrox, Glucophage, Miosytogyn GT
    https://www.fertilityfriend.com/home/ce373
  • elforia Przyjaciółka
    Postów: 118 45

    Wysłany: 15 maja 2018, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to miałam robione z automatu w szpitalu, ale moj gin tez stwierdził, że jest ok i nie musiałoby robione :)
    Ania1003 wrote:
    Prolaktyny z obciążeniem nie powinno się robić, jeżeli normalna wychodzi w zakresie. Wtedy się ją powinno badać kilka razy przez np. 3 cykle, żeby sprawdzić, czy nie jest czynnościowa.

    synuś 2011 i córeczka 2013 ❤️❤️❤️
    Euthyrox, Glucophage, Miosytogyn GT
    https://www.fertilityfriend.com/home/ce373
  • Isaura81 Autorytet
    Postów: 1115 465

    Wysłany: 15 maja 2018, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Prolaktyny z obciążeniem nie powinno się robić, jeżeli normalna wychodzi w zakresie. Wtedy się ją powinno badać kilka razy przez np. 3 cykle, żeby sprawdzić, czy nie jest czynnościowa.
    Ania boje się ciebie ha ha ha

    Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 24 maja 2018, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam odpowiedź od ginekologa endokrynologa dot. moich wyników:

    Wyniki są praktycznie bezwartościowe do interperatacji. PGS potwierdza przebytą owulację. TSh jest ok reszta bez znaczenia klinicznego.

    Bardzo to ciekawe. Estradiol w tym dniu cyklu nie ma znaczenia, ale tak niski chyba nie świadczy o przebytej owu? Nie wiem co myśleć.

    Ania1003 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 maja 2018, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatella wrote:
    Otrzymałam odpowiedź od ginekologa endokrynologa dot. moich wyników:

    Wyniki są praktycznie bezwartościowe do interperatacji. PGS potwierdza przebytą owulację. TSh jest ok reszta bez znaczenia klinicznego.

    Bardzo to ciekawe. Estradiol w tym dniu cyklu nie ma znaczenia, ale tak niski chyba nie świadczy o przebytej owu? Nie wiem co myśleć.

    Zmień lekarza.
    Widać że nie wie co mówi.
    Owu przy takim estradiolu praktycznie byłaby niemożliwa, czyli i progesteron to potwierdził.
    Tsh jest lekko do zbicia. Przy staraniach lepiej jak jest utrzymany w granicy 1.

    Takźe znajdź najpierw lekarza, który nie zleje wyników a żeby prawidłowo je zinterpretować, to trzeba je zrobić w konkretne dni cyklu.
    I lepiej iść już z wynikami do lekarza- nie przepadnie wtedy cykl na zrobienie ich.

  • Anatella Koleżanka
    Postów: 55 31

    Wysłany: 28 maja 2018, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu,

    Zrobiłam wyniki w 25dc
    Estradiol 138 ng/l
    Progesteron 38,9 nmol/l

    Jak się one mają do poprzednich?

    Oczywiście na początku cyklu zamierzam zrobić wszystkie.

    Ania1003 lubi tę wiadomość

1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)