Forum W oczekiwaniu na testowanie Kwiecień 2019-testowanie.
Odpowiedz

Kwiecień 2019-testowanie.

Oceń ten wątek:
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1408 2355

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Na razie to zaczęła mi lecieć krew z nosa i to jak!

    Okresowi się dziurki pomyliły 😂😂😂

    (Mówiłam, że mam okrutne poczucie humoru :p )
    A ja uwielbiam Twoje poczucie humoru, bo mam podobne :P

    Ale jak mu się tak myli to może z tej pomyłki jeszcze dzidzia będzie :D

    szona, Sasanka55, Magduullina lubią tę wiadomość

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Inozytol | Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 1,49
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️ANA, ASA, AOA: ok
    ❗Brak ochrony zarodka
    ✔PAI hetero

    🤵
    ❗Teratozoospermia
    ❗Oligozoospermia

    3.02.2021- 1. IUI (clo+ovitrelle+duphaston) ❌
    3.03.2021 - 2. IUI (clo+NAC+ovitrelle+duphaston) ❌

    💉Szczepienia limfocytami męża - 12.10, 2.11, 23.11.2021
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElfiaKsiężniczka wrote:
    Dzieki. A ten kariotyp to gdzie mozna zrobić??
    My robiliśmy w klinice, ale niektóre szpitale też robią. Możesz też zobaczyć czy nie macie jakiegoś centrum genetycznego w pobliżu :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2216 3227

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko, w takim razie zaciskam kciuki ,żeby szło wszystko po Twojej myśli. :)

    Iseko lubi tę wiadomość

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 2000
  • Melevis Autorytet
    Postów: 1316 4760

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine90 wrote:
    No właśnie, mój lekarz też wspominał o acardzie w razie ciąży, a boję się teraz brać na własną rękę bez konsultacji. Chyba wezmę tego dupka w takim razie i pójdę wcześniej na wizytę...

    No ja w sumie biorę bez konsultacji 😂 ale po pozytywnym teście napisałam do gina i odpisał, że to, co biorę, jest ok. Acard i dupek to w sumie takie leki, które nie powinny zaszkodzić, a mogą bardzo pomoc. Do tego Duphaston pomaga też przy problemach z immunologią, chroni zarodek.

    szona, Irvine90 lubią tę wiadomość

    l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinaa90 wrote:
    W poradniach genetycznych. Jesli masz zrobić prywatnie badanie ok 2 tys złotych. Oczekiwanie na wizytę u genetyka to średnio ok. 3-6 miesiecy. Mysm skończyliśmy do innego miasta bo nadal bardziej się to opłacało finansowo i czasowo. Pamietaj tylko że kariotyp bada się u obojga partnerów, nie tylko u Ciebie.
    2 tys??? W Poznaniu 400zł od osoby wychodziło :D

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine ja osobiscie bym poszla od razu. Moze zleci Ci jakies leki. Proga masz fajnego, sle acard bym brala tak czy inaczej.

    Melevis kazda by chciala miec takie kreski jak Ty i sie nie zastanawiac.

    Iseko czy mam trzymac kciuki za @?

    Elfia kariotyp pary przy dobrych wiatrach to 700 zl (w promocji), na nfz czeka sie dlugo (u mnie w imid ponad rok chyba ze jestes w ciazy). Pozostalr geny nic mi niestety nie mowia.
    Sprawdz moze na testdna. Oni poza mutacjami robia bardzo duzo roznych badan.

    Irvine90 lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • szona Autorytet
    Postów: 7071 16077

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania trzeba zrobić pod kątem krzepliwości?

    buba123 lubi tę wiadomość

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

    3.10.2021 r. Weronika na świecie! ❤️

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Irvine90 Autorytet
    Postów: 555 1854

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    No ja w sumie biorę bez konsultacji 😂 ale po pozytywnym teście napisałam do gina i odpisał, że to, co biorę, jest ok. Acard i dupek to w sumie takie leki, które nie powinny zaszkodzić, a mogą bardzo pomoc. Do tego Duphaston pomaga też przy problemach z immunologią, chroni zarodek.
    Dziękuję bardzo :)

    Malgonia i Tobie dziękuję :*

    Napisałam w końcu też do lekarza, może coś odpowie.

    Malgonia lubi tę wiadomość

    Styczeń 2019 - poronienie zatrzymane (10tc) Aniołek :(

    2cs po poronieniu - II <3

    f2wli09kjb1sa74e.png

    Antoś 25.12.2019 <3 3740 g, 56 cm
  • buba123 Autorytet
    Postów: 679 922

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Jakie badania trzeba zrobić pod kątem krzepliwości?
    Podstawowym badaniem jest układ krzepnięcia

    szona lubi tę wiadomość

    21.06.2017 - 1 iUi udana :) - syn
    mhsvx1hp39vz818l.png
    21.01.2019- 2 iUi - udana :)
    02.02.19 - beta 67.5,
    03.02.19 - beta 138,5
    04.02.19 214,7 :)
    05.02.19 343.9
    11.02.2019 3477.8 - rośnij kropku rośnij :D
    w4sqcsqvswtczzdq.png
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona, Twój wykres i późniejsza @ wywołuje od kilku miesięcy u mnie takie wtf...

    szona lubi tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine90, to może pójdź za tydzień na wizytę, skoro się boisz czekać? Jakby się udało w pt/sb przed świętami, to byś była spokojniejsza.

    Szona, kurczę, szkoda :( Maj jest nasz w takim razie!!! Będziemy miały wymarzony prezent na dzień marki <3
    Jeśli chodzi o badania na krzepliwość krwi, to:
    - czast APTT
    - białko S
    - białko C
    - badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego: przeciwciała przeciw beta-glikoproteinowe, anty-kardiolipidowe oraz antykoagulant tocznia
    - ewentualnie badania genetyczne w kierunku trombofili wrodzonej - polecam pakiet z testdna za 330zł (najtaniej wychodzi)

    Irvine90, szona lubią tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1408 2355

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Iseko czy mam trzymac kciuki za @?
    Oczywiście wolałabym zobaczyć II, no ale chyba już nie mam po co się łudzić. Więc tak, dziękuję :)

    Po laparo chyba nie trzeba robić przerwy w staraniach, prawda?

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Inozytol | Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 1,49
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️ANA, ASA, AOA: ok
    ❗Brak ochrony zarodka
    ✔PAI hetero

    🤵
    ❗Teratozoospermia
    ❗Oligozoospermia

    3.02.2021- 1. IUI (clo+ovitrelle+duphaston) ❌
    3.03.2021 - 2. IUI (clo+NAC+ovitrelle+duphaston) ❌

    💉Szczepienia limfocytami męża - 12.10, 2.11, 23.11.2021
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziandzia, oby Twoj pampers do niczego Ci sie nie przydal! :* Do 15.04 jeszcze troche jest, to dzien spodziewanej @? Odganiam 🐵, a fe, a kysz!

    Kingulla, 🤛🤜 a do kciukow dorzucam jeszcze 🌈 :* Oby na tescie bylo COS wiecej niz Ovitrelle :* :* :*

    Niecierpliwa, wierze, ze mialas podwojna owu :* Troszke rozumiem Twoje obawy, bo sama kiedys umre ze strachu, kiedy zobacze II... No a wracajac do Ciebie- chcialabys blizniaki? :) :* Mam nadzieje, ze zatestujesz w swieta i Wielkanoc okaze sie faktycznie wielka :*

    Szonka, to wszystko jest jakies glupie 🙄😤 Jezeli czujesz, ze wysiusiasz kreseczki w maju, to na pewno tak bedzie! :* Ty to wiesz, ja to wiem, obie to wiemy, no to sytuacja jest prosta :) :* Zamiast kwiatow bedzie obsikaniec, ale jakze uroczy 😍

    Irvine, styczniowego Aniolka pozostaw teraz w serduszku, a nie w glowie jako strach o obecna ciaze :* Musi byc idealnie! Jesli wizyta u lekarza Cie uspokoi, to pewnie, nie zwlekaj :* Tez pomyslalam o Acardzie...
    🦍 to jest Alfred. Alfred bedzie Cie chronic. Mine ma tak grozna, ze zadne zlo sie do Ciebie nie zblizy :*

    Iseko, Twojej @ tez nie chcemy, no nie! grrr! Taaaaaak bym chciala, by laparo okazala sie zbedna :* 🦄 dla Ciebie Jednorozec na szczescie :)

    Milego dnia, Dziewczyny :) Ten weekend niech bedzie czasem cudow :) U mnie juz zdarzyly sie 2:
    - spadajaca beta
    - rozmowa z tesciowa, ktora byla bardzo mila, taktowna, delikatna i wydawala sie szczera w tym wszystkim

    moni05, Magduullina, Irvine90, szona, MonikA_89!, Nuch, Agamk, Iseko, Madziandzia, Szczesliwa_mamusia, Ochmanka, aeiouy lubią tę wiadomość

  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka, nie mów, ze zrozumiała Wasz problem?! 😲😲😲

    Sasanka55, Magduullina, szona lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5527 8432

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko - tez sie chetnie dowiem :) Chociaz z tego co widze lekarze mowia, zeby zaczac sie starac, jak bedzie sie dobrze czulo, wiec chyba nie ma medycznego wskazania do przerwy w staraniach.

    Szona - buuu.... no, ale Maj bedzie Twoj, tak jak czujesz :)

    szona, Iseko lubią tę wiadomość

    hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Madziandzia, oby Twoj pampers do niczego Ci sie nie przydal! :* Do 15.04 jeszcze troche jest, to dzien spodziewanej @? Odganiam 🐵, a fe, a kysz!

    Kingulla, 🤛🤜 a do kciukow dorzucam jeszcze 🌈 :* Oby na tescie bylo COS wiecej niz Ovitrelle :* :* :*

    Niecierpliwa, wierze, ze mialas podwojna owu :* Troszke rozumiem Twoje obawy, bo sama kiedys umre ze strachu, kiedy zobacze II... No a wracajac do Ciebie- chcialabys blizniaki? :) :* Mam nadzieje, ze zatestujesz w swieta i Wielkanoc okaze sie faktycznie wielka :*

    Szonka, to wszystko jest jakies glupie 🙄😤 Jezeli czujesz, ze wysiusiasz kreseczki w maju, to na pewno tak bedzie! :* Ty to wiesz, ja to wiem, obie to wiemy, no to sytuacja jest prosta :) :* Zamiast kwiatow bedzie obsikaniec, ale jakze uroczy 😍

    Irvine, styczniowego Aniolka pozostaw teraz w serduszku, a nie w glowie jako strach o obecna ciaze :* Musi byc idealnie! Jesli wizyta u lekarza Cie uspokoi, to pewnie, nie zwlekaj :* Tez pomyslalam o Acardzie...
    🦍 to jest Alfred. Alfred bedzie Cie chronic. Mine ma tak grozna, ze zadne zlo sie do Ciebie nie zblizy :*

    Iseko, Twojej @ tez nie chcemy, no nie! grrr! Taaaaaak bym chciala, by laparo okazala sie zbedna :* 🦄 dla Ciebie Jednorozec na szczescie :)

    Milego dnia, Dziewczyny :) Ten weekend niech bedzie czasem cudow :) U mnie juz zdarzyly sie 2:
    - spadajaca beta
    - rozmowa z tesciowa, ktora byla bardzo mila, taktowna, delikatna i wydawala sie szczera w tym wszystkim


    Bliźniaki fajna rzecz, zawsze chciałam, ale w rodzince nie ma predyspozycji :D

    Sasanka bardzo cieszę się, że ta beta spada :) oby już do końca :* no i brawo dla teściowej :):)

    Sasanka55, Magduullina lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko wrote:
    Po laparo chyba nie trzeba robić przerwy w staraniach, prawda?

    Też mam w maju laparoskopie. Którego masz termin? 😘

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElfiaKsiężniczka wrote:
    Dzieki. A ten kariotyp to gdzie mozna zrobić??

    Ja robiłam w synevo i za dwa badania - moje i męża, płaciliśmy ok. 900 zł.

    Jak miałam zacząć brać acard i się zamartwiała to trafiłam na ten artykuł, może komuś też pomoże :)
    https://mamaginekolog.pl/profilaktyka-kwasem-acetylosalicylowym-ciazy/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 10:57

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, Niecierpliwa, chyba zrozumiala, wiec brawa :) Nawet zwalala troche wine na eMka :D jestem okrutna, bo nie chodzi o szukanie winnych, ale ciesze sie, ze w koncu nie pokazala na mnie paluchem, pytajac "no co z toba jest nie tak, och, ach, biedny moj syn".

    moni05, Magduullina, Nuch, MonikA_89!, aeiouy lubią tę wiadomość

  • szona Autorytet
    Postów: 7071 16077

    Wysłany: 13 kwietnia 2019, 11:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Szona, Twój wykres i późniejsza @ wywołuje od kilku miesięcy u mnie takie wtf...

    A może młody się zrobił, ale nie zagnieździł ;) może dlatego bolało, a ostatecznie zonk 🤷‍♀️ okresu nie ma dalej 🥺 Dlatego teraz od początku cyklu będę jeść acard. Sprawdzę poziomy witamin, pomyślę o badaniach w kierunku krzepliwości, powtórzę badania tarczycy i zrobimy badanie nasienia. Generalnie trzymanie się jakiegoś planu, bardzo mi ułatwia funkcjonowanie.

    moni05 lubi tę wiadomość

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

    3.10.2021 r. Weronika na świecie! ❤️

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego