Forum W oczekiwaniu na testowanie Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku
Odpowiedz

Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku

Oceń ten wątek:
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 10 lutego 2019, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmienię wieczorkiem, jak potrzebne są jakieś zmiany to piszcie mi na priv ;) łatwiej ogarnę bo tyle piszecie że nie nadążam

    agge lubi tę wiadomość

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 10 lutego 2019, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona nie mów takich głupot ! Jakie zaśmiecanie ? Jesteś jedną z nas i my Tu wszystkie przeżywamy to samo .. wszystkie mamy lepsze i gorsze chwilę i jesteśmy tu tak jak agge mówi na dobre i na złe:* proszę tak nie mówić i nie myśleć :)
    Tule mocno <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 16:00

    szona, MonikA_89!, Magduullina lubią tę wiadomość

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 10 lutego 2019, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia, dzięki :)
    cały dzień leżę i czekam.. jak poprzednim razem miałam pierwsze objawy (np. bóle brzucha) to teraz nic się nie dzieję... :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 16:05

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 10 lutego 2019, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona, wez nie pitol, wez se posmec ;)

    Ef kazda ciaza jest inna. Z reszta jest jeszcze czas zeby Cie zaczal bolec brzuch. Ty mialas blastke transferowana?

    ef36, szona, Ochmanka lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 10 lutego 2019, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Szona, wez nie pitol, wez se posmec ;)

    Ef kazda ciaza jest inna. Z reszta jest jeszcze czas zeby Cie zaczal bolec brzuch. Ty mialas blastke transferowana?

    Dzięki Malgonia.
    Boję się trochę że przez ten płyn w macicy się nie uda.. ale obiecałam że już nie będę o tym myśleć, więc zapominam.
    Tak, 5cio dniową ❄ :)

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 10 lutego 2019, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeszcze z 5 dni i wszystko bedzie jasne. Gdyby to mialo znaczenie, to pewnie by jej nie podali. Wierze, ze bedzie dobrze - choc na Twoim miejscy tez bym pewnie od zmyslow odchodzila.

    ef36 lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nuśka91 Autorytet
    Postów: 1043 2172

    Wysłany: 10 lutego 2019, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam dzisiaj takiego doła, że szkoda gadać... Dwa razy się już pobeczałam, że tak od trzech dni czuję się mało "w ciąży" i może to coś złego. Cycki jakieś takie miękkie, zero nudności, poza tym trochę schudłam, mimo tego, że jadłam więcej niż wcześniej. Cały dzień przeżyłam w piżamie.

    We wtorek usg, boję się strasznie... To jest normalne czy już mi bije?

  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 10 lutego 2019, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka91 powiem Ci, ze świrujesz, a z Bąbelkiem na pewno jest wszystko dobrze :)

    U mnie połowa cyklu, a już mam odrzut od kawy, więc jest dobrze :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 17:32

    Magduullina, ef36 lubią tę wiadomość

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2698 2639

    Wysłany: 10 lutego 2019, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka jak beczysz to dobrze, hormony szaleją ;) Ja na początku ciąży z synem schudłam 3 kg, a nie wymiotowałam wcale i jadłam jak zwykle :) myślę, że nie masz powodów do zmartwień :*

    ef36 lubi tę wiadomość

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 10 lutego 2019, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka, tak, świrujesz :P
    Ale to jest normalne :) ciesz się, że nic Ci nie dolega :) we wtorek po zobaczeniu <3 się uspokoisz :)

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 10 lutego 2019, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aeiouy wrote:
    Malgonia, Monika - oby to byly TE strzały!! :)

    Ja mam dość dziwną sytuację, nie wiem czy ma to związek z czymkolwiek czy nie.
    W pierwszej i drugiej ciąży - miałam opryszczkę po owulacji a przed testowaniem (w pierwszej opryszczka ta powracała cały czas).
    W grudniu miałam opryszczkę - poroniłam, w styczniu i teraz mam zajady - w okolicach ok 24-25dc.. Łykam te wszystkie suple ale nie wiem skąd te zajady? Nie wiem czy łączyć te 2 rzeczy: zajady i opryszczkę?
    Dodam, że lekarze jakoś się tym nie przejmują...
    A Wy co sądzicie o tym?
    Witaminę B powinnaś łykać na te zajady. Z tego co wiem, one nie mają nic wspólnego z opryszczką i pojawiają się przy zmęczeniu, stresie, obniżonej odporności

    aeiouy lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 10 lutego 2019, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Scarlet niechaj zolnierze walcza do konca.

    Aeiouy (chyba nigdy nie zapamietam Twojego nicku bez podgladania) mi tez razem z ciaza oprucha eyskoczyla. To ma chyba zwiazek ze spadkiem odpornosci.

    Olga moze i niteczki byly z czego innego, ale jedno drugiego nie wyklucza.

    Monika niech Ci pekaja te jajca i czekamy na pisklaki za kilkanascie dni.
    Jakoś chyba pękły, bo już mnie nic nie uwiera :P Co do nicka Aeiouy to mi łatwo zapamiętać, bo to są wszystkie samogłoski alfabetu :P

    Dzisiaj była u nas przyjaciółka z moją 8 miesięczną chrześnicą. Mała jest rozkoszna :)

    aeiouy lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 10 lutego 2019, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Dziewczyny, będę Was dalej czytać, ale znikam stad na trochę. Czuje, ze jestem najbardziej smęcącym fragmentem tego forum i głupio się z tym czuję. Trzymam kciuki za wszystkie!
    Kochana nie uciekaj. Jesteśmy tu po to, żeby się wspierać! Możesz śmiało wylewać swoje żale :)

    szona lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • szona Autorytet
    Postów: 7022 16024

    Wysłany: 10 lutego 2019, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się jak taka memła :/ Nic się niby nie dzieje ALE. Gdzieś w 2013 r. miałam CIN 1 i LEEP. Później kontrole co pół roku - cytologia cały czas II, raz nawet I. I nagle - po chyba 3 latach - telefon z przychodni, że wynik wymaga konsultacji, bo ASCUS. Pogłębiona diagnostyka i okazuje się, że małe zmiany są. Tym razem lekarz stwierdził jednak, że odpornością można ubić takie zmiany. I miał racje. Kolejna cytologia okej. Po dwóch kolejnych prawidłowych - znowu ASCUS. Później znowu okej. I teraz cytologia po 7 miesiącach. Tak jak samego wirusa HPV oswoiłam i wiem już "z czym to się je", boję się powrotu, wyłączenia na wiele miesięcy ze starań. Oczywiście - póki co boję się na wyrost. Dokładam jednak do tego tę prolaktynę. Na wizycie ustalę również termin badania męża. Przytłacza mnie świadomość, że wielu rzeczy dowiem się za chwilę i że te wieści nie muszę być dobre. A przy okazji okres za 4 dni, więc i hormony nie ułatwiają samoogarnięcia.

    Myślę, żeby kupić paski owu ClearBlue digital. Bardzo dokładnie pokażą owulację. Z drugiej strony nawet te tradycyjne radzą sobie i ta kreska zawsze jest u mnie aż bordowa. Poczekam jednak - nawet jeśli kupię - z używaniem do wizyty z gin-endo. Może się okazać, że starania zostaną odłożone...

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

    3.10.2021 r. Weronika na świecie! ❤️

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • szona Autorytet
    Postów: 7022 16024

    Wysłany: 10 lutego 2019, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dzięki za wsparcie. Jesteście nieocenione. Nawet z mężem nie mam siły rozmawiać, bo on w swoim męskim mózgu nie widzi żadnego problemu. Powtarza jedynie - nie myśl o tym, nie czytaj, a się powiedzie. Bla bla blablablablablaaaaaaaaaaaaa

    agge, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

    3.10.2021 r. Weronika na świecie! ❤️

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 10 lutego 2019, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona meze tak maja ;) nie sluchaj go i juz :p

    Monika z tymi samogloskami to zauwazylam, ale poza a na poczatku to reszty nie pamietam w kolejnosci ;)

    U mnie cisza w jajkach. Ciekawe co jutro na usg wyjdzie.

    MonikA_89!, aeiouy lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 10 lutego 2019, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szona ani się waż nas opuszczać!! U mnie nadal kłucie i nadal śluz idealny, przy takim stanie rzeczy kiedy mogę się spodziewać owulacji jak myślicie? dziś i wczoraj temperatura delikatnie wzrosła:
    1dc - 36,62
    2dc - 36,37
    3dc - brak pomiaru
    4dc - 35,99 (ale to chyba takie jednorazowe osłabienie)
    5dc - 36,43
    6dc - brak pomiaru (staranko)
    7dc - 36,22
    8dc - 36,57 (staranko)
    9dc - 36,57 (dzisiaj)

    co myślicie? Owu dziś czy na dniach??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:04

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 10 lutego 2019, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Dziewczyny ja mam dzisiaj takiego doła, że szkoda gadać... Dwa razy się już pobeczałam, że tak od trzech dni czuję się mało "w ciąży" i może to coś złego. Cycki jakieś takie miękkie, zero nudności, poza tym trochę schudłam, mimo tego, że jadłam więcej niż wcześniej. Cały dzień przeżyłam w piżamie.

    We wtorek usg, boję się strasznie... To jest normalne czy już mi bije?

    Pomyśl sobie, że ten płacz to od wysokiego proga. Ja zawsze jak sobie to uświadamiam zaczynam się śmiać sama z siebie.
    &&& za malucha, niech mu serducho mocno bije!

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 10 lutego 2019, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona- nie marwt sie na zapas. U mnie było teoche inaczej,ale pamiętam jak byłam na diahmgnostyce,babka mi robi usg i mowi,ze miesniaki i,ze rosna i,ze trzeba bedzie je usunac,takze na 2 lata moge zapomniec o staraniach (gdzie u nas pykło prawie 6lat wtedy) strasznie to przepłakałam. Okazało sie,ze one szybko zaczęly rosnąc,bo już byłam w ciąży.
    Czasem wystarczy pobrac cyto w miejsca nadzerki i wyjda takie wyniki,ze lepiej trumne kupowac, po czym siw okazuje,ze tak naprawde to nic strasznego,tylko trzeba ja wypalic,a cyto powtorzyc
    Chce Ci powiedziex,nie nastawiaj sie narazie,ze bedziesz musiała cos odkładac. Bedzie dobrze.

    szona lubi tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 10 lutego 2019, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuska- spokojnie. Hormony buzują. Ja w swojej ciazy tez nie miałam objawów. Tylko z poczatku bolaly mnie piersi. A poyem nic. Za to ok 10tyg pojawily siw mdlosci. I tez tylko na tydzień. Ciesz siw dziewczyno,ze nie masz spotkań z toaleta :-)

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego