X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Ja mam wolne, dopiero w sylwestra do pracy :)

    Ja tak samo :D

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1910 2524

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElfiaKsiężniczka wrote:
    Ja juz się przywitałam na styczniowym wątki. Mmo, ze nie bede w styczniu destowac, a dopiero na początku lutego. Nuska, jesteśmy z jednego roku, a miedzy nami jest prawie rok różnicy. Jak ja kończyłam rok, to ty miałaś trochę pobadcmiesiac :P Ja jestem z 03.02.1991. :D No i przez zabawę z dupkiem cykl mi sie przesunął i testowanie wypadnie mi właśnie w urodziny...
    Wszystkiego najlepszego nuska!
    Ja też ten sam rocznik, ale tak jak ElfiaKsiężniczka prawie rok starsza bo z lutego ;)

    nuśka91 lubi tę wiadomość

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1628 3077

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jestem taka pomiędzy Wami, bo sierpniówka :)

    Arashe lubi tę wiadomość

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1910 2524

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    umówiłam się wstępnie na 10 stycznia, ale to się jeszcze okaże 31 grudnia, bo moja lekarka ma zabieg i może jej nie być po nim, a wtedy nie wiem gdzie iść

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    To ja jestem taka pomiędzy Wami, bo sierpniówka :)
    Ja też sierpniówka '91 ;)

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wyniki AMH. W marcu tego roku miałam 1,5 a teraz 0,99 :(

    Progesteron dzisiaj 15,52 w 27dc. W sobotę miałam 17,69. To chyba znaczy, że @ przyjdzie... :(

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a robilas amh w tym samym miejscu? Mialas jakies stymulacje po drodze? Bierzesz wit d3 i koenzym?
    Amh samo w sobie jeszcze tak wiele nie mowi. Jakie masz fsh? Zazwyczaj jesli tu jest dobry poziom to samo amh nic nie znaczy.

    A co do proga to w ktorym dniu cyklu bylo pierwsze badanie i w ktorym jestes dzis?
    Progesteron wydziela sie skokowo wiec mozna uznac ze u Ciebie ten poziom jest stabilny.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Monika a robilas amh w tym samym miejscu? Mialas jakies stymulacje po drodze? Bierzesz wit d3 i koenzym?
    Amh samo w sobie jeszcze tak wiele nie mowi. Jakie masz fsh? Zazwyczaj jesli tu jest dobry poziom to samo amh nic nie znaczy.

    A co do proga to w ktorym dniu cyklu bylo pierwsze badanie i w ktorym jestes dzis?
    Progesteron wydziela sie skokowo wiec mozna uznac ze u Ciebie ten poziom jest stabilny.
    Amh robiłam w innym miejscu. W maju miałam ivf, pobrano 11 komórek, a teraz drugi miesiąc jestem na Clostibegycie. W zeszłym roku też brałam Clo przez 8 miesięcy aż do ivf, ale między sierpniem'17 a marcem'18 amh się nie zmieniło.
    FSH nie sprawdzałam. Zastanawiam się czy kiedykolwiek wcześniej robiłam to badanie, bo jakoś nie kojarzę. Sprawdzę w domu jak wrócę.

    Proga badałam w tym samym labie.
    W sobotę miałam 22dc a dzisiaj 27

    Biorę Wit D3 2000, koenzymów nie miałam zaleconych.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 14:37

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki:

    beta HCG 133,2
    progesteron 30,87

    Prog kosmiczny, nigdy nie miałam tak wysokiego wyniku (ale w pierwszej ciąży go nie badałam). Na dzień dzisiejszy jest dobrze, ale nie uspokoję się, jak nie zobaczę prawidłowego przyrostu.

    Ochmanka, Malgonia, Irvine90, agge, staraniowa, aeiouy, Olga_89, Arashe, Beti82, cukrzyk1991, madziorek86, Nuch, Jagódka88, 5ylwian, szona, Izape_91, NAg08, JaSzczurek, nuśka91, moyeu lubią tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Mam wyniki:

    beta HCG 133,2
    progesteron 30,87

    Prog kosmiczny, nigdy nie miałam tak wysokiego wyniku (ale w pierwszej ciąży go nie badałam). Na dzień dzisiejszy jest dobrze, ale nie uspokoję się, jak nie zobaczę prawidłowego przyrostu.
    Piękna beta :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MamaStasia :) Autorytet
    Postów: 1339 2872

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Mam wyniki:

    beta HCG 133,2
    progesteron 30,87

    Prog kosmiczny, nigdy nie miałam tak wysokiego wyniku (ale w pierwszej ciąży go nie badałam). Na dzień dzisiejszy jest dobrze, ale nie uspokoję się, jak nie zobaczę prawidłowego przyrostu.
    Pięknie ❤

    Staś 22.06.2017(4 150 g i 59 cm)
    Zosia 09.08.2019(3 300g i 54 cm)
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Mam wyniki:

    beta HCG 133,2
    progesteron 30,87

    Prog kosmiczny, nigdy nie miałam tak wysokiego wyniku (ale w pierwszej ciąży go nie badałam). Na dzień dzisiejszy jest dobrze, ale nie uspokoję się, jak nie zobaczę prawidłowego przyrostu.
    Makowa świetna wiadomość!
    MonikA_89! wrote:
    Progesteron dzisiaj 15,52 w 27dc. W sobotę miałam 17,69. To chyba znaczy, że @ przyjdzie... 

    MonikA gdzieś kiedyś czytałam że minimum 3 pomiary są miarodajne żeby zacząć się czegoś obawiać. Poza tym Malgonia dobrze mówi że prog ma skokowe wartości więc jeszcze nie ma się co martwić.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 14:53

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa wspanialy wynik :) to czekamy na piekny przyrost. Wiem jak to jest z badaniem bety w okresie Swiat jak ciagle cos przeszkadza, ale ladnie sie wstrzelisz przed Sylwestrem :)

    27dc i progesteron 15 to szalowy wynik :) oczywiscie ciazy po nim nie stwierdzisz, ale jak juz bedzie to bedzie bezpieczna.

    Z tym amh to tak troche jak z beta. Dobrze sprawdzac w tym samym miejscu. Niestety wszelkie stymulacje a zwlaszcza in vitro obniza rezerwe. Ja dlatego zrezygnowalam ze stymulowania cykli nim sie ostatecznie na in vitro nie zdecyduje zeby mi nie spadla ponizej 0.7.
    Jesli masz na tej stymulacji owulacje to chyba warto ja kontynuowac. W koncu to szansa na ciaze. Bez niej co Ci po wysokim amh?
    Koenzym i wit d3 wplywaja pozytywnie na jajniki i niejako je odmladzaja i czasem rezerwa na nich skacze.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Mam wyniki:

    beta HCG 133,2
    progesteron 30,87

    Prog kosmiczny, nigdy nie miałam tak wysokiego wyniku (ale w pierwszej ciąży go nie badałam). Na dzień dzisiejszy jest dobrze, ale nie uspokoję się, jak nie zobaczę prawidłowego przyrostu.

    Super!

    Olga_89 lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie i słowa otuchy :)

    Bez Clo mam cykle bezowulacyjne albo owulacja jest dopiero 20-23 dnia, co też nie jest dobrze. Postanowiłam, że jak do jutra mi tempka nie spadnie to sobie siknę na test :P

    Malgonia, makowa, Arashe lubią tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sobotę mam na szczęście czynne labo, więc 48 h odstępu będzie :) Trzecia beta też jest do zrobienia bo to poniedziałek, ale jak druga będzie ładna to na trzecią pójdę później jakoś w styczniu. I tak się teraz zastanawiam, czy robić w sobotę proga. Na fioletowym forum właśnie poczytałam, że dziewczynom w ciąży prog spadał przy następnych badaniach, a mimo to wszystko było ok. Wszystko przez tą skokowość. Spadki były takiej wielkości jak u Moniki o ok. 2-3 jednostki. Także no, prog wiarygodny nie jest, daje bardzo ogólny obraz sytuacji :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2018, 15:09

    Malinowa91 lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki!
    Wesołego po świętach! :)

    Makowa, piękne wieści! Trzymam kciuki za kolejną betę, ale myślę, że nie powinnyśmy mieć ŻADNYCH wątpliwości :D

    Ja jutro idę na standardowe badania do założenia karty ciąży 2 stycznia, no i zrobię też proga. Ogólnie u mnie samopoczucie dobre, ale martwię się moją mamą... Dalej jest z nią źle, wygląda coraz gorzej... :(

    Jak nie urok to sraczka dosłownie. Nie można nie mieć żadnych zmartwień... :( Byłoby "zbyt nudno" chyba...

    Malinowa91 lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie i słowa otuchy :)

    Bez Clo mam cykle bezowulacyjne albo owulacja jest dopiero 20-23 dnia, co też nie jest dobrze. Postanowiłam, że jak do jutra mi tempka nie spadnie to sobie siknę na test :P
    MonikA możesz mi wyjaśnić dlaczego owulacje około 20dc i później są niezbyt dobre? Chodzi o jakość komórki?

    agge lubi tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam tego sikańca i się boję ;)

    agge, Malinowa91, makowa lubią tę wiadomość

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 809 1729

    Wysłany: 27 grudnia 2018, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa ale super! Dajesz mi nadzieje;)

    Nuska - 27 lat, to piekny czas;) ja 4 lata od Ciebie starsza jestem, wiec wiem co pisze;)

    Malinowa, Scarlet czekamy na sikance;)

    nuśka91 lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane -> allo mlr 22%
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ