Forum W oczekiwaniu na testowanie Magiczny GRUDZIEŃ
Odpowiedz

Magiczny GRUDZIEŃ

Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a pozwólcie mi jeszcze rozwiązać jedną tajemnicę Majów- np. przy badaniu progesteronu czemu na wszystkich forach pisze się "sugeruj się swoimi normami z labo",a nie np. znalezionymi na necie? Zakładając oczywiscie, że jednostka się zgadza. Chodzi o jakaś kalibrację? Ze np. jednej wynik 11 to w innym labo np. 15 i dlatego należy normy czytać typowo z tabelek z lab?

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Dziewczyny, a pozwólcie mi jeszcze rozwiązać jedną tajemnicę Majów- np. przy badaniu progesteronu czemu na wszystkich forach pisze się "sugeruj się swoimi normami z labo",a nie np. znalezionymi na necie? Zakładając oczywiscie, że jednostka się zgadza. Chodzi o jakaś kalibrację? Ze np. jednej wynik 11 to w innym labo np. 15 i dlatego należy normy czytać typowo z tabelek z lab?

    Ja do norm labu podchodzę sceptycznie. Zależy tez o jaki parametr chodzi. Z morfologią - spoko, będę się odnosić do norm labu. Ale przy progu albo bHCG - patrzę na normy ogólne. Zwłaszcza, że niekiedy różnice między labami są naprawdę znaczące.

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane,
    na wstępie chciałam się przywitać, tak po cichu jestem z Wami już od 2mc. Dopinguje, trzymam kciuki i wspieram w duchu. To nasz pierwszy cykl starań, dlatego zastanawiałam się czy czy to już ten czas żeby dołączyć, czy może jeszcze nie :)
    Owulacja: wypadła 6 grudnia, udokumentowane obserwacją i testami (u mnie widać dokładnie kiedy na teście, gruba czerwona krecha jest nie do przeoczenia

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 13:10

    Arashe lubi tę wiadomość

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine90 wrote:
    Staraniowa, dziękuję ślicznie za radę, zrobię ten progesteron też wobec tego. Ten piątek jakiś stresujący dla wielu z nas... bety, usg... jejku, obyśmy wszystkie jutro miały pozytywne wieści.
    Z niecierpliwością czekam na wszystkie info z dnia jutrzejszego! Dodam tylko moją malutką maciupeńką pozytywną wiadomostkę że już widzę ostatki @ a jutro wraca mój luby! Jupi:)

    cukrzyk1991, staraniowa, Irvine90, MonikA_89!, Arashe lubią tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka88 wrote:
    Cześć Kochane,
    na wstępie chciałam się przywitać, tak po cichu jestem z Wami już od 2mc. Dopinguje, trzymam kciuki i wspieram w duchu. To nasz pierwszy cykl starań, dlatego zastanawiałam się czy czy to już ten czas żeby dołączyć, czy może jeszcze nie :)
    Owulacja: wypadła 6 grudnia, udokumentowane obserwacją i testami (u mnie widać dokładnie kiedy na teście, gruba czerwona krecha jest nie do przeoczenia
    Zapraszamy! Grudzień jest pełen dobrych wieści więc może i Ty się wstrzelisz złotym strzałem:)

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    żeby nie było mam też wykresik :P

    b6f3c0075d673afee4840ecb980e5334.png

    agge lubi tę wiadomość

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Dziewczyny skąd odjeżdża ten świąteczny ciążowy ekspres? Z chęcią się dosiadę. :))))
    Emma kup i mi bilet, tylko na styczeń;) plizzzz

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka88 wrote:
    żeby nie było mam też wykresik :P

    b6f3c0075d673afee4840ecb980e5334.png

    Nooo wykres wygląda zacnie :) Trzymam kciuki!

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Kinga13 Autorytet
    Postów: 1888 1709

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    _mamofaza wrote:
    Kinga13 to jedziemy na tym samym wózku:) My sobie zrobimy najpiękniejsze prezenty wigilijne :

    Ja wpisałam się na 19.12, nie wytrzymie do Wigilii xD ale nastawiam się, że nic ciekawego tam nie zobaczę... No, ale przecież skoro można osikać test to czemu tego nie zrobić? :D potem powtórzę w Wigilię pewnie :) o ile nie dostanę @ :(

    08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

    konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buhaha, tak jak pisałam kiedyś. Wszystkie zakładamy, że będziemy zacnie testować w dzień @..
    A potem łup.
    No właśnie, jak można siknąć za 8 zeta.. :))

    Ja mam nadzieje, że przygotowania do świąt zajmą nam wszystkim głowy i nie będzie takiego stresu z czekaniem.

    Ochmanka z takim wyprzedzeniem jak kupuje to będziesz miała cenę w promocji..
    Bliźnięta!!!
    :)*

  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa dziękuję <3 obiecywałam sobie, że się nie będę nakręcać a tu guzik
    -> trzymam kciuki za USG - ale jestem przekonana, że będzie piękną kropeczka

    cukrzyyk1991 - mój czlowiek z Labu mówi, że norma normą, ale dużego rozjazdu nie powinno być, whania mogą wystepowac o 1-2 jednostki max więc

    Kinga13 rozumiem niecierpliwość :P ja niby powinnam najwcześniej testować 17.12 ale coś mi mówi, że sobota będzie moja :D

    Irvine90 - nie łam się, podpytywałam swojego człowieka i podobno te pierwsze przyrosty mogą być zafałszowane, ale koniecznie zrób kolejną betę po 48h - na pewno będzie pięknie!

    Irvine90, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka witamy :)

    wykres wygląda obiecująco :) trzymam kciuki:)

    z tym nakręcaniem to norma, mój luby nawet twierdzi że się nie staramy tylko wychodzi z założenia co ma być to będzie i jeszcze raz wspomnę mu o owulacji czy coś to mnie chyba zamorduje :D a ja myślę, kombinuję, analizuję :)
    dzisiaj to już nawet dwoma termometrami temperaturę mierzyłam :)

    Emmainthegarden, MonikA_89!, Arashe, agge lubią tę wiadomość

  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2605 2690

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine90 wrote:
    Cukrzyk1991, trzymam za Ciebie kciuki z całej siły... podobno niska beta to jeszcze nic, najważniejszy jest ten przyrost, który u mnie jest zdecydowanie za niski...
    Jutro faktycznie powtórzę betę, o ile do tego czasu nie zejdę na zawał. :(
    Już Staraniowa wspominała o zagranicznych artykułach, które mówią, że przyrost 35% we wczesnej ciąży wciąż jest normą, ale ja też poczytałam trochę i tutaj też tak jest na przykład: https://www.babymed.com/normal-hcg-blood-level-by-week-during-pregnancy

    'In early pregnancy, a 48-hour increase of hCG by 35% can still be considered normal.'
    'In most normal pregnancies, at hCG levels below 1,200 mIU/ml, the hCG level usually doubles every 48-72 hours and normally increases by at least 60% every two days.' Twoje to 55%, ale przecież to już nie tak wielka różnica od 60%, robiłaś testy godzinowo tak, że faktycznie było dokładnie 48 h?

    'Seebert et al reported in 2006 and Morse confirmed this in 2012 that a rise of at least 35% over 48 hours was proposed as the minimal rise consistent with a viable intrauterine pregnancy.'

    'Below 1,200 mIU/ml, hCG usually doubles every 48-72 hours, but 35%+ is still normal.'

    'There is a wide variation of normal hCG levels. An hCG that does not double every two to three days does not necessarily indicate a problem.'

    I najważniejsze!
    "An increase of at least 35% in 48 hours in early pregnancy is still considered normal." - Wzrost o przynajmniej 35% w ciągu 48 h we wczesnej ciązy jest wciąż uznawany za normalny

    Także głowa do góry, beta rośnie, a nie spada, a to najważniejsze :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 15:19

    staraniowa, Irvine90 lubią tę wiadomość

    w57vflw150daid8s.png
    3/07 jest ❤ 5cs (kp)
    qb3c9vvjma9lllrs.png
    19/07 (42+0/42+3) 3625g 50 cm <3
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Buhaha, tak jak pisałam kiedyś. Wszystkie zakładamy, że będziemy zacnie testować w dzień @..
    A potem łup.
    No właśnie, jak można siknąć za 8 zeta.. :))

    Ja mam nadzieje, że przygotowania do świąt zajmą nam wszystkim głowy i nie będzie takiego stresu z czekaniem.

    Ochmanka z takim wyprzedzeniem jak kupuje to będziesz miała cenę w promocji..
    Bliźnięta!!!
    :)*
    Hahaha Black friday;) 2 w cenie 1
    A zupełnie bez żartów to moje marzenie.
    To opowiem Wam historię.
    Mojego faceta znam ze studiów i kiedyś na zajęciach z nasiennictwa robiliśmy ocenę nasion buka (jestem leśnikiem). Prowadząca opowiadała nam że kiedyś przy pracy jej koleżanka z katedry trafiła na bliźniaki w bukwi a jakiś czas później urodziła dwójkę i że to taka wydziałowa wróżba.
    I wiecie co. Na tych samych zajęciach dwóm osobom trafiły się nasionka-bliźniaki. Byłam to ja i mój ówczesny kolega z grupy, mój M.
    Więc Emmainthegarden nie widzę innej opcji;);)

    Niecierpliwa..., JaSzczurek, Emmainthegarden, MonikA_89!, makowa, Kinga13, agge lubią tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • Jagódka88 Koleżanka
    Postów: 54 35

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczurek Wow :O takiej literatury można tylkpo pozazdrościć

    Niecierpliwa - jakby słyszała swojego męża hahaha "będzie co ma być to będzie"- staram się mu oszczędzić swoich przemyśleń więc on żyje chwilowo w błogim spokoju, poza tym że musi łykac swoje tableteczki :P

    ja już sama nie wiem, czy brzuch mnie zawsze tak przed @ bolał i teraz sobie wmawiam, czy faktycznie jest inaczej

    myślicie, że 10 dpo powinno być już coś widać?

    4cs o pierwszego Dzidziulka szczęśliwy <3

    beta HCG - 07.03 - 29,9
    - 09.03 - 101,0


    Progesteron 16.05.18 19dc - 19,50
    TSH 23.08.18 - 3,160
    Letrox 50mg
    TSH 27.11.18 - 1,330
    Prolaktyna 03.12.18 11dc 267 mlU/l - 13,35 ng/ml
  • Irvine90 Autorytet
    Postów: 555 1854

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Już Staraniowa wspominała o zagranicznych artykułach, które mówią, że przyrost 35% we wczesnej ciąży wciąż jest normą, ale ja też poczytałam trochę i tutaj też tak jest na przykład: https://www.babymed.com/normal-hcg-blood-level-by-week-during-pregnancy

    'In early pregnancy, a 48-hour increase of hCG by 35% can still be considered normal.'
    'In most normal pregnancies, at hCG levels below 1,200 mIU/ml, the hCG level usually doubles every 48-72 hours and normally increases by at least 60% every two days.' Twoje to 55%, ale przecież to już nie tak wielka różnica od 60%, robiłaś testy godzinowo tak, że faktycznie było dokładnie 48 h? Mówiłaś, że jechaliście na betę

    'Seebert et al reported in 2006 and Morse confirmed this in 2012 that a rise of at least 35% over 48 hours was proposed as the minimal rise consistent with a viable intrauterine pregnancy.'

    'Below 1,200 mIU/ml, hCG usually doubles every 48-72 hours, but 35%+ is still normal.'

    'There is a wide variation of normal hCG levels. An hCG that does not double every two to three days does not necessarily indicate a problem.'

    I najważniejsze!
    "An increase of at least 35% in 48 hours in early pregnancy is still considered normal." - Wzrost o przynajmniej 35% w ciągu 48 h we wczesnej ciązy jest wciąż uznawany za normalny

    Także głowa do góry, beta rośnie, a nie spada, a to najważniejsze :D
    Kochana, pięknie dziękuję za to!!! Od razu mi choć trochę lepiej... różnica niestety była dokładnie 48h, więc na to zwalić nie mogę. Niemniej jednak i tak to wszystko brzmi już lepiej... dziękuję! :* Oby tak rzeczywiście było.

    Styczeń 2019 - poronienie zatrzymane (10tc) Aniołek :(

    2cs po poronieniu - II <3

    f2wli09kjb1sa74e.png

    Antoś 25.12.2019 <3 3740 g, 56 cm
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faceci trochę dłużej dojrzewają do starań. Ale to chyba dobrze, bo pomagają utrzymać jakiś stan równowagi w domu.
    Mojemu zajęło rok dojście do tego, ze on niego tak samo zależy nasz sukces jak i ode mnie i że jak wysyłam zdjęcie pozytywnego owulaka to nie jest czas by iść na siłownię tylko do sypialni. Ale potrzebował do tego kiepskiego wyniku swojego nasienia i kilku wizyt u specjalisty by zrozumieć czemu się wkurzam gdy staję na głowie by wyprodukować piękne jajko, a on to olewa.. no to teraz on musi stanąć na głowie by mu trochę armia odbiła się od dna. Oby mu zapał nie minął jak się wyniki poprawią :P

    Niecierpliwa... lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Meriko Nowa
    Postów: 5 18

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ☺ ja również nieśmiało dołączam do Waszego grona. Mam nadzieję że Grudzień będzie owocny dla każdej z nas. Jagódka88 u mnie owulacja wypadła 9'12 3 dni po Tobie także trzymam kciuki za Twoje sobotnie testowanie ✊

    Ochmanka, agge lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meriko wrote:
    Cześć dziewczyny ☺ ja również nieśmiało dołączam do Waszego grona. Mam nadzieję że Grudzień będzie owocny dla każdej z nas. Jagódka88 u mnie owulacja wypadła 9'12 3 dni po Tobie także trzymam kciuki za Twoje sobotnie testowanie ✊
    Witamy :) na kiedy planujesz testowanie?:)

    Emmainthegarden lubi tę wiadomość

  • MamaStasia :) Autorytet
    Postów: 1339 2872

    Wysłany: 13 grudnia 2018, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka88 wrote:
    Jaszczurek Wow :O takiej literatury można tylkpo pozazdrościć

    Niecierpliwa - jakby słyszała swojego męża hahaha "będzie co ma być to będzie"- staram się mu oszczędzić swoich przemyśleń więc on żyje chwilowo w błogim spokoju, poza tym że musi łykac swoje tableteczki :P

    ja już sama nie wiem, czy brzuch mnie zawsze tak przed @ bolał i teraz sobie wmawiam, czy faktycznie jest inaczej

    myślicie, że 10 dpo powinno być już coś widać?
    Trudno coś powiedzieć . Nie którym wychodzi bladzioszek . Mnie w sumie 11dpo wyszła blada kreska . Na drugi dzień już była dość widoczna.

    Staś 22.06.2017(4 150 g i 59 cm)
    Zosia 09.08.2019(3 300g i 54 cm)
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego