Forum W oczekiwaniu na testowanie Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
Odpowiedz

Marzec- miesiąc dwóch kreseczek

Oceń ten wątek:
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 24 marca 2019, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Cześć, od jakiegoś czasu troszkę do was tu zagladam. Nic nie pisalam ,ponieważ nie mam za dużej wiedzy na ten temat. Zauważyłam, że wiecie dużo na temat starań. Chciałam was się poradzić w pewnej sprawie. Staramy się z mężem 3 cykl. Wczoraj rano zobaczyłam upragnione 2 kreski ( na 2 różnych testach) . Na betę mam iść jutro. Ale wczoraj wieczorem na papierze zauważyłam śluz zabarwiony na różowo i dzis rano również. Bolow nie mam tylko najwyżej lekkie klucie jajnika.Nie wiem czy to normalne czy powinnam jechac do szpitala ?
    Możliwe, że masz niski progesteron. Razem z betą zbadaj jego poziom. Być może będziesz musiała brać duphaston lub luteinę.
    Jeśli się rozkręci większe plamienie, to możesz podjechać na IP, tam może Ci przepiszą progesteron.

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11616

    Wysłany: 24 marca 2019, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Angelika, Niecierpliwa, Izape to bardzo mi miło! Ja ze stolicy Podkarpacia 😀
    Malo osób z Podkarpacia na forum, więc tymbardziej mi miło :) ja nie ze stolicy, ale leczymy się w Rzeszowie :) a Ciebie kochana kto prowadzi??

    Angelika1313 lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 24 marca 2019, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Działamy, ale dylematy mam fest. Dziś clearblue dalej mruga, śluz zniknął, jajniki bolą z każdej strony - więc nie mam pojecia, z którego będzie owulacja. Temperatura na razie w dole. Dziś 11 dc - jeśli jutro dalej będzie mrugać, to ja już nie wiem. Działać dziś? (Ostatnio było przedwczoraj, z myślą, żeby seks był chociaż co 2 dzień). Owulacja powinna wydarzyć się w okolicy 13-14 dnia. Jejuuuu. Czy dziś i jutro i heja już do końca 😅

    Szona ja kiedys tez zakupilam clearblue dual i mrugajaca buzke mialam chyba z tydzien czasu! Tak bardzo mnie to irytowalo, bo myslalam, ze to dziala na zasadzie np.dwa dni buzka mruga-wzrost estrogenow i pozniej buzka stala pik Lh.. w 100% wole te zwykle clearblue.. najpierw robie zwyczajne paskowe gdy pokazuja dwie ladne krechy robie wtedy clearblue na potwierdzenie.. mniej nerw i stresu 😉
    Bzykaj sie co dwa dni 😙

    szona lubi tę wiadomość

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 24 marca 2019, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szona, dobrze ze dzialacie;) my tez od dzis zaczynamy! Mimo iz testy z roznych firm pokazuja co innnego, to i tak co 2 dni bedziemy dzialac, a jak bedziemy miec sile to i codziennie! A we wt ide na monitoring to zobacze co tam sie dzieje.

    szona, agge, Szczesliwa_mamusia lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 24 marca 2019, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Szona ja kiedys tez zakupilam clearblue dual i mrugajaca buzke mialam chyba z tydzien czasu! Tak bardzo mnie to irytowalo, bo myslalam, ze to dziala na zasadzie np.dwa dni buzka mruga-wzrost estrogenow i pozniej buzka stala pik Lh.. w 100% wole te zwykle clearblue.. najpierw robie zwyczajne paskowe gdy pokazuja dwie ladne krechy robie wtedy clearblue na potwierdzenie.. mniej nerw i stresu 😉
    Bzykaj sie co dwa dni 😙

    No właśnie! U mnie mruga od 8 dc a dziś już 12 dc 🤭 W tamtym miesiacu paskowy pozytyw wyszedł w 13 dc, zobaczymy...

    Na razie seks jest co dwa dni. Temperatura nie wskazuje na owulację na razie, choć dziś ostro spadła - więc jutro już może być coś na rzeczy.

    Malinowa91, agge lubią tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 24 marca 2019, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Cześć, od jakiegoś czasu troszkę do was tu zagladam. Nic nie pisalam ,ponieważ nie mam za dużej wiedzy na ten temat. Zauważyłam, że wiecie dużo na temat starań. Chciałam was się poradzić w pewnej sprawie. Staramy się z mężem 3 cykl. Wczoraj rano zobaczyłam upragnione 2 kreski ( na 2 różnych testach) . Na betę mam iść jutro. Ale wczoraj wieczorem na papierze zauważyłam śluz zabarwiony na różowo i dzis rano również. Bolow nie mam tylko najwyżej lekkie klucie jajnika.Nie wiem czy to normalne czy powinnam jechac do szpitala ?
    Lekkie plamienie na tym etapie może być normalne, oczywiście możesz zgłosić się na IP to asekuracyjnie dadzą Ci luteinę.

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Salome Autorytet
    Postów: 2244 3342

    Wysłany: 24 marca 2019, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w niedzielę :) Czytam Was, ale jestem na wyjeździe, więc nie bardzo mam kiedy pisać.
    Powiem Wam, że cykl bez starań taki fajny! Nie muszę się zastanawiać, kiedy owulka, kiedy seksik, jest luz blues, ach! :)

    agge, moni05, aeiouy lubią tę wiadomość

    W oczekiwaniu na transfer.
    2 x ❄️
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 24 marca 2019, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria87 wrote:
    Dzień dobry w niedzielę :) Czytam Was, ale jestem na wyjeździe, więc nie bardzo mam kiedy pisać.
    Powiem Wam, że cykl bez starań taki fajny! Nie muszę się zastanawiać, kiedy owulka, kiedy seksik, jest luz blues, ach! :)
    No i super! :)

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Agus92 Ekspertka
    Postów: 145 124

    Wysłany: 24 marca 2019, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam wpisana na 13 marca ale cykl jak zwykle był z późna owulacja i wszystko się przesuneło. Z góry zalożyłam że nic z tego w tym cyklu, wchodzilam tylko żeby dodać do wykresu temperaturę. Wczoraj zrobiłam test i był pod dobrym światłem cień cienia ale uznałam za negatyw, dziś 15dpo na teście już kreska druga widoczna ale jasna.
    https://zapodaj.net/de6d932ac281e.jpg.html
    Nieśmiało zaznaczyłam zieloną kropkę, jutro beta to może uwierzę że się udało:)

    APrzybylska, Sasanka55, nuśka91, Tele...79, agge, Nuch, Beti82, MonikA_89!, Niecierpliwa..., aeiouy, Szczesliwa_mamusia, szona, Ochmanka, Nikodemka, Iseko, Arashe, Salome, makowa, 5ylwian, Mila1996, Ania_85_, Magduullina, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość

    27 cykl starań


    Aniołek [*] - 3.04.19 poronienie zatrzymane ( 7 tydz )
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 marca 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Malo osób z Podkarpacia na forum, więc tymbardziej mi miło :) ja nie ze stolicy, ale leczymy się w Rzeszowie :) a Ciebie kochana kto prowadzi??

    Mnie od niedawna dr Ulman i jak narazie jestem bardzo zadowolona chociaż cena i częstotliwość wizyt powalają! Ale zleca badania już wdrożył leczenie i jak narazie co mówi i sprawdza to trafione. W maju chce mnie wziąć na laparoskopie. A wcześniej Homa i paru innych. Myślałam też o dr Obrzucie ponoć też super.
    A Ty? :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2019, 11:52

  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 24 marca 2019, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus92 wrote:
    Byłam wpisana na 13 marca ale cykl jak zwykle był z późna owulacja i wszystko się przesuneło. Z góry zalożyłam że nic z tego w tym cyklu, wchodzilam tylko żeby dodać do wykresu temperaturę. Wczoraj zrobiłam test i był pod dobrym światłem cień cienia ale uznałam za negatyw, dziś 15dpo na teście już kreska druga widoczna ale jasna.
    https://zapodaj.net/de6d932ac281e.jpg.html
    Nieśmiało zaznaczyłam zieloną kropkę, jutro beta to może uwierzę że się udało:)
    Gratulacje! :)

    Agus92, buba123 lubią tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 marca 2019, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2019, 21:30

    Agus92 lubi tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7342 10415

    Wysłany: 24 marca 2019, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus92 wrote:
    Byłam wpisana na 13 marca ale cykl jak zwykle był z późna owulacja i wszystko się przesuneło. Z góry zalożyłam że nic z tego w tym cyklu, wchodzilam tylko żeby dodać do wykresu temperaturę. Wczoraj zrobiłam test i był pod dobrym światłem cień cienia ale uznałam za negatyw, dziś 15dpo na teście już kreska druga widoczna ale jasna.
    https://zapodaj.net/de6d932ac281e.jpg.html
    Nieśmiało zaznaczyłam zieloną kropkę, jutro beta to może uwierzę że się udało:)
    Super!!! :)

    Agus92 lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7342 10415

    Wysłany: 24 marca 2019, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 12dpo, rano siknęłam, ale raziło bielą po oczach. No trudno, jakoś się nie nastawiałam na ten cykl przez tą bakterię, która wyszła w posiewie. Mam tylko nadzieję, że w środę się okaże, że torbieli już nie ma i będę mogła ruszyć że stymulacją. Perspektywa antykoncepcji przez miesiąc na wyciszenie jajników trochę mnie przeraża :/
    Szwagierka niedługo zwalnia brzuszek, więc może się załapię :P

    aeiouy, Ochmanka, Iseko lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7342 10415

    Wysłany: 24 marca 2019, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Pati, dziewczyny mają rację z tym progiem. Jak jest za niski to często pojawiają się plamienia. Zbadaj poziom proga i zapytaj lekarza o luteinę :)

    Szona, działaj jak macie ochotę. Z tego co widzę, to im większa frajda z seksu, tym większa szansa na dwie kreski. Kciuki trzymam za to wiosenne zapylanie ✊✊

    szona lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 24 marca 2019, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus92 gratuluję :)

    Monika, właśnie średnio mi się chce w tym cyklu, jak nigdy! Mam w ogóle chyba masakrycznie zatrzymaną wodę w organizmie, tak opuchniętych oczu rano (już od jakiegoś czasu) nie miałam nigdy :/ Będę pic więcej wody i wezmę potas. Może pomoże...

    W ogóle zazwyczaj te owulaki wychodziły pozytywne dużo wcześniej. Ok. 13 dc to już nikomu nie chciało się nic robić ;p Trochę mnie martwi, że każdy jajnik boli prawie tak samo. Z usg wynikało, że prawa strona będzie grała pierwsze skrzypce, a może wcale nie 🤷‍♀️

    Tak jak mówiłam jakiś czas temu - mam rozprawę w Elblągu we wtorek. To zabieram starego jutro na wycieczkę ;) Może (nawet jednodniowa) zmiana aury dobrze nam zrobi :D

    Agus92 lubi tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13247

    Wysłany: 24 marca 2019, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kupiłam duphaston na dwa cykle. To też działa na mnie kojąco ;) ten mój progesteron nigdy nie był szczególnie szalony. Niby w 7 dpo miałam ok. 17, ale lekarz powiedział, że powinien być powyżej 20 (nie słucham go ;p)

    agge lubi tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7342 10415

    Wysłany: 24 marca 2019, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Agus92 gratuluję :)

    Monika, właśnie średnio mi się chce w tym cyklu, jak nigdy! Mam w ogóle chyba masakrycznie zatrzymaną wodę w organizmie, tak opuchniętych oczu rano (już od jakiegoś czasu) nie miałam nigdy :/ Będę pic więcej wody i wezmę potas. Może pomoże...

    W ogóle zazwyczaj te owulaki wychodziły pozytywne dużo wcześniej. Ok. 13 dc to już nikomu nie chciało się nic robić ;p Trochę mnie martwi, że każdy jajnik boli prawie tak samo. Z usg wynikało, że prawa strona będzie grała pierwsze skrzypce, a może wcale nie 🤷‍♀️

    Tak jak mówiłam jakiś czas temu - mam rozprawę w Elblągu we wtorek. To zabieram starego jutro na wycieczkę ;) Może (nawet jednodniowa) zmiana aury dobrze nam zrobi :D
    Myślę, że zmiana otoczenia zawsze ma dobry wpływ. Tyle dzieci zostało zmajstrowanych na wakacjach :D

    szona, ef36 lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 24 marca 2019, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus ta krecha jest piękna! Niech kropek rośnie❤

    MonikA niech wszystko się dobrze potoczy! Ciotka bardzo bardzo już czeka na Monikowego kropka;)
    Miałaś jakieś objawy tej infekcji?

    Dziewczyny powiedzcie mi czy wasi lekarze kazali robić badanie nasienia przed rozpoczęciem stymulacji?

    Agus92 lubi tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 24 marca 2019, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus92, gratulacje!

    Szona, jak Ci się nie chcę to może daj sobie odpocząć? Organizm czasem tego potrzebuje...

    Ja znowu mogłabym przespać cały dzień.

    szona, Agus92 lubią tę wiadomość

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego