Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Październik zwiastuje jesienną szarówkę, weź starego pod koc, a w czerwcu na porodówkę 🤍
Odpowiedz

Październik zwiastuje jesienną szarówkę, weź starego pod koc, a w czerwcu na porodówkę 🤍

Oceń ten wątek:
  • Insane Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Cześć dziewczyny.

U mnie chyba zjazd hormonów, bo czuję się fatalnie psychicznie, a podbrzusze boli mnie już okropnie. Pociesza mnie to o tyle, że może oczyszczę się naturalnie i szybko zaczniemy od nowa. Ale boję się też tego startu od zera, bo teraz mieliśmy tylko jeden zarodek. Zastanawiam się cały czas, co jeszcze zrobić, żeby jakoś poprawić nasze szanse. Porównywałam sobie różne suplementy i chyba zdecydujemy się na fertilman plus i fertilwoman plus, a dla męża jeszcze olej z wiesiołka w kapsułkach. Chcę spróbować jeszcze raz, ale jednocześnie boję się tak bardzo.

Przytulam Cię mocno Smerfelinko 🫂
    Zastąpiłabym olej z wiesiołka olejem z czarnuszki (też łykaj) i dodaj omega-3 dobrej jakości.
    Masz plan, chcesz walczyć i to jest świetny punkt wyjścia. Może zabrzmię teraz, jak hipokrytka, bo sama narzekam ostatnio coraz bardziej, ale BĘDZIE DOBRZE! 💪

40 tc 💔
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Przytulam Cię mocno Smerfelinko 🫂
    Zastąpiłabym olej z wiesiołka olejem z czarnuszki (też łykaj) i dodaj omega-3 dobrej jakości.
    Masz plan, chcesz walczyć i to jest świetny punkt wyjścia. Może zabrzmię teraz, jak hipokrytka, bo sama narzekam ostatnio coraz bardziej, ale BĘDZIE DOBRZE! 💪

Omega-3 mam, więc w sumie nie napisałam o tym, ale wrócę do suplementacji tego też. Bardzo Ci dziękuję za wskazówki! Będziemy działać, jeszcze się nie poddajemy.

Każdy ma prawo czasem sobie ponarzekać 😉

Insane lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • Minia000 Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Cześć dziewczyny.

U mnie chyba zjazd hormonów, bo czuję się fatalnie psychicznie, a podbrzusze boli mnie już okropnie. Pociesza mnie to o tyle, że może oczyszczę się naturalnie i szybko zaczniemy od nowa. Ale boję się też tego startu od zera, bo teraz mieliśmy tylko jeden zarodek. Zastanawiam się cały czas, co jeszcze zrobić, żeby jakoś poprawić nasze szanse. Porównywałam sobie różne suplementy i chyba zdecydujemy się na fertilman plus i fertilwoman plus, a dla męża jeszcze olej z wiesiołka w kapsułkach. Chcę spróbować jeszcze raz, ale jednocześnie boję się tak bardzo.

Smerfelinko zaczynanie od początku jest trudne. :( jednocześnie chce się jak najszybciej zacząć znowu ale też jest strach przed powtórka.
    Pracujesz, jesteś w domu?

Ja też chciałam czuc ze robię coś więcej niż poprzednio- dorzuciliśmy do starań polecany tutaj żel, maz przyjmuje flegamine na upłynnienie nasienia. Oboje jesteśmy na diecie - w tym ja niski IQ. Takie miałam pomysły w tym cyklu. Oczywiście oboje suplementacja.
    Nie wiem czy to coś zadziała ale lepiej się czuje ze coś robię dodatkowo. :)

• kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się nadrobić wiadomości w przerwie w pracy :)

Co do forum - mam dokładnie tak jak Wy. Tak się wkręciłam, że wstaję specjalnie 10min wcześniej żeby wpisać dane do swojego wykresu, przejrzeć inne wykresy i wpisy na forum :D

U nas dużo osób wie o staraniach, tak jakoś wyszło. Rodzice i teściowie wiedzą, ale tu nie ma żadnych nacisków. Mają takie podejście - wspieram, ale nie ingeruję. Co jest chyba lepsze niż dopytywanie (choć czasem mi się wydaje, że wręcz w ogóle się nie interesują). U mnie w rodzinie siostra ma córkę 7 letnią (zaszła w ciążę zaraz na początku małżeństwa mimo, że jeszcze wtedy nie planowali), teraz starają się o drugie i narazie też nie wychodzi. I z nią mogę rozmawiać i ona to trochę rozumie. Ale nie wiem co będzie, jeśli jej uda się pierwszej, pewnie będę zdychać z rozpaczy. Wiem, że to nie wyścigi i będę się cieszyć jej szczęściem, ale to co Nowa pisała wczoraj - to jest taka radość opłakana moim nieszczęściem. Takie najbliższe koleżanki też wiedzą - jedna, która starała się 3 lata o pierwsze. Druga, która o swoje starała się krótko, ale jest ginekologiem i mnie wspiera 'z innej strony' :P

Natomiast mam jedną koleżankę, która się stara od 6 lat. Obecnie odpuścili całkiem i czekają na decyzję w sprawie adopcji. Nie znam jednak szczegółów jej problemów, bo kontakt się trochę rozwlekł, ale tak się złożyło, że w ten weekend jedziemy razem na takie warsztaty dla kobiet do Brennej. Mam nadzieję, że będzie okazja do rozmów i wzajemnego wsparcia. To jest mega ważne, żeby mieć z kim rozmawiać.

Dlatego tak bardzo doceniam to forum. ❤

Nitko - to bardzo ładne wyniki. Mój mąż ma podobne - ocenione przez ginekologa, jako prawidłowe. Natomiast uparł się, żeby je poprawić, więc łyka suplementy i stara sie ruszać. To na pewno nie zaszkodzi :)

Smerfelinko - ja Cię bardzo mocno wspieram w tym nowym starcie. Wierzę, że zaświeci dla Was słoneczko i doczekacie się swojego maluszka. Nie poddajemy się. 🍀🌞🤞

Anka96 - miło Cię widzieć po chwilowej nieobecności. Co u Ciebie? 😉

Smerfelinka, Lusia3131 lubią tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87: parametry nasienia prawidłowe ✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania na spokojnie od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji

Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
    Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅

06.24 borelioza - leczenie ✅

10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
    11.24 - 12.24 ---> leczenie + kontrolne wymazy💊
    01.25 - 🏥badania hormonalne, HSG, histeroskopia 🙏🙏🙏

Wysłany: 17 października, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, ale wysmarowałam elaborat. 😳

Insane - polecisz omega3? Bo mi się właśnie skończyły, a miałam jakieś takie zwykłe z apteki. A Ty jesteś moją encyklopedią suplementów 🤣 ❤

• Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

• Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia000 wrote:
    Smerfelinko zaczynanie od początku jest trudne. :( jednocześnie chce się jak najszybciej zacząć znowu ale też jest strach przed powtórka.
    Pracujesz, jesteś w domu?

Ja też chciałam czuc ze robię coś więcej niż poprzednio- dorzuciliśmy do starań polecany tutaj żel, maz przyjmuje flegamine na upłynnienie nasienia. Oboje jesteśmy na diecie - w tym ja niski IQ. Takie miałam pomysły w tym cyklu. Oczywiście oboje suplementacja.
    Nie wiem czy to coś zadziała ale lepiej się czuje ze coś robię dodatkowo. :)

Dlatego ja też chcę coś więcej zrobić. Żeby czuć jakiekolwiek poczucie sprawczości. To co piszesz na pewno Wam nie zaszkodzi, więc próbujcie. Może akurat coś zadziała.

Pracuję, ale dużo z domu, bo nie czuję się teraz na siłach iść do biura...

👩36 lat 🧑39 lat

9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml

kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfelinka wrote:
    Cześć dziewczyny.

Kochana stres i chwilę zwątpienia zawsze są, szczególnie wtedy kiedy myślimy, że już jest ok, już tak blisko a tu nagle jebs…wiele razy chcieliśmy z mężem rzucić już to wszystko w cholerę, bo „ile można?” Ale przecież jeśli się poddamy to nigdy nie osiągniemy celu! Twoje zwątpienie jest zupełnie normalne i zrozumiałe. I pamiętaj nikt nie jest tak silny jak pary, które mierzą się z niepłodnością! 💪💪💪 wierze, że wszyscy w końcu osiągniemy nasz upragniony cel 😘😘😘 trzymam mocno kciuki za waszą kolejną procedurę i wierzę że będzie udana 🤞🤞🤞

Smerfelinka lubi tę wiadomość

🙎‍♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
    AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston

👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)
  • Insane Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Boże, ale wysmarowałam elaborat. 😳

Insane - polecisz omega3? Bo mi się właśnie skończyły, a miałam jakieś takie zwykłe z apteki. A Ty jesteś moją encyklopedią suplementów 🤣 ❤

Proszę bardzo 😂

https://allegro.pl/oferta/doctor-s-best-omega-3-fish-oil-120-kaps-9421295016

Dość drogie, ale dużo i dobrej jakości.

Smerfelinka, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość

40 tc 💔
  • M93 Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech tu ktoś już sika, jakieś cienie będą czy cos do wypatrywania 🤓 mam niedobór patrzenia na testy 🤣

Mi się tak dłuży do tego okresu, że jak nie przyjdzie za tydzień to chyba oszaleję 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 11:46

Nosa, Vergeet, Olcia1987 lubią tę wiadomość

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    ⏸️ 09.08 🥹 ➡️ 10+2 💔

CDN 😎😂

PCOS.

Wysłany: 17 października, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Proszę bardzo 😂

https://allegro.pl/oferta/doctor-s-best-omega-3-fish-oil-120-kaps-9421295016

Dość drogie, ale dużo i dobrej jakości.

Dziękuję 💕

Insane lubi tę wiadomość

• Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 17 października, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Niech tu ktoś już sika, jakieś cienie będą czy cos do wypatrywania 🤓 mam niedobór patrzenia na testy 🤣

Mi się tak dłuży do tego okresu, że jak nie przyjdzie za tydzień to chyba oszaleję 🫣
    No ja dzisiaj 6 dpo i po iui i już bym najchętniej testowała 🤣🤣 ale wiem że nie ma to nawet najmniejszego sensu 😁 będę walczyć ze soba, żeby wytrzymać chociaż do wtorku 💪

Insane, Misiula, Olcia1987 lubią tę wiadomość

AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023

• M93 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:
    No ja dzisiaj 6 dpo i po iui i już bym najchętniej testowała 🤣🤣 ale wiem że nie ma to nawet najmniejszego sensu 😁 będę walczyć ze soba, żeby wytrzymać chociaż do wtorku 💪
    Weź chociaż w poniedziałek 🤭 czekam na ten Twój test, jakbym to ja miała sikać 😂

Nowa2024, kałamarnica 11, Misiula, Vergeet, Olcia1987 lubią tę wiadomość

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    ⏸️ 09.08 🥹 ➡️ 10+2 💔

CDN 😎😂

PCOS.
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Weź chociaż w poniedziałek 🤭 czekam na ten Twój test, jakbym to ja miała sikać 😂

Haha kusisz mnie jak moje 16 pinków z allegro, które codziennie na mnie patrzą 🤣🤣🤣

kałamarnica 11, Misiula, Vergeet, Olcia1987 lubią tę wiadomość

AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023

• Lusia3131 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie wkurzało strasznie, że jak już miałam Rysia -staraliśmy się o drugie dziecko, ale nikt nie wiedział i na każdym kroku słyszałam "Rysio MUSI mieć rodzenstwo". To słowo MUSI do tej pory we mnie siedzi, bo przecież chcieliśmy mu je dać, ale co chwila poronienie i nikt w rodzinie nie wiedział, jaki dramat przechodzimy: jeden za drugim.
    W tym samym czasie wysyp ciąż w rodzinie i U koleżanek. Nie umiałam się cieszyć z nimi. Płakałam strasznie i zastanawiałam się, co ze mną jest nie tak? Mamy stabilna sytuację finansową.. podjęliśmy świadoma decyzję. Mamy przygotowane miejsce w sercu... a wciąż tracimy tego okruszka... ale w końcu się udało. Rodzinie powiedziałam pod koniec 4 miesiąca, bo delikatnie już wystawał mi brzuszek... ale wciąż się bałam...
    Teraz podchodze juz na lajcie... ale to dopiero początki, więc być może jeszcze nie wpadłam w tę spiralę obłąkania na punkcie ciąży.... a byłam w niej w staraniach o drugie dziecko na pewno.

Vergeet lubi tę wiadomość

2018 Rysio♡♡♡♡♡ !!! 3590 38tc! ♡♡♡♡

2020 13 tydzień;( bliźniaki.. 😞
    2021 11 tydzień:(
    2021 5× ciąża biochemiczna
    2022 2x ciąża biochemiczna

2023 Tadzio !! ♡♡♡♡ 3490 38tc♡♡♡♡♡

Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka !
  • Insane Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:

Dokładnie 😂 czekam, jak na swój własny 😂

Nowa2024 lubi tę wiadomość

40 tc 💔
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Dokładnie 😂 czekam, jak na swój własny 😂
    No to…czekam z wami! 🤣🤣🤣

M93, Insane lubią tę wiadomość

AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia3131 wrote:
    A mnie wkurzało strasznie, że jak już miałam Rysia -staraliśmy się o drugie dziecko, ale nikt nie wiedział i na każdym kroku słyszałam "Rysio MUSI mieć rodzenstwo". To słowo MUSI do tej pory we mnie siedzi, bo przecież chcieliśmy mu je dać, ale co chwila poronienie i nikt w rodzinie nie wiedział, jaki dramat przechodzimy: jeden za drugim.
    W tym samym czasie wysyp ciąż w rodzinie i U koleżanek. Nie umiałam się cieszyć z nimi. Płakałam strasznie i zastanawiałam się, co ze mną jest nie tak? Mamy stabilna sytuację finansową.. podjęliśmy świadoma decyzję. Mamy przygotowane miejsce w sercu... a wciąż tracimy tego okruszka... ale w końcu się udało. Rodzinie powiedziałam pod koniec 4 miesiąca, bo delikatnie już wystawał mi brzuszek... ale wciąż się bałam...
    Teraz podchodze juz na lajcie... ale to dopiero początki, więc być może jeszcze nie wpadłam w tę spiralę obłąkania na punkcie ciąży.... a byłam w niej w staraniach o drugie dziecko na pewno.

U mnie właśnie cały czas pytają o rodzeństwo, a dodatkowo synek bardzo chciałby mieć rodzeństwo i co kilka dni pyta, kiedy będzie miał w końcu braciszka albo siostrzyczkę...

O naszych staraniach wie tylko moja siostra, bo rozpoznała mnie na instagramie, chociaż nie pokazuję tam twarzy. To mój taki pamiętnik ivf, ale w sumie nie mam nic przeciwko, że akurat ona się dowiedziała. Natomiast nikt inny z rodziny nie wie. Moja mama codziennie by pytała, jak się czuję, a ja kompletnie nie mam na to siły. Poza tym wiedzą w pracy dwie osoby najbliżej współpracujące ze mną i nie robią problemów, jak muszę wziąć niezapowiedziany dzień wolnego. Ale wiedzą tylko tyle, ile muszą. Na co dzień czuję, że tylko tutaj i ewentualnie na insta mogę szczerze napisać o swoich uczuciach. Dzisiaj od rana popłakuję sobie i cieszę się, że mogę pracować z domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 13:01

Lusia3131 lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml

kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • Lusia3131 Autorytet

Wysłany: 17 października, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cie Smerfelinko... trzymam za Ciebie kciuki.

Dziewczyny z wiedzą, proszę o potwierdzenie czy ja dobrze zrozumiałam.
    Pani doktor mi powiedziała, że pewność, kiedy była owulacja mam dopiero w dniu okresu , bo wtedy wiem że była 14 dni wcześniej i zawsze tak jest.
    Czy to prawda?
    Wychodzi na to, że w takim razie coś źle liczę, ostatnie cykle mam jakby 15 dni przed licząc że pik jest 17 dni wcześniej. Nawet po monitoringu, gdzie pęcherzyk miał 22mm , pani doktor powiedziala, że zaraz owulacja to i tak dostałam 16 dni później miesiączkę..
    Kurde mam nadzieje, ze któraś z Was zrozumie o co mi chodzi bo chyba się zagmatwałam....

Smerfelinka lubi tę wiadomość

2018 Rysio♡♡♡♡♡ !!! 3590 38tc! ♡♡♡♡

2020 13 tydzień;( bliźniaki.. 😞
    2021 11 tydzień:(
    2021 5× ciąża biochemiczna
    2022 2x ciąża biochemiczna

2023 Tadzio !! ♡♡♡♡ 3490 38tc♡♡♡♡♡

Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka !
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 17 października, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia3131 wrote:

Pani doktor mi powiedziała, że pewność, kiedy była owulacja mam dopiero w dniu okresu , bo wtedy wiem że była 14 dni wcześniej i zawsze tak jest.
    Czy to prawda?
    Wychodzi na to, że w takim razie coś źle liczę, ostatnie cykle mam jakby 15 dni przed licząc że pik jest 17 dni wcześniej. Nawet po monitoringu, gdzie pęcherzyk miał 22mm , pani doktor powiedziala, że zaraz owulacja to i tak dostałam 16 dni później miesiączkę..
    Kurde mam nadzieje, ze któraś z Was zrozumie o co mi chodzi bo chyba się zagmatwałam....
    Rozumiem o co ci chodzi 😉 wcale nie jest regułą że okres przychodzi idealnie 14 dni po owulacji. Przyjmuje się, że prawidłowa długość fazy lutealnej (dpo) to 12-16 dni. Ja w poprzednim cyklu wg testów owulacyjnych clear blue miałam owulację 14 dc a cykl trwał 26 dni 😉

Lusia3131, Insane, Aksandra lubią tę wiadomość

AMH 2,7
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 17 października, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia3131 wrote:

Czy to prawda?

Lusia z tego, co wiem, to niestety nie jest to takie proste. Byłoby idealnie, gdyby faza lutealna miała 14 dni, ale u każdego może mieć nieco inną długość. Dobrze, żeby nie była za krótka, wtedy można ją trochę sztucznie wydłużyć np. duphastonem. Ale jeśli ma 14 dni lub trochę dłużej, to jest to jak najbardziej ok. U Ciebie ta faza może mieć np. 16 dni. Ja miewałam zwykle 15 dni.

Lusia3131 lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml

kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ