Październik zwiastuje jesienną szarówkę, weź starego pod koc, a w czerwcu na porodówkę 🤍
-
WIADOMOŚĆ
-
Aksandra wrote:Nowa - ja oczywiście też czekam z niecierpliwością na Twoje testowanie 😘
A co do tematu wtajemniczania otoczenia w starania o dziecko i jego reakcji na to.. to u mnie sporo osób wie, że się staramy - moje trzy przyjaciółki. Jedna ma dwie córeczki, jest po poronieniach, druga starała się dwa lata o pierwsze, trzecia nie ma faceta.. Nasze historie są różne, ale żadnej nie jest łatwa. W pracy najbliższe grono, z którym łączą mnie nie tylko kwestie zawodowe, ale też przyjaźń. I powiem Wam, że najgorzej jest z rodziną. Kiedyś usłyszałam takie zdanie od mojej mamy, czego nie umiem jej zapomnieć "po co ci to dziecko?". Bardzo mnie zraniła, bo równie dobrze mogłam ja zapytać "po co ci byłam ja i moja siostra"? Ale spasowałam. Rozumiem to na swój sposób, że moja mama nie radzi sobie z moim cierpieniem i uważa, że mogłabym go uniknąć, gdybym przestała pragnąć. Tak się nie da niestety. Nikt nie wie o ivf oprocz moich rodziców i Was ❤️ dla mnie to temat tak intymny, że sama procedura już odziera z tej intymności..🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston
👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl) -
Nowa2024 wrote:A zmieniając temat z tego przykrego, wbiłam na ten drugi wątek miesięczny z ciekawości podejrzeć ich 🤯 maaaasaaakraa ile tam jest dziewczyn i ile tam się dzieje 😮 z jednej strony fajnie, ale z drugiej cieszę się, że tutaj jest powiedzmy bardziej kameralnie i możemy być na bieżąco z sytuacją u każdej dziewczyny, bo tam to by trzeba nie pracować, żeby być w stanie ogarnąć każdą wiadomośc i być w miarę na bieżąco 😁 także no…fajne to nasze grono tutaj 😍♥️
Ja też wolę kameralnie, czuję że w jakimś stopniu was znam, że wspieramy się nawzajem i realnie gdzieś tam ktoś o kimś myśli, to ważne.
Tam to nawet nie ogarniałam 1 dnia a co dopiero osób i tematów 😅Nowa2024 lubi tę wiadomość
👩🏻1987 🧑🏻🦲1992
💔2009
💙2010
🩷2013
Starania od 04.2024
Wiesiołek + Wit E + omega + NAC -
Olcia1987 wrote:Ja słyszałam od wielu osób testy w stylu „umiałaś 2 zrobić a 3 nie?”
Na wigilii przy stole moja przyjaciółka (taka polska mama w Holandii jest starsza o 30 lat ode mnie) wywaliła mojemu Holendrowi że „jak nie wie jak się zabrać za robienie dzieci to ona mu wytłumaczy”
A większość moich znajomych patrzy na mój brzuch i co tylko bardziej wystaje to już pytają „który miesiąc?”
I żeby było śmieszniej (śmiech przez łzy) nikt nie wie że się staramy, więc to ich „planowanie naszej rodziny”
A mnie 💔 za każdym razem kiedy muszę wybuchać śmiechem i z tego żartować 😢Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 18:32
39tc.💔🕊️
11.09 cb💔
trombofilia wrodzona🩸🧬 -
Teraz z innej beczki bo już nic nie rozumiem. Owulację zawsze wiedziałam kiedy mam; ból w podbrzuszu i testy ciemniały zwykle 11-14 dzien cyklu. Dziś jest 5 dzien cyklu i zaczął mnie lekko kluc prawy jajnik. Poszłam i tak z czapy zrobilam test owulacyjny i wyszła po chwili jasna druga kreska. Dodam że okres miałam jednodniowy- to nie jest normalne. Jestem umówiona do gin po niby owulacji czyli 28.10. I co teraz? To możliwe że owulacja bedze tak szybko? 😬
-
Daniela, dopóki nie będzie PIKu to ja bym sie nie przejmowała niczym..
Blada kreska moze sie pojawić nawet tydzień wcześniej, więc uważam, ze zdążysz z wizytą tak jak chciałaś.Daniela77 lubi tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Dziewczyny , a ja mam pytanie trochę z innej beczki do tych ,które są pod stałą opieką lekarza , w trakcie leczenia i diagnostyki. Chodzicie do zwykłych lekarzy , do prywatnych klinik? Czy może któraś korzystała z poradni leczenia niepłodności w ramach NFZ ? Ja jestem z okolic Warszawy i niedawno zorientowałam się ,że w Warszawie jest kilka takich potradni , gdzie zapewniają pełną diagnostykę nieodpłatnie,nawet zabiegi inseminacji i oczywiście programy refundacji im Vitro. Myślę czy nie zainteresować się tym tematem. Szczerze powiem ,że zaczyna mnie przerażać ilosc kosztów związanych z całymi staraniami..🫣jutro mam wizytę w klinice tylko po to żeby dostać recepty na leki do stymulacji , będzie mnie to kosztować 300 zł...koszt leków jeszcze nie wiem jaki ale pewnie z 300 zł ,potem pewnie ze 2 monitoringi + badania krwi przed zastrzykiem ...🫣 jutro będę robić resarch po tych placówkach, ciekawa jestem jaki jest czas oczekiwania żeby dostać się na wizytę do takiej poradni. 🤔 Macie jakieś doświadczenia z takimi placówkami ?👩❤️👨👶 Starania od 03/2023
💃30 lat
AMH 1,92✅
Cykle owulacyjne ✅
badania hormonalne ✅ za niski testosteron❌włączona suplementacja💊
09.2024 - badanie drożności jajowodów, oba jajowody drożne ✅
28.09.2024- pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności, wstępna diagnoza - Niepłodność idiopatyczna
10.2024 pierwszy cykl z Ovitrelle💉 ❌
10/11.2024 stymulacja Lametta + Zivafert💉 ❌
11/12.2024 stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉⏳⏰
12.2024 badanie Kariotypu -oboje ⏳⏰
01.2025 start z IVF ❓
Suplementacja💊: Koenzym Q10, Biosteron, Melatonina, Resweratrol, Zioła Ojca Sroki, ADEK, magnez ,kwas foliowy
🧔31 lat
05/2024 badanie nasienia ✅
morfologia 8%
badania hormonalne ✅
Suplementacja 💊: Fertistim Men, Omega 3 -
Pół dnia mi zajęło żaby wszytko nadrobić z dzisiaj 😂
Jeżeli chodzi o to forum, to ja uwielbiam tu z Wami się dzielić, rozmawiać i wspierać. Nasz wątek jest kameralny i to mj się podoba. Na głównym faktycznie za dużo ludzi i potrzeba duuuzo wolnego czasu na czytanie.
Co do mówienia o staraniach... U mnie dużo bliskich znajomych wie co przeszliśmy. Wiedzą, że się staramy ale nie ingerują. Rodzina? Nic nikomu nie mówimy, bo same wiecie jak to jest. My mieszkamy za granicą i żyjemy swoim życiem. Moja mama odeszła parę lat temu, z ojcem nie mam kontaktu. Z teściami rozmawiamy 1-2 razy w tygodniu ( w sumie najbardziej syn chce z nimi gadać). Rodzeństwo czasami się do nas odzywa - kiedy coś chcą 😂
U nas bardzo na luzie, cenimy sobie prywatność.
I też nauczeni życiem jeżeli się uda, to powiemy około 5 miesiąca.
Jak byłam w pierwszej ciąży to jak głupia do wszystkich się chwaliłam a potem musiałam się tłumaczyć, a to było jeszcze gorsze niż samo poronienie.
Na koniec chciałam Wam podziękować za to, że jesteście ❤️
Aaa, synek dzisiaj był 5 h w żłobku 😁 panie mówią że bardzo ładnie się adaptuje 😁Nowa2024, Olcia1987, Wiolala, Marysia996, Vergeet, Smerfelinka lubią tę wiadomość
-
Olcia1987 wrote:Ja też wolę kameralnie, czuję że w jakimś stopniu was znam, że wspieramy się nawzajem i realnie gdzieś tam ktoś o kimś myśli, to ważne.
Tam to nawet nie ogarniałam 1 dnia a co dopiero osób i tematów 😅
Zdecydowanie. Ja na początku gdy znalazłam ovufriend próbowałam się przebić na tym głównym wątku. Ale kilka razy moje posty zostały przemilczane i w końcu odpuściłam.
A do Was wpadłam tylko zapytać o testy Clearblue, czy na pewno mam je robić z porannego moczu.
A Wy byłyście takie kochane dla mnie od razu, że zadomowiłam się tu na stałe i już się nigdzie nie wybieram. ❤Misiula, Aksandra, Nowa2024, Chesterka1124, Olcia1987, Vergeet, Smerfelinka lubią tę wiadomość
👱♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
• Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka
👨'87: parametry nasienia prawidłowe ✅
• Profertil Man
🐱 '18 Kitku
• starania na spokojnie od: 08.2023r.
• starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji
Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅
06.24 borelioza - leczenie ✅
10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
11.24 - 12.24 ---> leczenie + kontrolne wymazy💊
01.25 - 🏥badania hormonalne, HSG, histeroskopia 🙏🙏🙏 -
kałamarnica 11 wrote:Zdecydowanie. Ja na początku gdy znalazłam ovufriend próbowałam się przebić na tym głównym wątku. Ale kilka razy moje posty zostały przemilczane i w końcu odpuściłam.
A do Was wpadłam tylko zapytać o testy Clearblue, czy na pewno mam je robić z porannego moczu.
A Wy byłyście takie kochane dla mnie od razu, że zadomowiłam się tu na stałe i już się nigdzie nie wybieram. ❤
Zastanawiam się co zamówić na kolejny cykl 😅👩🏼1993
🧑🏻🦱1987
(2cs)
👧🏼2020
(12cs)
⏸️ 09.08 🥹 ➡️ 10+2 💔
CDN 😎😂
PCOS. -
Swoją drogą na ogólnym wątku bardzo dużo ciąż, ale wydaje mi się, że wiecej tam dziewczyn, które mają krótszy czas starań. Oby i u nas tak się pięknie zazieleniło 🌱🌱
Nowa2024, M93, Insane, Misiula, Olcia1987, kałamarnica 11, Chesterka1124, Vergeet, Smerfelinka lubią tę wiadomość
♀️33 ♂️ 35 👩❤️👨 15cs naturalnych
IVF - 12🥚, 5❄️
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Misiula wrote:Dziewczyny , a ja mam pytanie trochę z innej beczki do tych ,które są pod stałą opieką lekarza , w trakcie leczenia i diagnostyki. Chodzicie do zwykłych lekarzy , do prywatnych klinik? Czy może któraś korzystała z poradni leczenia niepłodności w ramach NFZ ? Ja jestem z okolic Warszawy i niedawno zorientowałam się ,że w Warszawie jest kilka takich potradni , gdzie zapewniają pełną diagnostykę nieodpłatnie,nawet zabiegi inseminacji i oczywiście programy refundacji im Vitro. Myślę czy nie zainteresować się tym tematem. Szczerze powiem ,że zaczyna mnie przerażać ilosc kosztów związanych z całymi staraniami..🫣jutro mam wizytę w klinice tylko po to żeby dostać recepty na leki do stymulacji , będzie mnie to kosztować 300 zł...koszt leków jeszcze nie wiem jaki ale pewnie z 300 zł ,potem pewnie ze 2 monitoringi + badania krwi przed zastrzykiem ...🫣 jutro będę robić resarch po tych placówkach, ciekawa jestem jaki jest czas oczekiwania żeby dostać się na wizytę do takiej poradni. 🤔 Macie jakieś doświadczenia z takimi placówkami ?
Ja jeżdżę do prywatnej kliniki i fakt są to mega koszty w skali całego leczenia. Ale tą klinikę polecił mi rok temu gin do którego wcześniej chodziłam więc tak już zostało. Ale nie mam totalnie porównania z takim leczeniem niepłodności na NFZ🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston
👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl) -
Wróciłam do domu, pół dnia w lesie. Tego potrzebowałam ♥️ Będę nadrabiać 🤣Olcia1987 wrote:Dzień dobry ❤️
Dla mnie to forum to zbawienie, ponieważ nie odważyłam się nikomu ze znajomych pow że się staramy, a tym bardziej, że nie wychodzi 😓
Wie jedna moja przyjaciółka ale ona z tych „nie myśl o tym to zaskoczy” i już 🤷🏻♀️
Ciężko mi wytłumaczyć osobie która zachodzi w ciążę od samego spojrzenia męża 🤣🤣 (8 dzieci) że ja mam problem, że nie idzie, że się martwię itd dla niej to „w tym msc będę w ciąży” i już w niej była 😅
Dobrze, że Was mam ❤️
Pięknego dnia 😘
A w NL wczoraj 22 st a dziś 20 🤩🤩🤩🤩
Podpisuję się pod tym obiema łapkami, u nas też nikt nie wie. Najbliższa koleżanka ciśnie i jak się widzimy jest tylko kiedy dziecko kiedy dziecko. Nie mam siły się nikomu tłumaczyć, opowiadać. Zawsze mówię: jak będzie to się na pewno dowiesz/dowiecie. Od zeszłomiesięcznej ciąży biochemicznej nawet nie mam ochoty się z nią widywać bo wiem, że będzie na wejściu kiedy ciąża i mogę powiedzieć słowo za dużo.
22.10- ⏸️ (10dpo)
23.10- beta 44,32 🥹; progesteron 18,24
25.10- beta 183,62; progesteron 17,40
28.10- beta 962,62; progesteron 25,40
2.11- beta 7268,00; progesteron 17,74
4.11- pęcherzyk ciążowy 8mm 😍
8.11- 1cm człowieka z bijącym serduszkiem 😍 -
Nowa2024 wrote:No ja dzisiaj 6 dpo i po iui i już bym najchętniej testowała 🤣🤣 ale wiem że nie ma to nawet najmniejszego sensu 😁 będę walczyć ze soba, żeby wytrzymać chociaż do wtorku 💪
Ja 5dpo i obiecałam sobie, że do dnia okresu nie ma mowy o zakupie testu ale tak dzisiaj jechałam sobie z pracy niedawno (mam godzinkę w jedną stronę więc mam czas pomyśleć sobie i przegadać ze sobą wiele spraw) to zaświtała mi myśl, że może tak dzien-dwa wcześniej zacząć 🤣Nowa2024, M93 lubią tę wiadomość
22.10- ⏸️ (10dpo)
23.10- beta 44,32 🥹; progesteron 18,24
25.10- beta 183,62; progesteron 17,40
28.10- beta 962,62; progesteron 25,40
2.11- beta 7268,00; progesteron 17,74
4.11- pęcherzyk ciążowy 8mm 😍
8.11- 1cm człowieka z bijącym serduszkiem 😍 -
Misiula wrote:Dziewczyny , a ja mam pytanie trochę z innej beczki do tych ,które są pod stałą opieką lekarza , w trakcie leczenia i diagnostyki. Chodzicie do zwykłych lekarzy , do prywatnych klinik? Czy może któraś korzystała z poradni leczenia niepłodności w ramach NFZ ? Ja jestem z okolic Warszawy i niedawno zorientowałam się ,że w Warszawie jest kilka takich potradni , gdzie zapewniają pełną diagnostykę nieodpłatnie,nawet zabiegi inseminacji i oczywiście programy refundacji im Vitro. Myślę czy nie zainteresować się tym tematem. Szczerze powiem ,że zaczyna mnie przerażać ilosc kosztów związanych z całymi staraniami..🫣jutro mam wizytę w klinice tylko po to żeby dostać recepty na leki do stymulacji , będzie mnie to kosztować 300 zł...koszt leków jeszcze nie wiem jaki ale pewnie z 300 zł ,potem pewnie ze 2 monitoringi + badania krwi przed zastrzykiem ...🫣 jutro będę robić resarch po tych placówkach, ciekawa jestem jaki jest czas oczekiwania żeby dostać się na wizytę do takiej poradni. 🤔 Macie jakieś doświadczenia z takimi placówkami ?
Ja nie do końca wiedziałam, że coś takiego w ogóle jest. Nie do końca, bo widziałam, że był jakiś program w IMIDzie, ale nie wiem jak tam do końca jest. Już nie miałam siły szukać po swoich przejściach. Z góry założyłam, że czas oczekiwania jest długi. W klinice mam pewność, że mają in vitro i w przypadku niepowodzenia jakiegoś ewentualnego leczenia wiem, że przejdziemy do procedury na miejscu bez odsyłania do kolejnych „drzwi” i zaczynania wszystkiego od nowa.
Koszty i mnie przerażają, ale liczę na szybką kwalifikację do in vitro i refundację leczenia.
Na pewno jakbym miała więcej czasu to szukałabym czegoś dłużej i taniej… najlepiej jakby się dało cofnąć czas o parę lat…
A dałabyś znać, jak znajdziesz coś fajnego?40 tc 💔 -
KasiaBe90 wrote:Wróciłam do domu, pół dnia w lesie. Tego potrzebowałam ♥️ Będę nadrabiać 🤣
Podpisuję się pod tym obiema łapkami, u nas też nikt nie wie. Najbliższa koleżanka ciśnie i jak się widzimy jest tylko kiedy dziecko kiedy dziecko. Nie mam siły się nikomu tłumaczyć, opowiadać. Zawsze mówię: jak będzie to się na pewno dowiesz/dowiecie. Od zeszłomiesięcznej ciąży biochemicznej nawet nie mam ochoty się z nią widywać bo wiem, że będzie na wejściu kiedy ciąża i mogę powiedzieć słowo za dużo.
Ja właśnie mam z tym problem, a w sumie nie problem, nie mam ochoty mówić i się tłumaczyć… bo najedzony głodnego nie zrozumie 😢😢
Moj R rozumie, wy rozumiecie, to wystarczy, mam was i to jest moje szczęście w nieszczęściu ❤️
Nowa2024, KasiaBe90, Vergeet lubią tę wiadomość
👩🏻1987 🧑🏻🦲1992
💔2009
💙2010
🩷2013
Starania od 04.2024
Daniela77 wrote:Teraz z innej beczki bo już nic nie rozumiem. Owulację zawsze wiedziałam kiedy mam; ból w podbrzuszu i testy ciemniały zwykle 11-14 dzien cyklu. Dziś jest 5 dzien cyklu i zaczął mnie lekko kluc prawy jajnik. Poszłam i tak z czapy zrobilam test owulacyjny i wyszła po chwili jasna druga kreska. Dodam że okres miałam jednodniowy- to nie jest normalne. Jestem umówiona do gin po niby owulacji czyli 28.10. I co teraz? To możliwe że owulacja bedze tak szybko? 😬
Kochana kreski to ja mam cały miesiąc 😅
Musi być ciemna tak samo a nawet ciemniejsza od testowej 🤞🏼🍀👩🏻1987 🧑🏻🦲1992
💔2009
💙2010
🩷2013
Starania od 04.2024
Chesterka1124 wrote:Pół dnia mi zajęło żaby wszytko nadrobić z dzisiaj 😂
Jeżeli chodzi o to forum, to ja uwielbiam tu z Wami się dzielić, rozmawiać i wspierać. Nasz wątek jest kameralny i to mj się podoba. Na głównym faktycznie za dużo ludzi i potrzeba duuuzo wolnego czasu na czytanie.
Co do mówienia o staraniach... U mnie dużo bliskich znajomych wie co przeszliśmy. Wiedzą, że się staramy ale nie ingerują. Rodzina? Nic nikomu nie mówimy, bo same wiecie jak to jest. My mieszkamy za granicą i żyjemy swoim życiem. Moja mama odeszła parę lat temu, z ojcem nie mam kontaktu. Z teściami rozmawiamy 1-2 razy w tygodniu ( w sumie najbardziej syn chce z nimi gadać). Rodzeństwo czasami się do nas odzywa - kiedy coś chcą 😂
U nas bardzo na luzie, cenimy sobie prywatność.
I też nauczeni życiem jeżeli się uda, to powiemy około 5 miesiąca.
Jak byłam w pierwszej ciąży to jak głupia do wszystkich się chwaliłam a potem musiałam się tłumaczyć, a to było jeszcze gorsze niż samo poronienie.
Na koniec chciałam Wam podziękować za to, że jesteście ❤️
Aaa, synek dzisiaj był 5 h w żłobku 😁 panie mówią że bardzo ładnie się adaptuje 😁
Ja też napewno nie powiem wcześniej, pierw niech będzie ciąża, potem NIPT, potem min 2 trymestr i wtedy może odważę się komuś powiedzieć 🤞🏼🤞🏼🤞🏼🤞🏼
Gratulacje 🥳 czyli małymi kroczkami żłobek wchodzi w krew ❤️🥳🙏🏼Chesterka1124 lubi tę wiadomość
👩🏻1987 🧑🏻🦲1992
💔2009
💙2010
🩷2013
Starania od 04.2024
M93 wrote:A jak te testy? Sprawdziły Ci się?
Zastanawiam się co zamówić na kolejny cykl 😅
Ja wolę te testy, konkret bez kombinowania kiedy nie pić, nie sikać itd
Rano wstaje, sikam do kubeczka, testuję i wiem 👍🏼
Dopiero jak miałam stałą buźkę to dla sportu wzięłam testy e@h które jeszcze miałam i spróbowałam, też był pozytywny 👍🏼
Co prawda nic nie wyszło ale 🐒 przyszła 15 dni po buźce czyli tak jak zawsze 👍🏼👩🏻1987 🧑🏻🦲1992
💔2009
💙2010
🩷2013
Starania od 04.2024
Misiula, my się leczymy w prywatnej klinice niepłodności, ale właśnie ze względu na kosztowność wizyt, leczenia i czas od razu zdecydowaliśmy się na ivf, bo jest refundowane z MZ. Ogólnie zanim podejmie się ivf to często parom proponuje się inseminację, ona w naszej klinice jest niestety platna. Z ivf odchodzi mnóstwo kosztów (finansowych, bo nie mówię o innych..) natomiast za leki (i niektóre badania) płaci się z własnej kieszeni. Do najtańszych nie należą, plus oczywiscie suple😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 19:51
♀️33 ♂️ 35 👩❤️👨 15cs naturalnych
IVF - 12🥚, 5❄️
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Ile stron było do nadrobienia 🫣 uff skończyłam.
Co do krępowania się u gina to mam ciekawe wspomnienia z porodówki... W planie porodu trzeba zaznaczyć czy zgadzasz się na udział praktykantów/ studentów przy badaniach i porodzie. Oczywiście zaznaczyłam, że tak. Myślę sobie niech się młodzi uczą ale przy każdym badaniu było obecnych z 15 osób... 🫣