X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Początek lata na początek ciąży :):) Czerwcowe testowanie 2019
Odpowiedz

Początek lata na początek ciąży :):) Czerwcowe testowanie 2019

Oceń ten wątek:
  • Salome Autorytet
    Postów: 2753 3973

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, jestem z Tobą - u mnie też test negatywny, a już 11 dpo, czyli choć cień cienia powinien być.
    Czyli u mnie problem nie tylko z niepękającymi pęcherzykami, ale coś jeszcze... :(

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    biopsja endometrium ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina ok
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 (metypred 4mg + neoparin) :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 (encorton 5mg + intralipid + atosiban + neoparin) :(

    IUI nr 1 (+fertile chip) - 02.2022 (encorton 7,5mg + accofil + neoparin) :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, polubiłam za pierwszą część. Bieli na teście nie lubię! 😒😢

    Pati96 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Mama_Zuzia Autorytet
    Postów: 2536 3957

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wasze bobasy chcą mieć własne święto i ponieważ jest 11dpo to jeszcze nic straconego to może pokażą się trochę później? Oby ✊🏼✊🏼✊🏼

    Sasanko- Ty wariatko! Hahah

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 09:09

    Pati96, Sasanka55 lubią tę wiadomość

    ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • szona Autorytet
    Postów: 7571 16771

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maria87 wrote:
    Pati, jestem z Tobą - u mnie też test negatywny, a już 11 dpo, czyli choć cień cienia powinien być.
    Czyli u mnie problem nie tylko z niepękającymi pęcherzykami, ale coś jeszcze... :(

    To nie musi być nic więcej - przy idealnym układzie czyli ładnie uwolnionej komórce i plemniku zuchu i tak mamy tylko 20% szans w cyklu :/

    agge, MarLenka lubią tę wiadomość

    6Rnmp2.png

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!
    12t3d - prenatalne 👧🏼

    3.10.2021 r. Detonacja! ❤️

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • Salome Autorytet
    Postów: 2753 3973

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    To nie musi być nic więcej - przy idealnym układzie czyli ładnie uwolnionej komórce i plemniku zuchu i tak mamy tylko 20% szans w cyklu :/

    Wiem, wiem... Będziemy próbować dalej...

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    biopsja endometrium ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina ok
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 (metypred 4mg + neoparin) :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 (encorton 5mg + intralipid + atosiban + neoparin) :(

    IUI nr 1 (+fertile chip) - 02.2022 (encorton 7,5mg + accofil + neoparin) :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, Maria, przykro mi, ale jeszcze nie tak strasznie, bo gdzies tli sie iskierka nadziei, ze za wczesnie te testy zrobilyscie :* Milego dnia

  • nowa na dzielni Autorytet
    Postów: 3035 3839

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam tez dziewczyny polecam spróbować napro kiedy już w ogóle nie wiadomo o co chodzi. U nas problem jest właściwie zdiagnozowany i głównie męski, wiec nam to raczej nic nie pomoże, ale mam dwa przypadki w którym w kilku cyklach z napro nagle zaskoczyło :). Oni tam tez dają 1500 suplementów, każą coś tam zawsze zmienić w diecie i to wbrew pozorom wcale nie jest tanie ale no kurde wyglada na to, za czasami pomaga :).

    Ja miałam super relaksujący długi weekend ze znajomymi w wielkim letnim domu ich rodziców :) ale pomimo osobnej sypialni na wyjeździe na seksu się nie odważyłam :D wiec mam nadzieje, ze owu była faktycznie przed wyjazdem :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 09:20

    Synek już z nami ❤️❤️ Kwiecień 20

    Marzec 19 - strata, 10 tc

    24.07 - || kreseczki 💕
    25.07 - beta 22 | prog 12,5
    29.07 - beta 296,5! <3 | prog 22 <3
    10.08 - serduszko +


    Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2216 3227

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Pati, Maria, przykro mi, ale jeszcze nie tak strasznie, bo gdzies tli sie iskierka nadziei, ze za wczesnie te testy zrobilyscie :* Milego dnia

    Ja tak na prawdę nie wiem kiedy miałam owulacje i czy w ogóle miałam. Ale według moich obserwacji ciała to mogła być w 18 dc ,czyli dziś jestem 12 dpo.

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 2000
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Ja tak na prawdę nie wiem kiedy miałam owulacje i czy w ogóle miałam. Ale według moich obserwacji ciała to mogła być w 18 dc ,czyli dziś jestem 12 dpo.

    Pati, dopoki nie ma @, nie placzemy, ze sie nie udalo :*
    Mocno trzymam kciuki mimo wszystko :)

    Ja dzis zaczynam brac dupka i testuje jeszcze w czerwcu. Juz nawet mam ciazowa biegunke ;)

    Szczesliwa_mamusia, Pati96, okularnica91, Angelika1313, Madziandzia lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge- bardzo mi przykro z powodu babci. Wiem,ze jest ciezko,ale masz jeszxze czas,zeby spedzic z nia czas.

    Pati, Maria- wielka szkoda. Wchodzac dzis na forum,myslalam o dwoch kreseczkach. Ale moze za wczesnie na testy. Jednym pojawia sie 4dni przed @. Drugim dopiero 4dni po.

    My zaczelismy ogladac wvzoraj Czarnobyl. Obejrzelismy 3odcinki. Gdyby nie rozsadek,to obejrzelibysmy 5, ale i tak poszlismy spac o 2. A synek wstal o 6. Ale z okazji dnia ojca,to tata sie podniosl (haha).a ja spalam do 9. I jeszxze jak wstalam,czekalo mnie sniadanie. Az spojrzalam w kalendarz, cxy oby swieta mi sie nie pomylily 😁

    Pati96, Sasanka55, nowa na dzielni, Madziandzia, Karolina, Ania_85_ lubią tę wiadomość

  • Salome Autorytet
    Postów: 2753 3973

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusiu, dla mnie też Czarnobyl super serial! Nie wiedziałam, że tak to wtedy wszystko wyglądało, że Rosjanie tak długo taili sprawę :/

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    biopsja endometrium ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina ok
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 (metypred 4mg + neoparin) :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 (encorton 5mg + intralipid + atosiban + neoparin) :(

    IUI nr 1 (+fertile chip) - 02.2022 (encorton 7,5mg + accofil + neoparin) :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge, przykro mi 😢 ciesz się z czasu spędzanego z babcia. To bardzo smutne 😔 tule mocno.

    Dziewczyny, z powodu negatywnych testów przesyłam resztki swoich dobrych myśli w Wasza stronę ❤️

    Ostatnio tyle złego się tu dzieje... serce mi pęka ze musicie to wszystko przechodzić 💔

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Moni ma racje. Okropne rzeczy dzieja sie na forum od dluzszego czasu, ale przeciez to sie zmieni, nie moze byc zawsze zle.
    Ja naprawde wyczuwam ciaze i pociagne za soba wszystkie Staraczki!

    Salome, Tele...79, Madziandzia, szona, Szczesliwa_mamusia, okularnica91, Pati96, Ania_85_ lubią tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa na dzielni wrote:
    Ja Wam tez dziewczyny polecam spróbować napro kiedy już w ogóle nie wiadomo o co chodzi. U nas problem jest właściwie zdiagnozowany i głównie męski, wiec nam to raczej nic nie pomoże, ale mam dwa przypadki w którym w kilku cyklach z napro nagle zaskoczyło :). Oni tam tez dają 1500 suplementów, każą coś tam zawsze zmienić w diecie i to wbrew pozorom wcale nie jest tanie ale no kurde wyglada na to, za czasami pomaga :).

    Ja miałam super relaksujący długi weekend ze znajomymi w wielkim letnim domu ich rodziców :) ale pomimo osobnej sypialni na wyjeździe na seksu się nie odważyłam :D wiec mam nadzieje, ze owu była faktycznie przed wyjazdem :)
    My próbowaliśmy naprotechnologii. Robiłam pełno badań, łykałam 2x dziennie garść tabletek, ale nic nie zaskoczyło. I tak czekaliśmy na dofinansowanie ivf, więc w międzyczasie stwierdziłam, że spróbujemy, ale szczerze mówiąc m wrażenie, że wydałam kilka tys złotych na nic

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nowa na dzielni Autorytet
    Postów: 3035 3839

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    My próbowaliśmy naprotechnologii. Robiłam pełno badań, łykałam 2x dziennie garść tabletek, ale nic nie zaskoczyło. I tak czekaliśmy na dofinansowanie ivf, więc w międzyczasie stwierdziłam, że spróbujemy, ale szczerze mówiąc m wrażenie, że wydałam kilka tys złotych na nic

    O kurde, aż tyle? No to niezłe, no może akurat u tych moich znajomych to był po części przypadek, a może taktycznie to była kwestia tylko któryś z tych witaminek :). Tylko tam wyniki męskie były super no i w badaniach dziewczyn tez nic złego nie wyszło, nie wiadomo było o co chodzi

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 10:49

    Synek już z nami ❤️❤️ Kwiecień 20

    Marzec 19 - strata, 10 tc

    24.07 - || kreseczki 💕
    25.07 - beta 22 | prog 12,5
    29.07 - beta 296,5! <3 | prog 22 <3
    10.08 - serduszko +


    Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati polubiłam za 1 część:* tej drugiej nie lubie :)
    Co do @ to zabieram je od was! Wy macie wysikać II a nie ;) u mnie dziś 16 dzień fl .. pliss niech już to krwawienie przyjdzie.. oddawać mi ją!! :) ten msc jest jednym z najgorszych ale już sie konczy a pod koniec to będą same szczęśliwe wiadomości:*
    No to Sasanko moja Ty cudowna na kiedy Cię wpisać? Hmm? :D :*

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • Misiaa Autorytet
    Postów: 4655 7260

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w tym cyklu odstawiam większość tabletek. Zostawiam tylko metforminę bo chyba bym nie dała rady z ponownym jej przyswajaniem i niech się dzieje co chce. Stwierdziłam że i tak na nic nie mam wpływu. Poprzednimi razy udało się bez żadnych tabletek a że teraz problem z pracą to może i dobrze że organizm choć trochę od tej chemii odpocznie. Ale za Was wszystkie dziewczyny trzymam ogromniaste kciukasy!!
    Dzisiaj na dzień ojca zaprosiłam mego M do miasta na kolację ;) chyba zapomniałam w tych staraniach po prostu..... o nas.. i powiem Wam że miło jest myśleć o nim tak jak przed staraniami i stratami:) jak to łatwo jest popaść w zamknięte koło zapominając o innych równie ważnych sprawach.
    Miłego dnia kochane!

    szona lubi tę wiadomość

    24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

    "Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika, jesli mozesz, to wpisz mnie prosze na 30.06 :*

    Misiaa, los lubi platac figle, wiec moze faktycznie po odstawieniu lekow zrobi Ci niespodzianke :*

    Angelika1313, MonikA_89!, Magduullina lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam aż ovufriend mi potwierdzi owulację i 7 dpo idę na proga żeby zobaczyć czy nie jest czasem za niski i nie powinnam się wspomagać. Przy okazji zrobię anty-TPO i anty-TG i inne tarczycowe bajki. A potem badanka w łapkę i do dobrego endokrynologa marsz ;)
    Jestem dobrej myśli ;) 8 cs to już bliżej niż dalej ;)

  • Karolina Ekspertka
    Postów: 183 698

    Wysłany: 23 czerwca 2019, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge bardzo mi przykro z powodu babci :( To na pewno bardzo bolesna wiadomość dla Was :(

    Angelika piękne słowa ❤️ Ja nie widzę innej opcji jak ta, że wszystkie zostaniecie mamusiami. Jesteście niesamowite, silne i dzielne w tej walce i mocno wierzę, że w końcu doczekacie się swoich maluszków i świetnie sprawdźcie się w macierzyństwie. Ja cały czas Wam kibicuje i mocno trzymam kciuki i chyba bardziej przejmuje się Waszymi niepowodzeniami niż swoimi.

    Pati, Maria bardzo mi przykro 😞

    Misiaa to trzymam kciuki za cykl bez wspomagaczy ✊

    Sasanko poproszę o piękne dwie kreseczki z okazji urodzin mojego synka 30.06 ;)

    Ja już dzisiaj po zajęciach samoobrony, a zaraz jedziemy poleniuchowac na działkę :)

    agge, Sasanka55, Angelika1313, Madziandzia lubią tę wiadomość

    ijnZp2.png

    08.2012 córcia ❤️
    06.2014 synek ❤️

    Czekamy na trzecie maleństwo TP 18.04.2020 ❤️
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ