Forum W oczekiwaniu na testowanie STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE
Odpowiedz

STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE

Oceń ten wątek:
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się.
    Moim zdaniem. Myślę, że na tym etapie należy podejść do tego, że się nie udało. I nie mówić o pochówku dziecka, bo to jeszcze dziecko nie było.
    Nie są to słowa okrutne, tylko głos rozsądku.
    Ja poroniłam i tak podeszlam. Moja koleżanka poroniła znacznie później bo w 16 tc i ma tabliczkę, miejsce w grobowcu babci, jest ciężej. Ale też nie musiała tego robić. Zwłaszcza, że nawet wtedy płeć zgadywali raczej. Pewnie z badań by wyszła.. Niemniej na tym etapie jest zupełnie inaczej.

    To trudny temat i każdy musi sobie ustalić co będzie dla niego dobre.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 08:37

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma dla mnie moje dziecko dzieckiem było. Miało serduszko, rączki, nóżki i głowę. Czym innym więc było według Ciebie?

    Staraniowa decyzja należy do Ciebie. Jeśli chcesz mieć urlop macierzyński to musisz maluszka zarejestrować. Możesz go wówczas sama pochować, lub może to zrobić za Ciebie opieka społeczna. Jeśli będziesz chowała sama wówczas należy Ci się zasiłek pogrzebowy.

    Ja w pierwszej chwili chciałam mieć to już tylko za sobą. Jeśli jednak masz ubezpieczenie dodatkowe, to warto to przemyśleć własnie pod katem badań. Życia już temu dziecku nie zwrócisz a chociaż może uda Ci się uniknąć podobnej sytuacji lub np zainwestujesz te pieniążki w in vitro czy inną metodę wspamagania rozrodu.

    agge, Beti82 lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa jeżeli zarejestrujesz dzieciątko będziesz mogła korzystać z urlopu macierzyńskiego. Ja po stracie nie miałam siły zajmować się formalnościami, spadło to na mnie zbyt brutalnie. Poza tym nie chciałam wiedzieć jaka była płeć. Musisz sama zdecydować.

    Ja dołączam do tych z bólami podbrzusza. U mnie to w zasadzie ćmienie i czasem ukłucie. Chyba jestem 7DP, sama nie wiem, wszystko jakieś dziwne.

    Alis tylko powtórka badań da Ci najlepszy obraz co się dzieje :) trzymam kciuki za super wynik!

    alis132 lubi tę wiadomość

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogrzebu robić nie bede... Też to całe nadawanie imienia to jakiś chory żart z rodziny, która z tym się zmaga...

    Koszmar...

    Ale z tego co wyczytałam to żeby dostać odszkodowanie to muszę mieć akt zgonu/urodzenia...

    Koszmar...

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1219 1170

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Nie znam się.
    Moim zdaniem. Myślę, że na tym etapie należy podejść do tego, że się nie udało. I nie mówić o pochówku dziecka, bo to jeszcze dziecko nie było.
    Nie są to słowa okrutne, tylko głos rozsądku.
    Ja poroniłam i tak podeszlam. Moja koleżanka poroniła znacznie później bo w 16 tc i ma tabliczkę, miejsce w grobowcu babci, jest ciężej. Ale też nie musiała tego robić. Zwłaszcza, że nawet wtedy płeć zgadywali raczej. Pewnie z badań by wyszła.. Niemniej na tym etapie jest zupełnie inaczej.

    To trudny temat i każdy musi sobie ustalić co będzie dla niego dobre.
    Jasne,ze kazda musi zdecydowac co wybiera. Chodzi o wiedze jakie sa dostepne opcje,bo o to pytala.ja tez nie mialam pochowku,bo nie robilam badan genetycznych odnosnie plci a to bylo wymagane do rejestracji. Moja "tabliczka"jest bransoletka z wisiorkiem Lilou,na ktorym mam date poronień i przewidywana date porodu i to jest moje wspomnienie Aniolkow. Kazdy przechodzi to inaczej

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 08:47

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Emma dla mnie moje dziecko dzieckiem było. Miało serduszko, rączki, nóżki i głowę. Czym innym więc było według Ciebie?

    Staraniowa decyzja należy do Ciebie. Jeśli chcesz mieć urlop macierzyński to musisz maluszka zarejestrować. Możesz go wówczas sama pochować, lub może to zrobić za Ciebie opieka społeczna. Jeśli będziesz chowała sama wówczas należy Ci się zasiłek pogrzebowy.

    Ja w pierwszej chwili chciałam mieć to już tylko za sobą. Jeśli jednak masz ubezpieczenie dodatkowe, to warto to przemyśleć własnie pod katem badań. Życia już temu dziecku nie zwrócisz a chociaż może uda Ci się uniknąć podobnej sytuacji lub np zainwestujesz te pieniążki w in vitro czy inną metodę wspamagania rozrodu.
    Malgonia, tak zdecydowanie to było dziecko!

    agge, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    Ja dołączam do tych z bólami podbrzusza. U mnie to w zasadzie ćmienie i czasem ukłucie. Chyba jestem 7DP, sama nie wiem, wszystko jakieś dziwne.

    To moje niestety ustały :( buuu a już takie miałam nadzieje.
    Ale chociaż temperatura mi skoczyła na tyle, że mi w końcu obie aplikacje owu wyznaczyły. już nie wiem co mnie bardziej przeraża czy brak ciąży czy brak owulacji.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie temp bez szału o 7.00 miałam 36.9

    Chyba brak owulacji przeraża mnie bardziej.

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    No to u mnie temp bez szału o 7.00 miałam 36.9

    Chyba brak owulacji przeraża mnie bardziej.

    bez szału? To ja bym chciała taką mieć :P
    Ale to chyba u każdej jest inaczej. Ja w tym miesiącu miałam wyjątkowo miska temperaturę w pierwszej fazie. Zazwyczaj mam średnią 36,45 a w tym miesiącu bardziej koło 36,30.
    Jeszcze ze dwa stresujące pomiary. Zazwyczaj 9dpo temperatura mi spada :/


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wylaczylam się na trochę z forum i dziś jak nadrobiłam to się popłakałam... Staraniowa :( Teraz żadne słowa Cię nie pocieszą, wiem o tym. Mogę jedynie powiedzieć, że z czasem da się ogarnąć i żyć dalej, choć ból i smutek zostanie. Duuuużo siły Ci teraz życzę. Formalności po zabiegu są uciążliwe, ja się nie zdecydowałam na badania zarodka, uwierzyłam lekarzom, że to przypadek, że raz się może zdarzyć i odpuściłam.

    A u mnie zrobiona już 3 beta, czekam na wyniki, koło 14-15 powinny być. A jutro ginekolog. Boję się, co usłyszę...

    agge lubi tę wiadomość

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    No to u mnie temp bez szału o 7.00 miałam 36.9

    Chyba brak owulacji przeraża mnie bardziej.
    Masz wyższą niż ja, a jestem w ciąży.

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7723 10930

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Dziewczyny...
    Przepraszam, bo to nie wątek o tym. Ale potrzebuje pomocy tych z Was, które ciążę straciły.

    Jak wyglądają dalej formalności? Czego mogę się spodziewać? Czytałam, że powinnam zarejestrować martwe dziecko w USC po tym jak wykonam badania genetyczne i rozpozna się płeć... Nadać imię...

    Naprawdę to tak wygląda?

    Proszę, pomóżcie...
    Możesz napisać na priv, to dokładnie wszystko wyjaśnię.
    W skrócie wygląda to tak, że robisz badania genetyczne, żeby określić płeć (warto zrobić od razu badanie przyczyn poronienia). Na wyniki czeka się 3-4 tygodnie. Z wynikami badań idziesz do szpitala i oni wystawiają akt martwego urodzenia. Z aktem idziesz do urzędu stanu cywilnego (albo prosisz szpital o jego przesłanie do urzędu), żeby zarejestrować dziecko. Wtedy dopiero podajesz imię. Na wystawienie aktu z urzędu czeka się 1 dzień. Jeśli szpital wysyła dokumenty do urzędu to robi to max następnego dnia roboczego, jesli chcesz zrovix to sama to masz 3 dni.
    Jak już urząd wystawi akt martwego urodzenia to możesz załatwić formalności domem pogrzebowym. U mnie było tak, że oni sami pojechali do szpitala odebrać dziecko, jak już ustaliliśmy z księdzem datę pochówku. Możesz poprosić dom pogrzebowy o załatwienie formalności z zusem. Wtedy w twoim imieniu wystąpią o zasiłek pogrzebowy w wysokości 4000zł.
    Jeśli chcesz wykorzystać skrócony urlop macierzyński to musisz to zgłosić do kadr. Wystarczy im akt z urzędu. Ważne żebyś cały czas była na L4, bo urlop liczony jest od dnia poronienia. Zastępuje wcześniejsze L4

    Jak masz pytania to pisz śmiało.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny, wcale mnie nie nakręcacie ;) :D

    agge lubi tę wiadomość

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1219 1170

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    APrzybylska wrote:
    Malgonia, tak zdecydowanie to było dziecko!
    Dla mnie dziewczyny moje Aniolki tez byly dziecmi. Odnosnie kazdego wyczuwalam jaka bedzie plec,od pierwszej chwili kiedy wiedzialam o ciazach mowilam do brzucha i kochalam Je. Wiec to byly dzieci.

    agge, MonikA_89!, Beti82 lubią tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia, ja cię rozumiem, też dziś byłam pewna, że test owulacyjny będzie pozytywny a tu dalej nic i nagle naszło mnie, że przecież może nie być owulacji w ogóle i nerw mnie chwycił..
    To, że ciąży nie ma biorę na klatę, ale że nawet owulacji? Jakże to tak???

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 09:40

    agge lubi tę wiadomość

  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3911 6566

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alis132 wrote:
    ale nie badz nie miła bo każda tutaj pisze żeby sobie podoradzać bo co dwie glowy to nie jedna... Myśle że jestesmy dla siebie wsparciem... przynajmniej ja to tak traktuje i czuje te wszystkie dziewczyny...

    ps. wiem ze nikt nie jest wróżką!

    Nie jestem niemiła, staram ci sie doradzić przecież... Skoro widzisz blada kreskę to super gratuluje, ale jak nie masz pewności to badanie krwi potwierdzi ciaze albo ja wykluczy. Co innego chciałabyś przeczytać?

    agge, Beti82, Arashe, Jagódka88 lubią tę wiadomość

    h84fio4por3fy6ov.png

    TQckp1.png

    https://ovufriend.pl/pamietnik/warto-walczyc,3937.html
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraniowa, jak w ogóle się czujesz? Dajesz jakoś radę?

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa, spojrzałam na wykres, za same serducha ci się należało :)
    Eh, młodość... ;)

    Mam nadzieję, że na tej wizycie zobaczysz piękne serducho jak dzwon :)

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7723 10930

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Pogrzebu robić nie bede... Też to całe nadawanie imienia to jakiś chory żart z rodziny, która z tym się zmaga...

    Koszmar...

    Ale z tego co wyczytałam to żeby dostać odszkodowanie to muszę mieć akt zgonu/urodzenia...

    Koszmar...
    Możesz poprosić szpital żeby pochował dziecko we wspólnej mogile. Z tego co wiem, wiele szpitali raz na jakiś czas organizuje takie pochówki na cmentarzu komunalnym

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 2 stycznia 2019, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś się trzymam...

    Dziecko będzie pochowane we wspólnej mogile. Próbki do badań genetycznych "wypożyczę" po 2-3 tyg jak będą wyniki badania histopatologicznego. Mogłabym wcześniej gdyby ktoś mnie poinformował i zapytał czy chcę zachować zarodek na taką potrzebę... Polska sluzba zdrowia kur#[email protected]

    Fizycznie ok. Bólu od zabiegu nie ma w ogóle. Krwawienie też jakby zdaje się ustawiać...

    Zwolnienie mam na tydzień a potem biorę urlop na 7 dni roboczych. Żeby wrócić do kupy.

    W USC raczej się nie zaangażuje... Urlop macierzyński lepiej byłoby mieć w linii ciągłej z L4 a że zwolnienie lekarskie mam tak krótkie to nie ma sensu... Zanim bym sprawdziła płeć itd to minąłby miesiąc. Już bym musiała iść i tak do pracy...

    No chyba, że mogłabym dostać odszkodowanie z ubezpieczenia... To wtedy zajmę się tym.

    Fizycznie jest ok, psychicznie kiepsko... Pół nocy przepłakałam... Teraz trzeba z tym przejść do porządku dziennego...

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego