STYCZEŃ 2019 - NOWY ROK NOWE NADZIEJE
-
WIADOMOŚĆ
-
staraniowa wrote:Badanie polega na tym, że po założeniu tzw kulociagu (przewodu z zaciskiem, który uszczelnia połączenie z szyjka macicy) podaje się kontrast. Pacjentką leży na metalowym blacie do RTG i przy podaniu kontrastu robi się zdjęcia.
Podanie kontrastu może boleć, bo jest nagle i pod dużym ciśnieniem. Jeśli masz przytkany jajowód to w trakcie badania można go udrożnić, ale... Boli wtedy jeszcze bardziej.
Całe badanie nie trwa długo. Najgorsze, że w tym bólu mialam ochotę się zgiąć, a nie mogłam. Trzeba leżeć i się nie ruszać
Przed badaniem zacewnikują cię, byś mocz oddawała do woreczka. Cewnikowanie też do najprzyjemniejszych nie należy...
Poleżałam po wszystkim parę godzin i do domu.
Po zabiegu będzie jeszcze wypływać kontrast, można krwawić. Trzeba zaniechać starania na 6 miesięcy z racji na to, że kontrast jest szkodliwy.
Kurcze , o tym zaniechaniu starań to nie słyszałam. Wręcz przeciwnie lekarz mówił mi , że przez 6 miesięcy od tego badania szanse na ciąże są zwiększone ze względu na przepłukane jajowody.
Dawno miałaś badanie? Może coś się zmieniło od tego czasu. -
cukrzyk1991 wrote:I druga sprawa Beti- ten za niski cukier to masz tak ciągle? Czy tylko odkąd była ciąża biochemiczna i podczas niej?
I czy ta hipoglikemia występuje najczęściej nad ranem? -
Niestety trzeba. To kontrast. Szkodliwe czarne gówno.
Co innego sonoHSG, ale standardowe - nie ma rady. Przerwa musi być.
Ja miałam robione w 2016 roku 1 sierpnia i starania zaczęliśmy w kwietniu 2017 z clo. Najpierw musieliśmy jednak zrobić badanie nasienia.Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
03.2016 - ciąża pozamaciczna
07.2017 - ciąża biochemiczna
01.2019 - poronienie w 9 tc...
Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo -
Poprawka: 3 cykle przerwy. U mnie wyszło pół roku bo... Bo tak długie mam cykleStarania o pierwsze dziecko od 12.2015
Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo -
staraniowa wrote:Badanie polega na tym, że po założeniu tzw kulociagu (przewodu z zaciskiem, który uszczelnia połączenie z szyjka macicy) podaje się kontrast. Pacjentką leży na metalowym blacie do RTG i przy podaniu kontrastu robi się zdjęcia.
Podanie kontrastu może boleć, bo jest nagle i pod dużym ciśnieniem. Jeśli masz przytkany jajowód to w trakcie badania można go udrożnić, ale... Boli wtedy jeszcze bardziej.
Całe badanie nie trwa długo. Najgorsze, że w tym bólu mialam ochotę się zgiąć, a nie mogłam. Trzeba leżeć i się nie ruszać
Przed badaniem zacewnikują cię, byś mocz oddawała do woreczka. Cewnikowanie też do najprzyjemniejszych nie należy...
Poleżałam po wszystkim parę godzin i do domu.
Po zabiegu będzie jeszcze wypływać kontrast, można krwawić. Trzeba zaniechać starania na 6 miesięcy z racji na to, że kontrast jest szkodliwy. -
Beti82 wrote:6 miesiecy ????? Myslalam,ze miesiac.To normalny cewnik zakladaja?
3 cykle. U mnie wyszło pół roku bo tak mam cykle.
Cewnikowanie... Normalne. Nie wiem czy jest jakieś inneStarania o pierwsze dziecko od 12.2015
staraniowa wrote:Poprawka: 3 cykle przerwy. U mnie wyszło pół roku bo... Bo tak długie mam cykle
-
No... Lekarze nic nie mówią. Po co ci to wiedzieć...
To że ja po łyżeczkowaniu będę pewnie mieć znów przerwę... Też nikt nic nie powiedział. Bo po co..
Lekarze byli zdziwieni że pytam o długość swojego L4... Bo elektroniczne więc go nie widzę. Ale po co ja pacjent mam to wiedzieć...
Polska sluzba zdrowia... Trzeba do niej miec końskie zdrowieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 14:24
Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
staraniowa wrote:3 cykle. U mnie wyszło pół roku bo tak mam cykle.
Cewnikowanie... Normalne. Nie wiem czy jest jakieś inne -
staraniowa wrote:Niestety trzeba. To kontrast. Szkodliwe czarne gówno.
Co innego sonoHSG, ale standardowe - nie ma rady. Przerwa musi być.
Ja miałam robione w 2016 roku 1 sierpnia i starania zaczęliśmy w kwietniu 2017 z clo. Najpierw musieliśmy jednak zrobić badanie nasienia.
To ja muszę poczytać na tym moim skierowaniu. Może to będzie jednak sonoHSG. Z tego co piszesz to mam taką nadzieje. -
staraniowa wrote:No... Lekarze nic nie mówią. Po co ci to wiedzieć...
To że ja po łyżeczkowaniu będę pewnie mieć znów przerwę... Też nikt nic nie powiedział. Bo po co..
Lekarze byli zdziwieni że pytam o długość swojego L4... Bo elektroniczne więc go nie widzę. Ale po co ja pacjent mam to wiedzieć...
Polska sluzba zdrowia... Trzeba do niej miec końskie zdrowie
Znajoma miała puste jajo płodowe i po łyżeczkowaniu musiała mieć 6 m-cy przerwy, ale z tego co widzę to co lekarz to inaczej. -
Beti82 wrote:No to juz mi slabo haha Oni nie daja w szpitalu zadnego.znieczulenia na skierowaniu Paracetamol mam napisane
A w ogóle .. czemu masz mieć hsg? Miałaś ciążę pozamaciczna?Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
malamisia wrote:Test z porannego moczu negatywny, a okresu nadal nie ma, ale to dopiero dzień spóźnienia. Jak okres nie przyjdzie w weekend, totestuje w poniedziałek.
A wiesz kiedy była owulacja? -
Beti82 - jeszcze trochę pogrzebałam i przemyślałam sprawę. Od kilku lat mówi się jeszcze o cukrzycy typu LADA. Leżałam z babkami nawet na oddziale, które ją miały.
Poszperaj trochę w necie
"Hipoglikemia jest najczęściej występującym ostrym powikłaniem cukrzycy intensywnie leczone insuliną, dlatego w głównej mierze dotyczy osób z cukrzycą typu 1., ale może wystąpić także u pacjentów z cukrzycą typu LADA, cukrzycą ciążową leczoną insuliną oraz pacjentów z cukrzycą typu 2. stosujących insulinoterapię."
I tutaj fajny link --> https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/cukrzyca-typu-lada-przyczyny-objawy-leczenie-aa-o5Z2-n8be-cCJE.html
Teoretycznie LADA to raczej wyższe cukry, ale też i przede wszystkim "górki-dołki" czyli raz za dużo, raz za mało (jak w cukrzycy typu 1), tyle że przebieg i początki choroby są o wieeeele łagodniejsze i LADA najczęściej występuje po 35 roku życia. Piszą tam, że też można zbadać ten peptyd C (wysłałam Ci wcześniej link o nim).
Cukier 38 to już jest mało jak na zdrową osobę i coś wg mnie jest na rzeczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 14:51
cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa) -
staraniowa wrote:A w ogóle .. czemu masz mieć hsg? Miałaś ciążę pozamaciczna?
-
cukrzyk1991 wrote:Beti82 - jeszcze trochę pogrzebałam i przemyślałam sprawę. Od kilku lat mówi się jeszcze o cukrzycy typu LADA. Leżałam z babkami nawet na oddziale, które ją miały.
Poszperaj trochę w necie
"Hipoglikemia jest najczęściej występującym ostrym powikłaniem cukrzycy intensywnie leczone insuliną, dlatego w głównej mierze dotyczy osób z cukrzycą typu 1., ale może wystąpić także u pacjentów z cukrzycą typu LADA, cukrzycą ciążową leczoną insuliną oraz pacjentów z cukrzycą typu 2. stosujących insulinoterapię."
I tutaj fajny link --> https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/cukrzyca-typu-lada-przyczyny-objawy-leczenie-aa-o5Z2-n8be-cCJE.html
Teoretycznie LADA to raczej wyższe cukry, ale też i przede wszystkim "górki-dołki" czyli raz za dużo, raz za mało (jak w cukrzycy typu 1), tyle że przebieg i początki choroby są o wieeeele łagodniejsze i LADA najczęściej występuje po 35 roku życia. Piszą tam, że też można zbadać ten peptyd C (wysłałam Ci wcześniej link o nim).
Cukier 38 to już jest mało jak na zdrową osobę i coś wg mnie jest na rzeczy.cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
-
Beti82 wrote:Bo moja nie daje clo bez zrobienia wczesniejszej droznosci.A ,ze pracuje w szpitalu i sama robi to wrecz zmusza do zrobienia
Ja bym nie robiła hsg jeśli nigdy nie miałaś pozamacicznej. To zbyt inwazyjne badanie i zostawia ślad w organizmie. Tkanki po badaniu są podrażnione i muszą się zregenerować.
Ja miałam hsg robione tylko dlatego, że miałam pozamaciczną bez stymulacji.Beti82 lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
Przepraszam, że tak z doskoku, ale dziś na prawdę mam super marudę pod pachą. Czy możecie mnie sprowadzić na ziemię, co to?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/52acd1f6f309.jpgszona lubi tę wiadomość
14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*] -
APrzybylska wrote:Przepraszam, że tak z doskoku, ale dziś na prawdę mam super marudę pod pachą. Czy możecie mnie sprowadzić na ziemię, co to?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/52acd1f6f309.jpg
A czy to ten poczasiak? jak tak to to wszystko może być ale kciukam żeby było dobrze ile jesteś po owulacji i jaki to test?