X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ✨W grudniu pod kocykiem świąteczna herbatka ☕️ we wrześniu będziemy kochać małego gagatka 👶🏻
Odpowiedz

✨W grudniu pod kocykiem świąteczna herbatka ☕️ we wrześniu będziemy kochać małego gagatka 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Też się zastanawiałam o co chodzi! Weszłam na kompa i mówię pewnie coś się popsuło 😞 Dostałam lekkiego jasnego krwawienia ciekawe od czego, dzisiaj 17 dc i drugi dzień wysokiej temp 🤔

Nowa a jesteś po owulacji ?

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie
    ✔️olej z wiesiolka
    ✔️olej z czarnuszki
    ✔️wit. B
    ✔️fertistim
    ✔️pregnaStart
    ✔️kwasy omega
    ✔️wit. D3
  • Kociara20996 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też mam jakiś dziwny śluz już drugi raz po toalecie na papierze gesty galaretowaty nie rozciągliwy biały sluz 🤷‍♀️

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92

F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

Lipiec24 odstawienie krążka 👶🏼

20.01 ginekolog endokrynolog

Badania 2dc nieprawidłowe LH/FSH ❌

💊duphaston w drugiej fazie cyklu

💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, koenzym Q10, zioła 🌿 ojca sroki

🧔🏽‍♂️ 10.01 rozszerzone badanie nasienia

💊folian, wit d3 4000j, olej z czarnuszki, omega 3+DHA, NAC, koenzym Q10, zioła 🌿 ojca Sroki
  • martakam Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 ja też Gdańsk 😉

Chyba w tym tygodniu wybiorę się na badania krwi. Muszę skontrolować IO, ostatnio miałam insulinę ponad 20… Teraz od 3 miesięcy jestem na Glucophage.

👩🏼 36 🧔🏻‍♂️ 36
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️
  • Szamanka Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana29 wrote:
    Siedzę w poczekalni i same ciężarne dzis. Chyba się zastrzelę z tego smutku. Taki mam dziś dzień 😔

Ja mam depresję za każdym razem jak idę do gin a tam same kobiety w ciąży z partnerami… i ja 🫣

Vergeet lubi tę wiadomość

3cs 🤞🏻⏳

👧 33 👦🏻 35

👧 Hashimoto (Euthyrox 50), wahania cukru

Suplementacja: Fertisim, Omega 3, Wit D (Solderol), Koenzym Q10, Magnez, Trisulin, Jod, Kwas foliowy

👦🏻 Ustępujące stłuszczenie wątroby, nasienie 🆗

Suplementacja: Fertisim, Omega 3, ostropest
  • Szamanka Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi wrote:
    @ Szamanka za życzenia narazie nie dziękuję. Podziękuję w czwartek.
    Ja się zastanawiać czy planować jakieś ❤️ mimo zapalenia ucha. Już mi kreska na teście owulacyjnym zbladła, ale dalej moja wewnętrzna desperatka krzyczy: próbuj, próbuj !

Mój biedny facet od tygodni te moje czosnkowe pocałunki , katarek i napady kaszlu w trakcie ❤️🤣 na szczęście nie narzeka. Dzielny na całego!

Ja Cię podziwiam, że masz siłę 🤣 mnie choroba kasuje z życia, czuję się paskudna i nieatrakcyjna, od razu zero ochoty na seks.

3cs 🤞🏻⏳

👧 33 👦🏻 35

Suplementacja: Fertisim, Omega 3, Wit D (Solderol), Koenzym Q10, Magnez, Trisulin, Jod, Kwas foliowy

• M93 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minia000 wrote:
    Też Wam nie działało forum przez kilka godzin?
    Czułam się jak dziecko we mgle i myślę, a jak ktoś właśnie widzi dwie kreski i nie ma jak nam o tym powiedzieć???!!!!
    Matko!!!! Jak żyć bez forum???!!!!

Julia24, Vergeet, Insane lubią tę wiadomość

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    💔2024 (11tc)

PCOS.
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Ufffffff matko wreszcie działa!!! 😁
    Ja to nawet odinstalowałam apkę i instalowałam od nowa, wchodzilam na kompie przez dwie przeglądarki i w trybie incognito haha, ale nie działało. Ale w końcu naprawione ❤

Szamanko - cześć! Widzę, że jesteśmy w tym samym wieku. Od razu mi raźniej. Rozgość się u nas. :)

Nitka - a może to krwawienie implantacyjne? Jasna krew.. Hm. 😉

Ana29 trzymam kciuki za Twoją wizytę, daj znać.

Chesterko przytulam Cię. :(

U mnie jutro sądny dzień pobrania kontrolnego wymazu w kierunku Ureaplasmy. ;)

Jak dobrze, że forum już działa i można się z Wami zobaczyć.
    Pozdrawiam Wielkopolskę - lubię ten region, a w Poznaniu ponoć są piękne jarmarki.
    Macham węglem ze Śląska. ❤

Szamanka, Nowa2024, Kociara20996, Vergeet, Chesterka1124 lubią tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
    • AMH 5.04 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • 11.24 morfologia 2%, pozostałe parametry prawidłowe (po antybiotykoterapii)❌
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania na spokojnie od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji

Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
    Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅

06.24 borelioza - leczenie ✅

10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
    11 -12.24 leczenie + kontrolne wymazy ✅
    01.25 - 🏥badania hormonalne, HSG🙏🙏🙏
  • Szamanka Koleżanka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Cześć dziewczyny!

Ufffffff matko wreszcie działa!!! 😁
    Ja to nawet odinstalowałam apkę i instalowałam od nowa, wchodzilam na kompie przez dwie przeglądarki i w trybie incognito haha, ale nie działało. Ale w końcu naprawione ❤

Szamanko - cześć! Widzę, że jesteśmy w tym samym wieku. Od razu mi raźniej. Rozgość się u nas. :)

Nitka - a może to krwawienie implantacyjne? Jasna krew.. Hm. 😉

Ana29 trzymam kciuki za Twoją wizytę, daj znać.

Chesterko przytulam Cię. :(

U mnie jutro sądny dzień pobrania kontrolnego wymazu w kierunku Ureaplasmy. ;)

Jak dobrze, że forum już działa i można się z Wami zobaczyć.
    Pozdrawiam Wielkopolskę - lubię ten region, a w Poznaniu ponoć są piękne jarmarki.
    Macham węglem ze Śląska. ❤

91 najlepszy rocznik ❤️😂 (tylko żartuję dziewczyny, każdy jest wspaniały!)

Trzymam kciuki za badania! :)

kałamarnica 11, Aksandra lubią tę wiadomość

3cs 🤞🏻⏳

👧 33 👦🏻 35

• Nitka96 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde 2 dpo to chyba za szybko chyba że dopiero dzisiaj była owulacja 🤔 ale chyba dziwne żeby 2 dzień podniesiona temperatura i dopiero owulka

👩🏻 '96 - celiakia, niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, mutacja PAI-1 homozygota
    Leki: Euthyrox 125 mg, Glucophage XR 500 mg, Ogestan, Omega, witamina D i B
    👦🏻 '97 - badania nasienia ✅
    🦊 Pola '19, 🐶 Oreo '24

01.01.24 początek starań o pierwszego bąbla
    22-28.02.24 ciąża biochemiczna🩸(2cs)
    02.10.24 pierwsza wizyta w klinice
    24.10.24 diagnoza PCOS i IO
    30.12.24-06.01.25 ciąża biochemiczna 🩸(11cs)
    04.02.25 pierwsza wizyta u immunologa ⏳
    06.02.25 klinika - początek stymulacji Rekovelle 💉⏳

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Kurde 2 dpo to chyba za szybko chyba że dopiero dzisiaj była owulacja 🤔 ale chyba dziwne żeby 2 dzień podniesiona temperatura i dopiero owulka

Racja, że szybko. Obserwuj i dawaj znać. :)

• AMH 5.04 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• Tortie Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze, że forum już działa! Łatwo się uzależniam jeśli chodzi o takie ciekawe dyskusje i wspierające środowisko ❤️
    W sumie nie mam z kim porozmawiać o staraniach na żywo.

Vergeet, Chesterka1124 lubią tę wiadomość

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już załamana byłam, że tylko mi forum nie działa…🤣
    Ale wyskoczyłam w międzyczasie z kumpelą na dobre jedzonko i piłam taaaaka dooobrą gorącą białą czekoladę 😍😍😍 ale po wypiciu tej czekolady znowu coś mnie w żołądku bolało, na szczęście już nie tak bardzo jak nad ranem 😱😱😱

Ana29 dawaj znać jak tam po wizycie! 🤞

PS. Chodzi za mną jeszcze żarcie z maka, mimo że ja tam jem tylko wege, ale jednak 🤪

Chesterka1124 lubi tę wiadomość

🙎‍♀️30: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
    12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅

👨29: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)

—————————
    🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
    15.01.2025 start stymulacji 💉💉💉 (Menopur, Puregon+Orgalutran)
  • Nitka96 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam do was jeszcze pytanie odnoście IO. Rozmawiałam z lekarka i mówi że zamiast metforminy po ciąży zastrzyki raz w tyg np. Mounjaro. Stosowała któraś z was?

👩🏻 '96 - celiakia, niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, mutacja PAI-1 homozygota
    Leki: Euthyrox 125 mg, Glucophage XR 500 mg, Ogestan, Omega, witamina D i B
    👦🏻 '97 - badania nasienia ✅
    🦊 Pola '19, 🐶 Oreo '24

01.01.24 początek starań o pierwszego bąbla
    22-28.02.24 ciąża biochemiczna🩸(2cs)
    02.10.24 pierwsza wizyta w klinice
    24.10.24 diagnoza PCOS i IO
    30.12.24-06.01.25 ciąża biochemiczna 🩸(11cs)
    04.02.25 pierwsza wizyta u immunologa ⏳
    06.02.25 klinika - początek stymulacji Rekovelle 💉⏳
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Ja mam do was jeszcze pytanie odnoście IO. Rozmawiałam z lekarka i mówi że zamiast metforminy po ciąży zastrzyki raz w tyg np. Mounjaro. Stosowała któraś z was?

Jak lekarka ma z tym lekiem dobre doświadczenia i wie jak dawkę dobierać i jak stosować to fajnie. Bo część lekarzy nie zna jeszcze dobrze tego leku.
    Z tego co wiem może się dobrze sprawdzić, ale jest też sporo działań niepożądanych.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Babsi Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2024, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szamanka wrote:
    Ja Cię podziwiam, że masz siłę 🤣 mnie choroba kasuje z życia, czuję się paskudna i nieatrakcyjna, od razu zero ochoty na seks.

Nie wiem czy mi się chce, raczej na początku nie bardzo. Ale jak sobie pomyślę,że kolejny cykl.nie wykorzystany to działamy. Trochę pieszczot i od razu się zachciewa 😎

Tak tak dziewczyny 91 super rocznik. Też bym chciała być 91, a ja 10 więcej 😭😱
    Ja to jestem tutaj Wasza babcią 🤣 jak potrzebujecie życiowych porad starszej Pani to do mnie. Babcia Basia służy radą 🤣🤣🤣🤣

O dzieciach wiem wszystko, lata w przedszkolu, więc o rodzicach jeszcze więcej..
    Ja to się super czuje jak się mnie pytają czy mam swoje dzieci.. z uśmiechem odpowiadam : Wasze mi wystarczą. A potem przełykam łzy.
    Powrót po poronieniu był jeszcze gorszy, jak dzieci się mnie pytały czy moje dziecko umarło.. na początku przeżyłam szok, a potem powstrzymałam łzy i próbowałam wytłumaczyć.

Oh to życie, ciągle nas testuje. Trzeba być dla siebie nawzajem dobrym. Nigdy nie wiemy jaką ktoś niesie historię.

👨‍🦲48 👱‍♀️ 43

08.2024 ❤️
    26.09.2024 12+4 💔
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi wrote:
    Nie wiem czy mi się chce, raczej na początku nie bardzo. Ale jak sobie pomyślę,że kolejny cykl.nie wykorzystany to działamy. Trochę pieszczot i od razu się zachciewa 😎

Ja to jestem tutaj Wasza babcią 🤣 jak potrzebujecie życiowych porad starszej Pani to do mnie. Babcia Basia służy radą 🤣🤣🤣🤣

O dzieciach wiem wszystko, lata w przedszkolu, więc o rodzicach jeszcze więcej..
    Ja to się super czuje jak się mnie pytają czy mam swoje dzieci.. z uśmiechem odpowiadam : Wasze mi wystarczą. A potem przełykam łzy.
    Powrót po poronieniu był jeszcze gorszy, jak dzieci się mnie pytały czy moje dziecko umarło.. na początku przeżyłam szok, a potem powstrzymałam łzy i próbowałam wytłumaczyć.

Oh to życie, ciągle nas testuje. Trzeba być dla siebie nawzajem dobrym. Nigdy nie wiemy jaką ktoś niesie historię.

A weź nie przesadzaj z tym wiekiem!!
    Cieszę się, że znalazłaś tego jednego faceta, z którym chcesz mieć dziecko! ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2024, 21:58

💃29 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

❌ IO, BMI 26, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu (-> bóle psychosomatyczne). U partnera obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4%
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

⁉️ Endometrioza? Objawy i czynnik genetyczny ze strony mamy. 🔜 Diagnoza 📆22/01/25

📆 17/01/25 Pierwsza wizyta w klinice! 🍀 (+Biocenoza, MUCHa i co tam lekarz wymyśli)
    📆 01/25 Badanie na pasożyty
  • Ana29 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dobra, więc tak.
    Dziś 13 dc. Nie ma jeszcze dominującego pęcherzyka. Rośnie na lewym pecherzyk , póki co ma 11mm, ale ja mam owulacje w 19 dc więc powiedział że na razie jest ok. Powiedzial tez ze 9 cykl starań ( ten ktory teraz trwa jest 9) tak na serio to już trochę długo, stawia na słabe nasienie narzeczonego.
    W poniedziałek mam przyjść na ponowny monitoring i przyniesc mu wszystkie wyniki proga jakie robiłam do tej pory na własną reke.
    Po nowym roku zrobi mi badanie drożności jajowodow na oddziale u siebie w Poznaniu.
    No i w sumie tyle na ten moment. Jak zobaczy te śmieszne wartości proga po owulacji to tam chyba padnie w tym gabinecie.
    Zarekomendował do badania nasienia Pastelova w Poznaniu

kałamarnica 11, Julia24, Babsi, Nowa2024, Chesterka1124 lubią tę wiadomość

Luźne starania 02.2024
    Starania na poważnie 04.2024
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox25
    Prolaktyna z lekami w normie
    ✔️olej z wiesiolka
    ✔️olej z czarnuszki
    ✔️wit. B
    ✔️fertistim
    ✔️pregnaStart
    ✔️kwasy omega
    ✔️wit. D3
  • M93 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi Moja mama miała 44 lata jak mnie urodziła 🤪

kałamarnica 11, Eedzia11, Vergeet, JoAnn lubią tę wiadomość

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    💔2024 (11tc)

PCOS.

Wysłany: 9 grudnia 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana29 wrote:
    No i dobra, więc tak.
    Dziś 13 dc. Nie ma jeszcze dominującego pęcherzyka. Rośnie na lewym pecherzyk , póki co ma 11mm, ale ja mam owulacje w 19 dc więc powiedział że na razie jest ok. Powiedzial tez ze 9 cykl starań ( ten ktory teraz trwa jest 9) tak na serio to już trochę długo, stawia na słabe nasienie narzeczonego.
    W poniedziałek mam przyjść na ponowny monitoring i przyniesc mu wszystkie wyniki proga jakie robiłam do tej pory na własną reke.
    Po nowym roku zrobi mi badanie drożności jajowodow na oddziale u siebie w Poznaniu.
    No i w sumie tyle na ten moment. Jak zobaczy te śmieszne wartości proga po owulacji to tam chyba padnie w tym gabinecie.
    Zarekomendował do badania nasienia Pastelova w Poznaniu

Brzmi sensownie ten plan. A narzeczony robił już badanie nasienia?

• AMH 5.04 ng/mL ✅

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• Vergeet Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi wrote:

ojej tak, dzieci są bardzo bezpośrednie i współczuje Ci że musiałaś jeszcze im to tłumaczyć w delikatny sposób ale pięknie, że się podjęłaś. Sama jestem nauczycielem w przedszkolu i nie wiem jak bym to dzieciom wyjaśniła. Już na przykład jak prowadzę zajęcia o rodzinie albo przygotowuje Dzień Mamy to jest dla mnie bardzo trudne słuchać pytań jak na imię moja mama albo co z nią robię itp. podczas gdy nie ma jej ze mną od kilku lat. Też przełykam gorzkie łzy ale nie tłumaczę dzieciom żeby ich tym nie obarczać tylko raczej wymijam odpowiedź :)
    Ale z tym wiekiem to też bez przesady, znam mnóstwo kobiet które rodziły dzieci w tym wieku i mają całkiem zdrowe, fajne dzieciaki! I to bardzo fajne bo jednak jak się jest świadomym i doświadczonym życiowo to ma się mądre rzeczy do przekazania dziecku i wychowania go dobrze 😀

🙎🏼‍♀️28🙎🏼‍♂️28
    👰🏼🤵🏼2023

Starania o 1 bobasa 🍼
    na luzie od 08/23
    świadome od 05/24 👶🏻
    z pomocą medyczną od 11/24 💉

Cykl start 29.12🩸
    Owulacja-> 11.01 🥚

11/24-Lametta+Ovitrelle+Duphaston
    12/24-Lametta+Ovitrelle+Luteina
    01/15 Lametta + Ovitrelle+Luteina

Badania💉
    👩🏼‍🦱AMH 2.78, TSH:LH✅ naturalne owulacje ✅
    🧔🏽‍♂️ ilość 418mln, 4% prawidłowe, kiepski ruch i budowa ❓

Letrox 50, Siofor 1000 +suplementacja (foliany, omega 3, witD, myoinozytol +cholina, NAC, wiesiołek, koenzym Q10, witB12, selen+cynk)
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ