X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ✨W grudniu pod kocykiem świąteczna herbatka ☕️ we wrześniu będziemy kochać małego gagatka 👶🏻
Odpowiedz

✨W grudniu pod kocykiem świąteczna herbatka ☕️ we wrześniu będziemy kochać małego gagatka 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Nowa - i to jest właśnie ten moment, kiedy małpę wita się z radością a nie smutkiem 😉 cudownie, teraz ruszy wszystko pełną parą.

Kałamarnica - bardzo mi przykro, że pęcherzyk się nie wchłonął i blokuje Wam starania :( wiem, że może być Ci w tej sytuacji bardzo smutno, jakkolwiek dobrze że plan jest znany i wiesz co Cię czeka w najbliższym czasie. Przytulam do serca 🩷

Pełnanadziei - gratuluję, co za świetna wiadomość. 😘

Wróciłam z USG, trwało 30 min. Doktor wszystko dokładnie obejrzal. Powiedział, że tak ładnej macicy już dawno nie widział. 🫠 Wg niego nie ma się do czego przyczepić i wykluczył zarówno endo jak i adenomioze. Ale! Podobno jak jest endometrioza powierzchowna to czasem nie wychodzi na USG ani w MRI, tylko widoczna może być przy histeroskopii. Natomiast coś zaczął mi tlumaczyc, że nie mam pośrednich wskaźników tego schorzenia, więc ryzyko występowania tego u mnie jest b.niskie. Zaproponował (jak już bardzo chce drążyć) zrobienie EndoKIT, choć wypowiadał się z wielką rezerwa na temat tego badania. Badanie kosztuje ok 500zl i podobno jak wyjdzie pozytywne to można stwierdzić endometrioze, a jak negatywne to wcale jej nie wyklucza. Jakie zalecenia? Mamy wyluzować z mężem. Mam dominujący pęcherzyk, rośnie sobie, grubość endometrium też ładne. Spróbujemy naturalnie w tym miesiącu.

No to super, że dr poświęcił tyle czasu ile było trzeba i nie olał! Btw zmieniłaś lekarza? Bo pamiętam, że chyba miałaś panią doktor? 🤔 i trzymam kciuki za owocne starania naturalne 😍 grudzień magiczny miesiąc więc niech się dzieje! 😁💪💪

Aksandra lubi tę wiadomość

🙎‍♀️29: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
    12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Euthyrox25, NAC, koenzym Q10

👨28: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)

—————————
    Start IVF MZ
    14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅
  • Insane Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Nowa - i to jest właśnie ten moment, kiedy małpę wita się z radością a nie smutkiem 😉 cudownie, teraz ruszy wszystko pełną parą.

Kałamarnica - bardzo mi przykro, że pęcherzyk się nie wchłonął i blokuje Wam starania :( wiem, że może być Ci w tej sytuacji bardzo smutno, jakkolwiek dobrze że plan jest znany i wiesz co Cię czeka w najbliższym czasie. Przytulam do serca 🩷

Wróciłam z USG, trwało 30 min. Doktor wszystko dokładnie obejrzal. Powiedział, że tak ładnej macicy już dawno nie widział. 🫠 Wg niego nie ma się do czego przyczepić i wykluczył zarówno endo jak i adenomioze. Ale! Podobno jak jest endometrioza powierzchowna to czasem nie wychodzi na USG ani w MRI, tylko widoczna może być przy histeroskopii. Natomiast coś zaczął mi tlumaczyc, że nie mam pośrednich wskaźników tego schorzenia, więc ryzyko występowania tego u mnie jest b.niskie. Zaproponował (jak już bardzo chce drążyć) zrobienie EndoKIT, choć wypowiadał się z wielką rezerwa na temat tego badania. Badanie kosztuje ok 500zl i podobno jak wyjdzie pozytywne to można stwierdzić endometrioze, a jak negatywne to wcale jej nie wyklucza. Jakie zalecenia? Mamy wyluzować z mężem. Mam dominujący pęcherzyk, rośnie sobie, grubość endometrium też ładne. Spróbujemy naturalnie w tym miesiącu.

No i super Kochana ❤️ odpocznij sobie w tym miesiącu. A nóż się uda 🤞🍀

40 tc 💔
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:

Aksandra bardzo wam kibicuję 😘🤞

Aksandra, Pełnanadziei09 lubią tę wiadomość

39tc.💔🕊️
    11.09 cb💔
    Pasożyty?👩‍🔬🪱

trombofilia wrodzona🩸🧬
    immunologia🛑
    wymazy✅

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan💊
    Fertistim+B12+Omega 3💊
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:

Cieszę się 😍🙌! Odpocznij sobie w święta 🫂. Trzymam kciuki za świąteczny cud! ✊✊

A czy mogłabyś powiedzieć, czy byłaś konkretnie u specjalisty od endometriozy?
    Sama właśnie piszę maile z zapytaniami o diagnozę do naszych 2 trójmiejskich specjalistów. Pierwsza wizyta 700 zł- ciekawe ile trzeba do zdiagnozowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 11:23

💃29 lat🕴️35 lat 🍀Starania od 04/2024

❌ IO, BMI 25.6, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu. U partnera obniżony ruch postępowy plemników
    ☑️ Regularne owulacje i w miarę regularne cykle. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

📆 13.01 Diagnoza endometriozy
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa - dalej się leczę u Pani doktor, właśnie idę do niej w środę na kontrolę po nieudanym transferze. Ten doktor, u którego byłam dzisiaj jest specjalistą w zakresie endometriozy.

Insane - dziękuję. I jest tak, jak pisałaś w weekend, że będzie wszystko ok. Cieszę się, że to badanie mam odhaczone, ale dalej wiem, że nic nie wiem.

Dziękuję za Wasze wsparcie dziewczyny. Jesteście kochane. A co do tego cyklu nie pokładam wielkich nadziei, bo co miesiąc miałam owulację, dobre wyniki hormonów, mąż też poprawił nasienie, dwa transfery i nie zaskoczyło.

Nowa2024 lubi tę wiadomość

♀️33 ♂️ 35 👩‍❤️‍👨 15cs naturalnych
    KIR Bx (-2DS1, -2DS5, -3DS1)
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • M93 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybym zaszła w ciążę i chciała dalej pracować to przypomnijcie mi, jak 16 grudnia popłakałam się ze stresu w pracy!

👩🏼1993
    🧑🏻‍🦱1987

(2cs)
    👧🏼2020

(12cs)
    💔2024

PCOS.
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M93 wrote:
    Gdybym zaszła w ciążę i chciała dalej pracować to przypomnijcie mi, jak 16 grudnia popłakałam się ze stresu w pracy!

Polecam mój sposób! Nagraj sobie głosówkę dla "siebie z przyszłości", która nie będzie chciała iść na L4. Najlepiej właśnie teraz w emocjach, żebyś mogła sobie przypomnieć, na co jesteś narażana.

kałamarnica 11, M93, Nowa2024, Vergeet, JoAnn lubią tę wiadomość

❌ IO, BMI 25.6, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu. U partnera obniżony ruch postępowy plemników
    ☑️ Regularne owulacje i w miarę regularne cykle. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

• kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy.

Anka96 - pytałam o to, ale wg mojej doktor to jest za małe żeby włączać dodatkowe leczenie. No i nawet nie rośnie. Powiedziała, że spokojnie i zobaczymy się w styczniu w oddziale. Ech no i nic. Muszę jej zaufać. Jeszcze pytałam koleżanki gin i mi tak samo mówi, że za małe żeby coś robić.

Aksandra - cieszę się z Twoich dobrych wyników i dobrych odczuć po tej wizycie. I trzymam kciuki za ten naturalny cykl 🍀

Ja mam smuta dzisiaj, bo już bym chciała działać, a ten grudzień jest dla mnie takim przestojem.

Nowa - czekam na info od Twojego doktora :)

Aaa i Pelnanadziei! Wielkie gratulacje ❤ ❤

Aksandra, Pełnanadziei09, Nowa2024 lubią tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
    • AMH 5.04 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • 11.24 morfologia 2%, pozostałe parametry prawidłowe (po antybiotykoterapii)❌
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania na spokojnie od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji

Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
    Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅

06.24 borelioza - leczenie ✅

10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
    11.24 leczenie ✅
    12.24 kontrolne wymazy:
    • 👨 ujemny ✅
    • 👱‍♀️ ujemny ✅
    01.25 - 🏥badania hormonalne, HSG, histeroskopia 🙏🙏🙏
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Cieszę się 😍🙌! Odpocznij sobie w święta 🫂. Trzymam kciuki za świąteczny cud! ✊✊

A czy mogłabyś powiedzieć, czy byłaś konkretnie u specjalisty od endometriozy?
    Sama właśnie piszę maile z zapytaniami o diagnozę do naszych 2 trójmiejskich specjalistów. Pierwsza wizyta 700 zł- ciekawe ile trzeba do zdiagnozowania.

Tak, byłam u specjalisty od tego. Kochana, wystarczy jedno USG do zdiagnozowania na dobrym sprzęcie i przez dobrego specjaliste. Pamiętam, że też chyba pisałaś o tym endomKIT. Mnie doktor powiedział, że ta metoda nie ma jakiejś rewelacyjnej wartości predykcyjnej i on dotychczas nie zlecił jej ani jednej pacjentce, co najwyżej histeroskopie jak miał podejrzenia po usg.

Julia24 lubi tę wiadomość

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Tak, byłam u specjalisty od tego. Kochana, wystarczy jedno USG do zdiagnozowania na dobrym sprzęcie i przez dobrego specjaliste. Pamiętam, że też chyba pisałaś o tym endomKIT. Mnie doktor powiedział, że ta metoda nie ma jakiejś rewelacyjnej wartości predykcyjnej i on dotychczas nie zlecił jej ani jednej pacjentce, co najwyżej histeroskopie jak miał podejrzenia po usg.

No to jest dobra wiadomość, dziękuję! 😁 W takim razie nie boję się umawiać prywatnie.
    Niestety podejrzewam, że diagnoza będzie pozytywna, ale dobrze znać swojego wroga!

• Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    No to jest dobra wiadomość, dziękuję! 😁 W takim razie nie boję się umawiać prywatnie.
    Niestety podejrzewam, że diagnoza będzie pozytywna, ale dobrze znać swojego wroga!

Dlaczego masz takie podejrzenia u siebie? Chodzi o tą bolesność w trakcie ostatniej miesiączki, czy coś jeszcze?

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aksandra wrote:
    Dlaczego masz takie podejrzenia u siebie? Chodzi o tą bolesność w trakcie ostatniej miesiączki, czy coś jeszcze?

Ogólnie mam co kilka miesiączek tragicznie bolesne bóle i skurcze. Nieraz są ok do wytrzymania, ale często utrudniają mi mocno funkcjonowanie. No i bóle lekkie typu miesiączkowego mam prawie przez cały cykl. Do tego praktycznie zawsze duże i w dużej ilości skrzepy krwi w trakcie @ + plamienia śródcykliczne.
    Ciągłe problemy żołądkowo-jelitowe nieznanego pochodzenia. Duże zmęczenie i ogólne osłabienie. A do tego obciążenie genetyczne ze strony mamy.

Co by nie było wolę wiedzieć 🫣. Napisałam już te maile i czekam na odpowiedzi- biorę najszybszy wolny termin!

• Insane Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kałamarnica 11 wrote:
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy.

Anka96 - pytałam o to, ale wg mojej doktor to jest za małe żeby włączać dodatkowe leczenie. No i nawet nie rośnie. Powiedziała, że spokojnie i zobaczymy się w styczniu w oddziale. Ech no i nic. Muszę jej zaufać. Jeszcze pytałam koleżanki gin i mi tak samo mówi, że za małe żeby coś robić.

Aksandra - cieszę się z Twoich dobrych wyników i dobrych odczuć po tej wizycie. I trzymam kciuki za ten naturalny cykl 🍀

Ja mam smuta dzisiaj, bo już bym chciała działać, a ten grudzień jest dla mnie takim przestojem.

Nowa - czekam na info od Twojego doktora :)

Aaa i Pelnanadziei! Wielkie gratulacje ❤ ❤

Starajcie się. Torbiel może zniknąć z dnia na dzień (tak, nawet taka duża, sama tego doświadczyłam), a jajniki mogą podjąć pracę i wytworzyć zdrowe jajeczko.

Aksandra, kałamarnica 11 lubią tę wiadomość

40 tc 💔
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację, lepiej to sprawdzić, żeby nie cierpieć i oddać się w profesjonalne ręce.
    Ja byłam przekonana, że coś wyjdzie nie tak, bo oczywiście już zdążyłam się naczytać w internecie o objawach, poza tym pierwsze usg u mojej doktor od ivf było ze znakiem zapytania adenomiozy.
    Od wieku nastoletniego miałam problemy z zespołem jelita drażliwego, skurcze, zaparcia, później okropne PMS jak byłam na studiach, ale wszystko minęło jak ręką odjął gdy zaczelam stosować tabletki antykoncepcyjne. Po odstawieniu ich nic z tych objawow nie wróciło. Te dolegliwości z jelitami łączyłam początkowo z endometrioza, plus odkąd się staramy bolesne współżycie. Trzymam kciuki kochana za szybką wizytę i to, żeby wykluczyły się Twoje podejrzenia. Życzę Ci dużo zdrówka.

Julia24 lubi tę wiadomość

• Lady_górnik Debiutantka

Wysłany: 16 grudnia, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Sporo mnie tu nie było, bo aż dwa lata. Widzę sporo nowych nicków 🫠
    Byłam tu kiedyś dość często, w 2022r., podczas starania się o maluszka. Potem był wielki sukces i dwie grube krechy, potem poronienie, operacja endometriozy, rozwód, druga operacja endometriozy (10.2024) i cóż, znów tu jestem, z nowym partnerem 🤷🏻‍♀️
    Zacznę może garścią statystyk:
    28 lat; AMH 0,72; endo+adeno; 2 poronienia za sobą; brak 3/4 prawego jajnika i szalona walka z czasem, by jeszcze zdążyć popchać wózek.

Pół nocy Was czytałam. Wszystkim z małpką 🐵 kibicuję za nowy miesiąc, Wigilijny cud tuż przed nami ♥️ Tym, które zaraz, tak jak ja, będą „sikać na pasek” - cierpliwości, co byśmy doczekały do tego słynnego „10dpo” albo i dłużej, bo korci szalenie!

Misiula, kałamarnica 11, Insane, Aksandra, JoAnn lubią tę wiadomość

👋🏼 endometrioza IV st. + adenomioza
    👋🏼 dwa poronienia
    👋🏼 dwie operacje usunięcia ognisk endometriozy i adenomiozy
    👋🏼 AMH 0,79 (28 l.)
    👋🏼 1,5 jajnika
    👋🏼 resekcja jelita

23.12.24 - cień cienia na teście 🥹
    24.12.24 - ⏸️
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_górnik wrote:
    Byłam tu kiedyś dość często, w 2022r., podczas starania się o maluszka. Potem był wielki sukces i dwie grube krechy, potem poronienie, operacja endometriozy, rozwód, druga operacja endometriozy (10.2024) i cóż, znów tu jestem, z nowym partnerem 🤷🏻‍♀️
    28 lat; AMH 0,72; endo+adeno; 2 poronienia za sobą; brak 3/4 prawego jajnika i szalona walka z czasem, by jeszcze zdążyć popchać wózek.

Pół nocy Was czytałam. Wszystkim z małpką 🐵 kibicuję za nowy miesiąc, Wigilijny cud tuż przed nami ♥️ Tym, które zaraz, tak jak ja, będą „sikać na pasek” - cierpliwości, co byśmy doczekały do tego słynnego „10dpo” albo i dłużej, bo korci szalenie!

Oo, witaj!!! 🤗
    Przykro mi, że tak dużo miałaś przeszkód po drodze 😓, ale cieszę się, że do nas dołączasz! I to z jaką energią!
    Dla znać, czy zapisać Cię na wolnego strzelca, czy znasz już konkretny termin testowania! ☺️

• Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde zaczynam się wkurzać. Dzwoniłam o 11 do dr, powiedział, że mam dzwonić między 13 a 14 odnośnie tej stymulacji. No i zadzwoniłam. Powiedział, że mam zadzwonić o 22 🤦🏼‍♀️
    Już zaczynam się bać, że ta stymulacja będzie odłożona do kolejnego cyklu jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 13:56

🙎‍♀️29: wszystko ok, naturalne owulacje
    01.2024 AMH 2,7
    11.2024 AMH 1,87 (Diagnostyka)
    12.2024 AMH 1,66 (Synevo)
    Hormony ✅
    Jajowody drożne ✅
    💊metafolian, b-complex, wit D, Euthyrox25, NAC, koenzym Q10

👨28: 09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
    💊Fertistim

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany, laparoskopia

06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl)

—————————
    Start IVF MZ
    14.12.2024 wizyta kwalifikacyjna ✅

Wysłany: 16 grudnia, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insane wrote:
    Starajcie się. Torbiel może zniknąć z dnia na dzień (tak, nawet taka duża, sama tego doświadczyłam), a jajniki mogą podjąć pracę i wytworzyć zdrowe jajeczko.

Insane, dzięki za podzielenie się takim doświadczeniem. To trochę pociesza.
    Jak tylko zobaczę ujemny wynik wymazu to chyba podziałamy jeszcze :)

• AMH 5.04 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

11.24 leczenie ✅
    12.24 kontrolne wymazy:
    • 👨 ujemny ✅
    • 👱‍♀️ ujemny ✅

Wysłany: 16 grudnia, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa, ale Twój doktor to chyba jest trochę taki nocny marek, nie? Wiesz sama ile ma pacjentek i że poświęca każdej dużo czasu, a nieraz siedzi do nocy. Na pewno da Ci dzisiaj odpowiedź, zaufaj mu trochę ;) może teraz jest w biegu i się nie wyrabia, a to ważne sprawy, więc musi podejść do tego porządnie i w jakimkolwiek spokoju. Spokojnie! I dawaj znać wieczorem, będę sprawdzać. ❤

A i Lady górnik - cześć! Rozgość się u nas ❤😉

Nowa2024 lubi tę wiadomość

• AMH 5.04 ng/mL ✅

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

11.24 leczenie ✅
    12.24 kontrolne wymazy:
    • 👨 ujemny ✅
    • 👱‍♀️ ujemny ✅
  • Insane Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_górnik wrote:

Nie lubię za złe doświadczenia, ale lubię za dołączenie do nas z taką fajną energią.
    Trzymam kciuki 🤞🍀

40 tc 💔
‹‹ 66 67 68 69 70 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ