W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Misia, myślę, że z tym must have i totalnie niepotrzebnymi rzeczami to dużo będzie zależeć od osoby i dziecka 😅
Nie wiem czy to pomoże, ale ja podeszłam do wyprawki bardzo minimalistycznie - w dzisiejszych czasach większość jest dostępna od ręki, więc jeśli będzie potrzeba to kupię 😁
Cecylia, tak jeszcze mi się przypomniało, że w 8gwiazdkach (przynajmniej u nas) można ten adapter wypożyczyć. 😊
Wspolczuje Wam dziewczyny i łączę się z Wami w niewyspaniu/w ogole braku snu mimo braku dziecka na pokładzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2022, 05:27
Nitka19, miska122, szona, Cecylia, Mea lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Adapter dostałam i nie kojarzę firmy ale mogę zerknąć przy okazji
Co do rzeczy z wyprawki ja poszłam w minimalizm i wyszłam z założenia podobnie do innych dziewczyn czyli nie kupuje a jeśli coś będę potrzebować to wtedy zamówię bo przy dzisiejszej komunikacji z kurierami i dostępnością rzeczy to nie problem + u mnie mama jest krawcowa więc dużo rzeczy mi po prostu uszyła sama w domu a teraz np dzierga mi kocyk bambusowo-bawelniany a ja kupiłam tylko wełnęBo jak zobaczyłam ceny to się przeraziłam ale jest też plus tego bo sama zaczęłam dziergac i nawet mi idzie i szybko się uczę także no jestem dumna
Wszystkie rzeczy które mogłam czyli łóżeczko, materac, wabienia wzięłam od szwagierki a jedyne co kupiłam to komode i wózek + ubranka
Na gadżety przyjdzie pora ale myślę że o tym które są przydatne decyduje tylko maluchNitka19 lubi tę wiadomość
Wiek 29 lat.
Starania o pierwsze maleństwo od lutego 2020.
Obecnie 18 CS - ten w którym pierwszy raz zobaczyłam bladziocha
18 CS ---> 18 czerwcaJest druga kreseczka!!
22.06.2021 bhcg 361,2 mIU/ml
25.06.2021 bhcg 1594,2 mIU/ml
29.06.2021 mamy pęcherzyk i ciałko zółte
06.07.2021 mamy małego człowieka 5,4mm i serduszko6w2d
03.08.2021 mamy 37,4 mm człowieka :*
13.08.2021 I prenatalne --> wszystko wporządku
15.10.2021 II prenatalne i 5 rocznica ślubu (taki mały prezencik mam nadzieję się nam pokaże i ujawni swoją płeć) mamy ok 413g małej królewny
14.12.2021 III prenatalne 1495g(prognoza do porodu 3500g i 55 cm)
11.01.2022 Mała waży ok 2144g
01.02.2022 Mała waży ok 2828gNasze Szczęście
-
Łydzia, ja mam ten nawilżacz co Miśka i jesteśmy mega zadowoleni. Najpierw się naczytałam Że ultradźwiękowe są niefajne i kupiliśmy taki od philips- No i nie byliśmy zadowoleni. A teraz w Polsce kupiliśmy ten od xiaomi i jest rewelacyjny, a cena jego tez. Nasz piesek się go nie boi ani nic25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamy na tym wątku. Czy znajdzie się miejsce dla jeszcze jednego Kropka? Choć podczytuję Was regularnie i wiele z Was mnie kojarzy, to miałam oficjalnie do Was dołączyć po prenatalnych...ale jak zobaczyłam zdjęcie Alka w chuście to wymiękłam.
Szybciutko o mnie: za chwilę 37 lat, 2 ciąża i oczekiwanie na 1 dzieciaczka.
Bardzo się boję co wyjdzie na prenatalnych, wiec póki co jeszcze chwilkę poczekam z wpisaniem się na pierwszą stronę.Wiolala, miska122, szona, Noelle, Cecylia, Karo123, Ayayanee, Jo_an, Simons_cat, Magdalena29 lubią tę wiadomość
20.11 - ⏸, 22. 11 - beta: 526, 24.11 - beta: 1128
13.12 - mamy ♥️ 7+2, CRL 0,94 cm
05.01 - 10+2, CRL 4,00 cm, FHR 174 ud/min
17.01 - nifty pro niskie ryzyka, ♂️
18.01 - (wg usg 12+5) CRL 7,00 cm, FHR 163 ud/min; NT 1,6 mm
15.03 - (wg usg 20+0) 330g zdrowego chłopaka
20.05 - (29+6) 1472 g🦁
19.07 - (38+3) 3265 g małego mężczyzny
29.07.2022 godz. 14.50 (39+6) DETONACJA💣💣💣 Julian Michał 3260g, 55cm 🦁 -
Sway super, że odważyłaś się dołączyć
A mój bociek doleciał właśnie do czwórki ♥️
Przeszczęśliwa witam drugi trymestr 😊😊😊szona, K&K, Olcykowa, Cecylia, Asia2309, Sway, Jeżynka, kokoszka31, Gosia24, Karo123, Jo_an, Simons_cat, Magdalena29 lubią tę wiadomość
-
Sway jej super, że Alek Cię przekonał, zapraszamy wszystkie brzuchatki 😍
Księgowa a z tym niespaniem to masz tak, że się budzisz i jakiś czas nie śpisz czy tak konkretnie noc zarwana? -
Noelle nie są zalecane ultradźwięki bo zwierze się może bać czy ma jakiś jeszcze inny wpływ? Aspen ma totalnie wywalone na niego.
Martyna33 lubi tę wiadomość
-
szona wrote:Gdy bylismy w podobnym okresie u pediatry usłyszeliśmy, że no tak, jest refluks, ale dzieci maja go fizjologicznie i jeśli przybiera dobrze i odłożona nie krzyczy - tzn. że nie ma zgagi-> nie boli-> nie trzeba włączać leków. Wszystko powinno samo ustać, gdy maluch usiądzie. U nas teraz więcej cofek znowu, widzę dokładnie objawy refluksu, ale czekamy. Ulewa, choć nie po każdym jedzeniu. Wychodzi kilka razy na dzień. Lekarz nam powiedział, że refluksowe dzieci potrafią ulewac kilkanaście razy na dobę i że dopiero wtedy to jest dużo. Gdybym uznała, że problem rośnie, mam podać gastrotuss. Jeszcze nie podałam. Płacz przed bąkami czy kupą też był, ale ta dyschezja już minęła mam wrażenie.
U nas jest problem, że jak odłożymy to krzyczy, definitywnie boli go przełyk. W chuście po jedzeniu odginał głowę do tyłu żeby mu się nie cofało. Dzisiaj pół nocy bez snu bo przy każdym odłożeniu płacz. Czasem da się go odłożyc i spokój, ale często jest ryk. Czuję też ten specyficzny zapach po ulewaniu z ust. Położna wczoraj odradzała ten syrop, ale zobaczę co powie pediatra. Wiem, że to może minąć, ładnie przybiera na wadze (3700, wyjściowa ze szpitala 2500), ale szkoda mi go po prostu. Ulubiona pozycja do noszenia to w pionie.. no i doszedł krzyk przy leczeniu na brzuchu, gdzie wcześniej lubi. Ale to też kwestia że cofa się i zaraz wymiotuje. A do chusty mogę go dać tylko jak mi uśnie wcześniej, bo inaczej nie przytuli do mnie głowy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2022, 08:40
-
Ja używałam adapter Ag i polecam 😊
A w drugim aucie miałam jakiś ze smyka za 40zl, to niezbyt mi się podobał i długo się go zapinalo (taki co się siedzi na takiej macie) ale ten był sporadycznie używany więc spoko
Atenka u mnie od urodzenia body długi rękaw, spodenki i skarpetki. Czasem w okresie noworodkowym był w body na długi rękaw i pajacyk ale nie lubię pajacyków więc to tak sporadycznie 🤪
Na początku nie mogłam znaleźć odpowiedniego ubranka na noc i różne rzeczy próbowałam i najlepiej mu w body na długi, plus piżmaka bez stopek i śpiworek 2.5tog
Na początku go ubierałam trochę grubiej do spania, to miał ciągle zimne ręce(wiem że to nie wyznacznik ale jak go dotykałam to aż mi zimno było xD) i w ogóle jakiś taki zimny był, więc ja jeszcze grubiej... A okazało się że jak ma mniej na sobie i gołe nóżki, to lepiej kontroluje temperaturę ciała 🙈
W domu mamy 20-21 stopni, czasem się 22 zdarzy. W nocy około 21
Z rzeczy przydatnych, które nie byłam pewna czy się przydadzą to
króliczek moonie(codziennie w użyciu od urodzenia i mam wrażenie że dzięki temu jak go usłyszy to słucha zamiast płakać i nie mamy dramy wieczorem),
kokon(używałam tylko 1.5miesiaca),
za dużo ubranek - wszystkie się przydały 🤪,
mnóstwo pieluch tetrowych i muślinowych,
otulacz swaddle up ale to dopiero w 2. Miesiącu,
śpiworek z sleepee(newborn był super, teraz growup mniej mi się podoba),
Lusterko do auta,
Karuzela nad łóżeczko Tiny love,
Niania elektroniczna vtech z kamerą, (teraz jak uda się że szybko zaśnie na noc, to go zostawiam i idziemy odpoczywać z mężem przed telewizorem 🤪 chociaz to mógł być późniejszy zakup bo dopiero teraz tak robimy. Szkoda że w nocy przestal spać ale to już inna kwestia 😅),
Dokupowalam mate piankową puzzle, bo mamy zimna podłogę i nie mogłam się koło niego położyć jak leżał na macie,
Mata edukacyjna z kontrastowymi pałąkami z KinderKraft, te pałąki były lepsze od zabawek 🤪,
Zabawka lusterko, zarówno do wieszania nad dzieckiem jak i położenia przed dzieckiem jak leży na brzuchu,
Książeczki kontrastowe,
Chicco baby hug jest w użyciu cały czas,
Wanienka IKEA i stelaż z allegro,
Leżaczek do wanienki angelcare,
Śpiworek do wózka cottonmoose,
Otulacz do fotelika babysteps,
Pojemnik na mokre chusteczki,(nie męczę się z paczką chusteczek, która sama się zamyka albo było też tak że zamykałam chusteczki żeby nie wyschły i za każdym razem się silowalam żeby to otworzyć, najgorzej jak już był otwarty pampers z niespodzianką 🤪)
Chusta (ale tylko jak spał)
Termofory! Najlepiej conajmniej dwa, żeby móc wymienić na ciepły zanim poprzedni zrobi się zimny bo ciężko to ogarnąć jak jest krzyk w międzyczasie
Nie mieliśmy ciemieniuchy więc szczotka się nie przydała
Rzeczy które kupiłam niepotrzebnie to monitor oddechu(nie użyłam ani razu), w moim przypadku wszystko co związane z karmieniem naturalnym i odciaganiem pokarmu, podgumowane podkłady na materac..(lepsze są oddychające z motherhood),
Polarowe rzeczy dla dziecka, np pajace i śpiworki(strasznie się w tym pocił),
Elektroniczny aspirator do nosa Neno(w ogóle nie ciągnie)
Myjki dla dziecka, i mini ręczniczki Ikea
Nie lubię pieluch tetrowych z Ikea
Ciężko teraz nadrabiać wszystkie te strony, coś jeszcze miałam komuś odpisać ale nie pamiętam co i komu 😅
Simons mój też się tak pienił, i szybko do piany doszło tony śliny, non stop jest mokry cały i wszystko w koło
Uśmiechu wciąż brak... Kiedy powinnam zacząć się martwić?
Lydzia mi twardniał brzuch gdzieś od 30tygodnia albo jeszcze wcześniej szczególnie po aktywności fizycznej i dostałam magnez i mi przeszłoWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2022, 09:11
Cecylia, Łydzia lubią tę wiadomość
-
Miska bezpośrednio zdrowiu nie zaszkodzi ale zwierze po prostu słyszy jego pracę jako ciągły pisk a u nas ten nawilżacz chodzi na okrągło w dzień i w nocy. Nie chciałam żeby mój Amigo oszalał tym bardziej, że mocno reaguje na gwizdek ultradźwiękowy. 🤷🏻♀️
Słyszeć przez cały dzień i noc pisk to na pewno nic przyjemnego - ja jak mam szumy uszne to się strasznie irytuje. 😅Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
miska122 wrote:U nas jest problem, że jak odłożymy to krzyczy, definitywnie boli go przełyk. W chuście po jedzeniu odginał głowę do tyłu żeby mu się nie cofało. Dzisiaj pół nocy bez snu bo przy każdym odłożeniu płacz. Czasem da się go odłożyc i spokój, ale często jest ryk. Czuję też ten specyficzny zapach po ulewaniu z ust. Położna wczoraj odradzała ten syrop, ale zobaczę co powie pediatra. Wiem, że to może minąć, ładnie przybiera na wadze (3700, wyjściowa ze szpitala 2500), ale szkoda mi go po prostu. Ulubiona pozycja do noszenia to w pionie.. no i doszedł krzyk przy leczeniu na brzuchu, gdzie wcześniej lubi. Ale to też kwestia że cofa się i zaraz wymiotuje. A do chusty mogę go dać tylko jak mi uśnie wcześniej, bo inaczej nie przytuli do mnie głowy.
Fizjologia, fizjologią ale kurde serce pęka jak takie Maleństwo coś boli. Rozumiem Cię totalnie. Pomysł jeszcze o osteopacie. Oni potrafią dobrze pomoc przy refluksie. Idziemy 31 stycznia, może trochę zaradzi na cofki. Ja o tym syropie też wiele czytałam, działa bardzo różnie, jeśli komuś pomaga, to całe szczęście. Pewnie widząc ból małej próbowałabym wszystkiego. Na razie, odpukać, myślę, że jej się objawy wzmocniły na chwilę po szczepieniu, a dodatkowo stała się ostro ruchliwa, to powiem szczerze bym się aż zdziwiła, gdyby nie było pawia 🙈 Jakimś sposobem jest jeszcze czeste karmienie i mniejsze porcje - łatwiej wtedy ten pokarm się wchłonie i cofka będzie mniej dramatyczna. Trzymam za Was mocno kciuki!miska122 lubi tę wiadomość
-
Dokupiłam body w Reserved w rozmiarze 62 bo te co miałam były tak duże, że stwierdziłam że na długo jeszcze wystarczą,
Niebieskie miałam w domu, były suszone w suszarce więc już są trochę mniejsze bo były jeszcze większe.
Żółte (i inne..) dokupiłam i są na styk, nie suszylam żeby przypadkiem się nie skurczyły, bo w ogóle by nie założył..
Ja rozumiem że jedne to organic cotton a drugie z jakiejś innej serii ale to jest bardzo duża różnica jak na jeden sklep 🤷🏻♀️ -
Wiolala wrote:Sway super, że odważyłaś się dołączyć
A mój bociek doleciał właśnie do czwórki ♥️
Przeszczęśliwa witam drugi trymestr 😊😊😊
Teraz już będzie z górki 🥰
Wiola ustawiłaś suwaczek zgodnie z OM czy usg? 😁 bo na mnie też już chyba pora żeby ustawić 🤭Wiolala, Karo123, Jo_an lubią tę wiadomość
21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
Dobra zerknęłam na pierwsza stronę i widze ze jest spora szansa na urodzenie 1-3 dni po terminie. Czyli jeszcze tydzień.. wdech wydech 😅
We wtorek mam ktg i usg w szpitalu, ciekawe jaka waga im wyjdzie i czy będą proponować indukcję jeśli duża 🧐Cecylia lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Asia2309 wrote:Teraz już będzie z górki 🥰
Wiola ustawiłaś suwaczek zgodnie z OM czy usg? 😁 bo na mnie też już chyba pora żeby ustawić 🤭
Zgodnie z OM bo USG od początku wychodzi mi różnie
Jestem za tym żebyś w końcu ustawiła 😊Asia2309 lubi tę wiadomość
-
Noelle wrote:Miska bezpośrednio zdrowiu nie zaszkodzi ale zwierze po prostu słyszy jego pracę jako ciągły pisk a u nas ten nawilżacz chodzi na okrągło w dzień i w nocy. Nie chciałam żeby mój Amigo oszalał tym bardziej, że mocno reaguje na gwizdek ultradźwiękowy. 🤷🏻♀️
Słyszeć przez cały dzień i noc pisk to na pewno nic przyjemnego - ja jak mam szumy uszne to się strasznie irytuje. 😅
Ja słyszę jego ciagle szczekanie to on niech słyszy ultradźwięk 🤣
A tak serio to my mamy nawilżacz w sypialni a on z nami nie śpi, także ewentualnie sam przychodzi poleżeć jeśli mu nawilżacz nie przeszkadza.
Wręcz wydaje mi się ze pies jest nawilżaczem zafascynowany 🤣
Noelle, K&K, Magdalena29 lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martyna u nas też w sypialni, a Aspen śpi w przedpokoju ( z własnego wyboru). No i u nas nie chodzi cały czas, włączam na trochę codzinnie (albo co 2 dni jak zapomnę).
Martyna33 lubi tę wiadomość
-
Szona jedzenie mniej i częściej nie wchodzi w grę. Karmiłam co godzinę, ale on się przejadał i tylko wzmagało to ulewanie. Oderwać go od piersi nie ma opcji dopóki się nie naje. Teraz zaczęłam go karmić co 2h i jest trochę lepiej. U nas też jest często płacz przy puszczaniu bączków, ogólnie to czekam żeby ten okres minął, bo chociaż uwielbiam go takiego małego, to tak jak mówisz patrzenie jak się męczy jest straszne.
-
Mi średnio się sprawdził chicco baby hub. Poduszki do karmienia nie używam.
Lusterko do samochodu jest ekstra, kokon dalej w użyciu, śpiworki do spania, mata edukacyjna, zawieszka kontrastowa do wózka. No i monitor oddechu- mała potrafi przespać ciągiem 8-9 godzin i zanim to zamontowalam to po 4 godz sprawdzałam co chwila czy oddycha -
https://www.vinted.pl/kobiety/ubrania/bielizna-i-odziez-nocna/biustonosze/192784987-biustonosz-do-karmienia-4295-rozowy-bez-fiszbin
Czy chce któraś stanik do karmienia ? Mnie się już nie przyda, jestem na mm a tego nie użyłam ani razumiska122 lubi tę wiadomość