X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
Odpowiedz

W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚

Oceń ten wątek:
  • lawendowePole Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jesteśmy w temacie alergii u dzieci, to jak mój będzie mieć skazę białkową to się załamię... Nabiał to podstawa mojej diety. Codziennie jogurt, kawa do mleka, kanapka z serkiem w różnej postaci, płatki z mlekiem/jogurtem... Jakbym miała z tego zrezygnować to nie wiem co bym miała jeść 🤐.

Ja po spotkaniach edukacji przedporodowej jestem na razie na etapie, żeby nie kupować laktatora. Nie wiem, czy nie będę żałować tej decyzji, ale w razie czego moja położna ma niby dwa na stanie do wypożyczenia dla pacjentek, więc najwyżej będę się tym ratować jak się pojawi nagła potrzeba.

Kofii lubi tę wiadomość

age.png
    02.12.2022 17:32, 40+2, 3540 g., 55 cm
    Tadziu z Nami ❤

01.20 - start starań
    05.20, 09.20 - cb
    01.21 - poronienie 7tc
    06.21 - poronienie ~9tc - T22
    pauza do 01.2022
    03.22 - (25.03. - II kreski -> 14.04. - CRL 0,8 cm ❤, YS 0,4 cm -> 28.04. - CRL 2,22 cm -> 06.05. - CRL 4,1 cm -> 16.05. - CRL 5,73, FHR 156 -> 15.06. - 147 g. -> 24.06. - 235 g. -> 13.07. - 344 g. -> 1.08. - 522 g. chłopca -> 14.09. - 1278 g. -> 05.10. - 1761 g. -> 30.11. - 3550 g.)

PAI-1 4G homo i MTHFR 1298A>C hetero
    Kariotypy ok

Siła🔹️Spokój🔹️Miłość

Bądź dumny z tego co robisz, zwłaszcza, jeśli nikt inny tego nie docenia.
  • Krysia1411 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia24 wrote:
    Czasami mi się wydaje że to nasze teściowe powinny mieć taką konsultacje z CDL żeby nie bredzić takich farmazonów że dziecko ma wzdęcia bo mama zjadła kapustę 😅😅

Moja i tak by uznała ze CDL się nie zna i ona wie lepiej 😂😂😂

Wiolala lubi tę wiadomość

27tc+3 - 😢 [*] 11.20
    37tc+3 - 🌈
    6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
    3tc+4 💔

age.png
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

X.2021 - start IVF

23.12.21 - transfer blastki ❄️4AA
    29.12 - 6dpt - beta 39.40 mlU/ml
    18.01 - 26dpt - 6+1 CRL 0.55cm i bijące serduszko 😍
    01.03 - 12+1 I prenatalne 7.5cm chłopca 💙
    21.04 - 19+3 - II prenatalne - 330g 💙
    06.07 - 30+2 - III 25.08 - 1810g 💙
    25.08 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
    ...
    _ _ _ _

03.24 - wracamy po rodzeństwo
    04.06 FET ❄️3AA 🙏🙏
    09.06 - 5dpt. - ⏸️
    06.07 - 7+2 💔

_ _ _ _

04.09 prog 41.8; 2dpt 18.4
    05.09 - FET ostatniej szansy ❄️4AB
    4dpt - ⏸️; beta 59.8🤯; prog 28.5
    11.09 - 6dpt 80.4 💔 7dpt 79.8; 9dpt 98 🤯
    11.10 - Metotreksat

Ostatnia szansa - II IVF

25.02.13 - stymulacja
    25.02.19 - I wizyta 🙏
    25.02.24 - punkcja
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorek indukcja nie taka straszna. Ja tez miałam długo skurcze przed porodem, a nawet wody mi odeszły i co… skończyło się indukcją bo wraz z odejściem wód zakończyły się moje jakiekolwiek bóle i skurcze 😅 Tez liczyłam ze poród zacznie się sam ale ostatecznie nie było źle, czasami trzeba naturze pomóc 😊

Odnośnie wysypek u nas tez trądzik niemowlęcy ☺️ Ogólnie z tego co czytałam i co mówiła moja położna i pediatra to do 3 miesiąca życia dziecka ono nadal dojrzewa i większość zmian skórnych i problemów brzuszkowych to fizjologia - organizm musi się dostosować do nowych warunków ☺️ Oczywiście zdarza się ze dziecko coś uczula, ale to na prawdę mniejszość przypadków - alergie i włączanie diet eliminacyjnych dla matki karmiącej jets nadużywane aktualnie. A sa badania ze eliminowanie produktów z diety matki karmiącej (bez powodu, czy z naciąganych powodów) zwiększa ryzyko alergii u dziecka w przyszlosci. Także ile się da warto walczyć bez diety, a większość problemów skórnych po kilku tygodniach mija. Jak to moja położna powiedziała odnośnie skory - pierwsze trzy miesiące życia to nie jest najładniejszy okres życia człowieka 😝

U nas już w końcu po nawale, teraz mamy trochę problemów brzuszkowych ale tez podchodzę do tego jak do fizjologii, staram się pomoc małemu jak mogę - masaże, termoforek i dużo przytulania i dajemy radę 😌 przez chwile wyhamował z wagą ale teraz znów wrócił an dobre tory i przybieramy. I czas leci tak szybko ze nie wiem kiedy mija tydzień 😵‍💫

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Siri Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolczuje rad tesciowych… a co jedne to widze lepsze… 🙄 Wiolala Twoja tesciowa teoria orzechowa rozwalila system 😅
    Moj maz jak widzi, ze jego mama zaczyna przesadzac to sam ja upomina, i dobrze, bo mnie znowu brakuje jezyka w gebie 🫤 takze jest moim bohaterem 😁

Krysia dobrze, ze sie skonsultowalas z doradca, jestem pewna, ze Twoj maluch szybko nadrobi 💪🏻

Wszystkim Maluchom cierpiacym z powodu brzuszka - oby szybko przeszlo ✊🏻🍀

A ja chcialam pochwalic jeszcze raz mojego przedszkolaka 😊 od dzisiaj zaczyna juz na powaznie - pojechalysmy do przedszkola to nawet sie za mna nie popatrzyla, poleciala do pan az sie za nia kurzylo 😅 nie zdazylam jej nawet pomachac, o buziaczku na pozegnanie nawet nie wspomne 😅 o biedna ja, chyba poptrzebuje ojojania 🥹

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 12:30

lawendowePole, Skorek lubią tę wiadomość

age.png
  • madzia28 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorek wrote:
    ...

Dziękuję za słowa otuchy. Jeszcze od dwóch dni jak na złość, większość osób mnie bombarduje pytaniami, czy już urodziłam. Męczy mnie to.

Skorek, mam dokładnie to samo. Mnóstwo pytań z każdej strony... mieszkamy na wsi więc nawet w sklepie się pytają "jeszcze nie urodziłaś?" ... Jakby nie widzieli, że stoję z brzuchem 🤷‍♀️ wczoraj byliśmy na spacerze w lesie, spotkaliśmy sąsiadów i to samo pytanie... Nigdzie nie ma spokoju.

Jutro rano mam stawić się na oddział na wywolanie... Jeszcze żyje nadzieją, że do tego czasu samo się znacznie... Stres okrutny

Edit. Dziś brzuch mnie boli tak konkretnie jak na bolesną miesiączkę i do tego znowu 💩. Mały słabo się rusza i włącza mi się tryb paniki, że coś złego się dzieje... Może wczoraj przesadziłam ze spacerem nad morzem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 13:04

07.09.2022 3320g i 57 cm cudu ♥️

age.png

01.2021 9tc 👼
    04.2021 6tc 👼
  • Gosia24 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia28 wrote:
    Skorek, mam dokładnie to samo. Mnóstwo pytań z każdej strony... mieszkamy na wsi więc nawet w sklepie się pytają "jeszcze nie urodziłaś?" ... Jakby nie widzieli, że stoję z brzuchem 🤷‍♀️ wczoraj byliśmy na spacerze w lesie, spotkaliśmy sąsiadów i to samo pytanie... Nigdzie nie ma spokoju.

Jutro rano mam stawić się na oddział na wywolanie... Jeszcze żyje nadzieją, że do tego czasu samo się znacznie... Stres okrutny

Edit. Dziś brzuch mnie boli tak konkretnie jak na bolesną miesiączkę i do tego znowu 💩. Mały słabo się rusza i włącza mi się tryb paniki, że coś złego się dzieje... Może wczoraj przesadziłam ze spacerem nad morzem...
    U mnie w dzień porodu mała też praktycznie wgl się nie ruszała cały dzień 😁😁 ale jeżeli Cię to martwi to podjedź na IP to sprawdzić żeby się nie stresować niepotrzebnie 😊 trzymam kciuki żeby samo ruszyło 😊

01.08.2022 Majeczka 3430g, 60cm szczęścia ❤
    03.09.2024 Igusia
    2760, 51cm okruszka ❤️
    age.png

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny bo w domu czuję się jak wyrodna matka. Podobno jak miał kolki to też była moja wina bo zjadłam śliwkę i pije wodę gazową 😑 kur*** nie wytrzymię 🤣

Ona30on32, Sway, Sway, Sway lubią tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Skorek Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała mi takie teraz dwa dni ciszy zrobiła, że szkoda gadać. Gdyby nie detektor już bym była albo na izbie, albo w psychiatryku...
    Madzia , to już? Ja chyba dobrze zrozumiałam mojego lekarza, że mam pojawić się w szpitalu, ale bez przyjmowania na oddział😅
    Z tego, że jeszcze nie urodziłam to cieszą się chyba moi rodzice 😅 Bo musiałam ich wyrzucić na urlop, bo przez mój poród nie chcieli jechać. I co jakiś czas dzwonili albo pisali smsy czy mają wracać. Nawet jak jechali na urlop, to dzwonili czy mają zawracać 😅🙈.
    W sobotę wrócili, więc już tylko czekają 😅

Trzymajcie kciuki dziewczyny, abym ogarnęła położną. Tak, wiem, późno. Ciągle o tym zapominałam i teraz czekam na odpowiedź położnej czy mnie upchnie 🙈.

Co do teściowej... czytając Wasze wpisy, cieszę się, że jest ponad 30 km dalej od nas 😅 ale ona i tak nie interesuje się zbytnio naszym życiem 😅 Mam nadzieję, że jakoś mega to się nie zmieni po porodzie 🙈

Madzia, ja to jeszcze schizuję, że mi wody się sączą, ale w mojej dziurze nigdzie nie mogę dostać tych pasków lakmusowych.
    No cóż, siedzę i czekam 😅

age.png

Nasz świat:
    Alicja: 10.09.2022r., 53cm, 3370g ❤️
  • Siri Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Dzięki dziewczyny bo w domu czuję się jak wyrodna matka. Podobno jak miał kolki to też była moja wina bo zjadłam śliwkę i pije wodę gazową 😑 kur*** nie wytrzymię 🤣
    Nie dosc ze nam ciezko w tych pierwszych tygodniach odnalezc sie w nowej sytuacji to na dodatek wszyscy dookola wpedzaja nas w poczucie winy swoim glupim gadaniem 🙄 KOCHANA, TY I INNE MAMY, ROBICIE WSZYSTKO DOBRZE PRZY SWOICH MALUCHACH - nie dajcie sobie wmowic, ze jest inaczej ❤️ I zycze Wam duzo sily w walce z Waszym najblizszym otoczeniem 💪🏻

age.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:

Wiola robisz wszystko jak trzeba. A na tych specjalistów dookoła nie ma rady 🙄 A śliwki - bardzo dobra z Ciebie mama ze takie sezonowe witaminki fundujesz swojemu dziecku 😘❤️

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • madzia28 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorek apropo sączących się wód to ja też mam schizy, co chwilę biegam sprawdzić do toalety czy na pewno chce mi się siku czy to jednak wody🙈 na kanapie jak siedzę to mam podłożony przynajmniej ręcznik bo ciągle czuję jakbym miała mokrą bieliznę 💦🩲.
    Ja mam skierowanie na oddział ginekologiczno-polozniczy ale i tak mam przejść przez SOR i IP, nawet gdyby poród sam się zaczął to podobno taka jest droga.
    Dziś mam ochotę na słodkie, mimo że dostałam od mamy pierogi z mięsem to jeszcze do tego zrobiłam naleśniki i właśnie się nimi zajadam 🥞 Czekam aż mąż wróci z pracy, założy rolety, karnisze, zasłony i jutro mogę jechać.
    Ogólnie to jeszcze naszedł mnie temat lewatywy przed porodem SN, co wy o tym sądzicie? Warto dla swojego komfortu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 15:48

07.09.2022 3320g i 57 cm cudu ♥️

age.png

01.2021 9tc 👼
    04.2021 6tc 👼
  • Olcykowa Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia ja miałam robioną i nawet nie poczułam kiedy 😂 potem sobie posiedziałam chwilkę na toalecie i tyle, nic strasznego 🙂

👩🏻 31l.
    Mięśniak macicy/PCOS/zaburzenia hormonalne

2021r. 2x cb 💔 5tc

30.11.2021r. ⏸ 💚
    10dpo - beta 82,7 🙏🏻
    12dpo - beta 247,6 🥰
    15dpo - beta 1163,5 😌

6+1 mamy ❤️ 110/min
    13+1 (I prenatalne) 8.1 cm zdrowego chłopaka 💙😍
    21+1 (II prenatalne) 434g 💙
    29+1 (III prenatalne) 1447g 🥰

41+2 Franciszek jest z nami ❤️ 23.08.2022 3690g, 54cm

age.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia ja miałam zaznaczone w planie porodu ze nie wiem jeszcze czy będę chciała lewatywę czy nie i zdecyduje po przyjeciu do szpitala :) Stwierdzialm ze jeśli naturalnie się oczyszcze przed porodem i będę czuła się „lekko” to nie będę chciała, a jeśli będą mnie męczyć zaparcia to poproszę o lewatywę 😅 (jednocześnie miałam pozytywne opinie znajomych które się na nią zdecydowały i mówiły ze super ulga 😝)
    No ale u mnie po odejściu wód akcji nie było, nie oczyściłam sie, a wiedziałam ze lewatywa tez może pomoc w rozkręceniu skurczy wiec sie zgodziłam. Sama procedura bezbolesna, ale szybko rozkręciły mi sie skurcze (miałam jeszcze indukcję oksytocyną i tensem w tym samym czasie) i skurcze plus potrzeba 💩 - No nie polecam tych doznań 😆 tak czy siak wiem ze to było potrzebne i wolałam tak niż przejmować się w czasie porodu czy mi się chce do toalety czy nie - choć z perspektywy czasu poród to u mnie był taki inny stan umysłu ze chyba ostatnie o czym bym myślała to przejmowanie się kupą 😂😅 Najważniejsze to zdecydować w zgodzie ze sobą 😊 moim zdaniem można to zrobić dla swojego komfortu jeśli ktoś chce, ale jeśli się nie chce to nawet jak coś wyjdzie w takcie porodu to położne są na to przygotowane i nawet nie zauważysz ze coś było (przynajmenij tak mi mówili na szkole rodzenia i moja położna) 😌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2022, 16:05

• Skorek Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, temat lewatywa.
    To się idzie raz na posiedzenie czy lata się non stop? 😅

age.png

Nasz świat:
    Alicja: 10.09.2022r., 53cm, 3370g ❤️
  • Jo_an Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi orzechami to chyba za dużo filmów gdzie ludzi zaraz puchną j umierają. Z karmieniem to pewnie tak nie działa.

U mnie zarówno i mama i teściowa dopytują jak to teraz jest, nawet z ciekawością.

U nas też trądzik niemowlęcy,przemywam woda przegotowana i już prawie zanika.

86' starania od 8.19, od 11.20 w Klinice. M:obniżona ilość i ruchliwość, DFI 28%
    4.21 cb, 4.21 IUI, 6.21-2 IUI :(
    7.21 IVF:11pęcherzyków❄️❄️❄️❄️❄️8.21 i 9.21-2 transfery :(
    ANA1 ujemne, NK ok, biopsja endo, MTHFR A1298C homo, PAI-1 hetero. KIR AA, C1C1. AlloMLR 0%

Naturalny cud:
    27.11 beta 36
    18.06 33+0🐣Adaś
    age.png
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki🤗 widzę że temat rzeka tesciowa 😅 moja też już mnie raczy radami zeby nie trzymać na rękach jak płacze tylko zostawić no tak zostawię dziecko zeby zasnęło sine od płaczu 🤦‍♀️ oczywiście owoców pestkowych nie jedz jak będziesz karmić a w ogóle to najlepiej od razu przejść na mm bo po co się męczyć a no i w nocy przepajac wodą... także no chyba gdzieś je tego uczą 😂

Wiola nie przejmuj się robisz wszystko dobrze! Ty jesteś matką i wiesz najlepiej co dobre dla Twojego dziecka ❤️

Madzia to już chyba naprawdę niedługo 😉
    W ogóle widzę że kolejna fala porodów idzie Madzia, Skorek, Emsi kciuki dziewczyny za szybkie rozwiązania ✊️✊️

Kociara jak u Ciebie sytuacja?

Wiolala, Emsi :) lubią tę wiadomość

🙋‍♀️93' & 🙋‍♂️91'

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka one chodziły na specjalne szkolenie dla teściowych " Jak wykończyć synową" 👍

Sway jesteś mistrzem, polubiłaś mój post 3 razy 😎

Karo123, Kociara_, Siri, Gosia24, Ivanka93, Asia2309, Jo_an, Jedna_z_Wielu, Jedna_z_Wielu, Jedna_z_Wielu, Sway lubią tę wiadomość

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Karo123 Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skorek wrote:
    No właśnie, temat lewatywa.
    To się idzie raz na posiedzenie czy lata się non stop? 😅

Pytałam o to położną, mówiła ze to zależy jak kto zareaguje 😆
    Ja latałam kilka razy. I „latałam” to dobre słowo odnośnie tego w jakim tempie musiałam biec 😆 żeby było ciekawiej to byłam podpięta do KTG ale nie było bata, zrywałam kable i leciałam na skrzydłach 😂

• Kociara_ Autorytet

Wysłany: 5 września 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam o tych teściowych (i mamach czasem) to jakby się urwały z kosmosu. Bogu dziękuję, że nie mam za ścianą.

Wszystkie jesteście super mamami 🥰 Najlepszymi ❤️

Mnie wypuścili dzisiaj, jestem w domu. Ostatecznie woreczek wykluczony, wyrostek też, musiało być jelitowe, nie bez znaczenia też fakt, że macica mi uciska wszystko już. Najważniejsze że z ciążą okej, wylądowałam też na zwolnieniu, już czas zwolnić 😊

Hemoglobina bardzo mi leci, żelazo biorę, dostałam teraz inne bo coś słabo idzie, muszę zacząć kurację buraczkami 😜

Wiolala, Skorek lubią tę wiadomość

36 cykli starań
    2 x IUI ❌
    Nieudana procedura IVF - imsi - 3 x FET - ❌
    💔 ciąża biochemiczna - naturals - 03.2022

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
    Naturalny cud ❤️ mamy syna!

27.01.23 - 3390 g i 55 cm
    age.png

22.05.2024 - puste jajo, poronienie 7+2 💔
    08.2024 - powrót do starań o rodzeństwo
    09.2024 - ⏸️
    preg.png
  • Emsi :) Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2022, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia co do lewatywy ja na poczatku bylam bardzo na tak, a teraz wychodze z zalozenia, ze jak organizm sam sie oczysci to nie chce, a jak bede czula ze jest mi potrzebna, to po prostu ja zrobimy. Dla spokoju glowy 😀

Ivanka kazdy kciuk na wage zlota 😊 poki co sie nie boje, jestem naprawde bardzo pozytywnie nastawiona. Nie wiem, czy to dobrze czy zle 😅

Kociara cale szczescie, ze wszystko ok :) no to juz czas najwyzszy na zwolnienie obrotow.

Wiola te teorie z tym jedzeniem w czasie karmienia to jest temat rzeka 🤦‍♀️ Moja mama tez twierdzi, ze trzeba uwazac co sie je. I ze jak mam takie lekkie podejscie do tematu, to potem z Malym bede ryczala 😅

29.12.2020 👼💔

8.01.2022 ⏸
    2.02.2022 mamy serduszko ❣️
    30.03.2022 nasz mały chłopczyk 💙

Czekamy na Ciebie Stefanku 💕

17.09.2022 nasz Promyczek juz z nami 💙
‹‹ 1855 1856 1857 1858 1859 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ