W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Bebetka93 wrote:Dziewczyny, jestem zalamana.. Właśnie dostalam wynik badania prenatalnego i mimo prawidłowego obrazu usg jesteśmy w grupie wysokiego ryzyka trisomii 21 😢 ryzyko wynosi 1:156, siedzę i ryczę i nie wiem co robić.. Boję się biopsji i amniopunkcji a badanie z krwi jest bardzo drogie...
Już bylo tak dobrze, wyciszyłam się, cieszyłam się ciążą a tu kolejny cios i Kłoda pod nogi...
https://naforum.zapodaj.net/9fb69b08b7ce.jpg.html
Lekarz tlumaczyl skad takie wyniki - jestes mloda, obraz usg prawidlowy jak mowisz. Czy to przez pappa?13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Mlodamezatka wrote:Bebetko bardzo mi przykro, ze wyszly takie ryzyka, ale na razie to tylko statystyka.
Lekarz tlumaczyl skad takie wyniki - jestes mloda, obraz usg prawidlowy jak mowisz. Czy to przez pappa?
Zastanawiam się, czy kontynuować teraz diagnostykę (w grę wchodzą tylko badania genetyczne z krwi) czy poczekać na drugie prenatalne.. -
Asiek jeżeli Twoje województwo będzie finansowane to zrobią te badania w szpitalu jako standard przy okazji innych badań przesiewowych. ☺️ Niczego nie musisz kupować ale ja dla świętego spokoju jeszcze przed samym porodem zadzwoniłabym na oddział żeby się upewnić co i jak. 😉
Bebetka jeżeli macie możliwość to nawet się nie zastanawiaj tylko rób to badanie z krwi bo do drugich badań prenatalnych zajedziesz się psychicznie. 😔 Trzymam kciuki żeby to była tylko durna statystyka. 🙏🏻Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle wrote:Asiek jeżeli Twoje województwo będzie finansowane to zrobią te badania w szpitalu jako standard przy okazji innych badań przesiewowych. ☺️ Niczego nie musisz kupować ale ja dla świętego spokoju jeszcze przed samym porodem zadzwoniłabym na oddział żeby się upewnić co i jak. 😉
Bebetka jeżeli macie możliwość to nawet się nie zastanawiaj tylko rób to badanie z krwi bo do drugich badań prenatalnych zajedziesz się psychicznie. 😔 Trzymam kciuki żeby to była tylko durna statystyka. 🙏🏻
Rozmawialam też z moją siostrą i ona w drugiej ciąży też miała bardzo wysokie ryzyko a malutka okazała się zdrowa...
Z resztą, nawet gdyby się okazało, że malutka ejst chora, czego nie zakładam, to przecież i tak nic z tym nie zrobimy... W naszym kraju nawet nie można, ale nie wyobrażam sobie zabić swojego dziecka ze względu na chorobę.. Zwłaszcza, że z trisomia 21 można żyć.. -
Bebetka jeżeli koszt jest problemem co całkowicie rozumie bo dla nas też by był to ciesz się ciążą. 😉
Myślę, że tutaj i tak kluczowy jest wynik USG a nie statystyki badań z krwi. 🤷🏻♀️ Tak jak mówisz - co by się nie działo będziecie kochać tego dzidziusia nad życie! ❤️ A gdybyś potrzebowała wsparcia w oczekiwaniu to pamiętaj, że po to tutaj jesteśmy!Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle wrote:Bebetka jeżeli koszt jest problemem co całkowicie rozumie bo dla nas też by był to ciesz się ciążą. 😉
Myślę, że tutaj i tak kluczowy jest wynik USG a nie statystyki badań z krwi. 🤷🏻♀️ Tak jak mówisz - co by się nie działo będziecie kochać tego dzidziusia nad życie! ❤️ A gdybyś potrzebowała wsparcia w oczekiwaniu to pamiętaj, że po to tutaj jesteśmy!
Nie dość, że pierwszą ciążę straciłam to teraz też pojawił się cień strachu.. -
Noelle wrote:Bebetka jeżeli koszt jest problemem co całkowicie rozumie bo dla nas też by był to ciesz się ciążą. 😉
Myślę, że tutaj i tak kluczowy jest wynik USG a nie statystyki badań z krwi. 🤷🏻♀️ Tak jak mówisz - co by się nie działo będziecie kochać tego dzidziusia nad życie! ❤️ A gdybyś potrzebowała wsparcia w oczekiwaniu to pamiętaj, że po to tutaj jesteśmy!
Od siebie dodam, ze sa rozne warianty tych testow z krwi i zaczynaja sie od 1700 zl. To dalej bardzo duzo, jednak tez sporo mniej niz 2300.
U was nie ma zadnych markerow na usg, jestes mloda jak na obecne statystyki ciazowe. A to jest najwazniejsze. To co jest na obrazie usg. A tam maluszek jest caly i zdrowy ❤️
Wiem jak musisz sie stresowac. U mnie biochemia wyszla w porzadku i ryzyka niskie, ale za to pojawil sie marker na usg. My zdecydowalismy sie na Sanco, ale moglismy sobie na to pozwolic jesli chodzi o fundusze, a ja odchodzilam od zmyslow.
Kochana jestesmy z Toba. Wiem, ze teraz po fakcie jak juz jest to za mna latwo sie mowi ale te badania to tylko statystyka. Moze zamiast badan z krwi zdecydujecie sie na dodatkowe badania prenatalne pomiedzy 1 i 2 trymestrem - ja tak mialam ze wzgledu na kontrole serduszka mlodego - i moze one was uspokoja jak wyjdzie ze z maluszkiem wszystko dobrze.
Sciskam ❤️13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Mlodamezatka wrote:Dokladnie to co Noelle powiedziala. ❤️
Od siebie dodam, ze sa rozne warianty tych testow z krwi i zaczynaja sie od 1700 zl. To dalej bardzo duzo, jednak tez sporo mniej niz 2300.
U was nie ma zadnych markerow na usg, jestes mloda jak na obecne statystyki ciazowe. A to jest najwazniejsze. To co jest na obrazie usg. A tam maluszek jest caly i zdrowy ❤️
Wiem jak musisz sie stresowac. U mnie biochemia wyszla w porzadku i ryzyka niskie, ale za to pojawil sie marker na usg. My zdecydowalismy sie na Sanco, ale moglismy sobie na to pozwolic jesli chodzi o fundusze, a ja odchodzilam od zmyslow.
Kochana jestesmy z Toba. Wiem, ze teraz po fakcie jak juz jest to za mna latwo sie mowi ale te badania to tylko statystyka. Moze zamiast badan z krwi zdecydujecie sie na dodatkowe badania prenatalne pomiedzy 1 i 2 trymestrem - ja tak mialam ze wzgledu na kontrole serduszka mlodego - i moze one was uspokoja jak wyjdzie ze z maluszkiem wszystko dobrze.
Sciskam ❤️
Mloda, nie słyszałam o takiej opcji. Wizytę u mojej Gin prowadzącej mam dopiero za 2 tygodnie i nie wiem co robić. Z resztą, tak całkiem szczerze, to ona chyba nie jest najlepszym lekarzem (o czym wcześniej nie wiedziałam) i nie mam do niej pełnego zaufania. Chodzę do niej, bo nie płacę za wizyty..
Chyba umowię się na wizytę do lekarza, do którego pójdę na drugie prenatalne (pierwsze miałam u innego lekarza). -
Bebetko, bardzo mi przykro, że macie teraz taki stresujący czas. 😔 A czy na badanie nie można wziąć rat? Wiem, że to nie jest idealne rozwiązanie, ale zawsze coś, gdyby wam zależało. Mam nadzieję, że okaże się, że wszystko w porządku. ✊Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Bebetka, bardzo mi przykro... Na pewno bardzo się martwisz, ale nie bez powodu są takie opinie o Pappie - to tylko statystyka...
Wiele dziewczyn ryzykuje robiąc amino, a potem się okazuje że wszystko jest dobrze.
Mocno wierzę, że będzie tak też u Ciebie ✊
Dzięki dziewczyny za opinie o monitorze, też się na razie wstrzymam w takim razie
A pakiet na sma czeka już w torbie do szpitala. Zamawiałam z Medgen zanim wprowadzą na podkarpaciu to może ewentualnie moje drugie dziecko się załapie 😅 ( P.S. na razie nie chce o tym słyszeć 😂, a jeszcze nawet nie rodziłam 🙊)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2021, 21:45
Noelle lubi tę wiadomość
-
Natka95 wrote:Bebetka, bardzo mi przykro... Na pewno bardzo się martwisz, ale nie bez powodu są takie opinie o Pappie - to tylko statystyka...
Wiele dziewczyn ryzykuje robiąc amino, a potem się okazuje że wszystko jest dobrze.
Mocno wierzę, że będzie tak też u Ciebie ✊
Dzięki dziewczyny za opinie o monitorze, też się na razie wstrzymam w takim razie
A pakiet na sma czeka już w torbie do szpitala. Zamawiałam z Medgen zanim wprowadzą na podkarpaciu to może ewentualnie moje drugie dziecko się załapie 😅 ( P.S. na razie nie chce o tym słyszeć 😂, a jeszcze nawet nie rodziłam 🙊) -
Justyna.Optyk wrote:Kochana, sprawdziłam, Podkarpacie na samym końcu ! Teraz zastanawiam się czy nie rodzić w moim rodzinnym mieście... No ale jak potem z maluchem pojechać do domu żeby położna przyszła na wizytę patronażowa.. 150km jednak mamy13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
Starania od 07.2019
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
Szybki podgląd na tydzień przed prenatalnymi - 246g zdrowej dziewczynki. Będzie z tych mniejszych wg. Pani Doktor.
Babetka a czy jest możliwe abyś jeszcze gdzie indziej powtórzyła badania?
W JAKI sposób robiłaś PAPPA. Kiedyś jak oddałam krew w punkcie pobrań to okazało się że mam Markery nowotworowe podwyższone _ układu pokarmowtgo.
Powtórzone w szpitalu onkologicznym - prywatnie - wyszły bardzo niskie. Nie chcecie wiedzieć co przeżyłam.Noelle, Magdalena29 lubią tę wiadomość
24.03 (11dpo) ⏸️
15.04 - jest ❤️ CRL- 0.88 cm
29.04- CRL - 2,31 cm
20.05(prenatalne) - CRL-5,63 cm
8.06.- CRL- 9.73cm
16.06 - 160g ♀️
6.07- 246g
8.07-270g
15.07- II prenatalne- 300g Księżniczki ❤️
28.07 - 440g cudu ❤️
17.08(25+0)-721g
3.09 (27+3) - 960g
8.09 - III usg (28+2)- 1055g 🍀
30.09.2021 (31+3) - 1600g
17.11.2021 (38+2)- 2773g
5.12.2021 (40+6)- 2930g
53 cm piękna księżniczka 💕👶 -
Attena, tylko ja i tak.nie będę w stanie sobie przeliczyć ponownie tego ryzyka. A co do pomyłek to wiem, że się zdarzają, ale lekarka ani nie wspomniała o tym, aby powtórzyć badanie z krwi. Czy po tygodniu to by coś dało w ogóle?
Generalnie to jest jedna pozycja z USG, która mnie zastanawia.. Przewód zylny, wartość dość niska, przy dolnej granicy... Czy wiecie coś na ten temat? Jak lekarka do mnie zadzwoniła to nie byłam w stanie logicznie z nią porozmawiać. Z resztą wg niej powinnam zrobić dalszą diagnostykę..
https://zapodaj.net/268dd0f962536.jpg.html -
Justyna.Optyk wrote:Kochana, sprawdziłam, Podkarpacie na samym końcu ! Teraz zastanawiam się czy nie rodzić w moim rodzinnym mieście... No ale jak potem z maluchem pojechać do domu żeby położna przyszła na wizytę patronażowa.. 150km jednak mamy
A gdzie masz w planie rodzić w Rzeszowie?
Ja też biorę pod uwagę szpital do którego mam 5 min, a do Rzeszowa jednak 60 km....
Tylko w Rzeszowie mam 3 stopień referencyjnosci i troszkę lepsze opinie jeśli chodzi np. o 'przestrzeganie' kontaktu skóra do skóry, no i mój lekarz jest stamtąd i raczej wszystkie jego pacjentki tam rodzą...
Ale u mnie jedno i drugie to wciąż podkarpacie.
Finalnie wyjdzie w praniu gdzie pojadę 🤷Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2021, 23:59
-
Justyna.Optyk wrote:Kochana, sprawdziłam, Podkarpacie na samym końcu ! Teraz zastanawiam się czy nie rodzić w moim rodzinnym mieście... No ale jak potem z maluchem pojechać do domu żeby położna przyszła na wizytę patronażowa.. 150km jednak mamyCzarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Natka czekaj jak zobaczysz Ksawerego - od razu Ci się drugiego zachce. 😄 Ja pomimo ciężkiej ciąży wcisnęłabym Klarę znowu do brzucha bo już za tym tęsknie. 🤣 Z rozżaleniem oglądam filmiki z moim wielkim falującym bebzolem. 🥲
Ale przyszły roku nadchodzę z planami na rodzeństwo także nic straconego! 😁❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 02:05
Atena37, Natka95, Annamaria, Simons_cat, Lisa_, kokoszka31, Magdalena29 lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
nick nieaktualnyNoelle, właśnie pamiętam jak pisałaś, że Ty od razu będziesz starać się o rodzeństwo. Myślałam nawet wczoraj się zapytać, czy zmieniłaś zdanie ale uznałam, że swiezo po porodzie to może nie wypada pytać. Także czekamy aż wrócisz do gry. 😊
Noelle lubi tę wiadomość
-
Noelle wrote:Natka czekaj jak zobaczysz Ksawerego - od razu Ci się drugiego zachce. 😄 Ja pomimo ciężkiej ciąży wcisnęłabym Klarę znowu do brzucha bo już za tym tęsknie. 🤣 Z rozżaleniem oglądam filmiki z moim wielkim falującym bebzolem. 🥲
Ale przyszły roku nadchodzę z planami na rodzeństwo także nic straconego! 😁❤️
Fajnie, że Ci się nie odwidziało
Ja po roku wracam do pracy i starania o drugie ewentualnie po 2 latach były w planie...
Ale czuję się psychicznie przeorana przez te końcówkę ciąży... Zwłaszcza jeśli chodzi o to co stało się z ciałem, bo niestety należę do tych z ogromnymi pamiątkami po tym cudownym czasie... I chcąc nie chcąc chyba długo mi zajmie przepracowanie tego mimo wszystko...ale o bym miała tylko takie problemy, bo cóż jesteśmy tylko ludźmiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2021, 07:29