W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Natka uważam tak samo jak dziewczyny. Jesteś super mamą i nic ani nikt tego nie zmieni. Głowa do góry. A Marien ma rację co do wyjścia chociażby na szybką kawę. Nie daj się i nie zapominaj ,że w tym wszystkim jesteś najważniejsza 🤗25.👩
29.👱♂️
Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨🦰
Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Natka, osteopata to dobry pomysł 🙂 oni patrzą na dziecko holistycznie i przy jednej okazji mogą też naprawić coś innego, na co akurat nikt nie zwrócił uwagi 🙂
Nie możesz myśleć, że to Twoja wina, że malutki jest taki... To w końcu minie. Gdyby każdy stres miał taki duży wpływ na maluszka, to ja już powinnam się zacząć biczować, bo ja mam ich pod dostatkiem i nie do końca sobie z nimi radzę... No ale ja staram się robić jednak wszystko, żeby tej maludzie w brzuchu było jak najlepiej.
Ty też robiłaś wszystko jak był w brzuchu a teraz robisz jeszcze więcej!
Pomyśl sobie, że to tylko jakiś etap... On minie i przyjdzie kolejny. Daj tylko samej sobie choć odrobinę swojej miłości. Będzie Ci wtedy łatwiej.
Glowa do góry Kochana 💓Natka95 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Natka. Tu wszystko zostało już powiedziane. Ale jedna rzecz powtórzę - jesteś najlepszą mama dla swojego dziecka i nie masz prawa o tym zapomnieć !
Ja też byłam trudnym dzieckiem. Jak w nocy spałam w dzień zawodziłam jak marcujący się kot. Mieszkaliśmy wtedy jeszcze z rodzicami ojca. Kiedyś moja babcia przyszła do mamy i zapytała "co ty temu dziecku robisz, że ono tak płacze?" A moja mama próbowała zrobić wszystko, bym nie płakała. I wiesz co ? Ja nie mogłam wymarzyć sobie lepszej mamy. Kocham ją. Twój Ksawery też Ci kiedyś to powie. A Ty przypomniwszy sobie jego dzisiejsze zachowanie będziesz wspominać je z uśmiechem... Kochana ! Pamiętaj też, że musisz znaleźć czas dla siebie również !
Co do światła u mnie są cała noc włączone cotton balls żebym się nie zabiła w drodze do lampki 🤣 i łatwiej mi z łóżka ogarnąć co ten mały berbeć w łóżeczku wyprawiaNatka95 lubi tę wiadomość
-
Młoda twój mały cud jest boski 😍😍😍 czytając twój opis, aż mi się wyć chce.. U nas już zaraz 2 miesiąc, a ja czuję się nadal jak bym rodziła wczoraj.. Jakoś to nie mija.. Poród to cudowne przeżycie, nawet jeżeli trwa długo...
Jak tak czytam i ogloda te wasze małe cudy to jeszcze jedno mi się marzy, 3.. Ale zobaczymy co i jak życie pokaże..
A u nas, sielanka trwa, młody śpi, je i jest spokojny i taki kochany.. Tylko zaczął nam pępek robić, w poniedziałek po 7 tygodniach dopiero odpadł i teraz pojawiła się ropa, czyścimy ale jak nie pomoże to w poniedziałek do lekarza idziemy.. Przez ten cały covid, młody szczepienie będzie dopiero miał za 3 tygodnie. Więc w 11 tygodniu dopiero.. Bo nie ma miejsc u naszej doktor, a ona tylko szczepi w jeden dzień.. -
Natka, wdech wydech... Jesteś super extra mamcia! Podpisuje się pod wszystkim co zostało napisane.
Jesteśmy po prenatralnych. Ryzyko średnie, lekarz zaproponował nifty...
Jestem obsrana po gacie i nie wiem co myśleć... -
Aya jeśli nawet jakieś ryzyka są, pamiętaj, że Twoje dziecko nie musi być chore ! Jeśli tylko Cię stać to możesz zrobić dla swojego spokoju to badanie !
Ayayanee, Łydzia, Noelle lubią tę wiadomość
-
Mam pytanie do dziewczyn, które mrożą pokarm. W ciągu jakiego czasu po odciągnięciu można to zrobić? Trzeba od razu, czy mleko może sobie trochę postać w temperaturze pokojowej? A może najpierw trzeba je wsadzić do lodówki? Jestem skołowana...👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
Aya, a co konkretnie wyszło na tych prenatalnych? Robiłaś tez pappa czy samo USG? Pytanie też czy badanie można w ogóle uznać za wiarygodne skoro zostało przeprowadzone za późno...
Ayayanee lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Nitka19 wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które mrożą pokarm. W ciągu jakiego czasu po odciągnięciu można to zrobić? Trzeba od razu, czy mleko może sobie trochę postać w temperaturze pokojowej? A może najpierw trzeba je wsadzić do lodówki? Jestem skołowana...
Bez lodówki do 4 h, w lodowce 2 dni. Ja zbieram 2 dni, przelewam do worka i mrożę.Nitka19 lubi tę wiadomość
7 cs - cb
25 cs - ⏸
6t1d - jest ❤️!
12t3d - prenatalne 👧🏼
3.10.2021 r. Detonacja! ❤️
10 cs - ⏸️
12t5d - prenatalne 👶🏼
30.06.2025 r. Detonacja! ❤️
Zes*am się, a nie dam się 💪
https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html -
Aya, co dokładnie wyszło?
U mnie wyszło dość wysokie ryzyko, po czym okazało się, że lekarka źle to wyliczyła.. Poszłam do innego lekarza i wg niego wszystko jest w porządku.
Jezeli Cię stać, to jak najbardziej warto zrobić, chociaż dla mnie ponad 2tys za badanie to było dużo... Ten drugi lekarz powiedział, że wielu lekarzy zbyt chętnie "nagania" na te drogie badania z krwi, choć nie raz wcale nie ma takiej potrzeby.
Nie denerwuj się Kochana 💓Księgowa lubi tę wiadomość
-
Hey Kochane 💚 Jesteśmy po drugich badaniach prenatalnych 💚 Wszystkie parametry są w porządku👌 Nie mogliśmy wymarzyć sobie z mężem lepszego prezentu na 5 rocznicę ślubu💚 Dodatkowo w końcu poznaliśmy płeć naszego kochanego cudu 💚
I tak oto chwalimy się że pod serduszkiem mamusi mamy ok 413g zdrowej małej królewny tatusia ❤❤💜💜
Noelle możesz dodać na 1 stronę płeć ale na imię chyba będziecie musiały poczekac do porodu 😂😂😂 bo mamy z mężem problem 😜Suszarka, Bebetka93, Martyna33, asiek96, Justyna.Optyk, K&K, Simons_cat, Annamaria, Atena37, Noelle, Magdalena29, szona, miska122, monnkej lubią tę wiadomość
Wiek 29 lat.
Starania o pierwsze maleństwo od lutego 2020.
Obecnie 18 CS - ten w którym pierwszy raz zobaczyłam bladziocha
18 CS ---> 18 czerwcaJest druga kreseczka!!
22.06.2021 bhcg 361,2 mIU/ml
25.06.2021 bhcg 1594,2 mIU/ml
29.06.2021 mamy pęcherzyk i ciałko zółte
06.07.2021 mamy małego człowieka 5,4mm i serduszko6w2d
03.08.2021 mamy 37,4 mm człowieka :*
13.08.2021 I prenatalne --> wszystko wporządku
15.10.2021 II prenatalne i 5 rocznica ślubu (taki mały prezencik mam nadzieję się nam pokaże i ujawni swoją płeć) mamy ok 413g małej królewny
14.12.2021 III prenatalne 1495g(prognoza do porodu 3500g i 55 cm)
11.01.2022 Mała waży ok 2144g
01.02.2022 Mała waży ok 2828gNasze Szczęście
-
Natka nie czytaj internetów ‼️‼️ jesteś cudowna mama, wiem co czujesz, bo sama miałam zalamke totalna.. Usiadłam i chciało mi się wyć, że nie potrafię młodego ogarnąć, a on płaczę. A ja nie wiem jak mu pomóc.. Ale ogarnęłam się i stwierdziłam że kto jak nie ja, że to mój największy skarb, że dam radę,.. Uspokój się, może warto gdzieś wyjść do ludzi, mi tego bardzo brakuje. Mój mnie bardzo na duchu podniósł, powiedział że jestem cudowna matka dla naszego synka.. Jest wsparciem w każdej chwili.. Życie z dzieckiem się zmienia o 180 stopni, nic nie jest takie jak kiedyś, ale dla takich maluszków warto.. Za rok, 2 usłyszysz "mamusi kocham cie. Jesteś najlepsza mama".. Natka potrzeba czasu, wszystko będzie dobrze.. Zostaw młodego z tatusiem i wyjdź gdzieś, spotkaj się z koleżankami na jakieś kawie. Nawet na 1h.. A tesciowa się nie przejmuj, umiałaby się zająć wnukiem, wychowała przecież syna..
Natka95 lubi tę wiadomość
-
Natka, dziewczyny już tyyyle powiedziały ze nie mam chyba co dodać.. ale przypomnę: jesteś najlepszą mamą dla swojego synka!! Napewno z czasem będzie lżej. Moja mama opowiadała jak ja się darłam na każdym spacerze, przy kąpieli i w ogóle głównie cały czas płakałam. Ale to minęło i u was tez minie. To jak poród - trzeba przetrwać😔 Ściskam!
Aya, a jakie te ryzyka wyszły? Wiesz, ja bym robiła Nifty jedynie gdyby wynik tego badania coś zmieniał dla mnie. Czy jeśli dziecko będzie chore to je urodzisz? Jeśli tak, to być może nie ma sensu tego badania robić. Jeśli nie, to zrób to badanie. Ja bym zrobiła, ale to tylko ja.
Nie podoba mi sie ze tak późno robiłaś prenatalne, to mogło tez zaburzyć wynik…Natka95 lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Suszarka wrote:Aya, a co konkretnie wyszło na tych prenatalnych? Robiłaś tez pappa czy samo USG? Pytanie też czy badanie można w ogóle uznać za wiarygodne skoro zostało przeprowadzone za późno...
Pappa i usg. Krew 7.10.
TOTALNIE NIC NIE WIEM. byłam prywatnie u lekarza który wydawał mi się mega na ostatniej wizycie a dzisiaj... DNO. nic nie tłumaczył, tyle że przepływy ok i serce ok. Maleństwo nie chcialo się obrócić żeby pokazać kość nosową. Męczył i potrząsał tym usg dopochwowym, przez brzuch cos dusił i też maluch był uparty 'tuli się do macicy' . Na ten moment uważam że maluch nie obrócił się do konca...
Na omówieniu co mu wyszło powiedział tylko ze wszystko opisane w dokumentach. Że ryzyko średnie, pół na pół, zaleca badanie nifty ale nie wymaga go ale warto sprawdzić bo były dwa poronienia.
Nie wiem czy te dwa poronienia też np. Wchodzą w całokształt mojego ryzyka?
Suszarka, co masz na myśli myśląc że badanie za późno? Dzisiaj jestem według OM 14t1d ale zawsze dziecko wychodziło ok 5 dni młodsze (długie cykle)dzisiaj akurat wyszło 13t4d... 6,82 cm.
Mam taki kocioł w głowie że nie pytajcie. Mam ochotę wgl zapaść się w pościele i nie wychodzić dzisiaj z łóżka 🙄 -
Aya, ja uważam, że warto sprawdzić to jeszcze u innego lekarza, przed NIFTY.
Moja znajoma miała podobnie, cała chodziła w stresie. Poszła do drugiego lekarza, który na spokojnie ja zbadał, jak się mała nie chciała pokazać to kazał zjeść batonika, iść na spacer i wrócić za 30 minut, co też uczyniła i potem okazji się, że wszystko jest jak najbardziej dobrze!
Na NIFTY zawsze jest czas, a jednak masz skierowanie na NFZ, więc ja bym to jeszcze szybciutko sprawdziła u kogoś innego.Suszarka, Simons_cat lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Aya nic nie rozumiem .. nie masz pomiaru kości nosowej nie masz pomiaru przezierności karkowej . Co w dokumentach jest konkretnie ? Jakie ryzyka trisomii?
Tak poronienia mają wpływ na wynik pappy ( to statystyka) dlatego pytałam o USG a ty w sumie nie miałaś go wykonanego.
Też zgadzam się z Martyna że trochę późno te prenatalne i teraz jesteś 14 +1 i nadal go nie masz bo na USG nie zrobił ci pomiarów 🤦 ja bym na twoim miejscu na Cito zapisała się jeszcze do kogoś w tym tygodniu na te prenatalne o ile będzie to możliwe i nie jest za późno. Działaj szukaj lekarza bo ten to jakaś pomyłka pomiarów nie zrobił a ryzyka oszacował co on wróżbita MaciejSuszarka lubi tę wiadomość
-
Aya, a dostałaś wydruki po badaniu? Powinien Ci dać dokument + zdjęcia z USG z najważniejszymi pomiarami. Na tym dokumencie ryzyka powinny być obliczone. Poronienia na pewno mają wpływ na ryzyka, tak samo Twój wiek, choroby itd. Lekarz który mi robił prenatalne tłumaczył że punkt odcięcia to ryzyko 1:300 lub większe, wtedy się zaleca dodatkową diagnostykę. Ten Twój dr to w ogóle ma certyfikat FMF? Bo ja w poprzedniej ciąży chodziłam do lekarza który twierdził że robi badania prenatalne, a certyfikatu nie miał...
Lekarz zachował się nieprofesjonalnie, ja mam zrosty po CC, głowica łapała obraz tylko w jednym miejscu na brzuchu, lekarz się gimnastykowal, byłam na spacerze na korytarzu aż maluch się poprawnie ułożył. Nie wypuścił mnie z gabinetu dopóki wszystkiego nie zmierzył. Czekała ze mną na korytarzu kobieta która spacerowała dwie godziny, w gabinecie była 5 razy, bo dziecko wciąż nie miało dobrej pozycji. Próbowali do skutku.
Odnośnie terminu wykonania cytat z bloga mamyginekolog "Idealnym momentem na wykonanie tego badania jest okres pomiędzy 12-13 tygodniem. Ponieważ w 11 tygodniu dziecko jest jeszcze małe i niektórych narządów np. serca nie da się jeszcze szczegółowo ocenić, choć nie jest to obowiązkowy element tego badania, natomiast po 13 tygodniu dziecko zaczyna preferować pozycję „wyprostną” – czyli wygina główkę do tyłu – jakby się rozciągało i trudno jest wtedy prawidłowo zmierzyć zarówno CRL jak i przezierność karku (NT nuchal translucency) - badanie trwa wtedy często dłużej."Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022