W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Martyna33 wrote:Dziewczyny, we wtorek wkraczam w 3 trymestr (😱) z 7 kg na plusie. Czy to dużo? Jakoś przez ten ostatni miesiąc szybko te kg do góry idą🙄
Tyle samo przytyłam. Też porównuję, chociaż dobrze wiem, że to bez sensu. Najważniejsze żeby bobo było zdrowe, my sobie później poradzimy z kilogramami -
Kokoszka woo, super figura! 🙊 mi jeszcze brzuszek zostal. Galaretka 😅 ale jak zaloze leginsy to jest calkiem przyzwoicie 💪🏻
Ja przytylam w ciazy jakies 13 kg 🙄🙄 teraz jestem ok 5 kg na plusie dalej. Ale nie widac tego raczej. Nie wiem gdzie te kg mam 🤷🏻♀️
Simons my kapalismy jak Ignas mial 8 dni 🎈
Na zime mam momme krem na zimno, bardzo dobrze wypada w zestawieniach ☺️
Siedze i pije karmi, zaraz spanko do 24.
Bylismy u neurologopedy. W skrocie - nowy zestaw cwiczen, wedzidelko jednak do podciecia wiec bedziemy walczyc o termin, mlody zle ssie zasypia i rozszczelnia sie, do tego spi z ptwarta buzia a to tez zle. Mamy kp do czasu jak ssie efektywnie (czyli czasem w ogole) a gdy sie juz konczy efektywna zabawa to butla od razu. Takze tak. Przed chwila mlody na cycu nawet efektywnie. Ale odlecial tak, ze nie idzie dobudzic. Spi. A ja sie biczuje, ze moje dziecko kolejny dzien z rzedu niewiele zjadlo… 🥺
Jutro moj tata odbiera nam uzywany monitor oddechu- tez ten babysense. I jutro zamawiam wage dla bobka.
Koncze karmi, kolacje i ide w kime na te 1,5 h przed kolejna pobudka. O ile bobek nie wstanie wczesniejWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 22:16
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Mlodamezatka wrote:Kokoszka woo, super figura! 🙊 mi jeszcze brzuszek zostal. Galaretka 😅 ale jak zaloze leginsy to jest calkiem przyzwoicie 💪🏻
Ja przytylam w ciazy jakies 13 kg 🙄🙄 teraz jestem ok 5 kg na plusie dalej. Ale nie widac tego raczej. Nie wiem gdzie te kg mam 🤷🏻♀️
Simons my kapalismy jak Ignas mial 8 dni 🎈
Na zime mam momme krem na zimno, bardzo dobrze wypada w zestawieniach ☺️
Siedze i pije karmi, zaraz spanko do 24.
Bylismy u neurologopedy. W skrocie - nowy zestaw cwiczen, wedzidelko jednak do podciecia wiec bedziemy walczyc o termin, mlody zle ssie zasypia i rozszczelnia sie, do tego spi z ptwarta buzia a to tez zle. Mamy kp do czasu jak ssie efektywnie (czyli czasem w ogole) a gdy sie juz konczy efektywna zabawa to butla od razu. Takze tak. Przed chwila mlody na cycu nawet efektywnie. Ale odlecial tak, ze nie idzie dobudzic. Spi. A ja sie biczuje, ze moje dziecko kolejny dzien z rzedu niewiele zjadlo… 🥺
Jutro moj tata odbiera nam uzywany monitor oddechu- tez ten babysense. I jutro zamawiam wage dla bobka.
Koncze karmi, kolacje i ide w kime na te 1,5 h przed kolejna pobudka. O ile bobek nie wstanie wczesniej
Zastanawiam się wlasnie dlaczego wszystkie położne z jakimi rozmawiałam odradzały monitor oddechu ( jak położna Frelci) 🤔 W jakimś kraju w ogóle ich sprzedaż została wstrzymana 🤷♀️🤷♀️
Co do wagi - koleżanka chce mi pożyczyć… a druga koleżanka zakazała mi te wagę brać mówiąc, ze zwariuje. Ze będę ważyć non stop i biczować się za kazdy gorszy przyrost. 🙄
-
Do jutra do północy na La Millou zniżka na wszystko na hasło ASIA20
Łydzia lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Szona, ja myślę, że trzeba też posłuchać własnego serca i zapytać samej siebie czy uważamy to za potrzebny wydatek. Może właśnie nie są polecane przez to, że rodzice coraz częściej sięgają po dostawki i w takim miejscu nie daje on gwarancji bezpieczeństwa a wręcz przeciwnie, rodzice nie obudzą się i nie zwrócą uwagi na niepokojące sygnały, które daje dziecko ? O zakazie sprzedaży nie słyszałam, ale ostatnio czytałam na stronie mamygonalolog, że nawet ona go używała (takie miała zalecenia przy wyjściu ze szpitala, post o wyprawce).
Powiedzcie mi czy poduszki typu klin są coś warte ? Szukam czegoś co ułatwi sen Hanusi, bo ulewa za bardzo... -
Justyna.Optyk z tego co wiem to lepiej żeby ulała niż żeby jej to się kotłowało w gardle bo zwiększa to ryzyko refluksu. Najlepiej położyć na boczku i niech się ulewa. Poz tym na klinie dziecko ma cały czas wrażenie zssuwania się, mięśnie zaczynają pracować w sposób przeciwstawny spadaniu i dziecko zaczyna się wyginać. Przerabiałam to u starszaka a teraz byłam mądrzejsza#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Kokoszka, ale petarda!!!
Simons, Miśka, niby człowiek wie ze to nic nie zmieni, ale ciekawość czy to dużo czy mało i tak mnie zżera:) Mam tylko nadzieje ze te kg nie będą tak gwałtownie szły do góry terazkokoszka31 lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Martyna ja myślę, że nam to nigdy się nie dochodzi i zawsze znajdziemy sobie powód do zmartwienia😜
A to waga za duża, a to za mała. A bo nie schudnę po porodzie, a bo dziecko za mało przytyje. Im bliżej końca to wydaje mi się, że kilogramy będą przybywać, zwłaszcza że dzidziut intensywnie pulchnieje 😊
Ja słyszę, że nie przytyłam poza brzuchem, ale jakoś te kilogramy na wadze mówią coś innego 😂 ale polecam dietę cukrzycową, waga nagle tak spowolniła, a nawet wyszłam z anemii, a wyniki hemoglobiny były na równi pochyłej całą ciążę.
https://zapodaj.net/598e173a22d07.jpg.html
Tak się aktualnie prezentuje moja piłeczka, dzisiaj kończymy 32 tydzień ciąży 🥰
P.S. wjeżdżają mi jakieś stany lękowe w nocy, muszę przestać oglądać thrillery przed zaśnięciem.Noelle, Księgowa, Natka95, Simons_cat, Mlodamezatka, kokoszka31, asiek96 lubią tę wiadomość
-
Im bliżej końca tym szybciej przybywają kilogramy. ☺️
Co do monitorów oddechu to mi były odradzane - a sama chciałam kupić i to chyba do 8 miesiąca. 🤷🏻♀️
Z tego co pamiętam to są zalecane przy dzidziusiach ze zwiększonym ryzykiem śmierci łóżeczkowej.
Przy tych monitorach pod materac dużo zależy od podłoża i sprawdzają się tylko jeżeli dzidziuś śpi w swoim łóżeczku, a monitory na pieluchę uniemożliwiają dziecku swobodny sen. Do tego rodzic przy takim sprzęcie traci czujność i bardzo łatwo się od tego uzależnić na dłuższą metę i później z niego zrezygnować. 😔
Wydaję mi się, że to sprawa indywidualna - ja widzę, że u nas by się nie sprawdził bo młoda spała u siebie chyba dwa razy od urodzenia i to tylko na drzemkę… Zresztą zawsze śpi na boku albo na brzuchu. 🙈 Ale wiadomo - to zdrowie naszych dzieci i nasz święty spokój więc uważam, że jeżeli ktoś tego potrzebuje to jest to warte każdych pieniędzy.
My zainwestowaliśmy w dobrą videonianie.
Dziewczyny jesteście petardy! 🔥🔥🔥szona lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Co do monitora oddechu przeczytałam mojemu co pisalyście i wystraszył się i chce kupować. Ja nie jestem przekonana, bo wolę mieć Młodego w dostawce. Chyba, że zacznę świrować to kupię i jednak wyląduje w łóżeczku. Mąż mówi żeby zainwestować, bo w dzień fajnie by było gdyby spał w łóżeczku, ale wydaje mi się, że częściej usnie w kokonie. Chyba się wstrzymam.
Jeszcze 3 tygodnie i będę mogła rodzić w szpitalu, w którym chcę 😍Martyna33, szona, kokoszka31 lubią tę wiadomość
-
Miśka, piłeczka cudowna, i faktycznie w ogóle nie widać tych kg. Powiem szczerze ze po mnie tez nie za bardzo widać.. jedynie co - cellulit większy.
Noelle, mam teraz mega mieszane uczucia co do tego monitora i nie wiem kompletnie czy kupować czy nie. Z drugiej strony jeśli mi się zdarzy taka sytuacja jak u Justyny, to przecież nie wybaczę sobie ze nie kupiłam monitora, który mógł mi dziecko uratować… nie wiem 🥺25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Ja nigdy nie miałam monitora, ale też nie miałam dzieci ulewających, ani zwiększonego ryzyka.. No i ja mam hiper czujny zmysł, budzę się na każde kwęknięcie, odkaszlnięcie, posapywanie, nawet inny oddech, jak któreś chorowało mnie budził. Mój M śpi jak zabity, a ja z drugiego pokoju słyszę ją po jednym cichym chrząknięciu.. Nie wiem skąd to mam, ale na wyjazdach z innymi rodzinami nawet inne dzieci słyszę w nocy, jak się budzą w pokoju obok, więc to chyba jakiś instynkt.
Justyna optyk, dzięki za przytulasy, u mnie wieczór już był ok! Normalnie zasnęła w 10 minut, uffff.
I zastanawiam się na ile to była reakcja jeszcze po szczepieniu, a na ile kupne słodkie coś. Kupiłam wafelki, same, suche, ale słodkie i spragniona czegoś, zeżarłam pół paczki.. wczoraj z kolei już nic słodkiego nie jadłam, i proszę, był spokój... Wieczorem upiekłam tylko blachę śliwek pod kruszonką wegańską, żebym mi do głowy nie przyszło nic kupnego jeść, i są takie pyszneNo tak to ja mogę niedzielę zaczynać
miska, odstaw thrillery zdecydowanie, mi w ciąży one bardzo źle robiły, a ja jestem fanką skandynawskich kryminałów i thrillerów, ksiażek Stevena Kinga, Nesbo Jo i innych..miska122 lubi tę wiadomość
-
Martyna dlatego uważam, że to kwestia bardzo indywidualna. 🤷🏻♀️ Mówi się, że śmierć łóżeczkowa dotyka tylko maluchów a sama znam sytuację gdzie monitor już by nie pomógł. 😔 Ah nie ma co o tyn myśleć…
Dziewuszki moje dziecko podciąga się samo do siadu, puszcza się i siedzi… Pochyla się lekko do przodu i opiera rączkami przed sobą o podłogę. Ja wiem, że ona tak nie powinna bo to nie jest pozycja, z której powinna siadać ale z drugiej strony co ja mam zrobić. 🙄🙄🙄 Kuźwa jestem dumna i przerażona jednocześnie. 🙈Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Z tymi monitorami to ciężka sprawa. My też myśleliśmy o dostawce, teraz już sama nie wiem. A można kupić w przypadku dostawki i używać w dzień jak dziecko w niej spi samo? My na razie nie chcemy w ogóle kupować lozeczka, bo za bardzo nie mamy miejsca na dwa. Może jeszcze kosz Mojżesza. Któraś też tak robi czy wszystkie macie dostawkę + łóżeczko?
Ale na pewno zainwestujemy w jakiś lepszy kurs pierwszej pomocy dzięki Justynie 😊
Dziewczyny super wyglądacie. Miska piękny brzuszek, Kokoszka super figura po brzuszku 😃
Martyna, Miska ja też w trzeci trymestr weszłam z wagą 7-8 kg. Startowałam z wagi 53 kg. Z tego co sprawdzałam to normalne przyrosty.
Życzę wszystkim pięknej, jesiennej i spokojnej niedzieli ❤️2.01.22 ❤️❤️❤️ Nasza Córeczka 😍 -
Wiecie, moja Hania śpi tylko w swoim łóżeczku. Zasypia mi na klacie albo przy piersi (już po odbiciu się przytula, to nie powód ulewania...) i zawsze odkładam ja do łóżeczka. Z nami spala raz. Jak ja miałam mega lenia 😁 chce by od początku była uczona, że mama i tata śpią u siebie a ona u siebie, mam nadzieję, że wytrwam 🤣 dlatego u nas monitor się sprawdza. A kupiłam go ze względu na męża..on spać nie mógł, bo ciągle jej pilnował... Chodził już jak zombie.
Annamaria mnie też zaczyna już budzić kazde jej kwilenie. Ona jak się budzi i jest głodna albo ma pełną pieluchę to nie drze się jak stare radio tylko delikatnie kwili, daje znać...Na początku nie budziło mnie to. Teraz reaguje. Matka też wszystkiego się musi nauczyć...
-
Ostatnio mama fizjoterapeuta pisała fajnie o tym dlaczego zbyt szybki rozwój nie jest wskazany. Jeśli widzisz nieprawidłowe zachowanie to staraj się zmienić pozycje Klarze- np położyć ją na brzuszku. U dziewczynki trzeba dbać szczególnie o tej rozwój jeśli chodzi o miednice. Trochę się już osłuchałam na ten temat, bo Rysiu ma wsparcie dwóch fizjoterapeutów w ramach WWR.
Noelle lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Szewcowa, jesteśmy bliźniaczkami wagowymi, ja tez startowałam z 53 kg. A teraz ta szóstka z przodu mnie przeraża 😅😅
Szewcowa lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Pediatra to nie fizjo..Już lepiej neurolog dobry. Nasza pediatra do tej pory uważa że Rysiu rozwija się prawidłowo i nie widzi potrzeby rehabilitacji. W każdym razie to, co robi Klara jest normalne ale nie wolno wspierać tego zachowania a jedynie kierować na inne tory typu leżenie na brzuszku.
Noelle lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Justyna.Optyk wrote:Szona, ja myślę, że trzeba też posłuchać własnego serca i zapytać samej siebie czy uważamy to za potrzebny wydatek. Może właśnie nie są polecane przez to, że rodzice coraz częściej sięgają po dostawki i w takim miejscu nie daje on gwarancji bezpieczeństwa a wręcz przeciwnie, rodzice nie obudzą się i nie zwrócą uwagi na niepokojące sygnały, które daje dziecko ? O zakazie sprzedaży nie słyszałam, ale ostatnio czytałam na stronie mamygonalolog, że nawet ona go używała (takie miała zalecenia przy wyjściu ze szpitala, post o wyprawce).
Powiedzcie mi czy poduszki typu klin są coś warte ? Szukam czegoś co ułatwi sen Hanusi, bo ulewa za bardzo...
Ale mamaginekolog urodziła skrajnego wcześniaka, a wtedy monitor jest musem wręcz. Klin odradzały wszystkie położne z jakimi rozmawiałam. Bo to nie niweluje ulewania, tylko to co by się ulalo, zostanie w środku tworząc dalej dyskomfort.
Ja nie kwestionuję zupełnie monitorów oddechu. One mi się wydają bardzo dobrym wynalazkiem. Tym bardziej zastanawiam się skąd tyle wątpliwości w zakresie ich używania.