W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Księgowa wrote:Mąż niestety nie da rady, ale jedzie do mnie mama.
Dostałam zgodę na 30 minut odwiedzin między 15, a 16. Moja mama może się zwolnić i zdąży, a mój mąż to byłoby duże ryzyko czy dojedzie, zwłaszcza, że Katowice teraz to jakaś masakra 🙈
Co do rozwarcia, to lepiej, żeby twoje sobie nie pozwalało🤪Księgowa lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Beza 🙈 mi się wydaje, że to zakwas (albo tak sobie wmawiam). Jak pochodzę trochę więcej to jakby się rozchodziło. 🤔 Ale usiądę na chwilę i zaraz znów daje czadu jak gdzieś chce pójść. 🤷 Plamienie się nie rozkręca na razie. Bardziej to brudzenie jest.
Moja babcia mówi - poród 10 dni od opadnięcia brzucha. No wychodzi na termin 😅Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Annamaria, dobrze, że u Was lepiej 😊 Dobry pediatra to skarb. My zapisaliśmy się do pani, która przyjmuje blisko naszego domu i mamy nadzieję, że będzie rzeczowa i że się dogadamy 😉
Co do jedzenia i produkcji mleka, to jak to jest, bo w sumie nie wiem? Załóżmy, że zjadłam kanapkę o 8.00 rano, to kiedy ta kanapka zostanie ,,zamieniona" w mleko? Bo ja np. jak zjadłam rano te śliwki, to Małą bolał brzuszek po południu i skąd mam wiedzieć, że to akurat od tego ją bolał i co mam wyeliminować ze swojej diety? Mój pociążowy mózg tego nie kuma 🤣Annamaria lubi tę wiadomość
👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
Beza, ja też mam zgrubienie. Taki twardy fałd skóry, który bardzo powoli się zmniejsza. W dodatku nie mam tam czucia i nie wiem, czy to normalne 😕👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
Mlodamezatka ja co prawda doświadczenia własnego nie mam, ale obserwacje w rodzinie mam ogromne.
Nie znam żadnej osoby, która miała zalecane tak długie ćwiczenia z dzieckiem, zanim będzie decyzja o podcięciu wędzidełka. Mało tego, im dłużej z tym czekali tym było gorzej i te osoby czekające nie karmiły i nie karmią piersią.
Natomiast te, które zareagowały szybko, pojechały prywatnie, wdzięcznie dziś karmią piersią bez problemu.
Przemyślcie inne rozwiązania niż czekanie, bo męczycie się oboje - ty i Ignas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 14:11
kokoszka31, Ayayanee, dzastina2005 lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Młoda, jeszcze a propos tego wędzidełka. Nie wiem jak w Krakowie, ale we Wrocławiu jest dramat. Polecanych jest dwóch specjalistów - żona mojego gina i jeszcze jeden typ. Terminy na przyszły rok. 🙈 Ludzie oszaleli - to swoją drogą, ale serio, przykro jak sobie pomyślisz, że musisz to wędzidełko podciąć, a nie masz gdzie (jeśli się chce oczywiście, żeby zrobił to polecany specjalista). Także, jeśli nie macie jeszcze terminu to polecam się zorientować i ten termin zarezerwować, bo to też może nie być takie hop siup. 😔 A lepiej, żeby to zrobił ktoś, kto serii się zna, żeby za jakiś czas nie było konieczności ponownego cięcia. 😔
szona lubi tę wiadomość
Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
nick nieaktualnyMłoda a jak byś spróbowała kp i niech je co zje? Bez dokarmiania? Może jeden, dwa dni na próbę? Jak mu ciężko ssać przez wędzidełko a dostaje łatwe mleczko co tryska a potem butle na deser to może się nie próbuje wysilić? Taki pomysł tylko, nie wiem co ci doradzała położna od laktacji. Moja miała takie pomysły, na maksa iść na naturę i z perspektywy czasu widzę że to baaaardzo mądra babka, ze wszystkimi radami na 100% się zgadzam (chociaż do wielu się nie zastosowałam hehe ale teraz widzę że miała jednak rację).
-
nick nieaktualnyNitka19 wrote:Annamaria, dobrze, że u Was lepiej 😊 Dobry pediatra to skarb. My zapisaliśmy się do pani, która przyjmuje blisko naszego domu i mamy nadzieję, że będzie rzeczowa i że się dogadamy 😉
Co do jedzenia i produkcji mleka, to jak to jest, bo w sumie nie wiem? Załóżmy, że zjadłam kanapkę o 8.00 rano, to kiedy ta kanapka zostanie ,,zamieniona" w mleko? Bo ja np. jak zjadłam rano te śliwki, to Małą bolał brzuszek po południu i skąd mam wiedzieć, że to akurat od tego ją bolał i co mam wyeliminować ze swojej diety? Mój pociążowy mózg tego nie kuma 🤣
A jakie objawy ma? Bo brzuszek to takie maluchy boli przez pierwsze trzy miesiące tak po prostu, bardzo często.
Nie wiem jak to wygląda czasowo, mleko produkuje się z krwi to może zależy od produktu? Ja bym się tak nie spieszyła z eliminacją, i chyba lepiej zrobić to pod okiem położnej doradczyni. -
Księgowa, to akurat normalne że przy problemach napięciowych w buzi się zaleca masaże przed podcięciem wędzidełka. Moja Iga miała podcinane w drugiej dobie życia i to minimalnie, więc masaże były tylko po podcięciu, ale na wątku ogólnym jest multum dziewczyn które podcinały jak dzieci miały kilka tygodni/miesięcy i praktycznie wszystkie miały zlecone przygotowania do podcięcia. Mimo podcięcia, prawidłowego przystawiania i techniki ssania nie udało mi się karmić piersią. Karmienie to multum czynników, nie tylko wędzidełko. A podcięcie lepiej zrobić prawidłowo, niż się zapalać byle było szybko a potem i tak zostać z problemem. Zwłaszcza że wędzidełko ma wpływ nie tylko na kp, ale również na napięcie mięśniowe w ciele, rozszerzanie diety, mowę a nawet postawę.
Nitka, brak czucia jest normalny i może potrwać do 280dni, gdyż nerwy się powoli regenerują (ostatnio oglądałam webinar o CC). Ja do tej pory mam ograniczone czucie po jednej stronie blizny ale jest bez porównania lepiej niż było.kokoszka31, szona lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Suszarka, ja nigdzie nie napisałam, że to jest recepta na wszystko. Odpowiedziałam na sam czynnik wędzidełka, wedle tego, co obserwuję i słyszę od swoich kuzynek, kolezanek itd.
Nie powiedziałam też, że trzeba jechać jak najszybciej byle gdzie - wiadome jest, że trzeba sprawdzić miejsce i osobę, w którym będzie to wykonane, ale wiem, że u nas w mieście jest różnica NFZ (6-9 miesięcy czekania), a prywatnie (3 tygodnie, do miesiąca) i właśnie przez takie czekanie na NFZ kilka moich kolezanek mogło się pożegnać z KP, bo pokarmu już nie było, a dziecko przyzwyczajone już było do MM.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Mlodamezatka ja co prawda doświadczenia własnego nie mam, ale obserwacje w rodzinie mam ogromne.
Nie znam żadnej osoby, która miała zalecane tak długie ćwiczenia z dzieckiem, zanim będzie decyzja o podcięciu wędzidełka. Mało tego, im dłużej z tym czekali tym było gorzej i te osoby czekające nie karmiły i nie karmią piersią.
Natomiast te, które zareagowały szybko, pojechały prywatnie, wdzięcznie dziś karmią piersią bez problemu.
Przemyślcie inne rozwiązania niż czekanie, bo męczycie się oboje - ty i Ignas.
Mloda Ksiegowa ma rację. Jak jak urodzilam pierwsza córkę to juz na oddziale jesli bylo podejrzenie za krotkiego wedzidelka przychodzil chirurg i jesli diagnoza sie potwierdziła to pd razu podcinal. Bez czekania bez ćwiczeń. Im mniejszy maluch tym latwiej wtedy to tylko "kosmetyka" . Przy drugim porodzie tak samo na oddziale poza innymi badaniami kontrola wedzidelka. Sprubuj znalezc innego specjalistę. Tule mocno -
Ale Twoja wypowiedź była w tonie 'nie czekaj, podcinaj od razu, bo ja nie znam żadnej osoby która by musiała ćwiczyć z dzieckiem, na pewno Twój neurologopeda się nie zna'. Wyjaśniłam więc, że ćwiczenia to normalne, prawdilowe postępowanie. I Mloda nie czeka pół roku na NFZ, tylko 3 tygodnie żeby przygotować buzię. Nie rozumiem czym się Twoim zdaniem różni czekanie 3 tygodnie na termin (tak jak piszesz, że prywatnie osoby które znasz tyle czekały), a 3 tygodnie ćwiczenia buzi. I co właściwie się kryje za słowami "przemysl inne rozwiązanie" oraz za straszeniem "osoby które czekały nie karmią". Podcięcie wykonane ad hoc może zwyczajnie nie przynieść rezultatu, dlatego się zaleca ćwiczenia przygotowujące.
szona lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Hmmm my podcinalismy wędzidełko, ale nie ukrywam że trochę zaniedbaliśmy masaże po, w sensie robiliśmy je krótko i nie wiem czy nam się to nie zrosło 🤦 mały ciamka butlę czasem i czasem mu się leje po bokach jak je łapczywie... W sumie zawsze tak miał, ale coś mi się to nie podoba. Z drugiej strony jeśli się zrosło to bez sensu, nie zdawałam sobie sprawy że potem trzeba o to aż tak dbać..
Aaa sama nie umiem tego ocenić ;/ pewnie umówię neurologopedę 🧐 -
Suszarka Księgowej najprawdopodobniej chodziło o to, że można to było zrobić na pierwszej wizycie i już dawno byłoby po sprawie. 😉 A tak to mijają kolejne trzy tygodnie gdzie w zasadzie nic się nie dzieję a oboje się męczą. 🤷🏻♀️
U nas nie było jakiegoś turbo problemu z wędzidełkiem ale na czerwcówkach dużo dziewczyn podcinało i lekarze robili to na pierwszej wizycie a dopiero później zalecali ćwiczenia. 😉 Mało tego - pediatra zalecił nam masowanie wędzidełka przed wizytą u neurologopedy a na wizycie lekarz sam powiedział, że nie ma takiej konieczności bo jeśli wędzidełko jest za krótkie to ćwiczenie nic nie da bo po prostu jest za krótkie i bez zabiegu nic się z nim nie zrobi…
Nigdy nie zaszkodzi opinia drugiego specjalisty i może od razu wykonanie zabiegu jeżeli zalecenie się potwierdzi - bez zbędnego odkładania tego w czasie.
Natka mogło się zrosnąć. 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 15:31
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Zazwyczaj jest tak że co specjalista w danej dziedzinie to ma swoje procedury i tyle. Jeden każe najpierw ćwiczyć później zabieg inny najpierw zabieg potem ćwiczenia.
Jeśli chodzi o wade mojego syna to też co ortopeda to inne zalecenia ( najbardziej hardcorowe te NFZ - ale oczszedze Wam szczegółów) dlatego dobrze znaleźć kogoś polecanego, dobrego, z sukcesami a nie z łapanki.
Noelle, Księgowa lubią tę wiadomość
-
Dzieki za rady dziewczyny, ale u nas problem jest zlozony. To nie tylko samo wedzidelko (ktore w szpitalu ocenili jako dobre a potem cdl i neurologopeda jako do pociecia 🤦🏻♀️) ale tez wzmozone napiecie w buzi. Dlatego on tez nie tylko zle ssie, ale tez gryzie, zaciska sie itd. To nie tylko przez za krotkie wedzidelko. Cwiczenia mamy zeby rozruszac nie tylko jezyk, ale tez gora wrge zeby wywijal, zeby policzki pracowaly odpowiednio itd.
Teraz gdy mamy juz przecwiczony jakis okres czasu to na cito prywatnie robimy podciecie.
Cecylia do tej pory byl system piers za dnia do 24 a dwa nocne karmienia tylko butla. Jak sytuacja na piersi byla juz mocno kryzysowa wjezdzala butla bo gosc juz tak sie zloscil na piers ze cdl bala sie zeby jej calkiem nie odrzucil. Takze niestety u nas samo kp nie ma opcji. On wyrwie mi sutki i bedzie glodny, obawiam sie wrecz odwodnienia a przy tym nieustajace avanti. Niestety nie kazde dziecko sobie radzi. Myslalam sobie kiedys co bylo w dawych czasach. Gdy dziecko sobie az tak nie radzilo lub matka nie miala pokarmu dawano po prostu mleko zwierzece na szmatce do ssania 🤷🏻♀️
Takze niestety nie wszystko da sie przeskoczyc. Na ten moment wole zeby jadl moje chocby z butelki i moze po zabiegu podciecia uda sie z piersia na nowo. Jak nie pociagne na kpi tyle ile dam rade i przejdziemy na mm.
Choc z dzieiejszymi zastojami obawiam sie ze zaraz wyladujemy na mm bo na 3 odciagania (zaraz 4) od rana zebralam jakies 60 ml lacznie 🥺🥺🥺🥺Cecylia lubi tę wiadomość
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚
8.04 - prenatalne; chłopczyk 💙
8 ❄️ oocytów
Brak ❄️ zarodków
MTHFR hetero i PAI homo ❌
Nasienie morfologia 2% ❌ fragmentacja 21% ❌ -
Młoda współczuję trudności z wędzidełkiem i napięciem 😞 mam nadzieję, że wszystko się ułoży. Ja rad nie mam,sama miałam podcinane, ale to górne i jak miałam z 8 lat. Strasznie traumatyczne to było dla mnie, dobrze że robią to tak wcześnie.
Na poprawę humoru, od razu pomyślałam o Tobie jak zobaczyłam te bluzę: https://www.sinsay.com/pl/pl/6396f-02m/bluza-k-siMlodamezatka lubi tę wiadomość
-
Młoda, kurde na prawdę wygląda to hardcorowo ☹️ trzymam kciuki, żeby wszystko się unormowało 🙏
Mam wyniki mojej krzywej:
Na czczo - 80 mg/dl
Po 1h - 158 mg/dl
Po 2 h - 83 mg/dl
Czy ten po godzinie nie jest jakiś wywalony w kosmos? Nagle takie duże podbicie i znowu duży spadek 🤨 -
Mloda to przejdź może całkiem na kpi?
To jest samonapędzające się koło w tym momencie. Przystawiasz dziecko, które pobudza Ci laktację ale źle ściąga mleko więc robi Ci się zastój - nie najada się więc siadasz na laktator pobudzając laktację dowalając do zastoju - odciągasz mało bo piersi przyzwyczajają się do innej stymulacji niż ta laktatorowa - i tak w kółko.
Ja nie jestem ekspertem ale wiem, że jak przystawiałam Klare do cyca to odciągałam laktatorem bardzo mało ale jak się zawzięłam na samo odciąganie to zaczęłam ściągać astronomiczne ilości bo piersi się do tego przyzwyczaiły. Plusem w tej sytuacji jest brak zastojów tylko trzeba być systematycznym. 🤷🏻♀️Cecylia lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Dziewczyny i mnie kolejny raz w tej ciazy szpital nie ominął. Położna przyjechała dzisiaj do mnie i robiła ktg to jej się zapis nie podobał, mały się słabo ruszał i radzila jechać do szpitala. No więc jestem, już po dwóch ktg (teraz ruszał się jak szalony) badanie na fotelu ok, wszystko zamknięte i usg też wyszło w porządku... lekarz mówi że dwa, trzy dni na obserwacji.. mam nadzieję jednak ze wyjdę szybciej.Teodor 30.12.2021r. - 3130g, 51cm 💙
Rita 23.08.2023r. - 3780g, 57cm 🩷