X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁
Odpowiedz

❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁

Oceń ten wątek:
  • Lusia3131 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże... zobaczyłam zdjęcie testu Julia... mowie jejku, ja mam chyba problemy ze zrozumieniem czytanego testu... śluz płodny, zwolnienie z pracy, zdjęta pewnie bielizna , hulaszcze animacje mam w głowie, tu pozytywny test.. 😄😄😄🤭🤭🤭🤭🤭
    Jeszcze zdjęcie powiększałam... czy to na pewno hcg... 🫠

Kałamarnica.
    Tak jak dziewczyny piszą, Ty się tak za robotę wzięłaś, że ten Twój organizm jak robocie teraz będzie wiedział co robić... zresztą czy to pewne, że nie będzie już tego dominującego pęcherzyka? Nie wiem, dlatego pytam. A może coś będzie we wtorek ? U mnie w tym cyklu owulacja miała miejsce 20dc a zawsze mam 15-16, więc mocno się przestawiła. Już nawet jeden test owulacyjny przyjęłam za pik i dopiero tu jak wstawiłam zdjęcie później dziewczyny mi pisały, że halo to teraz jest pik...

Ana,
    5 dzień po owulacji to bardzo wcześnie.
    Nic straconego !

Julia,
    Nie. Nie byłam na becie. Kreskę mam mocniejsza. Dziś 12 dpo , więc myślę że może warto 3 dni do tego terminu miesiączki poczekać? W piatek wezwę może Panią Alabu i zrobi mi badania w domu. U nas się dopłaca niewielkie pieniądze za dojazd, a ja nie będę musiała szukać opieki do chłopców ze szkarlatyna ;)

Julia24, kałamarnica 11, Tarisal, Molahonkeey, Vergeet lubią tę wiadomość

2018 Rysio♡♡♡♡♡ !!! 3590 38tc! ♡♡♡♡

2020 13 tydzień;( bliźniaki.. 😞
    2021 11 tydzień:(
    2021 5× ciąża biochemiczna
    2022 2x ciąża biochemiczna

2023 Tadzio !! ♡♡♡♡ 3490 38tc♡♡♡♡♡

Lipiec 2024 starania o trzeciego maluszka !
  • Diancia99 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    Chciałam otworzyć swój miesięczny festiwal objawow ciążowych 😆

Ciężko mi oddychac- to już grali
    Bolą jajniki- nie przejmuje się przez podejrzenie endometriozy
    Zaparcia- nazarłam się jagod
    Ciągle jestem spragniona i mam sucho w ustach 🤣- nowy objaw, na bank ciąża 😄

Weźcie mnie walnijcie w łeb 😅

@ksiegowa, niezbadane są algorytmy instagrama i fb 😁 ja się zastanawiam 3 razy nim kliknę w jakiś filmik , czy na pewno jestem gotowa zostać zasypana 100 tego typu rolek 🤣
    Przyłączam się 😂 mam to samo , eh , trzeba by nam wyczyścić pamięć chyba żeby nie myśleć 😝

• PaulinKA Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @diancia , pamiętam że ty już w ub tygodniu byłaś chyba sporo dpo? Kiedy testujesz?

Diancia99 lubi tę wiadomość

♀️&♂️ 29; Starania od 1.2024
    👱‍♀️:LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza (?), torbiel, która nie chce zniknąć.

Lekarstwa: na tarczycę: Novothyral, na prolaktynę: Dostinex, progesteron: Utrogestan, stymulacja owulacji: Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
    🧑: przebadany, ✅
  • Diancia99 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @diancia , pamiętam że ty już w ub tygodniu byłaś chyba sporo dpo? Kiedy testujesz?
    Niby termin mam za dwa dni i sama już nie wiem aż się boje, planuje albo w dniu albo dzień po chyba że przyjdzie wcześniej. Dziś mam już kryzys emocjonalny 😂 rano byłam pełna energii aż myślałam że chyba gdzieś przegapiłam ten okres bo czym bliżej to było gorzej a nie że prawie nic mi nie jest a od południa strasznie mi smutno , zaczęłam się winić że jestem do niczego, że się nigdy nie uda, że sobie tylko głupia wmawiam, prawie się popłakałam 🙄 a teraz jem chipsy z żelkami bo mnie nosi i nie wiem co ze sobą zrobić 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 16:19

PaulinKA, Molahonkeey lubią tę wiadomość

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktorek od endometriozy ma opóźnienie godzinne na tą chwilę 😅. Co w sumie pierwszy raz w życiu mnie cieszy, bo oznacza, że prawdopodobnie jest dokładny 😁.

@Aksandra a jak u Ciebie? Jeszcze nie po? ✊🍀

@Moly daj znać po wizycie koniecznie!

@Ksiegowa a zadowolona jesteś z tego przenośnego depilatora laserowego? 🤔 Długo przymierzałam się do zakupu. Dzięki za kciuki 🫶

@Ana29 przydałoby się go powtórzyć, bo jednak lepiej wykonać 7-8 DPO, żeby mieć dobry obraz sytuacji. Na razie wynik sugeruje, że była owulka ☺️.

@Lusia3131 sorki hahaha 😅. Ważne, że ciemnieje. Kciuków nie puszczamy ✊, ale okruszek już się chyba mocno wgryzł! 🥹

@Anka96 niech pięknie ciemnieje ta kreseczka teraz! ✊🍀

@PaulinKA a robisz już coś w kierunku diagnozy endomendy? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 17:15

Lusia3131, PaulinKA, Anka96, Molahonkeey lubią tę wiadomość

💃29 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

❌ IO, BMI 25.8, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu (-> bóle psychosomatyczne). U partnera obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4%
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

⁉️ Endometrioza? Objawy i czynnik genetyczny ze strony mamy. 🔜 Diagnoza 📆 21/01/25
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Julia24, weszłam sobie na stronkę tej fundacji pokonać endometrioze wiesz... Na razie jeszcze się nie orientowałam tak dokładnie do kogo bym chciała iść ale widziałam we Wroclawiu sporo lekarzy. Myślę że dam sobie jeszcze chwilę, hsg I tak dalej i ale nieuchrinnie zbliżam się do momentu kiedy trzeba będzie to po prostu zdiagnozowac- tak, albo siak. Może to jednak nie endo? Będzie to dla mnie jeden z elementów do 'odhaczenia' przed decyzja o invitro i przed pojsciem do kliniki na pewno.

Myślę że jeśli mam tę chorobę to w jakimś niewielkim stopniu zaawansowania, bo odczuwam głównie bóle w 2 części cyklu i to jeden z niewielu objawow. A w takim przypadku to chyba w dużej mierze po prostu dieta przeciwzapalna , co nie? Czy też usuwają takie niewielkie ogniska choroby laparoskopowo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 16:42

👱‍♀️:LUF, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza (?), torbiel, która nie chce zniknąć.

Lekarstwa: na tarczycę: Novothyral, na prolaktynę: Dostinex, progesteron: Utrogestan, stymulacja owulacji: Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    @Julia24, weszłam sobie na stronkę tej fundacji pokonać endometrioze wiesz... Na razie jeszcze się nie orientowałam tak dokładnie do kogo bym chciała iść ale widziałam we Wroclawiu sporo lekarzy. Myślę że dam sobie jeszcze chwilę, hsg I tak dalej i ale nieuchrinnie zbliżam się do momentu kiedy trzeba będzie to po prostu zdiagnozowac- tak, albo siak. Może to jednak nie endo? Będzie to dla mnie jeden z elementów do 'odhaczenia' przed decyzja o invitro i przed pojsciem do kliniki na pewno.

Myślę że jeśli mam tę chorobę to w jakimś niewielkim stopniu zaawansowania, bo odczuwam głównie bóle w 2 części cyklu i to jeden z niewielu objawow. A w takim przypadku to chyba w dużej mierze po prostu dieta przeciwzapalna , co nie? Czy też usuwają takie niewielkie ogniska choroby laparoskopowo?

To z nazwisk z Wrocławia, które często się na grupie pojawiają to: Jacko, Rubisz i Milerowicz- Nabzdyk. Polecam się tam dodać (endometrioza- jak z nią żyć? Na FB) i popatrzeć na opinię dziewczyn przed umówieniem wizyty.

Ogólnie to leczenia laparaskopowego unikają lekarze, jeśli kobiety starają się o ciążę. Głównie leczenie przez hormony (co w naszym przypadku nie wchodzi w grę 🙄) albo suplementację i dietę. No i to HSG z lipiodolem podobno działa cuda. Ja dopiero się wdrażam w temat, więc nie jestem najlepszym doradcą! 🫣

Ostatnio czytałam, że dobrej jakości Omega-3 (w płynie co ważne!) może znaczącą zmniejszać bóle endometrialne. Chociaż pewnie nie u każdego 🤷

PaulinKA lubi tę wiadomość

💃29 lat🕴️35 lat
    🍀10cs o pierwsze bobo! 👶

❌ IO, BMI 25.8, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu (-> bóle psychosomatyczne). U partnera obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4%
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml

⁉️ Endometrioza? Objawy i czynnik genetyczny ze strony mamy. 🔜 Diagnoza 📆 21/01/25
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo dodam się do tej grupy! Dziękuję! A właśnie planuje zakupić tran, bo zazwyczaj łykałam omega w kapsułkach ale się naczytalam że różnie bywa z jego świeżością i jakością 😁

• kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia - mogłabym czekać na owulację i sprawdzać co kilka dni w USG, ale niewiadomo kiedy by ona przyszła i czy w ogóle, a ja muszę wziąć duphaston od 15d.c. aby wchłonęła się torbiel z lewego jajnika, więc nie bardzo mogę i nie bardzo chcę czekać, bo to niepewne 🤷‍♀️

Ale się cieszę dla Ciebie, że Ci kreseczka ciemnieje ❤❤
    Wrzucisz fotkę? Sprawia mi przyjemność oglądanie dodatnich testów. :P 🍀

PaulinKA zaśmiałam się na głos z Twojego wpisu o objawach hahaha

Julia - 🤞🤞🤞 czekamy ❤

Lusia3131 lubi tę wiadomość

👱‍♀️'91: PCOS, cykle nieregularne, cykle bezowulacyjne, niedoczynność tarczycy
    • AMH 5.04 ng/mL ✅
    • Euthyrox, Duphaston, Pregna start, Inofem, Omega 3-6, Koenzym Q10, resweratrol, cynk, olej z wiesiołka

👨'87
    • 11.23 morfologia 4.5%✅
    • 11.24 morfologia 2%, pozostałe parametry prawidłowe (po antybiotykoterapii)❌
    • Profertil Man

🐱 '18 Kitku

• starania na spokojnie od: 08.2023r.
    • starania monitorowane od: 02.2024r. - brak samoistnej owulacji

Łącznie 13 cs o pierwsze 👶
    Cykle stymulowane Lamettą - owulacja ✅

06.24 borelioza - leczenie ✅

10.24 MUCHa - Ureaplasma species⚡❌
    11 -12.24 leczenie + kontrolne wymazy ✅
    01.25 - 🏥 hormony ✅ HSG -niedrożność kanału szyjki, udrożniony ✅ jajowody drożne ✅
    02.25 powrót do stymulacji owulacji 🙏
  • Tarisal Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ Vergeet z taką ilością testów w domu to masz nerwy ze stali i samozaparcie niezłe 🤣
    @Podróżniczka MuchY precz 🥳
    @ mowilam słuchać dziewczyny Aleksandra 🤭
    @PaulinKa nie bije się ciężarówek 🤣 ale miejsce w szpitalu na oddziale mamy 🤣
    @Lusia3131 może w czwartek, a wtedy w sobotę powtórka? Tu już mój podziw leci, że dajesz radę tyle wytrzymać ❤️

Diancia99, Podrożniczka, Lusia3131, Vergeet lubią tę wiadomość

• Diancia99 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarisal wrote:
    @ Vergeet z taką ilością testów w domu to masz nerwy ze stali i samozaparcie niezłe 🤣
    @Podróżniczka MuchY precz 🥳
    @ mowilam słuchać dziewczyny Aleksandra 🤭
    @PaulinKa nie bije się ciężarówek 🤣 ale miejsce w szpitalu na oddziale mamy 🤣
    @Lusia3131 może w czwartek, a wtedy w sobotę powtórka? Tu już mój podziw leci, że dajesz radę tyle wytrzymać ❤️
    Chyba sama muszę wziąć przykład z was i nakupić testów a nie już siódmych boleści dostaje bo mam tylko jeden i nie wiem co z nim robić, czekać do terminu, robić wcześniej, później, dokupić czy co 🥴

• Tarisal Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dancia99 też mam teraz tylko 1 w domu, a często nie mam żadnego, chociaż jak bym miała przeczucie to z rossmana wykupiłabym wszystkie 🤣

Diancia99, Podrożniczka lubią tę wiadomość

• Diancia99 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarisal wrote:
    @Dancia99 też mam teraz tylko 1 w domu, a często nie mam żadnego, chociaż jak bym miała przeczucie to z rossmana wykupiłabym wszystkie 🤣
    Ja to nie patrzę na moje przeczucie bo czasem się zastanawiam czy jestem o zdrowych zmysłach 😂😂 ale teraz muszę się zaopatrzyć w parę żeby chociaż było dwa , jeden na użycie w razie silnych emocji żeby usiąść na tyłku a nie przesadzać 😂

• Babsi Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarisal wrote:
    A bierzesz jakiegoś dodatkowego proga ? Chyba bierzesz jeśli kojarzę tylko co ?

@Babsi co u Ciebie?? Jak się czujesz ?

@Nitka96 z wynikami nie pomogę, ale odpoczywaj staraj się zrelaksować, żeby choć trochę głową odpoczęła, spokojnego urlopu ❤️

Dziękuję,że pytasz. Ostatnio co raz mniej zaglądam na forum. Bardzo dużo się tutaj dzieje i nie nadążam czytać 🤣
    Za każdym razem jak wejdę to mam kilka stron do czytania, nie potrafię się wstrzelić.

U mnie różnie. Raz lepiej, raz gorzej. Postanowiłam,że chcę zmienić pracę, a jak wiadomo przy staraniach to może być kłopotliwe. Dlatego daję sobie czas do końca kwietnia.
    Praca w przedszkolu jest dla mnie za mało stymulująca. Nie czuję się spełniona, ale zmęczona.
    Miasteczko w którym mieszkamy jest siedliskiem młodych rodzin z dziećmi. Place zabaw, przedszkola itd. Nie jest mi tu dobrze.
    Dlatego czuję ,że czas na zmiany.

Tarisal lubi tę wiadomość

👨‍🦲48 👱‍♀️ 43

08.2024 ❤️
    26.09.2024 12+4 💔
  • Lovi25 Debiutantka

Wysłany: 21 stycznia, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Pierwszy okres po poronieniu dostałam 27 grudnia więc tak od 5 stycznia zaczęliśmy się starać. Według mojego cyklu okres powinnam dostać 23 albo 24 stycznia, bo mam tak 27-28 dniowe cykle (w sumie nie wiem czy długość cykli zostaje taka sama jak przed poronieniem czy się zmienia...)

Testuje już od tygodnia, ale wszystko negatywne. Dzisiaj poszłam na betę, bo chciałam przestać już o tym myśleć czy się udało czy nie. Wynik to niestety 1,89... 🙁

Czekam na okres i chyba muszę odpocząć od tego wszystkiego...

Starania od wrzesien 2024

20.11.24 - poronienie 10tc 💔
  • Diancia99 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Cześć dziewczyny,

Pierwszy okres po poronieniu dostałam 27 grudnia więc tak od 5 stycznia zaczęliśmy się starać. Według mojego cyklu okres powinnam dostać 23 albo 24 stycznia, bo mam tak 27-28 dniowe cykle (w sumie nie wiem czy długość cykli zostaje taka sama jak przed poronieniem czy się zmienia...)

Testuje już od tygodnia, ale wszystko negatywne. Dzisiaj poszłam na betę, bo chciałam przestać już o tym myśleć czy się udało czy nie. Wynik to niestety 1,89... 🙁

Mnie kusi ale czekam na termin chociaż wtedy największa jest pewność

• Nitka96 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesyłam trochę ciepełka https://ibb.co/WykvW4V 🌴🌞

Anka96, Diancia99, Tarisal, Misiula, PaulinKA, kałamarnica 11, M93, Aksandra, Molahonkeey, Księgowa, Lusia3131, Vergeet, Nowa2024 lubią tę wiadomość

👩🏻 '96 - celiakia, niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, mutacja PAI-1 homozygota
    Leki: Euthyrox 125 mg, Glucophage XR 500 mg, Ogestan, Omega, witamina D i B
    👦🏻 '97 - badania nasienia ✅
    🦊 Pola '19, 🐶 Oreo '24

01.01.24 początek starań o pierwszego bąbla
    22-28.02.24 ciąża biochemiczna🩸(2cs)
    02.10.24 pierwsza wizyta w klinice
    24.10.24 diagnoza PCOS i IO
    30.12.24-06.01.25 ciąża biochemiczna 🩸(11cs)
    04.02.25 pierwsza wizyta u immunologa ⏳
    06.02.25 klinika - początek stymulacji Rekovelle 💉⏳
  • Tarisal Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Babsi to się nie wstrzelaj, ale zostań z nami Kochana
    Może zmiana pracy da Ci satysfakcję, jakoś nie dziwię się, że w obecnym środowisku Ci ciężko, przy takich wahaniach możesz przecież wejść i się wyżalić dziewczyny mają tyle ciepła, że otula jak kołderką ❤️

@Nitka96 pięknie, odpoczywaj 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 18:03

• Babsi Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś czas temu słuchałam podcastu na temat cyklów, płodności itd i tam Pani doktor tłumaczyła, że czasami testy owulacyjne mogą wprowadzać w błąd. We wczesnym etapie cyklu test pokazuje pik, a tak naprawdę jeszcze nie było owulacji, poprostu wzrósł poziom hormonu. Dlatego, gdy za wcześnie wg długości cyklu ,test pokazuje pik to warto dalej testować nawet do tygodnia.

Piszę o tym, bo wiedziałam,że tak może być, a sama totalnie zapomniałam. Ja chyba teraz mialam taki cykl. Ekstremalnie wcześnie testy pokazały owulację, a cykl dalej mam 28 dni. Kilka dni po owulacji pokłóciłam się z facetem i nie było przytulanek, a przypuszczam , że owulacja była później niż myślałam.

Warto jest mieć to na uwadze , gdybyście randomowo zauważyły zbyt wczesna owulację.

Udanych wakacji Nikta !

Diancia99, PaulinKA, Tarisal, Vergeet lubią tę wiadomość

👨‍🦲48 👱‍♀️ 43

08.2024 ❤️
    26.09.2024 12+4 💔
  • Babsi Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovi25 wrote:
    Cześć dziewczyny,

Nie jest to łatwe. Też wierzyłam,że od razu się uda, że ukoi to bol straty. Niestety z czasem dopiero mnie uderzyło fizycznie i psychicznie. Nie poddawaj się jeśli czujesz, że to Ci pomoże czuć się lepiej.

Jeśli chodzi o długość cyklu to po pierwszym okresie mam jak w zegarku 28 dni. Ale nie wiem ,czy jest owulacja.

👨‍🦲48 👱‍♀️ 43

08.2024 ❤️
    26.09.2024 12+4 💔
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ