SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie ❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁
Odpowiedz

❄️W styczniu marzenia się spełniają i wszystkie ⏸️ wysikają!😁

Oceń ten wątek:
  • Alicjasss Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja w święta zostałam ciocią. Jestem w tej kruszynce tak zakochana, że ojeju 🥺♥️
    Z partnerem marzymy o dziecku. Przecież jak już zostaniemy rodzicami to ja chyba zwariuję z tej miłości 🤣
    Tymczasem czekam na testowanie. Dzisiaj dojdą testy. Wczoraj i przedwczoraj biel. Ale to testy pre test o czułości 25 i jeszcze nie testowałam rano.
    Wydaje mi się, że dzisiaj mam 13dpo. Ale sądząc po poprzednich cyklach to okres dopiero za 5 dni.
    27 grudnia okropnie kilka godzin bolał mnie jajnik. Ledwo się ruszałam. Poza tym nie ogarniam jeszcze tej obserwacji śluzu a mierzyć tempke nie ma sensu, bo pracuję na różne zmiany.
    Zastanawia mnie tylko że od trzech dni mam tempke 35,9-36,1. I to całe dniem
    Gdzie zawsze mam 36,6.

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Ja robiłam po ciąży pozamacicznej wszystkie te badania o których piszesz za jednym razem ale to bardziej w celu znalezienia przyczyny... Będziesz miała badanie drożności ? Przepraszam, że pytam ale nie nadrobię tyłu stron wątku...

Na razie nie ☺️. Chyba, że mi teraz w klinice zlecą. Tak chciałam zrobić kolejne badania z listy tym bardziej, że mam plamienia śródcykliczne i prawie cały cykl bóle podbrzusza plus ta ostatnia infekcja właśnie.

A Ty kiedy teraz testujesz? ✊🍀 Jaki macie teraz plan?

03-04.25 2× IUI ❌️

🧬 IVF: 07.25 Punkcja: 5🥚-> 3MII-> PICSI -> ❄️4.1.1, ❄️3.1.1., ❄️5.2.1
    ⏩️ 20.10.25 FET ❄️4.1.1 (Prolutex, Prograf, Acard, Accofill, Encorton, Cyclogest, Besins, Duphaston, Scopolan, Spasmolina)
    ⏸️ 5dpt 4.66, 7dpt 26.50, 9dpt 72.95, 11dpt 182, 14dpt 845, 17dpt 3497, 21dpt 14763
    💓 25dpt CRL 2,2mm, 171 u./min
    12.12 FeliaTest (NIPT) 🙏
    29.12 I Prenatalne 🙏

💃 '95:
    ⚠️ Endometrioza III st., adenomioza
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy, prawy jajowód niesprawny
    ❌ Brak KIR, cytokiny 🚨, ANA +
    ➖️ IO
    ✔️ Hormony • jajowody drożne • MUCHa • brak pasożytów i HB
    ✔️ AMH 2,8 • kariotypy • histero + CD56 i CD138

🕴️ '90:
    ➖️ Morfologia 2-4%, słaba ruchliwość, HBA 77%, Fragmentacja DNA 18%
    ✔️ Kariotypy, usg, hormony

preg.png
  • Alicjasss Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda2025 wrote:
    A przy okazji jeszcze zapytam ilu dniowe zwykle macie cykle? Ja się przez wiele lat cieszyłam i mówiłam, że jestem szczęściara, bo nie dość, że cykl długi to jeszcze okres krótki, a teraz tak to mnie irytuje, że muszę czekać i czekać

Oj różnie. 27-35 dni. Nigdy nie wiem 😬 Okres zazwyczaj trwa 1-2 dni mocnego krwawienia a później delikatne plamienie jeszcze 3 dni.

• Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Minia000 a jak u Ciebie? Nie odzywasz się coś długo- jesteś dalej z nami? ☺️
    Udało się ogarnąć termin na drożność? Antybiotyki załatwiły tą bakterie, na którą się leczyłaś? Robiłaś już kontrolny wymaz?

03-04.25 2× IUI ❌️

⏩️ 20.10.25 FET ❄️4.1.1 (Prolutex, Prograf, Acard, Accofill, Encorton, Cyclogest, Besins, Duphaston, Scopolan, Spasmolina)
    ⏸️ 5dpt 4.66, 7dpt 26.50, 9dpt 72.95, 11dpt 182, 14dpt 845, 17dpt 3497, 21dpt 14763
    12.12 FeliaTest (NIPT) 🙏
    29.12 I Prenatalne 🙏

💃 '95:
    ➖️ IO

🕴️ '90:

preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Na razie nie ☺️. Chyba, że mi teraz w klinice zlecą. Tak chciałam zrobić kolejne badania z listy tym bardziej, że mam plamienia śródcykliczne i prawie cały cykl bóle podbrzusza plus ta ostatnia infekcja właśnie.

A Ty kiedy teraz testujesz? ✊🍀 Jaki macie teraz plan?
    Słyszałam, że plamienia mogą też występować w przypadku stanu zapalnego endometrium i właśnie również pozytywnej MUCHy.

Julia24 lubi tę wiadomość

Starania od 08. 2023r.
    03.24r. 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
    ♂ Oligoteratozoospermia

01.26r. ICSI:
    12 🫧
  • kałamarnica 11 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Wpadam życzyć Wam dobrego dnia!
    U mnie jeszcze nie ma 🦍, ale czuję już objawy zwiastujące. Wg odstawienia dupka powinien przyjść dziś wieczorem, a najpóźniej jutro rano, oby tak było.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i lecę do pracy 🤗

Nowa2024 lubi tę wiadomość

👱‍♀️34l.❤️👨38l.
    🐱 6l.

starania od 08.23r.

PCOS, cykle bezowulacyjne, pokrzywka, KIR Bx, crossmatch 37.8% ❌ -> 31.9% ❌, AMH 2.39 ✅

• parametry nasienia: prawidłowe ✅
    • HSG (01.25r.) - jajowody drożne ✅
    • immunosupresja: Encorton, Hydroxychloroquine, Accofil - 3 x cykle ❌brak ciąży

10.25 histeroskopia: skąpe zapalenie endometrium, CD 138 <2/10 mm'2

PLAN:

- 01.2026 immunosupresja + IUI 🔜
    🩸 02.01 Fostimon 💉

✨I (don't) know (if) it's worth it.✨
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Słyszałam, że plamienia mogą też występować w przypadku stanu zapalnego endometrium i właśnie również pozytywnej MUCHy.

No właśnie o tym, że przy pozytywnej MUCHa dopiero się zorientowałam. Żałuję, że wcześniej tego nie zrobiłam, ale no... Jeśli chodzi o stan zapalny, to mam nadzieję, że na badaniach w klinice mi coś podpowiedzą.
    Wiem, że z pewnością coś jest nie tak. Mam tylko nadzieję, że nic, co by nas bardzo długo wstrzymywało od starań 😅.

Współczułam właśnie ostatnio @Kalamarnica11 i @Minia000, jak musiały tyle czasu brać antybiotyki i później ponownie robić wymazy.

Tyle czasu ta cała diagnostyka zajmuje... Czasu i pieniędzy oczywiście! Liczycie mniej więcej ile wydajecie pieniędzy na starania? 😅

03-04.25 2× IUI ❌️

12.12 FeliaTest (NIPT) 🙏
    29.12 I Prenatalne 🙏

💃 '95:
    ➖️ IO

🕴️ '90:

preg.png
  • Podrożniczka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie do tej pory te koszty były niewielkie w porównaniu do tego co tu czytam czasami 😱, ale trochę nadrobię teraz, bo wymazy i drożność to 1150 zł 😁 a nie chce mi się jechać do innego miasta na NFZ tego robić, za dużo zachodu i wizyta najpierw i tłumaczenie skąd to wymyśliłam. A tak to idę i nie muszę wszystkiego tłumaczyć, szkoda mi na to czasu.

👩🏻35 lat
    👧🏻2021 (16 cs)
    starania o rodzeństwo od 02.2024

12.2024 - ciąża biochemiczna

30.01.2025 13 dpo⏸️🥹
    01.02. beta HCG 383 ❤️
    03.02. beta HCG 775 ❤️
    05.02. beta HCG 1751 ❤️

28.02. wizyta serduszkowa 🥰 - jest ❤️

preg.png
  • Nitka96 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba lepiej tego nie liczyć 😆 Budowa domu i badania przy staraniach to studnie bez dna. Wydaje ci się że masz już wszystko a wychodzą kolejne rzeczy 😒

My dzisiaj mieliśmy zrobić badania do immunologa ale mam takie siniaki na rękach że masakra od badania tych bet 😔 Stwierdziłam że zrobimy pn-wt jak trochę zejdzie bo nawet bez wbijania igły bolą mnie przy zgięciach 😩

👩🏻 PCOS, IO
    Początek starań 01.24 - 2xcb, 6 cykli stymulowanych
    Start IVF 03.25
    I procedura - 4 ❄️
    I transfer FET (cykl sztuczny) ❌
    II transfer FET (cykl naturalny) 7+1 💔
    🔜 III transfer FET (cykl naturalny)
  • Magda2025 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjasss wrote:
    Dziewczyny, a ja w święta zostałam ciocią. Jestem w tej kruszynce tak zakochana, że ojeju 🥺♥️
    Z partnerem marzymy o dziecku. Przecież jak już zostaniemy rodzicami to ja chyba zwariuję z tej miłości 🤣
    Tymczasem czekam na testowanie. Dzisiaj dojdą testy. Wczoraj i przedwczoraj biel. Ale to testy pre test o czułości 25 i jeszcze nie testowałam rano.
    Wydaje mi się, że dzisiaj mam 13dpo. Ale sądząc po poprzednich cyklach to okres dopiero za 5 dni.
    27 grudnia okropnie kilka godzin bolał mnie jajnik. Ledwo się ruszałam. Poza tym nie ogarniam jeszcze tej obserwacji śluzu a mierzyć tempke nie ma sensu, bo pracuję na różne zmiany.
    Zastanawia mnie tylko że od trzech dni mam tempke 35,9-36,1. I to całe dniem
    Gdzie zawsze mam 36,6.

U nas właśnie w lutym ma się pojawić nowy członek rodziny i już się nie mogę doczekać tych małych stópek 😍 (chociaż początek był ciężki, bo w tym samym miesiącu test pokazał nam obu dwie kreski, dosłownie kilka dni różnicy było i mieliśmy wspólną imprezę rodzinną na której ona informowała rodzinę o nowych wieściach, a ja w trakcie dostałam okres 🙃)

A co do testowania to ja w tym cyklu wyjątkowo kupiłam fecelle, ale paskowe, a nie strumieniowe i nie jestem z nich zadowolona. Na początku bardzo przebija się linia testową, a później biel vizira. Chyba tak już się przyzwyczaiłam do tego, że widzę jakieś cienie, że jak test dobrze działa to ja marudzę 😂😂

👩🏽 - 28l
    👨 - 26l

👩‍🍼 - 2023
    📆 - starania o drugie bobo od 04.2024
  • Nitka96 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda2025 wrote:
    U nas właśnie w lutym ma się pojawić nowy członek rodziny i już się nie mogę doczekać tych małych stópek 😍 (chociaż początek był ciężki, bo w tym samym miesiącu test pokazał nam obu dwie kreski, dosłownie kilka dni różnicy było i mieliśmy wspólną imprezę rodzinną na której ona informowała rodzinę o nowych wieściach, a ja w trakcie dostałam okres 🙃)

A co do testowania to ja w tym cyklu wyjątkowo kupiłam fecelle, ale paskowe, a nie strumieniowe i nie jestem z nich zadowolona. Na początku bardzo przebija się linia testową, a później biel vizira. Chyba tak już się przyzwyczaiłam do tego, że widzę jakieś cienie, że jak test dobrze działa to ja marudzę 😂😂

Mi teraz przy cb mega się sprawdziły właśnie paskowe Facelle, na pinku musiałam się domyślać a tutaj ładnie ciemniały przy wzroście bety

👩🏻 PCOS, IO
    Początek starań 01.24 - 2xcb, 6 cykli stymulowanych
    Start IVF 03.25
    I procedura - 4 ❄️
    I transfer FET (cykl sztuczny) ❌
    II transfer FET (cykl naturalny) 7+1 💔
    🔜 III transfer FET (cykl naturalny)
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    Niestety, dzisiaj pewnie też wyjdę szybciej z pracy... Jutro pewnie będzie już dobrze. Wyjątkowo intensywne krwawienie mam w tym miesiącu...

Dziewczyny, czy warto najpierw zrobić biocenozę i jak coś wyjdzie to dopiero posiewy/ badania PCR (pod kątem ureaplasmy, chlamydii, mycoplasmy)? Czy te PCR warto tak, czy inaczej zrobić nawet jeśli nic nie wyjdzie z biocenozy? 🤔
    W zwykłej biocenozie nie wychodzi MUCHa niestety. :(

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
    Kubuś 💙
    preg.png
  • Magda2025 Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka96 wrote:
    Mi teraz przy cb mega się sprawdziły właśnie paskowe Facelle, na pinku musiałam się domyślać a tutaj ładnie ciemniały przy wzroście bety

To tak jak myślałam, problem nie leży w testach tylko w ich niesatysfakcjonującym wyniku 😂
    Ale na ten tydzień już koniec! Żadnych więcej testów. Serio bardzo chciałabym w końcu przestać je robić, ale ja nawet kilka lat temu jak bardzo się zabezpieczałam i nic nie planowałam to też nałogowo je robiłam tylko wtedy licząc i upewniając się, że na pewno jest tylko 1 kreska

👩🏽 - 28l
    👨 - 26l

👩‍🍼 - 2023
    📆 - starania o drugie bobo od 04.2024
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    W zwykłej biocenozie nie wychodzi MUCHa niestety. :(

Miałam nadzieję, że wynik biocenozy chociaż sugeruje, że coś jest nie tak i popycha dalej 😅, ale no to chyba bardziej pod kątem wymazów bakteryjnych, a nie właśnie MUCHa.
    Zobaczę, co w klinice powiedzą, a może by udało mi się z Luxmedu to wyciągnąć, bo widzę, że robią je 🤔. Zawsze to jakieś oszczędności. Pytanie tylko, czy starczy mi cierpliwości do wizyty, bo ostatnio słabo u nich z terminami do ginekologów...

A Ty @Siesiepy dostałaś w końcu te kariotypy, czy dalej czekasz?

03-04.25 2× IUI ❌️

12.12 FeliaTest (NIPT) 🙏
    29.12 I Prenatalne 🙏

💃 '95:
    ➖️ IO

🕴️ '90:

preg.png
  • Ivka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarisal wrote:
    Ivka , a Ty jak się czujesz?
    @M93 co u Ciebie?
    Dzięki, że pytasz 🫶🏼
    Wszystko okej, wczoraj byłam na usg - widać fasola, serducho dudni 🥹

Też się zastanawiam do u M, miała iść do szpitala chyba na oddział?

Julia24, kałamarnica 11, PaulinKA, Tarisal, Księgowa, Vergeet lubią tę wiadomość

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87

21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    wynik nifty: zdrowy ziomuś na pokładzie 🐻
    25/08/25 jestemy na świecie ❤️
  • Tarisal Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aleksandra kciuki już dzisiaj wchodzą, ale jutro to pobieleją 🤞
    @Misiula druga ręka 🤞
    @Julia24 oczywiście zgadzam się z Tobą sama wchodzę na główny, podczytuje jeśli mogę doradzić to staram się to robić, bo są tam osoby, którym kibicuje szczególnie, choć spędziłam tam krotki czas i nie potrafiłam się odnaleźć m.in.emocjonalnie z wyżej wymienionych powodów 😉
    @Saferka mój też na zmiany i pierwsze co lecę grafik sprawdzać, nawet u lekarza to robię 😂
    @Magda2025 przeważnie cykle 29-31, ale po ostatnim dość długim i mocnym zapaleniu coś się posypało i loteria się 🦍 załączyła
    @ siesiepy jak coś to pisz, jak coś mądrego inaczej napisze 😉 zabieram się za Twój pamiętnik, ale na pamiętniki muszę się mentalnie przygotować, bo mocno przeżywam
    Miłego dnia

siesiepy lubi tę wiadomość

👱‍♀️43
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    Wyleczony Helicobacter pylori, refluks, alergia, astma
    Endometrioza wyciszona
    Nieregularne cykle
    • pierwsza ciąża po 4 latach starań, stracona w 12tyg., serduszko przestało bić 10-11 tydzień 💔
    •2024 dwie ciążę biochemiczne kwiecień i wrzesień
    👨‍🦰 46
    •nadciśnienie ustabilizowane
    •cukrzyca ustabilizowana siofor
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia ja zapisywałam każdy wydatek w klinice od początku, kiedy się leczymy 😉 od stycznia 2024 wizyty, badania, inseminacje kosztowały nas już prawie 15 tys zł. Dojazdów w ogóle nie liczymy (a mamy 120km w jedną stronę). Jak robiłam badania poza kliniką typu beta, progesteron, czy jakieś niedobory to też tego nie wliczałam 😉. Także miło jest być już zakwalifikowanym do ivf MZ i słyszeć po wizycie u pań w rejestracji, że nie płacimy nic 😉

Julia24, siesiepy lubią tę wiadomość

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    1xCP 💔⏸️
    2x IUI ❌
    —————————
    🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    Mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty
    1. FET+EG 5AA ✅🥹🍀🤞
    Dwa bobasy na pokładzie ♥️♥️
    NIFTY pro-zdrowi chłopcy 🩵🩵

30+2 chłopcy są z nami na świecie 😍
    1930g 45 cm i 1900g 44 cm naszych kochanych Misiów 🐻🐻
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa2024 wrote:
    Julia ja zapisywałam każdy wydatek w klinice od początku, kiedy się leczymy 😉 od stycznia 2024 wizyty, badania, inseminacje kosztowały nas już prawie 15 tys zł. Dojazdów w ogóle nie liczymy (a mamy 120km w jedną stronę). Jak robiłam badania poza kliniką typu beta, progesteron, czy jakieś niedobory to też tego nie wliczałam 😉. Także miło jest być już zakwalifikowanym do ivf MZ i słyszeć po wizycie u pań w rejestracji, że nie płacimy nic 😉

No ja właśnie też utworzyłam Excela i dla własnej świadomości zamierzam to spisywać. Domyślam się, że po tylu wydatkach przejście tej kwalifikacji to musi być duża ulga (i to nie tylko dla portfela) 🤗.

@Nowa2024 Ty chyba na tych wątkach medycznych już trochę siedzisz... Widzę, że dużo dziewczyn odpuszcza IUI od razu zapisując się na IVF, a wątek udanych inseminacji założony w czerwcu ma jedynie trochę ponad 40 stron 🙄. Ja bym szczerze powiedziawszy chyba chciała podejść najpierw do IUI, ale no statystyki nie zachęcają 😅. Masz jakieś rady/ spostrzeżenia po swoich procedurach lub po tym co obserwujesz na wątkach medycznych?

03-04.25 2× IUI ❌️

12.12 FeliaTest (NIPT) 🙏
    29.12 I Prenatalne 🙏

💃 '95:
    ➖️ IO

🕴️ '90:

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj cykl zawsze trwa 28 dni. I bylam serio zdziwiona, ze nigdy mi sie to nie przestawiło, mimo ciaz.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Nowa2024 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2025, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    No ja właśnie też utworzyłam Excela i dla własnej świadomości zamierzam to spisywać. Domyślam się, że po tylu wydatkach przejście tej kwalifikacji to musi być duża ulga (i to nie tylko dla portfela) 🤗.

@Nowa2024 Ty chyba na tych wątkach medycznych już trochę siedzisz... Widzę, że dużo dziewczyn odpuszcza IUI od razu zapisując się na IVF, a wątek udanych inseminacji założony w czerwcu ma jedynie trochę ponad 40 stron 🙄. Ja bym szczerze powiedziawszy chyba chciała podejść najpierw do IUI, ale no statystyki nie zachęcają 😅. Masz jakieś rady/ spostrzeżenia po swoich procedurach lub po tym co obserwujesz na wątkach medycznych?

Z wątków medycznych to czynnie udzielam się tylko na inseminacje 2024 i ivf po nieudanych iui, resztę tylko podczytuję 😉. Co do inseminacji chyba nie ma złotego środka, jedyne sposotrzezenie to, że większość udanych iui jest na niepękniętym pęcherzyku niż na pękniętym 😉. I niestety iui ma mega słabą skuteczność, choć pewnie, że są dziewczyny którym udało się za pierwszym razem 😁. Ale przy iui niestety wchodzi statystyka, mój dr opowiadał mi, że miał parę która ze względu na przekonania nie chciała ivf, no i zrobił tej kobiecie 14 inseminacji 😉 i w końcu się udało!
    A przy ivf zauważałam, że często powodem niepowodzeń jest immunologia i tu trzeba zwrócić uwagę, że nie każda klinika akceptuje immunologię i dziewczyny wtedy „w tajemnicy” działają na własną rękę z zaleceniami immunologa! Więc jak ktoś ma taki problem to warto wybrać klinikę, która akceptuje zalecenia immuno 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2025, 12:29

Julia24 lubi tę wiadomość

🍼Starania od 06.2023
    👨‍⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
    1xCP 💔⏸️
    2x IUI ❌
    —————————
    🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    Mamy ❄️❄️❄️❄️ blastocysty
    1. FET+EG 5AA ✅🥹🍀🤞
    Dwa bobasy na pokładzie ♥️♥️
    NIFTY pro-zdrowi chłopcy 🩵🩵

30+2 chłopcy są z nami na świecie 😍
    1930g 45 cm i 1900g 44 cm naszych kochanych Misiów 🐻🐻
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ