Wyczekane II kreseczki z grupy 'pierwsze objawy''
-
WIADOMOŚĆ
-
Alutka tesciowa miała już swój czas karmienia cycem;)25.👩
29.👱♂️
Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨🦰
Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Karloina wrote:Alutka tesciowa miała już swój czas karmienia cycem;)
No tak, ale wiesz, będę w połogu, zdezorientowana jak obsługiwać tego małego człowieka, zmęczona, i jeszcze na to wszystko tesciowa która będzie gadać "tak nie trzynaj" " tak nie przewijaj", tego się obawiam że w jakąś depresję wpadnę. -
Karolina to mój mąż rzucił ostatnio tekstem że jego mama mówiła że jego wersja imienia jest lepsza. To mu szybko odpowiedziałam że mnie to kompletnie nie interesuje że ona już miała swoje dwie szanse nadawania imion i je wykorzystała na swoje dzieci i tyle 🤣 a wiadomo że rodzice mają prawo do tego żeby imię im się nie do końca podobało czy cos. To nasze dziecko i my o tym decydujemy zgodnie z naszym sumieniem i upodobaniami 👍
-
Alutka Ale Ty nie masz obowiązku słuchania co Ci teściowa gada . Jasne,że będzie Ci miło jak Ci pomoże ale tutaj musisz być asertywna.
Moja teściowa powiedziała że kupią nam wózek.
Fajnie,super..ale mogą się dorzucić. Tylko dorzucić A wybór niech zostawią nam. Oczywiście podziekowalam za pomoc i pewnie będzie czas kiedy będę jej potrzebowała. Ale do wychowania mojego dziecka nie pozwolę się wtrącać .
Agaga dokładnie tak jak piszesz. Ja w czasach szkolnych zawsze robiłam coś, żeby komuś było dobrze. Wyprowadzalam psa sąsiadom, później opiekowałam się psem sąsiadki koleżanki..
A na koniec nikt nie pytal mnie o zdanie tylko każdy czegoś oczekiwał. W końcu się nazbieralo tyle emocji że peklam i sprawilam starszym osobom przykrość. Bylo mi głupio. A wszystko przez to że od poczatku nie postawiłam granicy. Dlatego teraz od razu staram się grzecznie odmawiać, mówić że ja zrobię inaczej oczywiście nie krzywdząc przy tym nikogo. Bo jak później się nazbiera to ciężko życ w zgodzie .25.👩
29.👱♂️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Ja na początku ciąży jak zachorowalam na covid to straciłam węch i nie czułam się dobrze. Dlatego zrobiłam test. Ale jak Ciebie coś nie pokoi to możesz sprawdzić czy jest ok;)25.👩
29.👱♂️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
Co do kp/mm, myśle ze nie ma złotego środka. Raczej nie jest tak ze karmiąc mm dzieci są zawsze najedzone i spokojne, do tego dochodzą częste problemy z tym żeby dziecko wogole zaakceptowało konkretne mm. Problemy brzuszkowe mogą zdarzyć się niezależnie od sposobu karmienia.
A jeśli chodzi o podejście ludzi wokół.. nie ma coś je tym przejmować. Ja cała ciąże nastawiałam się ze nie będę miała pokarmu i będę karmić mm, bo sobie wymyśliłam ze skoro nie mam cycków i w ciąży tez nie urosły to skąd ma być pokarm. Wiedziałam ze ich wielkość nie ma znaczenia ale i tak sądziłam ze pewnie mi się noe uda 🤪 a tu proszę. Ale jestem zdania ze nie ma co się zapierać przy kp bo jeśli coś nie pójdzie to psychika nasza może mocno ucierpieć. Wszystko wyjdzie w praniu, a dla dziecka najważniejsze żeby było najedzone, tak mi powiedziała położna w szpitalu. I to chyba prawda. Można oczywiście walczyć o laktację i rozumiem to ale chyba nie za wszelka cenę. Przynajmniej ja mam takie podejście 🤷♀️
Alutka, ja bym chyba zrobiła🤔 bo bym się denerwowała niepewnością. Ale z drugiej strony nawet jeśli wyjdzie ze tez masz, a objawów brak to chyba po prostu będzie musiało samo przejść bo wiadomo jak to z lekami w ciąży.. życzę jednak żebyś była zdrowiutka 🤞🏻 -
Niekoniecznie tylko dzieci KP będą przytulaskami. Takie maleństwa były 9 miesięcy w brzuchu - było im ciepło, ciasno, a nagle są na zewnątrz, nie mają już tyle ciepła, wokół mnóstwo bodźców. Dzieci karmione MM mogą być dokładnie tak samo nieodkladalne.
Wychodzę z założenia takiego, o jakim mówi Luna - nieważne czy KP czy MM.
Oba sposoby mają swoje plusy i minusy, ale najważniejsze, żeby dziecko było najedzone.
Cieszę się, że karmię piersią, ale gdybym nie mogła no to trudno, życie. Nie będę odstawiać magicznych sztuczek, żeby móc.
Akurat mnie się udało i przynajmniej oszczędzam na mleku. 😂
Co do smoczków - Diana nie używa, nie chce, pluje, a jak jej podam, to patrzy na mnie z takim "chyba sobie jaja robisz" 😊
Z jednej strony to dobrze, nie będzie problemów ze zgryzem itd. -
Laski jak u Was ze słodyczami?
Ja oczywiście jem słodycze Ale staram się nie dużo mimo że cukier mam bardzo dobry, wyniki są super. Po prostu cukier jest nie zdrowy.
Moja siostra( wciąży) od rana zjadła 2 tabliczki czekolady A na obiad naleśniki z czekoladą.
Obraziła się chyba ..z troskibjej powiedziałam że za dużo to też nie dobrze. Tym bardziej że ona często ma infekcje ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2021, 16:06
25.👩
29.👱♂️
6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
14.02- jest serduszko ❤️
3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻 -
No i tak bedzie postawmy na to ze jak bedzie to bedzie i najwyzej ucierpi na tym moja mama jesli nie bedzie mleka 😂🙈
Wczoraj rozlozylicmy lozeczko i co.? I znowu dym😂 braklo dokladnie 1cm zeby weszlo w sypialni w kącik dziecka i moj dostal nerwicy dzis bedzie zabudowana szafe piłował🙈😂
Alutka ja bym zrobila chyba test zeby wiedziec czy przeszlam to w ciazy czy nie..
A co do smoczka to ja mam kupione i zobaczymy czy bedzie chciala czy nie, wybieralam te ortodontyczne itp zeby moze byl jak najmniejszy problem zgryzu czy cos.👩 31l. + 👱♂️ 31l.
Ja ze slodyczami staram sie juz nie przeginac ale nie powiem bo wczoraj zjadlam cala blaszke ptasiego mleczka 🙈
Po slubie naginam tez slodkie napoje itp...
Irytuje mnie to ale chyba nie potrafie sie powstrzymac, szczegolnie ze bol zoladka nie wraca tylko zgaga meczy wiec podjadam.....
Laski ,a odnosnie smoczka od kiedy mozna probowac wogole podawac? Bo w necie pisze ze nie od pierwszych dni, ale nie ma nic sprecyzowanego.
Powinnam wypazyc i wziasc smoczek do szpitala ? Czy dopiero jak wrocimy do domu?👩 31l. + 👱♂️ 31l.
Marienn wrote:
Wczoraj rozlozylicmy lozeczko i co.? I znowu dym😂 braklo dokladnie 1cm zeby weszlo w sypialni w kącik dziecka i moj dostal nerwicy dzis bedzie zabudowana szafe piłował🙈😂
Marienn, a nie prościej by było łóżeczko skrócić o ten 1 czy 2 cm... ? Kurcze, szafy bym nie ruszała, ale łóżeczko mi skracał kiedyś kolega, z tego samego powodu, nie weszło między meblami -
Nie chcial skracac lozeczka bo bal siw ze dluzej zejdzie, ale zamiast szafy oderwal listwe i ladnie zaszpachlowal i pomalowal sciane wiec szafa nie musiala ucierpiec 😂🙈
Luna, dzieki wezme wiec smoczwk ze soba ale nie bede wyparzala. 😍Annamaria lubi tę wiadomość
👩 31l. + 👱♂️ 31l.