Zdziska i Elbieta
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySkładniki kosmetyków ZABRONIONE W CIĄŻY :
1. Retinoidy - kwasowe pochodne witaminy A są to głównie:
- retinol (wit. A, all-trans retinol)
- palmitynian retinolu (retinyl palmitate, retinal palmitate)
- retinaldehyd (retinal).
Retinoidów szukamy głównie w kremach na trądzik - aptecznych (np. Avene Diacneal), kremy przeciwzmarszczkowe (np. Eluage Creme).
Składniki których WARTO UNIKAĆ W CIĄŻY:
1. Filtry przenikające:
- Etylhexyl Methoxycinnamate, który występuje również pod nazwą Octyl Methoxycinnamat
- Benzophenone-3 - 4
- Methylbenzylidene Camphor
- Octyl Dimethyl PABA.
Etylhexyl Methoxycinnamate - to bardzo popularny filtr zwłaszcza w kosmetyce kolorowe. Jeżeli na cieniach, podkładzie czy innym kosmetyku kolorowym pisze, że zwiera filtry warto go odstawić, będzie zawierał ten filtr.
2. Poliacrylamide - poliakrylamid.
3. Pochodne formaldechydu i formaliny. Najpopularniejsze to:
- Diazolidynyl Urea
- Imidazolidinyl Urea
- Benzylhemiformal
- 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol = Bronopol
- 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox.
4. Triethanolamine - (DEHA) trójetanoloamina, trietanolamina.
5. Parabeny - jeżeli jest Phenoxyethanol to warto zrezygnować z Parabenów, a jeżeli są parabeny to warto zrezygnować z Phenoxyethanol. Przykłady popularnych parabnów:
- Methylparaben
- Ethylparaben
- Isopropylparaben
- Propylparaben
- Butylparaben
- Benzylparaben.
6. Fenoksyetanol - Phenoxyethanol.
To teraz do łazienki i sprawdzać. HehehRudzia, Asha lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej Dziewczyny
też sie staram, teraz czekam zeby móc zrobić test i juz swiruję ;p owu miałam między 15-17 sierpnia czyli na logikę test powinnam zrobić najwcześniej ok 29-30 sierpnia, ale juz wytrzymać nie mogę ;p
Od przedwczoraj bolą mnie troche piersi tak po bokach, a dziś coś mnie kuło pod pępkiem ... oby to była fasolka , proszę trzymajcie kciuki !
PozdrawiamKatjaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykassandra wrote:Hej Dziewczyny
też sie staram, teraz czekam zeby móc zrobić test i juz swiruję ;p owu miałam między 15-17 sierpnia czyli na logikę test powinnam zrobić najwcześniej ok 29-30 sierpnia, ale juz wytrzymać nie mogę ;p
Od przedwczoraj bolą mnie troche piersi tak po bokach, a dziś coś mnie kuło pod pępkiem ... oby to była fasolka , proszę trzymajcie kciuki !
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 12:15
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny