Forum W oczekiwaniu na testowanie ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19
Odpowiedz

ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko? A Ty gdzie??

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7331 10401

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew spuszczona, wyniki koło 18:30

    Malgonia, moni05, Izape_91, Irvine90, Ania_85_, Nuch, Niecierpliwa..., okularnica91, buba123, Pati96, DzulkaJ, Karolina, Mama_Zuzia, Iseko, Sasanka55, Szczesliwa_mamusia, aeiouy, malamisia, agge, Kingulla, Ochmanka, Angelika1313, szona lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ef, Misiaa, Pati, wiecie, ze mam jakies takie mocne przekonanie, przeczucie, ze nic juz zlego nas nie spotka? :* Jestescie mega silne i dosc juz testowania tej sily!

    Karolina, mocne kciuki za Ciebie, bys jednak dostala ten najpiekniejszy z mozliwych prezentow :)

    Niecierpliwa, walic temperature :* Moze jestes oslabiona. Bede taaaaak trzymac kciuki, a ze wstaje jutro o 4:00, to poczekam ladnie na Twoj test :) Co do mojego samopoczucia- dziekuje, ze pytasz :* Jest ok, praca i krwawienia mnie wkurzaja, reszta bjutiful :)

    Wlasnie, Iseko, gdzie nam ucieklas? :* Tesknimy

    ef36, Pati96, Karolina, malamisia lubią tę wiadomość

  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11616

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka to trzeba coś z tym zelazem zrobić, bo czytałam ostatnio, że za wysokie też jest problematyczne... Suplementujesz je jakoś?? Koniecznie o tym pogadaj z lekarzem. Najgorsze jest to że ciężej zbić takie żelazo niż podnieść z tego co mi wiadomo.



    Przykro mi że beta negatywna... :(

    Zuzia, jaki Ty masz malutki brzuszek!! 😍 Gdzie ta kruszynka się tam mieści!

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Niecierpliwa, przykro mi :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 21:43

  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Plamienia też miałam, ale to tylko 2 dni temu 2 razy i więcej nie. Właśnie się zastanawiam nad tym ,czy jak nie dostanę @ do wizyty kontrolnej to czy umówić się na wizytę po @ jeszcze raz. A kiedy będziesz sprawdzać betę? Ja się zastanawiam czy nie zrobić w piątek testu i jakby wyszły 2 kreski to czy przy badaniach nie zrobić od razu bety przed wizyta .
    Bete po @, pewnie przed kolejną wizytą w szpitalu za dwa tygodnie.

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka... przykro mi 😚

    Nieciewrpliwa póki @ nie ma 😉 takze wszystko przed Tobą!

    Monika ✊✊✊ czekamy!

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    malamisia wrote:
    Ef, 1:100, sprawdziłam jeszcze raz.
    Niecierpliwa, przykro mi :(

    Myślę że przy tak niskim mianie nie masz się czym martwić. Lekarz może zlecić Ci powtórke za jakiś czas. W mianie im więcej zer tym gorzej. Np. miano 1:36000 to takie przy którym już warto pokusić się o dalszą diagnostyke.
    Na moich wynikach 1:160 jest wątpliwe, poniżej 160 uznawane jako negatywne.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:31

    malamisia lubi tę wiadomość

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7331 10401

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrowienia od zajadaczki stresu!
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a4aa7de3c10a.jpg

    ef36, Nuch, Irvine90, okularnica91, Pati96, Niecierpliwa..., Malgonia, buba123, Karolina, Izape_91, Mama_Zuzia, Iseko, Sasanka55, Ewelina29, Szczesliwa_mamusia, aeiouy, moni05, agge, Ochmanka, Angelika1313, Ania_85_, gusiaa, szona, Arashe, Tele...79 lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Ef, Misiaa, Pati, wiecie, ze mam jakies takie mocne przekonanie, przeczucie, ze nic juz zlego nas nie spotka? :* Jestescie mega silne i dosc juz testowania tej sily!

    Karolina, mocne kciuki za Ciebie, bys jednak dostala ten najpiekniejszy z mozliwych prezentow :)

    Niecierpliwa, walic temperature :* Moze jestes oslabiona. Bede taaaaak trzymac kciuki, a ze wstaje jutro o 4:00, to poczekam ladnie na Twoj test :) Co do mojego samopoczucia- dziekuje, ze pytasz :* Jest ok, praca i krwawienia mnie wkurzaja, reszta bjutiful :)

    Wlasnie, Iseko, gdzie nam ucieklas? :* Tesknimy

    Obyś miała rację, i oby dla Ciebie życie też było łaskawsze.

    Właśnie jadę do szkoły autobusem... I apropo objawów ciąży: ja nadal mam mdłości :(

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7331 10401

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina wrote:
    MoniKa z wielką niecierpliwością czekam na wynik ✊✊
    MamaZuzia ale piękny brzuszek! Zgrabniutki 😁 I Ty dużo jesz??? Nie wierzę 😜

    Ja mam dzisiaj trochę doła, że jutro zamiast pięknych dwóch kresek urodzinowych, dostanę urodzinową @. Wiem, że nie mam powodu do smęcenia, bo to dopiero 2cs,ale że termin @ przypada na moje urodziny i to w dodatku 35-te to aż się prosi o prezent w postaci pozytywnego testu... No ale niepotrzebnie wbijalam sobie taka wizję do głowy, bo i większe rozczarowanie... Ale dzisiaj sobie trochę poprzeżywam, żeby jutro mieć lepszy humor ;)
    Za to rodzice zrobili mi dzisiaj niespodziankę swoim przyjazdem, a że mieszkają 100 km od nas i nie widujemy się często to tym bardziej się cieszę ☺
    W tym roku żadnej urodzinowej @ nie będzie, bo nie została zaproszona!!! Mocne kciukasy za dwie kreski ✊✊✊

    Karolina, Sasanka55, szona lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karolina Ekspertka
    Postów: 183 698

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    U mnie beta negatywna, tak jak myslalam :(
    Na dodatek za wysokie zelazo.
    Przykro mi 😞

    ijnZp2.png

    08.2012 córcia ❤️
    06.2014 synek ❤️

    Czekamy na trzecie maleństwo TP 18.04.2020 ❤️
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2209 3221

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka mam nadzieję, że masz rację. Już nie mogę się doczekać @ i momentu kiedy będę mogła się starać, dobija mnie to czekanie na starania , najchętniej już bym chciała. Trzymam za Ciebie cały czas kciuki ,żeby wszystko było dobrze. 😘

    Nikodemka, bardzo mi przykro. Tule mocno. 😘

    Monika trzymam cały czas kciuki. ✊

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 16:42

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5439 8365

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, no wlasnie nie suplementuje zelaza... Nie mam pojecia dlaczego jest za wysokie. Naczytalam sie juz glupot w Internecie i troche sie zestresowalam.
    Nie bardzo wiem tez kogo o te zelazo zapytac, bo moj lekarz rodzinny nadaje sie tylko do wypisywania zwolnien, jestem pewna, ze sie nie przejmie.
    Co do bety, to bylam pewna takiego wyniku... mam dobra intuicje. Chcialabym tylko, zeby przyszla @ :(

    ckaiugpj74w9mwp5.png
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa.
    13.07.19- beta:42,1, prog: 27,8 ❤️
    15.07.19 - beta: 131,0 ❤️
    17.07.19 - beta: 316,0 ❤️
  • Karolina Ekspertka
    Postów: 183 698

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Kurcze, no wlasnie nie suplementuje zelaza... Nie mam pojecia dlaczego jest za wysokie. Naczytalam sie juz glupot w Internecie i troche sie zestresowalam.
    Nie bardzo wiem tez kogo o te zelazo zapytac, bo moj lekarz rodzinny nadaje sie tylko do wypisywania zwolnien, jestem pewna, ze sie nie przejmie.
    Co do bety, to bylam pewna takiego wyniku... mam dobra intuicje. Chcialabym tylko, zeby przyszla @ :(
    Nie mam pojęcia jak zbija się żelazo, zwykle miałam problem ze zbyt niskim 😒 Ale myślę, że możesz śmiało z tym uderzać do gina. I nie czytaj internetu, bo może to nie oznacza u Ciebie nic złego, a tylko się zestresujesz!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2019, 17:07

    ijnZp2.png

    08.2012 córcia ❤️
    06.2014 synek ❤️

    Czekamy na trzecie maleństwo TP 18.04.2020 ❤️
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1215 2177

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, jestem ;) trochę mi siadło morale i nie chcę Wam smęcić ;) Złapałam przeziębienie jeszcze w weekend, więc razem z tą po-laparoskopową @ miałam kombo ;)

    Przepraszam za brak komentarzy, ale czytam na bieżąco, razem z Wami niecierpliwię się przed wizytami i wynikami i cieszę się z dobrych wieści ;) Za parę dni dojdę do siebie i będę pisać częściej ;)

    Kittinka83 lubi tę wiadomość

    29 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 | NAC |Miovelia - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️MUCHa: ujemne
    ✔️AOA: ujemne
    ✔️ASA: ujemne
    ✔️ANA1, ANA4: ujemne

    👨
    Morfologia 2% - > 4%,
    Liczba 2,6mln - > 20mln,
    ruch postępowy 17% - >22%
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 793 1717

    Wysłany: 14 maja 2019, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    U mnie beta negatywna, tak jak myslalam :(
    Na dodatek za wysokie zelazo.
    Przykro mi :(
    Ale teraz dopiero to bedzie pierwszy cykl po hsg. I bedzie najlepszy, zobaczysz!! :*

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020 (cb)
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane (juz 8 szczepien, czekam na 9.) -> allo mlr 22%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2019, 17:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ef36 wrote:
    Myślę że przy tak niskim mianie nie masz się czym martwić. Lekarz może zlecić Ci powtórke za jakiś czas. W mianie im więcej zer tym gorzej. Np. miano 1:36000 to takie przy którym już warto pokusić się o dalszą diagnostyke.
    Na moich wynikach 1:160 jest wątpliwe, poniżej 160 uznawane jako negatywne.

    Dziękuję Ef za wyjaśnienia 💐

  • Mama_Zuzia Autorytet
    Postów: 2536 3957

    Wysłany: 14 maja 2019, 17:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamisia- niestety nie wiem co to oznacza, ale dobrze ze udało Ci się zarejestrować do ginka to na pewno wyjaśni co to może oznaczać ✊🏼

    Małgonia- mój wieczorami tez jest większy, głaskam go nieustająco 🙈

    Moni- cudownie ze sprawa amniopunkcji oficjalnie zamknięta! Co do brzucha- jak porównuje to dwa miesiące temu miałam podobny co teraz, lekko tylko teraz mam bardziej zaokrąglony! 😂 ale w ciąży z synem na końcówce byłam już dobra kulka z waga +25 wiec może i tym razem tak będzie 😱 jak napisałaś o cieście to aż oslinilam ekran i resztka sił się powstrzymałam żeby bie kupić rzeczy na ciasto drożdżowe!!

    Nikodemka- szlag by to! Tak wierzyłam w ta betę! :/ ale Ty wiesz ze się uda prawda? Powiedz ze tez w to wierzysz równie mocno jak ja!😘😘
    A badalas oprócz żelaza ferrytyne?

    Karolina- jem jak smok, serio. Niestety ze względu na IO muszę się ograniczać i to glownie w tym co najbardziej lubię- szeroko pojęte węglowodany :(
    A skąd Ty kochana już wiesz ze 🐒 przyjdzie? Może akurat będziesz miała najcudowniejsze urodziny ever?

    Sasanka- pretensje do mojej dziewczynki proszę kierować haha, to ona postanowiła siedzieć przy samym kręgosłupie 😂🙈
    Jak dzisiaj się czujesz? Twój wyjazd na wakacje w obliczu takiej pogody jaka aktualnie jest to naprawdę cudo!

    MonikA- kciuuuuuki ciezaroweczko! Za wysoki wynik ❤️❤️

    Ef- dalej mdłości?? Co Ty mówisz.. masakra!! 😢

    Iseko- sciskam wirtualnie!💋💋💋


    Karolina, moni05, Sasanka55, MonikA_89!, Iseko lubią tę wiadomość

    ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 14 maja 2019, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Nikodemko- są już wyniki?

    MonikA- to już niedługo się dowiesz a my razem z Tobą ❤️

    Małgonia- tez tak mam, dla mnie słodkie to takie które innych aż mdli haha :D wtedy mój poziom słodkości jest zaspokojony!

    Izape- to wszystko tak naprawdę to kwestie indywidualne, wszyscy np mówią ze w drugiej ciąży szybciej wywala do przodu, a ja aktualnie w 25rozpoczetym tygodniu mam taki brzuch, moja córka chyba się przykleiła do kręgosłupa 😂

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ed7818cac169.jpg
    Jezu, to ja teraz w 12tc taki mam 😂

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego