Forum W oczekiwaniu na testowanie ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19
Odpowiedz

ZOSTAŃ MATKĄ NA DZIEŃ MATKI - MAJOWE TESTOWANIE '19

Oceń ten wątek:
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irvine, trzymam kciuki!

    Irvine90 lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Dzulka, ja juz nie wiem co myslec... Boje sie, ze cos jest nie tak z ta moja owulacja. Nie dosc, ze prog coraz nizszy to jeszcze z miesiaca na miesiac owulacja coraz pozniej, cykle coraz dluzsze... Cos jest nie tak, czuje to. Poki co mam plan, ze w najblizszym cyklu ide na monitoring i bede rozmawiac z moja ginka o stymulacji. Nie mam innego pomyslu :/

    Czuje sie jakbys pisala o mnie :) Zmeczenie zawladnelo moim zyciem, szczegolnie dzis. Tyle godzin przespalam, a czuje, ze jakbym teraz poczula poduszke, to by mnie nie bylo... Poza tym jest mi duszno, mam wrazenie jakbym sie czyms stresowala i ogolnie jest mi zle. Mam nadzieje, ze to po prostu pms, a nie jakies chorobsko.
    A może to ten strach i nerwy powodują te przesunięcia? Monitoring Ci się przyda na pewno, a może warto ponownie porobić badania hormonów płciowych?

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5439 8365

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzulka - raczej nie... to takie uczucie stresu, jakby kolatanie serca, wydaje mi sie, ze to z oslabienia. W ogole w ostatnim czasie mialam jeczmien, zajady, stan podgoraczkowy... masakra :D
    Hormony chyba bede musiala powtorzyc, bo ostatni raz badalam je w sierpniu.

    Izape - czyli jestesmy w trojke na tym samym etapie :) Ja, Ty i Dzulka. Uhuuu! Trzymam za Was mocno kciuki dziewczyny :*

    Izape_91, DzulkaJ, aeiouy, Magduullina lubią tę wiadomość

    ckaiugpj74w9mwp5.png
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa.
    13.07.19- beta:42,1, prog: 27,8 ❤️
    15.07.19 - beta: 131,0 ❤️
    17.07.19 - beta: 316,0 ❤️
  • MamaStasia :) Autorytet
    Postów: 1339 2872

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie u endokrynologa . Wyniki mam dobre . Następna wizyta za 6 tygodni . Leki mam do końca ciąży więc teraz jestem jeszcze bardziej spokojna . Teraz odliczać dni do USG 😍gdzie nie mogę się doczekać . Lekarka do której idę to mogę sobie nawet dzień wybrać i godzinę (ma różne opinie ogólnie że jest zlym lekarzem a ja po pierwszej wizycie mam dobre zdanie o niej ) . O USG pamiętałam ale o tym by do dentysty się zapisać to już nie pamiętałam 😁

    Sasanka humor mam dobry bo takie wyjście z domu samemu bez dziecka dobrze robi matce .

    Izape to teraz czekać na dwie kreski .

    Malgonia ja też na początku ciąży myślałam że na wizycie u lekarza będzie płacz rozpaczy . A jednak był płacz radości . I każda wizyta do momentu czucia ruchu to byl stres nie ziemski .Więc głową do góry i więcej wiary w kropka .
    I to by było tyle co zdołałam zapamiętać .

    Pati96, Izape_91, Sasanka55, Karolina, aeiouy, Malgonia lubią tę wiadomość

    Staś 22.06.2017(4 150 g i 59 cm)
    Zosia 09.08.2019(3 300g i 54 cm)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2019, 21:48

    okularnica91, MonikA_89!, moni05, Sasanka55, Karolina, Ochmanka, aeiouy, Ania_85_ lubią tę wiadomość

  • Iseko Autorytet
    Postów: 1215 2177

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza czyli wszystko jest w porządku i czekamy na Twoje II :D

    Dziewczyny czy myślicie, że od pominięcia wczoraj mety mogę się dzisiaj źle czuć? Od 14 mam straszne mdłości, okropnie chce mi się spać i jest mi zimno przy 24stopniach w pokoju :/ I nie są to ciążowe objawy, bo jestem dopiero 5/6dpo ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 19:48

    Izape_91, Ochmanka lubią tę wiadomość

    29 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 | NAC |Miovelia - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️MUCHa: ujemne
    ✔️AOA: ujemne
    ✔️ASA: ujemne
    ✔️ANA1, ANA4: ujemne

    👨
    Morfologia 2% - > 4%,
    Liczba 2,6mln - > 20mln,
    ruch postępowy 17% - >22%
  • nowa na dzielni Autorytet
    Postów: 3035 3839

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Iza? :) no i super!

    Gratulacje Kingulla, niech się kropek pięknie zadomowi!

    Ale tu napierniczacie :D, zapomniałam już jaki jest ruch na miesięcznym staraczek, to tylko udowadnia jak wiele z nas musi się jednak o tą dzidzię postarać :)

    Co do proga mój gin twierdzi, ze to jest ogólnie bardzo indywidualne i u każdego naturalny poziom proga, taki podtrzymujący ciąże jest inny i wcale nie musi być bardzo wysoki :) Chociaż wiadomo ze taki zawsze uspokaja

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    Synek już z nami ❤️❤️ Kwiecień 20

    Marzec 19 - strata, 10 tc

    24.07 - || kreseczki 💕
    25.07 - beta 22 | prog 12,5
    29.07 - beta 296,5! <3 | prog 22 <3
    10.08 - serduszko +


    Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5022 11627

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się ile ja muszę być dpo że nie widać było już nic po owu. W 4 dpo może tak być? Chyba włączę już heparyne i ovi w takim razie 😄 encorton biorę od wczoraj. Nawet nie chce myśleć, że będzie tylko jedna kreska....

    Malgonia lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1215 2177

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Zastanawiam się ile ja muszę być dpo że nie widać było już nic po owu. W 4 dpo może tak być? Chyba włączę już heparyne i ovi w takim razie 😄 encorton biorę od wczoraj. Nawet nie chce myśleć, że będzie tylko jedna kreska....
    ja kiedyś byłam to mi lekarz powiedział, że widać że owu piękna była jakieś 3-4 dni temu. Więc myślę, że musisz być też jakoś jak ja 5/6dpo ;)

    Izape_91 lubi tę wiadomość

    29 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 | NAC |Miovelia - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️MUCHa: ujemne
    ✔️AOA: ujemne
    ✔️ASA: ujemne
    ✔️ANA1, ANA4: ujemne

    👨
    Morfologia 2% - > 4%,
    Liczba 2,6mln - > 20mln,
    ruch postępowy 17% - >22%
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro pojadę na betę ale w sumie test negatywny powie mi prawdę bo tak dawno nie czułam nadchodzącej @ jak teraz. Duphaston?.... Na kupiłam po pracy słodyczy w sklepie za ponad 100zl a teraz wymyśliłam sobie sałatkę z sera żółtego 😂😂 mąż właśnie jajka ugotowal i obiera a ja zasypiam i pół otwartymi oczami gryze batona bajecznego a wczesniej zezarlam paczkę ciastek z galaretka agregstowa bo kocham jej zapach.... Ja pi##$(:..... Ale 🐷🐷🐷🐽🐽🐽🐖🐖🐖 ze mnie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 19:54

    moni05, Niecierpliwa..., szona, Izape_91, okularnica91, Sasanka55, Karolina, Ochmanka, aeiouy lubią tę wiadomość

  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko ja myślę że może być przez mete .. ja dziś zwiekszylam o kolejne pół tabletki i od razu przywitałam się z kibelkiem .. a jaką dawkę bierzesz ?


    Izape suuper czekam teraz na II kresunie :* ✊✊💕

    Izape_91 lubi tę wiadomość

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1215 2177

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika biorę 1000 a wczoraj zapomniałam dzisiaj wzięłam dopiero po 17, bo tak zwykle biorę 🤦‍♀️

    29 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 | NAC |Miovelia - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️MUCHa: ujemne
    ✔️AOA: ujemne
    ✔️ASA: ujemne
    ✔️ANA1, ANA4: ujemne

    👨
    Morfologia 2% - > 4%,
    Liczba 2,6mln - > 20mln,
    ruch postępowy 17% - >22%
  • Mama_Zuzia Autorytet
    Postów: 2536 3957

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape- to teraz odliczamy dni do testowania ❤️

    Nikodemka- a miałaś kiedyś monitoring taki z prawdziwego zdarzenia? W sensie pare razy w cyklu?

    Syllwia- o matko dobrze ze nie mieszkam blisko Ciebie bo bym wpadla hahah ja tez jestem taka świnka jedzeniowa 🐽🐽🐽

    Ja właśnie przy okazji pobytu na poczcie weszłam do sklepu i kupiłam pyszne białe pszeniczne piwo Żywiec 0%. O matko tego mi było trzeba! Butelka tez się może przydać- najwyżej rypne nią w starego 🤘🏼 Do tego czekoladę biała karmelove z wafelkami i zjadłam mój codzienny rarytas- jogurt z łyżka domowego dżemu, babka płesznik na zaparcia i trZema kostkami czekolady pokrojona na kawałki ❤️

    syllwia91, moni05, MonikA_89!, szona, okularnica91, Tele...79, Sasanka55, Karolina, aeiouy, Ania_85_ lubią tę wiadomość

    ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Angelika1313 Autorytet
    Postów: 1194 3302

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 850 a jak wprowadzam tylko o głupie pół tab to się fatalnie czuję więc jak pominelas to myślę że możesz przez to się źle czuć, jak już organizm się przyzwyczaił to mógł dostać szoku jak nie dostał swojej dawki . Ale pewna też nie jestem czy tak to działa:/

    Aleksandra 23.06.2020 3090g 51cm 👣❤️

    7bd1324f90.png

    19cs.. 1 cykl po hsg szczęśliwy 💖
    10.10 II
    04.11 : Crl 6,6 mm i jest <3
    14.11 : 1,62 cm szczęścia 😍
    06.12 prenatalne: crl 45,5 mm <3
    07.02 : 287g córeczki ❤
    24.02 : 496g <3
    12.03 : 781g <3
    03.04: 1244g <3
    23.04: 1703g <3
    07.05: 2148g <3
    21.05: 2520g <3
    04.06: 2818g <3
    15.06: 3178g <3

    29.08.2019 HSG oba jajowody drożne
    🌸MTHFR C677T hetero🌸MTHFR A1298C hetero🌸PAI-1 homo🌸Insulinooporność🌸pcos🌸hiperprolaktynemia🌸niedoczynność tarczycy🌸cukrzyca w ciąży.
    💊 Metformina, letrox, acard, heparyna, duphaston, insulina
  • OO83 Przyjaciółka
    Postów: 105 443

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za miłe słowa i pocieszenie. Jesteście wielkie :*

    Ja po wizycie... było opóźnienie 1,5h :/
    Z dzieckiem wszystko ok. Rośnie sobie chłopak ładnie. Ma juz 10,45 cm :) Piękny widok :)
    Niestety nie dostalam zdjęcia z usg :( a i potwierdzone,że chłopak. Ledwo głowice usg doktor przyłożył jak było widać od razu ptaszka :) kolejna wizyta za 3tyg.

    Nikodemka w moim szczęśliwym cyklu prog byl 18,30 także spokojnie.

    Iseko, Irvine90, MonikA_89!, Pati96, Niecierpliwa..., moni05, Angelika1313, Szczesliwa_mamusia, eemmiilliiaa, agge, szona, okularnica91, Tele...79, Sasanka55, Karolina, Salome, Weronikaaa, Ochmanka, syllwia91, Kittinka83, aeiouy, APrzybylska, Kingulla, Madziandzia, Ania_85_ lubią tę wiadomość

    9.10.19 witaj synku :)

    5.06 połówkowe
    10.04 - prenatalne
    19.02 beta - 4001,1
    Aniołek (5tc) - Styczeń 2019
  • buba123 Autorytet
    Postów: 679 922

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też chłopczyk 😍 będę mamą 2 łobuziaków 😂🤣😂

    Iseko, Pati96, Niecierpliwa..., Angelika1313, Szczesliwa_mamusia, agge, szona, OO83, Nuch, okularnica91, Sasanka55, Karolina, Weronikaaa, Ochmanka, syllwia91, Kittinka83, aeiouy, Kingulla, Madziandzia, Mama_Zuzia, Magduullina, Ania_85_ lubią tę wiadomość

    21.06.2017 - 1 iUi udana :) - syn
    mhsvx1hp39vz818l.png
    21.01.2019- 2 iUi - udana :)
    02.02.19 - beta 67.5,
    03.02.19 - beta 138,5
    04.02.19 214,7 :)
    05.02.19 343.9
    11.02.2019 3477.8 - rośnij kropku rośnij :D
    w4sqcsqvswtczzdq.png
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1215 2177

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika1313 wrote:
    Ja mam 850 a jak wprowadzam tylko o głupie pół tab to się fatalnie czuję więc jak pominelas to myślę że możesz przez to się źle czuć, jak już organizm się przyzwyczaił to mógł dostać szoku jak nie dostał swojej dawki . Ale pewna też nie jestem czy tak to działa:/
    Właśnie ja też nie wiem :/ Jest jeszcze opcja, że po prostu mnie przewiało wczoraj nad morzem i teraz odchorowuję ;)

    OO83 typowy chłop, od razu się ptaszkiem przechwala :p Cieszę się, że wszystko ok :D

    OO83 lubi tę wiadomość

    29 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 | NAC |Miovelia - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️MUCHa: ujemne
    ✔️AOA: ujemne
    ✔️ASA: ujemne
    ✔️ANA1, ANA4: ujemne

    👨
    Morfologia 2% - > 4%,
    Liczba 2,6mln - > 20mln,
    ruch postępowy 17% - >22%
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7644 10877

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna ta nasza pierwsza strona 😍 Maj dopiero się zaczyna, więc zaraz zasypiemy ją kolejnymi serduszkami! <3

    Iseko, Angelika1313, Pati96, szona, Sasanka55, Magnolia90, Ochmanka, Kittinka83, aeiouy, Malinaa90, Ania_85_ lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5439 8365

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia - tak, mialam kilka cykli z pelnymi monitoringami, mozna powiedziec, ze wszystko bylo ok, chociaz raz zdarzylo sie, ze w pecherzyku nie bylo wzgorka jajonosnego i ginka podejrzewala brak komorki. Musze do nich wrocic, bo teraz ewidentnie cos mi sie pozmienialo w porownaniu do tych monitorowanych wczesniej cykli...

    ckaiugpj74w9mwp5.png
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa.
    13.07.19- beta:42,1, prog: 27,8 ❤️
    15.07.19 - beta: 131,0 ❤️
    17.07.19 - beta: 316,0 ❤️
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OO83, mega! ❤️ Ja mam nadzieje, ze mi tez tego ptaszka potwierdzą i będę mogła kupić coś ładnego jutro 😘 cieszę się, ze u Ciebie jest wszystko dobrze, zdjęcie nie jest najważniejsze. Ważne, ze jesteś spokojniejsza 😊

    OO83, Izape_91 lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego