Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Krótsze miesiączki po Duphastonie
Odpowiedz

Krótsze miesiączki po Duphastonie

Oceń ten wątek:
  • Andzia_:) Przyjaciółka

Wysłany: 16 stycznia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!

Czy stosowanie od dłuższego czasu Duphastonu może spowodować skrócenie cykli miesięcznych? Zazwyczaj miałam 6-dniowe miesiączki (ostatni dzień-plamienie), odkąd przyjmuję Duphaston okres skrócił się do 4 dni.

Obecnie także jestem w trakcie krwawienia - 2 dni miałam bardzo obfity okres, dziś jest 3. dzien i w zasadzie już tylko plamienie...Czy Duphaston mógł na to wpłynąć? A może przyczyną jest choroba? Od kilku dni męczy mnie porządne przeziębienie...

Co o tym myślicie?

Obserwuję - nie planuję (jeszcze). :)
    *** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych.
  • Aga1987 Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwszy okres po dupku miałam zaledwie dwa dni, trzeci ciężko nazwać już okresem... Więc chyba ma jakiś wopływ

Andzia_:) lubi tę wiadomość

• Aga1987 Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwszy okres po dupku miałam zaledwie dwa dni, trzeci ciężko nazwać już okresem... Więc chyba ma jakiś wpływ

Wysłany: 16 stycznia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego:

Możliwe skutki uboczne: W nielicznych przypadkach w trakcie leczenia może pojawić się krwawienie międzymiesiączkowe, któremu można zapobiec zwiększając dawkę dydrogesteronu. Mogą także wystąpić: plamienia, zmiana objętości krwi traconej w czasie menstruacji, wtórny brak miesiączki, nudności i wymioty, zmiany parametrów czynności wątroby, żółtaczka (rzadko), bolesność i/lub wzmożone napięcie gruczołów sutkowych, świąd, alergiczne reakcje skórne, stany depresyjne, ból głowy (w tym także typu migrenowego), wzdęcia, zmiany libido. Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na sprawność psychofizyczną i zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługę maszyn.

Czyli jednak może wpływać na "zmianę objętości krwi traconej w czasie menstruacji". Poza tym objawem Duphaston nie powoduje u mnie żadnych innych skutków, ba - nawet pomaga eliminować przykre dolegliwości związane z PMS, wyregulował mi cykle, nie dopuszcza do powstawania kolejnych torbieli...Tylko ta obfitość miesiączki mnie martwi...

hipisiątko lubi tę wiadomość

Wysłany: 16 stycznia 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z dziewczyn stosujących Duphaston miała podobnie? Zależy mi na porównaniu swojej sytuacji z Waszymi! :)

• schola Znajoma

Wysłany: 22 stycznia 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też tak mam trochę mnie to wystraszyło bo zawsze miewałam długie i obfite miesiączki a tu po jednym miesiącu stosowania 2 dni skąpego krwawienia i 3 dni plamienia wiec coś w tym jest

ptak-dziecko.gif
  • Unlike Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2014, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosuję luteinę, to także progesteron i w zasadzie też miałam krótszą. Zwykle mam 4 dni krwawienia i 2 plamienia, w cyklu z luteiną miałam 2 krwawienia i jeden plamienia.

48f411ed51.png

Wysłany: 22 stycznia 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak coś jest na rzeczy...Ja już stosuję Duphaston od dość długiego czasu i dopiero teraz zauważyłam, że te miesiączki wyglądają zupełnie inaczej - niegdyś obfite, bolesne, 6-dniowe, a teraz - max3/4 dni, zero bólu, obfitość też niezbyt duża. ;)

Dziewczyny, czy tylko ja widzę, że "ucięło" nam w każdym poście początek nazwy tego leku? Ja widzę coś takiego [...]haston :D O co chodzi? Czyżby początek nazwy - dup - był wulgarny? :)

Wysłany: 22 stycznia 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdaje się, że początek nazwy TEGO leku jest uznany za wulgarny, bo nawet nie mogę napisać bez odstępów d*u*p* :D

• ash Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) hahah ja też własnie dziś zobaczyłam, że ucina początek nazwy.
    No cóż...wulgarny lek przyjmujemy :)
    Ja zaczynam w tym cyklu od 16 dc.

ug3715nmrb0zdbvc.png

• kamilaj-19 Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston od prawie roku i mam króciutkie ok 3dniowe miesiączki, czasami czwartego zdarzy się leciutkie plamionko... Także myśle,że duphaston ma na to wpływ gdyż wczesniej mialam ok 5 dni:)

Wysłany: 27 stycznia 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jest nas jednak więcej ;) Ja odkąd biorę D*u*phaston, zaobserowałam, że moje @ bardzo się zmieniły, co zresztą zasygnalizowałam kilka postów wyżej. ;)

Nawiasem mówiąc, śmieszy mnie to "cenzurowanie" początku nazwy "naszego" leku. :D Rozumiem, jeśli obostrzenia dotyczyłyby faktycznych przekleństw, ale co możemy poradzić na to, że D*u*p*e*k nazywa się tak, jak się nazywa? :D

aga.just lubi tę wiadomość

• aga.just Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2014, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pierwsza @ po duphastonie i jest na pewno bardziej skąpa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2014, 19:49

• misia79 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jutra rozpoczynam cykle z duphastonem. Moja gin mi zleciła z powodu nieregularnych cykli (28-40 dni) a teraz w ogóle nie dostałam już 51 dni,a w ciąży nie jestem ( robiłam testy i betę). Nie wiem dlaczego ale jakoś się stresuję nigdy nie brałam tego leku. Na razie mam brać przez 10 dni i odstawić, następnie gdy pojawi się @ od 16 do 25 d.c. Dostałam na razie receptę na 3 opakowania. Kontrola wstępnie na 20 marca u gin.
    Nigdy nie miałam żadnych plamień międzymiesiączkowych.

Wysłany: 2 lutego 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia79 wrote:
    Ja od jutra rozpoczynam cykle z duphastonem. Moja gin mi zleciła z powodu nieregularnych cykli (28-40 dni) a teraz w ogóle nie dostałam już 51 dni,a w ciąży nie jestem ( robiłam testy i betę). Nie wiem dlaczego ale jakoś się stresuję nigdy nie brałam tego leku. Na razie mam brać przez 10 dni i odstawić, następnie gdy pojawi się @ od 16 do 25 d.c. Dostałam na razie receptę na 3 opakowania. Kontrola wstępnie na 20 marca u gin.
    Nigdy nie miałam żadnych plamień międzymiesiączkowych.

Misia79, nie stresuj się! :) Nie wiem, jak innym dziewczynom, ale mi duphaston bardzo pomógł na nieregularne cykle właśnie...Wcześniej miałam od 35 do nawet 50 dni, duphaston bardzo wyregulował cykle - dziś mieszczą się w granicach 30-35 dni. Jedynym skutkiem ubocznym, jaki zaobserwowałam u siebie, jest wystąpienie w ostatnim czasie krwawienia międzymiesięcznego, co nieco zaburzyło w moim przypadku cykl. Trzymam kciuki, żeby Tobie duphaston również pomógł!

Co ważne - na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że ten lek dodatkowo zmniejsza PMS, łagodzi ból miesiączkowy, a @ często właśnie skraca i powoduje, że nie jest tak uciążliwa - jak sam tytuł wątku wskazuje. :)

• misia79 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie ja mam zawsze miesiączki nie dłuższe niż 3 dni i niezbyt obfite. Jedyny minus nieregularne. Raz mam 28 dni raz 36 lub 38 potem znów 31. Z takimi cyklami trudno utrafic w dni płodne i w ogóle ustawic prawidłowy rytm jajeczkowania. Liczę na to, że obędzie się bez skutków ubocznych. Pewnie przy pierwszym cyklu nie będzie, ale nie wiem co będzie w kolejnych trzymajcie kciuki. Wasz wsparcie zawsze się przydaje.

Wysłany: 2 lutego 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz od wielu, wielu miesięcy przyjmuję Duphaston i nigdy, naprawdę nigdy nie zaobserwowałam u siebie skutków ubocznych (prócz wspomnianego krwawienia śródcyklicznego), nawet w pierwszym cyklu jego przyjmowania. :) Także jestem dobrej myśli i wierzę, że w Twoim przypadku Duphaston okaże się równie skuteczny! :)

• misia79 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to możliwe, że po jednym dniu brania Duphastonu ( 2 x dz) przyszła @ ? Miałam brac ten lek przez 10 dni na wywołanie miesiączki, która mi się zatrzymała ( do 54 d.c.). Wczoraj rozpoczęłam kurację a dzisiaj przyszła. Duphka oczywiście odstawiłam. Dziwne.

Wysłany: 5 lutego 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia79 wrote:
    Czy to możliwe, że po jednym dniu brania Duphastonu ( 2 x dz) przyszła @ ? Miałam brac ten lek przez 10 dni na wywołanie miesiączki, która mi się zatrzymała ( do 54 d.c.). Wczoraj rozpoczęłam kurację a dzisiaj przyszła. Duphka oczywiście odstawiłam. Dziwne.

Możliwe, jak najbardziej. Byłam w podobnej sytuacji - musiałam wziąć 10 tabletek Duphastonu na wywołanie miesiączki - po 2 tabletkach @ sama przyszła. ;) W takiej sytuacji lek należy odstawić, co słusznie zrobiłaś. ;) Widocznie organizm nie potrzebował 10-tabletkowej kuracji na wywołanie @.

• Enigma 34 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę duphaston drugi dzień, jestem 5dpo, mam zawroty głowy i zastanawiam się czy to skutek uboczny tych tabletek.

zonaboba lubi tę wiadomość

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ