POMOGĘ w interpretacji wykresu wg metody Rötzera
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, w ramach praktyki, chętnie pomogę w analizie wykresu wg metody Rötzera (klik), którą sama stosuję.
NIE JESTEM LEKARZEM, NIE DIAGNOZUJE (medycyna jest mi obca), JA JEDYNIE POMAGAM CHĘTNYM W NAUCE WSPOMNIANEJ METODY, W CELU WYZNACZENIA DNI PŁODNYCH I NIE PŁODNYCH.
Wystarczy, że wasz wykres będzie udostępniony "dla wszystkich": z menu Udostępnij wykres widocznego pod wykresem wybieramy zakładkę WYKRES NA TABLICY > udostępnij dla wszystkich.
Pamiętajcie jednak, że na wykresie powinno być zaznaczone jak najwięcej objawów, a temperatura i rodzaj śluzu to jest wymaganie MINIMUM - jest to metoda objawowo-termiczna, więc bez tego ani rusz...
Jeśli czegoś nie da się zaznaczyć to koniecznie o tym napiszcie, np.
- o ilości śluzu płodnego lub jego typie/jakości - przejrzysty lub nie;
- o tym że krótko jakiegoś dnia spałyście, czyli poniżej 3h.
Zgłaszajcie tylko te wykresy - w których występował śluz płodny a po nim był kilkudniowy wzrost temperatury... Nie wiesz co to oznacza? Polecam przed rozpoczęciem mierzenia i "bawienia się w NPR" zapoznanie się z podstawową lekturą, która wyeliminuje wiele początkowych wątpliwości.
Pomoc w interpretacji powinna rozwiewać ewentualne wątpliwości i problemy z samodzielną analizą wykresu, ale bez podstawowej wiedzy na wiele Wam się nie przyda...
Będę starała się odpisywać w miarę sprawnie, ale nie siedzę na forum 24h/dobę!
Przypominam również, że pytania o to czy owulacja była lub kiedy nie mają sensu... to jest w stanie potwierdzić jedynie monitoring cyklu!
Przykład takiej interpretacji:
http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-przyklad.png
- zielony trójkąt - szczyt śluzu (zaznaczony wcześniej niż zielony śluz na OF, ponieważ był on nieprzejrzysty)
- na fioletowo zaznaczone są 3 temperatury wyższe po szczycie (ponad linią podstawową i z czego 3 jest min. 0,2 stopnia powyżej tej linii)
- numerami zaznaczone jest 6 niższych temperatur - najwyższa z nich wyznacza linię podstawową (różowa linia)
- kremowe tło - dane nie wpływają na interpretację wykresu
- fioletowe tło oznacza okres niepłodności bezwzględnej (przypadający w tym wypadku na wieczór 28 dnia).
Pozdrawiam, czekam i zieloności życzę!
PS. Dziewczyny w razie jakbyście chciały coś dodać do swojej wiadomości po jej opublikowaniu, to edytujcie posty, a nie wklejajcie jeden pod drugim, zwłaszcza jeśli są kierowane do jednej osoby...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2015, 12:12
Ania_84, Bratek, ewa81, littleladybird, vanessa, momo1009 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymersiak wrote:Hej, to i ja poproszę
http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-mersiak.png
Ponieważ, trzecia wyższa temperatura nie jest wyższa o min. 0,2 stopnia od linii podstawowej, to dopiero wieczór kolejnego dnia jest zaliczany do dnia niepłodności bezwzględnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:24
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witam . A czy moglaby Pani i moj wykres odczytac
Przepraszam ,ale nie wiem jak wkleic tu wykres
/proszę edytować posty, a nie wklejać jeden pod drugimWiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 18 czerwca 2015, 09:56
Redhotka lubi tę wiadomość
An28 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnynataliano wrote:Redhotka to wogole juz nie sprawdzi sie czy pomierzyc jeszcze temp,)?
Niektórzy stosują metody objawowo-termiczne do odkładania ciąży. Znawcy tej metody twierdzą, że współczynnik Pearla w przypadku współżycia w okresie niepłodności bezwzględnej wynosi 0 - czyli żadna z kobiet stosująca prawidłowo tą metodę i współżyjąca w tym właśnie okresie nie zaszła w ciążę...
Z własnego doświadczenia się nie wypowiem, bo nie stosowałam takich metod w celu odłożenia poczęcia. Zaczęłam obserwować swoje ciało dopiero jak z tym poczęciem mam problem...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:25
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Jakoś dziwny jest ten wykres. temperatura wzrosła, ovu zaznaczył owulację w którą bardzo wątpię, bo powinna być miesiączka a nie owulacja.
Nie wiem co o tym myśleć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 12:31
-
nick nieaktualnyAgaa17 wrote:Jakoś dziwny jest ten wykres. temperatura wzrosła, ovu zaznaczył owulację w którą bardzo wątpię, bo powinna być miesiączka a nie owulacja.
Nie wiem co o tym myśleć
Wiem, że dziwny jest ten wykres... może to dlatego, że mam wykryta torbiel i ginekolog powiedział, że ten cykl będzie na pewno wydłużony, ale torbiel powinna się sama wchłonąć. Owulacja myślę, że była ale dużo później niż ovu zaznaczył -
nick nieaktualnymarianetka wrote:Wiem, że dziwny jest ten wykres... może to dlatego, że mam wykryta torbiel i ginekolog powiedział, że ten cykl będzie na pewno wydłużony, ale torbiel powinna się sama wchłonąć. Owulacja myślę, że była ale dużo później niż ovu zaznaczył
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 14:35
-
nick nieaktualnyAgaa17 ponieważ Twoja dzisiejsza (3-cia) temperatura nie jest o min. 0,2 wyższa od temperatury podstawowej, to dopiero jutrzejszy wieczór będzie początkiem niepłodności bezwzględnej (temperatura ta musi być wyższa od tej podstawowej, ale już o dowolną wartość).
http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-Agaa17.pngWiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:25
-
nick nieaktualny