X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów POMOGĘ w interpretacji wykresu wg metody Rötzera
Odpowiedz

POMOGĘ w interpretacji wykresu wg metody Rötzera

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, w ramach praktyki, chętnie pomogę w analizie wykresu wg metody Rötzera (klik), którą sama stosuję.
    NIE JESTEM LEKARZEM, NIE DIAGNOZUJE (medycyna jest mi obca), JA JEDYNIE POMAGAM CHĘTNYM W NAUCE WSPOMNIANEJ METODY, W CELU WYZNACZENIA DNI PŁODNYCH I NIE PŁODNYCH.

Wystarczy, że wasz wykres będzie udostępniony "dla wszystkich": z menu Udostępnij wykres widocznego pod wykresem wybieramy zakładkę WYKRES NA TABLICY > udostępnij dla wszystkich.

Pamiętajcie jednak, że na wykresie powinno być zaznaczone jak najwięcej objawów, a temperatura i rodzaj śluzu to jest wymaganie MINIMUM - jest to metoda objawowo-termiczna, więc bez tego ani rusz...
    Jeśli czegoś nie da się zaznaczyć to koniecznie o tym napiszcie, np.
    - o ilości śluzu płodnego lub jego typie/jakości - przejrzysty lub nie;
    - o tym że krótko jakiegoś dnia spałyście, czyli poniżej 3h.

Zgłaszajcie tylko te wykresy - w których występował śluz płodny a po nim był kilkudniowy wzrost temperatury... Nie wiesz co to oznacza? Polecam przed rozpoczęciem mierzenia i "bawienia się w NPR" zapoznanie się z podstawową lekturą, która wyeliminuje wiele początkowych wątpliwości.
    Pomoc w interpretacji powinna rozwiewać ewentualne wątpliwości i problemy z samodzielną analizą wykresu, ale bez podstawowej wiedzy na wiele Wam się nie przyda...

Będę starała się odpisywać w miarę sprawnie, ale nie siedzę na forum 24h/dobę! :)
    Przypominam również, że pytania o to czy owulacja była lub kiedy nie mają sensu... to jest w stanie potwierdzić jedynie monitoring cyklu!

Przykład takiej interpretacji:
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-przyklad.png
    - zielony trójkąt - szczyt śluzu (zaznaczony wcześniej niż zielony śluz na OF, ponieważ był on nieprzejrzysty)
    - na fioletowo zaznaczone są 3 temperatury wyższe po szczycie (ponad linią podstawową i z czego 3 jest min. 0,2 stopnia powyżej tej linii)
    - numerami zaznaczone jest 6 niższych temperatur - najwyższa z nich wyznacza linię podstawową (różowa linia)
    - kremowe tło - dane nie wpływają na interpretację wykresu
    - fioletowe tło oznacza okres niepłodności bezwzględnej (przypadający w tym wypadku na wieczór 28 dnia).

Pozdrawiam, czekam i zieloności życzę! :)

PS. Dziewczyny w razie jakbyście chciały coś dodać do swojej wiadomości po jej opublikowaniu, to edytujcie posty, a nie wklejajcie jeden pod drugim, zwłaszcza jeśli są kierowane do jednej osoby...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2015, 12:12

Ania_84, Bratek, ewa81, littleladybird, vanessa, momo1009 lubią tę wiadomość

• Angel28 Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Z mojego da się coś wyczytać ? Pozdrawiam.

Redhotka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel28 wrote:
    Hejka. Z mojego da się coś wyczytać ? Pozdrawiam.
    Tak by to wyglądało:
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-Angel28.png

Angel28 lubi tę wiadomość

• mersiak Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to i ja poproszę:)

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mersiak wrote:
    Hej, to i ja poproszę:)
    Tutaj by było tak:
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-mersiak.png
    Ponieważ, trzecia wyższa temperatura nie jest wyższa o min. 0,2 stopnia od linii podstawowej, to dopiero wieczór kolejnego dnia jest zaliczany do dnia niepłodności bezwzględnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z mojego cos wyczytasz wykresu?;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliano wrote:
    A z mojego cos wyczytasz wykresu?;)
    Niestety brakuje sporej ilości pomiarów temperatury, by można było w prawidłowy sposób przeprowadzić taką interpretację... :(

• an28 Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam . A czy moglaby Pani i moj wykres odczytac

Przepraszam ,ale nie wiem jak wkleic tu wykres

/proszę edytować posty, a nie wklejać jeden pod drugim

Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 18 czerwca 2015, 09:56

An28
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an28 wrote:
    Witam . A czy moglaby Pani i moj wykres odczytac
    U Ciebie tak bym zinterpretowała... no i nie Pani! :)
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-an28.png

an28 lubi tę wiadomość

• Agaa17 Znajoma

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli jest taka możliwość to bardzo proszę o interpretację
    48ea9758df23140a4232d0ed3a55098d.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Redhotka to wogole juz nie sprawdzi sie czy pomierzyc jeszcze temp,)?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliano wrote:
    Redhotka to wogole juz nie sprawdzi sie czy pomierzyc jeszcze temp,)?
    W tym cyklu interpretacji nie da się zrobić - chodzi o temperatury i śluz w okolicy skoku... Metoda wyznacza najbardziej płodny okres kobiety, nie wyznacza jej dokładnej owulacji, bo to zrobi jedynie monitoring.

Niektórzy stosują metody objawowo-termiczne do odkładania ciąży. Znawcy tej metody twierdzą, że współczynnik Pearla w przypadku współżycia w okresie niepłodności bezwzględnej wynosi 0 - czyli żadna z kobiet stosująca prawidłowo tą metodę i współżyjąca w tym właśnie okresie nie zaszła w ciążę...
    Z własnego doświadczenia się nie wypowiem, bo nie stosowałam takich metod w celu odłożenia poczęcia. Zaczęłam obserwować swoje ciało dopiero jak z tym poczęciem mam problem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa17 wrote:
    Zobaczymy co pokaże jutrzejsza temperatura, na razie jest za wcześnie na interpretację.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    45c871247b487da17aa3ff991f2c1d00.png

To i ja poproszę o interpretajcę :-)

• Agaa17 Znajoma

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marianetka wrote:
    45c871247b487da17aa3ff991f2c1d00.png

To i ja poproszę o interpretajcę :-)

Jakoś dziwny jest ten wykres. temperatura wzrosła, ovu zaznaczył owulację w którą bardzo wątpię, bo powinna być miesiączka a nie owulacja.
    Nie wiem co o tym myśleć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 12:31

• Tosiakowa Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po proszę o interpretację także mojego ) jest udostepniony na mojej tablicy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa17 wrote:
    Jakoś dziwny jest ten wykres. temperatura wzrosła, ovu zaznaczył owulację w którą bardzo wątpię, bo powinna być miesiączka a nie owulacja.
    Nie wiem co o tym myśleć

Wiem, że dziwny jest ten wykres... może to dlatego, że mam wykryta torbiel i ginekolog powiedział, że ten cykl będzie na pewno wydłużony, ale torbiel powinna się sama wchłonąć. Owulacja myślę, że była ale dużo później niż ovu zaznaczył

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marianetka wrote:
    Wiem, że dziwny jest ten wykres... może to dlatego, że mam wykryta torbiel i ginekolog powiedział, że ten cykl będzie na pewno wydłużony, ale torbiel powinna się sama wchłonąć. Owulacja myślę, że była ale dużo później niż ovu zaznaczył
    Co ze śluzem między 24 a 30 dniem cyklu? Metody objawowo-termiczne opierają się zarówno na temperaturze, jak i na śluzie - nie można go pomijać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 14:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa17 wrote:
    Agaa17 ponieważ Twoja dzisiejsza (3-cia) temperatura nie jest o min. 0,2 wyższa od temperatury podstawowej, to dopiero jutrzejszy wieczór będzie początkiem niepłodności bezwzględnej (temperatura ta musi być wyższa od tej podstawowej, ale już o dowolną wartość).
    http://banny.republika.pl/interpretacje_ovufriend/ovufriend-Agaa17.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 16:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosiakowa wrote:
    Po proszę o interpretację także mojego ) jest udostepniony na mojej tablicy :)
    Tosiakowa u Ciebie wcale nie ma zaznaczonego śluzu, więc prawidłowa interpretacja nie jest możliwa...

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ