Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
Drogie Dziewczyny! Obserwację prowadzę dopiero od 3 cykli, ale już widzę, że nie na darmo to robię, bo to co dzieje się z moim organizmem wygląda naprawdę dziwnie...Proszę Was o pomoc!
Jestem właśnie w 11dc - przez kilka dni obserwowałam u siebie płodny śluz (ten najwyższej jakości), po czym temperatura poczęła wzrastać. Wydawało mi się, że to kwestia choroby, przez ponad tydzień dość mocno byłam przeziębiona...Niemniej jednak, choroba się skończyła, a temperatura jak nie spada, tak wciąż rośnie!
W związku z tym moje pytanie - czy możliwe jest, bym miała opóźnioną owulację? Mam odpowiednią ku temu teorię - poprzedni cykl był najprawdopodobniej bezowulacyjny (temperatura nie wzrosła), pojawiło się u mnie krwawienie, które interpretuję jako śródcykliczne (bardzo krótkie jak na "normalny" u mnie okres - zaledwie 2-dniowe), dziś z kolei zaczęły boleć mnie piersi, dokładnie tak jak przed okresem! Czy myślicie, że za kilka/kilkanaście dni mogę spodziewać się tej prawdziwej @? Czytałam gdzieś, że czasem w ogóle krew nie jest wydalana, a temperatura tylko spada i to sygnalizuje nowy cykl...
Sama nie wiem, co o tym myśleć...Pierwszy raz zdarza mi się taka sytuacja, na domiar złego biorę w 22dc D*u*pka i nie wiem teraz, jak się ustosunkować do tej sytuacji. Pomóżcie!
Na koniec dodam, że tylko obserwuję swoje cykle, nie staram się o dziecko. Wklejam wiadomość jeszcze raz, coś mi wykres nie chciał się wyświetlić...Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
*** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych. -
Proszę bardzo.
https://ovufriend.pl/biezacy-cykl.html#
Wbrew temu, co widać na wykresie, wzrostowej temperatury nie traktowałabym raczej na serio, najprawdopdobniej wzrosła mi po stosowaniu D*u*phastonu, co zostało już potwierdzone pomiarami temperatury we wcześniejszych cyklach. NO chyba, że jakimś cudem jest możliwe wystąpienie dwóch owulacji w bardzo krótkim czasie, w co oczywiście szczerze wątpię.
Dziękuję za wszelką pomoc!Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
https://ovufriend.pl/graph/db80436946c6c1685d4ba69e77649b45
Przepraszam! Z rozpędu przekopiowałam linka z wyszukiwarki, mam nadzieję, że teraz jest już ok.Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Spoko .
Patrzę, patrzę i faktycznie poprzedni skok temperatury może być spowodowany duphastonem. Niby nie powoduje wzrostu temperatury, ale zawsze może się znaleźć wyjątek od reguły, a reakcja organizmu na leki to zawsze indywidualna sprawa.
Myślę, że teoria z brakiem owulacji i krwawieniem śródcyklicznym ma jak najbardziej w tym momencie zastosowanie.
Tak, teoria głosi, że mogą wystąpić cykle bezmiesiączkowe, ale w tej sytuacji we wcześniejszym cyklu obserwuje się conajmniej trzydniowy wzrost temperatury i dopiero następuje spadek rozpoczynający nowy cykl.
Teraz czas pokaże, jaka jest prawda i albo temperatura spadnie na dniach (być może chociaż już nie czujesz choroby organizm się jeszcze zbiera) i dopiero potem nastąpi skok owulacyjny, albo owulacje masz za sobą i teraz pozostaje czekać na @.Andzia_:) lubi tę wiadomość
-
W moim przypadku jednak powoduje ten wzrost...Przynajmniej w cyklach bezowulacyjnych, bo kiedy owulacja jest, to temperatura rośnie mi wcześniej, tzn. kilka dni wcześniej, niż rozpoczynam dawkować sobie d*u*pka...I kiedy skończę go brać ona wówczas utrzymuje się dalej na wysokim poziomie, natomiast w bezowulacyjnych - podnosi mi się w momencie, w którym rozpoczynam go brać i spada, kiedy kończę, co błędnie imituje spadek progesteronu po odbytej owulacji...Takie to maskujące działanie.
W każdym razie - bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozostaje mi jedynie czekać na dalszy rozwój sytuacji. Może rzeczywiście to tylko "niewykończona" jeszcze choroba...Choć tak jak mówię - piersi strasznie mnie już pobolewają, jak przed okresem! Pokręcone to wszystko...
Dziękuję za odzew!Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Dziewczyny mam pytanie, mój wykres jest trójfazowy co wskazywałoby na ciążę, ale dzisiaj tempka poszła nieco w dół... czy pół godziny różnicy w pomiarze mogło uczynić ten lekki spadek? jak zmierzyłam tempkę za 3 minuty nadal leżąc to już była nieco wyższa.... czy pół godziny wcześniej zmierzona tempka może być niższa z poqodu czasu?
to mój wykresik
-
Młoda wrote:dynamiczna 2 h to już duzo zresztą kiedy obudzilaś sie o 5 to rozbudziłas organizm i pobudzilaś go do większej pracy niz jakbys za pierwszym razem obudziła się o 7
Młoda, już raz mi pomogłaś, pewnie teraz też mnie oświecisz. Jeśli kilkakrotnie budzę się w nocy i jedynie sprawdzam na telefonie położonym na łóżku, ktora jest godzina (to jakaś paranoja, odliczam później, ile mi jeszcze godzin snu zostało! ), to jeśli obudzę się o 7.00 i przystąpię do mierzenia temperatury, to ten pomiar będzie miarodajny?Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Takie noce zdarzają się niemalże codziennie, zupełnie nie wiem, z czego to wynika...Nie zauważyłam jednak jako takich różnic w temperaturach, zawsze są one zbliżone do siebie, dlatego też nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie. teraz jest to dodatkowo związane ze stresem przed sesją, co uwidacznia się właśnie w takim kilkukrotnym budzeniu się w nocy. Dlatego właśnie jestem ciekawa, czy ma to wpływ na temperaturę.Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
Jeżeli nie odnotowujesz żadnych odchyleń od pomiaru i wykres mimo wszystko jest czytelny (fazy niższych temperatur i fazy wyższych dają się wyłapać) tzn że Twój organizm nie traktuje tego jako czynnik zaburzający.
Andzia_:) lubi tę wiadomość
-
Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Choć zawsze zastanawiam się, czy jeśli przebudzę się na moment o 6.30, a pół godziny później prawidłowo się rozbudzam i mierzę temperaturę, to czy ma to jakieś znaczenie...Niemniej jednak, mam nadzieję, że jakoś się to znormalizuje i przestanie mnie trapić ten "problem". Dziękuję bardzo za odpowiedź!Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
*** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych.