X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
Odpowiedz

Prośba o pomoc w interpretacji wykresu

Oceń ten wątek:
  • kasiaasia Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rzucicie okiem na mój wykres? Dzisiaj znowu test (z allegro) pokazał jedną kreske... myślicie ze powinnam już cierpliwie czekać na @?

• Kendra Balwanera Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaasia wrote:
    Dziewczyny, rzucicie okiem na mój wykres? Dzisiaj znowu test (z allegro) pokazał jedną kreske... myślicie ze powinnam już cierpliwie czekać na @?
    Test powinien byc juz wiarygodny, ale dla pewnosci powtorz za dwa dni.

panan12 lubi tę wiadomość

PCO, cykle stymulowane Clo i Pregnylem, u meza oligo - astheno - teratozoospermia i ponizej 1% plemnikow prawidlowych. Walczymy o drugie dziecko.

aa9617d94ff4d135c8cc62fdcb7ed554.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Kendre bo owulacje miałaś wtedy co owu wyznaczył i wtedy był wzrost nawet jjakbys 1 dzień wcześniej miała lub pozniej to za 12 dni lub 14 może już coś wyjść ale polecam betę jutro i już powinna być wiarygodna

f2w3k0s3plke7odf.png
  • ana909 Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przestańcie się nakrecac nawzajem tymi testami i beta... To ma sens jak się idzie na imprezę i będzie alkohol, albo okres już się spóźnia. A tak to po co? Szkoda pieniędzy i nerwów. A także zludnych nadziei. Na innym forum znam dziewczyny które się starają 3-4 lata już, jakby tak co miesiąc robiły po kilka testów to by już dawno się załamaly. To na prawdę nie jest nic strasznego poczekać dwa-trzy dni. Wiem, że człowiek jest niecierpliwy, sama kilka razy zrobiłam test 11-12dpo. A później przychodził okres dzień czy dwa po teście i myślałam sobie że po co, skoro wystarczało poczekać.

Mamable biorąc pod uwagę długość Twoich cykli to pewnie w czasie tych 5 miesięcy nie miałaś ich za dużo. Jeśli masz możliwość i ochotę to idź prywatnie do ginekologa, chyba że znasz dobrego na NFZ, i zgłoś ten problem. Niby lekarze każą się rok starać, ale u Ciebie ewidentnie coś jest nie tak. Przeciętna kobieta ma owulacje 12-13 razy w roku. Ja miałam 5-6 a Ty możesz mieć jeszcze rzadziej. Polecam też zrobić badanie lh i Fsh w 3 dc, prolaktyne w sumie też i wziąć wyniki na wizytę.

Kocham Cię córeczko ❤
    Alicja 3820g i 54cm ur. 28.09.2016 r ❤❤❤
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panan - czemu namawiasz tutaj wszystkie dziewczyny na betę? Masz jakieś dojścia do darmowych badań?

Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Mamable Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, właśnie byłam u ginekologa na NFZ i oczywiście kazał wrócić za rok. Planuję wykupić prywatne ubezpieczenie od lipca, bo bardziej mi się to opłaci niż "normalne" wizyty. W czerwcu z kolei zrobię już na własny koszt te badania o których pisałaś, bo najzwyczajniej nie uda mi się dostać do dobrego ginekologa na NFZ w tak krótkim czasie (ci co mają krótkie terminy, nie budzą mojego zaufania). Może zacznie się to wszystko wyjaśniać. Raz jeszcze dzięki za wskazówki.

• Maciejowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet jak powiedziałam lekarzowi, że staramy się prawie rok to był zdziwiony, że bym chciała jakieś badania zrobić. Także trzeba szukać dobrego lekarza a te podstawowe badania po prostu zrobić na własną rękę. Powodzenia :)

xnw4skjobnsltuoy.png
  • Mamable Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Maciejowa :) Ja mam już upatrzonego lekarza, dlatego nawet ubezpieczenie wybieram pod przychodnię w której przyjmuje. Oby do lipca czas szybko zleciał :)

• panan12 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa ja mam lekarza który bezpłatnie mnie wysyła na beta hcg jak spoznia mi się okres

f2w3k0s3plke7odf.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Ja z takim szybkim pytaniem :)
    Dzisiaj 13dc a u mnie jeszcze brak jakichkolwiek objawow zblizajacych sie dni plodnych... czy mozliwe, ze jeszcze sie pojawia czy moj okres po porodzie byl jednorazowy?

Dodam ze jest to moj drugi cykl po porodzie. Pierwszy nie wiem ile trwal tak dokladnie bo temp liczylam od momentu wywolania plamienia duphastonem do czasu, az dostalam pierwszy okres. Staram sie o dziecko.

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    Maciejowa ja mam lekarza który bezpłatnie mnie wysyła na beta hcg jak spoznia mi się okres
    To dziwne.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy - dzisiejsza temperatura jest odrobinę wyższa więc może to oznaki owulacji, ale równie dobrze to może być dłuższy cykl. Chyba póki co ciężko jeszcze cokolwiek powiedzieć:)
    Ps. Masz złą miniaturkę.

xnw4skjobnsltuoy.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę po co bym miała kłamać wysyła mnie w szpitalu do labo . Co myślicie o moim wykresie?

f2w3k0s3plke7odf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    to jak długie masz cykle, że dla lekarza jest to podstawa do wysłania na badanie bety?
    Maciejowa wrote:
    To dziwne.
    Przy NFZ wręcz niemożliwe :P

• belldandy Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Belldandy - dzisiejsza temperatura jest odrobinę wyższa więc może to oznaki owulacji, ale równie dobrze to może być dłuższy cykl. Chyba póki co ciężko jeszcze cokolwiek powiedzieć:)
    Ps. Masz złą miniaturkę.

Dzieki. Bardziej obstawialabym dluzszy cykl bo.testy owu negatywne, brak sluzu, szyjka nisko... zadnych objawow plodnosci, wiec owulacja to raczej nie jest...

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    Co myślicie o moim wykresie?
    że potrzebne są jeszcze dwie wyższe temperatury żeby dobrze zinterpretować wykres.

panan12Pod swoim wykresem napisałaś "u mnie owulacja bywa w 30 dc, czasem w 32 dc ( tak była ostatnio )". Wytłumacz mi...
    Z jakimi hormonami masz problem? Normalna długość cyklu to 35 dni, więc domyślam się że uczęszczasz do ginekologa i masz już zdiagnozowaną przyczynę.
    I najważniejsze pytanie, skoro wiesz że owulacje masz w okolicach 30 dc to czemu robisz testy owulacyjne od 7dc?

• panan12 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo z moimi cyklami jest różnie są nieregularne i ciężko go zinterpretować. '

f2w3k0s3plke7odf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    Bo z moimi cyklami jest różnie są nieregularne i ciężko go zinterpretować. '
    Ale właśnie w tym celu idzie się do ginekologa by wyjaśnić przyczynę nieregularnych cykli. Wg tego co czytam na necie normalny dlugi cykl powinien wynosic max 35 dni.
    Nie wierze ze przy nieregularnych cyklach i owulacją w okolicach 30 dc twój lekarz wysyła cię na bete a nie zlecił ci podstawowych badań hormonów.

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh lekarze Nfz to najczęściej strata czasu przy poważnych problemach. Owszem, można starać się rok pod warunkiem że chociaż wykres temperatur wygląda dobrze, a cykle mają prawidłową długość i są regularne. Mi lekarz na Nfz nie dał żadnego skierowania, dosłownie rękami i nogami się bronił, a z wykresów jak byk było widać że może być problem z progesteronem, bo nie było w ogóle wzrostu temperatury. Usłyszałam że trzeba robić, a nie myśleć o dziecku :] Jakbym dalej do niego chodziła to bym żadnego dziecka do tej pory nie miała.
    Mój obecny gin, oczywiście prywatnie, od razu przepisał luteine po obejrzeniu wykresów i na następną wizytę kazał przyjść z podstawowymi wynikami hormonów, czyli zrobić między 2 a 4 dc:
    Fsh, Lh, estradiol, wolny testosteron, tsh, anty Tpo, anty Tg, prolaktyna.

Zamiast wydawać pieniądze na testy i bety lepiej zainwestować w te badania. Jak jest problem np z tarczyca czy prolaktyna to samo czekania nic nie wniesie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 15:57

Magda87, Mamable, ana909 lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cykle były/ są regularne, dwufazowe, z 14-dniową fazą lutealną i dobrym progesteronem ;) A wyszło że mam hashimoto, niedoczynność tarczycy i wysoką prolaktynę...
    Także prowadząc wykresy można szybko wychwycić, że coś jest nie tak :)
    Co do nfz i lekarzy... można znaleźć dobrego, który będzie zlecał badania i szukał przyczyny braku ciąży, a nie ignorował pacjentek, no ale... takich trzeba się naszukać i naczekać na wizytę...

‹‹ 652 653 654 655 656 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ